'rđavo gvožđe
'rđavo gvožđe
Pozdrav ljubiteljima oružja! Imam mali problem i molio bih vas za savjet. Znam da se ta tema već negdje spominjala,ali ja je ne mogu naći... Naime,dobio sam pušku(karabin) na poklon i izvana je stvarno u super stajnu,ali unutrašnjost cijevi je prilično načeta hrđom. Pretpostavljam da ju bivši vlasnik nakon zadnjeg pucanja nije očistio i tako je stajala godinama... Pošto je puška poklon i ne želim ulagati u nju,ali je želim zadržati,molim vas da mi savjetujete kako da najefikasnije i kojim sredstvima uklonim tu hrđu i zaustavim daljnje propadanje... Hvala vam odmah na svim korisnim savjetima.
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Re: 'rđavo gvožđe
Mislim da popravak takve situacije nije moguć. Probaj sve to dobro "oprati" vrućom vodom i nekim deterdžentom pomoću plastične četke, a nakon toga posuši krpicom. Nakon toga, dobro podmaži. Na taj način proces nećeš zaustaviti, ali ćeš ga dobrano usporiti. Svaki tjedan, počisti cijev krpicom i ponovo podmaži. Ukoliko nećeš pucati iz takve cijevi, sadašnje stanje propadanja, mogao bi zadržati dulje vrijeme.
Sretno!
Sretno!
Posto iz karabina nije pucano godinama, soli zivina fulminata vec su odreagirale davno i pocinile stetu,prema tome voda ce biti beskorisna,bakrena cetkica i wd 40 ce popraviti stanje i zaustaviti daljne hrdjanje.Preciznost je mozda trajno unistena a ako nije ne pucaj iz tog karabina vojno streljivo i sacuvat ces ga, jer ono ga je i dovelo do toga.Sada vec hrapavu i nagrizenu cijev bilo bi nemoguce ocistiti kvalitetno od daljnjeg pucanja korozivnog streljiva.
Zaboravite na WD-40 u bilo kakvoj upotrebi sa oruzjem !!!Darko11 wrote:.... wd 40....
Taj produkt je bio IN dok se nije preslo na vodenu bazu, a to je bilo prije X-godina kada su Zeleni poceli srati sa raznim kampanjama o zasiti okolisa i slicno...
Jedino za sto sam siguran da je OK i da stvarno moze biti prijatelj oruzju je BRUNOX, sve drugo su prazne price !
Nemoguće je Nemoguće
Sa vodom i deterdentom tu nebi napravio nista. Ja bi uzeo sprej za skidanje hrdje i naspricao i ocistio sa mesinganom cetkicom i to par puta ponovio cisto da se mehanicki ukloni hrdja. Nakon toga bi provjerio u kakvom je stanju cijev te ako nema kratera uzeo bi 50-ak komada streljiva i opalio na streljani te nakon toga ocistio vodom. O kojoj pusci se radi?
Upravo tako Mario a lex to je bilo i vrijeme kada je i obicni balistol jos uvijek otapao bakar iz cijevi karabina,izlazila je plava krpica i na etiketi nisu bile sivace masine itd ,nego iskljucivo oruzje.Istina je da ni WD nije sto je nekad bio ali u kombinaciji sa bakrenom cetkicom i danas bolje otapa koroziju od ulja za oruzje.Sa sredstvima za skidanje hrdje oprezno,neka pojedu brunazu u trenu, a i metal ako se duze ostave,stvaraju spoj soli u doticaju sa metalom,tako sam unistio mog PPK.
Radi se o M48,i kao što sam napisao,želim samo ukloniti hrđu i usporiti daljnje propadanje. Znam da je cijev nepovratno uništena,ali puška ionako neće biti puno korištena,možda tek koji metak da se probudi nostalgija
Neće li sredstvo za skidanje hrđe oštetiti brunuru? Pretpostavljam da moram jako paziti... Hvala na dosadašnjim savjetima...
Probaj pusku na meti nakon ciscenja,neke cijevi iako prilicno nagrizene mogu biti iznenadjujuce precizne i ostati u kalibru.
Potpuno se slazem, na zalost danas se sve pretvorilo u marketing i treba biti oprezan pri izboru jer nemamo nacina u kucnim uvijetima dokazati koliko je nesto dobro ili lose dok ne bude prekasno..Darko11 wrote:Upravo tako Mario a lex to je bilo i vrijeme kada je i obicni balistol jos uvijek otapao bakar iz cijevi karabina,izlazila je plava krpica i na etiketi nisu bile sivace masine itd ,nego iskljucivo oruzje.Istina je da ni WD nije sto je nekad bio ali u kombinaciji sa bakrenom cetkicom i danas bolje otapa koroziju od ulja za oruzje.Sa sredstvima za skidanje hrdje oprezno,neka pojedu brunazu u trenu, a i metal ako se duze ostave,stvaraju spoj soli u doticaju sa metalom,tako sam unistio mog PPK.
Koliko god da sam imao dobro ociscenu cijev, kristalno sjajna, vata bi izasla bijela napravio bi experiment sa Corbinom, namazao, putio par minuta i ponovo gurnuo krpicu....STRAVA...crno kao dimnjak....kao da nikad nije bila ciscena cijev, ????
E sada ti budi pametan ?
Nemoguće je Nemoguće
Ma sve je to otislo u k...c . Bilo koje sredstvo za skidanje (otapanje) hrdje ce ti pomoci. Ja znam kupit i ono u Lidlu za siću i isto dobro funkcionira. To je sprej za otpustanje zahrdjanih vijaka i slicno. Nemoj koristiti antikorozin, ferosan i slicno jer oni mogu ostetiti i brunazu i cijev. Probaj ovako kako sam ti rekao i vidjet ces na cemu si a na taj nacin nemozes ostetiti cijev. I onda na streljanu probati. Mogao bi se i iznenaditi pogodcima.