CZ 457 MTR 22LR

Fotografije oružja, oruđa i popratne opreme...
Post Reply
Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: CZ 457 MTR 22LR

Post by Mario_Zg » 03 Nov 2022, 18:36

jolly wrote:
Mario_Zg wrote:Koliko ja znam ne. 457 MTR ima match leziste metka odnosno najmanje koje moze biti pa samim time ni svo streljivo ne guta, bar tako kazu. Nemam iskustva pa ne mogu reci. Sto se stingera tice mislim da ne igra bar sudeci po ovom videu :
https://youtu.be/6CvmluRUau0
Stinger u streljstvu nije nikad visoko kotirao.
Ako mislis preciznost, to ce te kostati: eley tenex, RWS 50, RWS 100, SK.
Ovo je realno preskupo za vlasitit trening.
bolje je naci nesto prihvatljivo za trening, natjecanja raditi sa nekim od skuplje municije koju si prethodno isprobao.

Za prethodno, leziste metka, itd, tvrdnja dolazi od proizvodjaca. ne mora biti ne istinita. Svaki bolji proizvodjac zna da je u sustini preciznosti, uska tolerancija, i kvalitetna cijev.
Praksa i iskustvo ce pokazati kakav je novi model.
Ja sam novi u 22LR i stvarno nemam puno iskustva. Ja sam pucao PAP i Gew98 na mehaniku tako da sam u ovome pocetnik.

Probat cu naci sto pusci pase a normalno da cu se za natjecanje morat malo vise isprsit. Nije problem.

Sto se tice izbora puske dugo sam ja htio 22LR i stvarno sam dugo razmisljao sta bi uzeo. Prije sam planirao neki 452 pa sam 455 gledao i na kraju 457. Pa sam dvojio varmint ili MTR i na kraju izbor pao na nju i prezadovoljan sam a vrijeme ce pokazati da li je opravdano.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 03 Nov 2022, 19:21

Mario_Zg wrote:MTR i na kraju izbor pao na nju i prezadovoljan sam a vrijeme ce pokazati da li je opravdano.
Sa ovim sta si rekao, 99.99% da je opravdano! :A25:
Mi rekreativci oruzje kupujemo iz gusta i zadovoljstva!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 03 Nov 2022, 20:03

Tocno to. Kostala me vec dosta al neka je. 8-) 8-)

Mudri
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mudri » 04 Nov 2022, 07:48

Samo naprijed,čekamo sa nestrpljenjem slike prvih meta...

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 04 Nov 2022, 09:06

Bogami i ja. Danas cu optiku stegnut pa onda moze proba. Kronicni problem kod nas u Zg i okolici je streljana.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Nov 2022, 09:11

U ZG ces se snaci za 22lr. Oboj.
Ali streljane su problem svugdje.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 04 Nov 2022, 10:23

Oboj ima zabranu rada do daljnjeg.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Nov 2022, 10:41

zdebat wrote:Oboj ima zabranu rada do daljnjeg.
Nevjerojatno!
A zasto?

(situacija u ZG, priblizava se brzo situaciji u Rijeci. VP, ograniceno, LAS pred zatvaranjem kako se cuje, a Oboj za MK ne radi. A, Zagreb - najveci grad u HR, sa ogromnim brojem klubova)

I kako izgleda, sredjena streljana:
https://streljana-maksimir-zagrebacki-s ... ness.site/
Turn better into best!

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 04 Nov 2022, 17:14

Sve mi se vise svidja ideja izgradnje streljane ispod zemlje... Zna li netko kako je to regulirano zakonom?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Nov 2022, 17:44

Pravilnik o strelistima, pa gledaj definiciju zatvorenog strelista.

Najvaznije stvari: da je zemljiste cisto vlasnistvo, i da imas ventilaciju - kao specificnost zatvorenog strelista.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1593.html

Zakon o eksplozivima, clanak 78.
Ne moze biti pod upravljanjem fizicke osobe (privatno)
https://www.zakon.hr/z/931/Zakon-o-eksp ... ru%C5%BEja

Znaci u teoriji, mozes ga napraviti kao fizicka osoba o svome trosku, i na svome zemljistu, ali ugovorom moras dati na upravljanje pravnoj osobi, koja se moze baviti takvom djelatnoscu. (streljacki klub, lovacko drustvo, puskarski obrt i slicno)
Turn better into best!

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 04 Nov 2022, 22:38

jolly wrote:Pravilnik o strelistima, pa gledaj definiciju zatvorenog strelista.

Najvaznije stvari: da je zemljiste cisto vlasnistvo, i da imas ventilaciju - kao specificnost zatvorenog strelista.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1593.html

Zakon o eksplozivima, clanak 78.
Ne moze biti pod upravljanjem fizicke osobe (privatno)

Znaci u teoriji, mozes ga napraviti kao fizicka osoba o svome trosku, i na svome zemljistu, ali ugovorom moras dati na upravljanje pravnoj osobi, koja se moze baviti takvom djelatnoscu. (streljacki klub, lovacko drustvo, puskarski obrt i slicno)
Da sve je to ok ali onda ako se sta dogodi pravna osoba je odgovorna. Pa sta nije da se mora sad to bolje regulirati u nekom novom zakonu?

Danas na Vectorovoj stranici nasao podatke o stezanjima prstena na sinu i samih vijaka oko optike. Kako vam se cine ove vrijednosti?
Screenshot_20221104_211158.jpg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Nov 2022, 06:15

Mario_Zg wrote:
Da sve je to ok ali onda ako se sta dogodi pravna osoba je odgovorna. Pa sta nije da se mora sad to bolje regulirati u nekom novom zakonu?

Danas na Vectorovoj stranici nasao podatke o stezanjima prstena na sinu i samih vijaka oko optike. Kako vam se cine ove vrijednosti?
Pravna osoba je odgovorna, na isti nacin, kao i pravna osoba koja vodi, na primjer gradski bazen. (i streljana i bazen su sportski objekti)
To je regulirano. Moras imati specificne mjere sigurnosti za takav objekt, koji propisuje zakon, i sve ostale administracijske uvjete za vodjenje sportskog objekta, odnosno uz nekoliko specificnosti za vodjenje streljane. (i ispunjavati opce uvjete za profil pravne osobe koja to vodi, a to moze biti udruga, ili firma, ili obrt)
Sta bi sad trebalo "bolje regulirati"? Kakav novi zakon? Fali nam u zivotu administrativnih izazova? :mrgreen:

Vrijednosti stezanja, su unutar nekog razumnog prosjeka tehnickih prirucnika vecine proizvodjaca ove opreme
Turn better into best!

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 05 Nov 2022, 11:12

Pa sta nije bilo nesto price da ce se pojednostaviti otvaranje streljane?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Nov 2022, 11:42

U nekom smislu, jest pojednostavljeno, u drugom smislu, ostaju stari problemi.
Recimo to ovako.
Sad su stvari definirane. Prije nisu bile.
To ne znaci da je jednostavno. Niti da je idealno. Ali je baza za nesto

Moje misljenje: streljana je skup gradjevinski (sportski) objekt, koji podlijeze pravilniku za streljane, ali i svim gradjevinskim pravilnicima, a urbana okolina streljane podlijeze pravilniku o zastiti od buke. A kao sportski objekt mora biti u sportsko rekreacijskoj zoni grada. (ako je otvorenog tipa)
Ali sad su stvari definirane.
Prije nisu bile, pa se niko nije usudio investirati u to.

Medjutim - druga opcija koju daje pravilnik, je mjesto za vjezbe gadjanja (to nije streljana), lakse je izvesti, i manji zahtjevi.
Osobno u tome vidim najveci potencijal za razvoj.
primjer .
https://skistra.hr/mjesto-za-vjezbe-gadanja/

Problem sa zatvaranjem postojecih streljana. (moja teorija)
Civilne streljane su u vecini slucaja pod upravom drustvenih struktura, "relikt" iz proslog sistema, gradske strukture nisu u stanju pratiti izmjene zakona. (nedostatak strucnog kadra, ili uhljebi za ovu vrlo specificnu problematiku) Kad fali jedan papir, ili neka dlaka, ode sve u zatvaranje. Ako je zemljiste streljane nerijeseno, ili drzavno, jos gore. Ako je streljana pod morhom, makar kao i neperspektivan objekt, nerjesivo. To je lakse nego se prilagoditi na vrijeme. Primjer. Rijeka. (ko zna sta je sad s tom streljanom za Mk u ZG? Vjerojatno fali jedan papir, ili se neko zalio na buku)

Privatnici, uglavnom prate izmjene zakona, imaju ciste papire, i uskladjuju se sa zakonom, pa to nekako ide, privatne streljane funckioniraju, itd...
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 05 Nov 2022, 11:58

Mislim da sa streljanama nije ništa lakše nego prije.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Nov 2022, 12:45

Mirok wrote:Mislim da sa streljanama nije ništa lakše nego prije.
Za sad, tako ispada.
Turn better into best!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 05 Nov 2022, 16:46

sorry za spamanje teme o malokalibarki...

@jolly,
znaš li mžda postoje li negdje kakvi propisi/pravilnici za strelišta tipa:
-zbrinjavanje otpada
-video nadzor
-ispitivanje buke gdje piše kako se to mjeri
-kojekakve evidencije koje treba voditi itd...
EDIT:
-kutije prve pomoći
-vatrgoasni aparati

i slično...?
Last edited by timmy75 on 05 Nov 2022, 16:57, edited 1 time in total.
Put your money where your mouth is.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 05 Nov 2022, 16:50

timmy75 wrote:sorry za spamanje teme o malokalibarki...

@jolly,
-zbrinjavanje otpada
-video nadzor
Pravilnik o civilnim strelištima i drugim mjestima određenim za vježbe gađanja............?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Nov 2022, 19:05

timmy75 wrote:sorry za spamanje teme o malokalibarki...

@jolly,
-zbrinjavanje otpada
-video nadzor
EDIT:
-kutije prve pomoći
-vatrgoasni aparati

i slično...?
ne mogu garantirati u potpunu tocnost odgovora. komentare sam pisao kurzivom.
Pitanje je kompleksno, i preporucam da ides tocku po tocku, zapisuj si bitne stvari, iz linkova koje sam dao. (ovo je studija)

Pravilnikom o strelistima nn86/2021, ukinuli su stari pravilnik o nacinu vodjenja evidencija i administracije za strelista.
Onda se pojavila praznina jer treba definirati adminitstacijeske potrebe, pa su donijelu novi pravilnik. NN 136/2021
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _2245.html

Ovaj pravilnik prvo procitaj u detalje, uzmi natuknice, tu vec pise dosta tog sta ti treba.

ajmo dalje.
Clanak 78, zakona o ekslplozivnim tvarima, definira koju dokumentaciju moras imati kod otvaranja strelista.

Ovo je sve prethodno, specificno i vezano za strelista.

Iz pravilnika o strelistima NN 86/2021 - slijedi ovo:
(1) Strelišta moraju biti izgrađena sukladno odredbama posebnih propisa kojima se uređuje gradnja, a mogu se graditi za potrebe gađanja jednom ili više vrsta oružja.
(2) Razina buke u najbližoj građevini izvan strelišta ili drugog mjesta određenog za vježbe gađanja mora biti u skladu s propisima kojima se uređuje područje zaštite od buke. (dao sam dolje link za mjerenje buke u nastavku)

(3) Ispitivanje razine buke iz stavka 2. ovog članka provodi se u nazočnosti odgovorne osobe onim vrstama oružja za koje strelište ili drugo mjesto određeno za vježbe gađanja posjeduje odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: Ministarstvo), uz uporabu odgovarajućeg streljiva te uzimajući u obzir sve predviđene udaljenosti strijelca od mete.

(4) Na strelištima i drugim mjestima određenim za vježbe gađanja potrebno je osigurati provođenje mjera zaštite od požara, u skladu s propisima kojima je uređeno područje zaštite od požara. (dao sam link na zakon u nastavku)

(5) Odredbe propisa, kojima su propisani prostorni i tehnički uvjeti za smještaj oružja i streljiva u prodavaonicama oružja i streljiva, na odgovarajući način se primjenjuju za smještaj oružja i streljiva u zgradi strelišta. (dao sam link na propis u nastavku)

(6) Strelišta i druga mjesta određena za vježbe gađanja moraju biti opremljena priborom za pružanje prve pomoći te na istima nije dozvoljena prodaja i konzumacija alkoholnih pića. (Izgleda da pribor za PP nije definiran, na streljni sam vidjao najobicnie zidne ormarice za PP)

(7) Na strelištima i drugim mjestima određenim za vježbe gađanja građaninu je dozvoljeno punjenje streljiva za osobne potrebe samo na prostoru odvojenom od mjesta gađanja uz pisanu suglasnost odgovorne osobe.

Sad imas ono drugo, a to je opca regulativa. to su linkovi na tocke prethodnog clanka
Zakon o zastiti od buke. i pravilnik o najvisim dopustenim razinama od buke (ovise o lokaciji, i dobu dana) za streljanu
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... 0_290.html
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _2454.html

Zastita od pozara( zakon o zastiti od pozara) - broj potupozarnih aparata odredjuje se prema nekoj formuli za odredjeni prostor. (laiku nejasno ali cini mi se da na zgaradi u gradskoj streljani sa 22 linije, ima 6 protupozarnih aparata)

Skaldistenje oruzja i streljiva na streljani definira sigurnosne mjere (slicno kao i za trgovine s oruzjem)
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... 2_810.html

Zakon o zbrinjavanju otpada. (ne zbrinjavas ga ti ako imas streljanu, ali se vjerojatno ima ugovor sa pravnom osobom koja to radi, i onda to upises u onaj elaborat o strelistu iz NN136/2021)
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1554.html
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Nov 2022, 19:30

Sad, malo dobrih vijesti. :mrgreen: I nekoliko observacija s moje strane:

Ono gore se sve da posloziti. Adminstrativno gledajuci najvaznije je napraviti elaborat prema uputama nn136/2021. Za prvi put se treba potruditi, ali imas ga jednom i traje do promjene stanja.

I stvari su jednostavnije nego prije.
Na primjer - Prema starom pravilniku o strelistima, trebalo je utvrditi marku i tip betona za blende. (defacto znaci vjestacenje :A00: )
Po novom pravilniku to ne treba. :A25: Nije sve bas jako crno. Ima i svjetla u tunelu.

Mjesto za vjezbe gadjanja, daleko se lakse regulira. A clanak 78 daje mogucnost da se mjesto za vjezbe gadjanja definira i kao privremeno streliste ako je potreba za odrzati natjecanje.
Osobno mislim da je put razvoja za pojedine streljacke klubove, uprvo u mogucnosti formiranja mjesta za vjezbe gadjanja.

Izgradnja streljana (sportskih objekata) je za privatnike, sa proiftabilnim motivom (sto podrzavam) odnosno za drustvena ulaganja iz fondova za razvoj sporta, itd. (za sto kod nas nazalost nema sluha) Pa ce ovo ostati na privatnim poduzetnicima.

I jos nesto, mala zanimljivost, kako god pogledas, najbrojnije streljane za vatreno oruzje kod nas, su streljane za letece mete. (nemaju blende, i onda su i najjeftinije)

u cijeloj prici vrlo tesko ce se uklopiti long range (neka forma strelista 300 ili vise metara - neisplativo), medjutim pistoljska strelista u formi mjesta za vjezbe gadjanja, daleko lakse.
Last edited by jolly on 05 Nov 2022, 19:36, edited 3 times in total.
Turn better into best!

Post Reply