Optike - chat

Odjeća, obuća, lovačka i vojnička oprema, oprema za preživljavanje...
sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Optike - chat

Post by sjekira » 21 Apr 2017, 15:29

evo nek bude neka chat tema kad već nema podforuma

Uzeo bih si novu optiku, malo bolju koji bi stavio u mono block nosače pa ju prebacivao periodično sa 308 na 22 lr
Ima li Vam to smisla? Da, svaki put bih morao upucavati, u biti za 22 ne bih ni upucavao samo bih korigirao za tu priliku

gledam ove tri... više love ne namjeravam dati
https://www.optics-trade.eu/hr/opticki- ... 4-ffp.html
https://www.optics-trade.eu/hr/opticki- ... 0-ffp.html

https://www.optics-trade.eu/hr/sig-saue ... 16x44.html

slobodno i njih komentirajte ako imate što

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Re: Optike - chat

Post by jolly » 21 Apr 2017, 16:37

Inkliniram da kazem vortex 5-25, ali ugriscu se za jezik pa necu reci.

- Izbor OK, 3 opcije solidne.
- za sauer ne znam gdje proizvode staklo, ali rijesenje za taj problem je u slijedecoj tocki:

- tesko je reci koja je bolja, ali mogu navesti metodu kupnje. Zanemari web stranice, i on line shopping kao opciju kupnje. sjedi u auto, odi u ducan i reci trgovcu da ti ih stavi na stol i pokaze. prethodno se najavi i provjeri da li su sve na lageru. pogledaj kroz svaku i vidi koja ti najbolje odgovara oku prema slici koju daje, i usporedi sve koncanice. Koncanice moraju vizualno biti "user friendly"

-pretpostavljam da je primarna namjena lov (radi izbora FFP), uz opciju povremenog gadjanja u metu, obzirom na izbor povecanja koja si izabrao? jeam li u pravu?

- Sve u svemu, ako je to razlog, kao multi-purpose optika za lov i povremeno u metu, dobro si izabrao, i u tom slucaju onda bih rekao povecanje 5-25, radi opcije gadjanja u metu, s tim da u lovu budes skromniji na povecanju osim ako ne lovis s ceke, pa mozes fino nasloniti.

- Inace, mono block nosaci su OK. skines, stavis, drzi tocku upucavanja. (govorim za recknagel, koji ide na piccatiny sinu)

- Prebacivanje s puske na pusku, pa na 22lr mk da ne klikas nego samo da korigiras, (tzv kenutcky windage), moze za pocetak i to ako nema puno zanosa, (za pocetak dok se ne naviknes), ali brzo ces se navuci na klikanje, za to je optika i napravljena, samo pisi sta radis, vrati nazad po broju klikova, i vrlo brzo ces biti zadovoljan sam sa sobom. to je moje misljenje. Go for it. :A25:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 21 Apr 2017, 18:56

Hvala na odgovoru.. prva namjena je ipak papir, lovac jesam ali... dakle prvo papir

5-25 sam stavio jer 1000 razlike na toliki iznos nije nešto... ali me pokolebalo kolegino iskustvo sa prethodnom PST generacijom da je na najvećem povećanju slika loša... iako nisam stekao takav dojam čitajući i gledajući druge komentare

Sauer je nov, ali kako čitam odličan proizvod rađen u Japanu
FFP sam odabrao jer mi je uvijek bilo logično da su mjerila kroz povećanja stalna... samo jedna varijabla manje u izračunu, znam

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Apr 2017, 19:27

O, da ne zaboravim, ako odes u ducan, imas jos jednu opciju.
veliki je izbor optika, i zamolis vlasnika da pogledas sve slicne optike unutar predvidjenog budgeta.
Mozda nadjes i nesto bolje.
Treba imati u vidu da tehnicke specifikacije ne garantiraju najbolji moguci izbor dok sam ne pogledas.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 21 Apr 2017, 19:43

Optics trade je koliko ja znam jedina web trgovina (a i fizička) blizu nama koja ima ponudu kakvu ima, nema ništa slično... i kad ideš sortirati optike prema specifikacija dođeš do toga da imaš svega nekoliko modela na izboru.. moj prvi izbor je bio da su klikovi u mrad, dakle metrički, drugi izbor mi je bio da je FFP i treći da maksimalno povećanje da nije ispod x15.. uz plafon do 10 kila kuna
i jasno na ne viđeno ne dajem novac.. iako sa slovenskim trgovcima imam odlična iskustva
ako postoji negdje dobra ponuda slobodno me prosvjetlite.. usput Oružarnica je postala zastupnik za Vortex u RH, možda budu dobili i PST II (iako mislim da na lageru nemaju ništa)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Apr 2017, 06:17

sjekira wrote: sa slovenskim trgovcima imam odlična iskustva
Takodjer. :A25:
Turn better into best!

Ozgy
Pozornik
Pozornik

Post by Ozgy » 22 Apr 2017, 08:53

Ako je prva namjena papir sta ti ne bi u tom cjenovnom razredu odgovarala više ova optika
https://www.optics-trade.eu/hr/opticki- ... 8-moa.html
pogotovo ako je misliš koristiti i za 308, jedino neznam ako je preduga za montažu na MK.
“Having is not so pleasing a thing as wanting, it may not be logical but it is often true.”
“The bureaucratic mentality is the only constant in the universe.”
"If there's nothing wrong with me... maybe there's something wrong with the universe!"

Ozgy
Pozornik
Pozornik

Post by Ozgy » 22 Apr 2017, 09:01

Sorry nisam dobro pročitao prethodne postove pa sam predložio potpuno suprotno od onoga što si tražio.
Zanemari prijedlog, ispričavam se još jednom.
“Having is not so pleasing a thing as wanting, it may not be logical but it is often true.”
“The bureaucratic mentality is the only constant in the universe.”
"If there's nothing wrong with me... maybe there's something wrong with the universe!"

dive37
Razvodnik
Razvodnik

Post by dive37 » 22 Apr 2017, 09:30

Imam vortexa pa 6,5-20x44 i pst 6-24x50 i nemam nikakvih primjedbi,za novu pušku još se dvoumim između pst gen ii,burisa xtr ii i bushnella elite.

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 22 Apr 2017, 10:06

gdje uopće pogledati Burris XTR a Bushnell elite je jako raširen pojam svašta ulazi u tu kategoriju.. čitam kako je staklo na PST gen II puno bolje u odnosu na prethodnu generaciju..

dive37
Razvodnik
Razvodnik

Post by dive37 » 22 Apr 2017, 13:22

Bushnell elite tactical lrts 4,5-18x44 ili buriss xtr ii 4-20x50 koji je jeftiniji,uspoređivali smo vipera,xtr ii i bushnella i svi su se složili da bushnell ima bolja stakla od ostalih,doduše bio je pst,a ne pst gen ii,neznam gdje se može kod nas naći,mi večinom kupujemo preko bare.

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 22 Apr 2017, 15:48

On line ili prijatelj?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Apr 2017, 16:19

Za nekog Bushnela starije generacije se sjecam da ga je imao prijatelj iz lovackog drustva.
Negdje u rangu 3-9x, slika mutna po rubovima i deformirana. Tako da mi je ostalo u losem sjecanju, ali stvari idu naprijed, lako moguce da su digli kvalitetu u slijedecoj generaciji

Jedna dobra optika, za strijelce, skromnije u prohtjevima za povecanje (znaciooptika do 24 X snage):
http://www.meoptasportsoptics.com/shop/ ... estTopic=2
Ovo je SFP.

Sa ovom nemam iskustva, ali imam lovacku verciju meopte R2, i mogu reci da je staklo, vidljivost i mehanika bez greske.
Moj je dojam da je prica s ceskim optikama, isto ko i sa ceskim puskama. Vrlo kvalitetan proizvod, po meni u svijetu optike na nivou Zeiss-a, s tim da nesto jeftinije cijene pripisujem jeftinijoj radnoj snazi. Tako da niza cijena u ovom slucaju ne znaci losiju kvalitetu. Hmmm, niza cijena... govorimo o cijenama izmedju 1,000 i 1,500 eur.

U biti, jedanput bi smo morali pokrenuti diskusiju treba li nam enormno povecanje za natjecanje, ili su umjerena povecanja sasvim dovoljna.
Turn better into best!

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 22 Apr 2017, 18:44

ovo zadnje i mene kopka... zato i dvije opcije jesu 16 max

dive37
Razvodnik
Razvodnik

Post by dive37 » 22 Apr 2017, 20:06

prijatelj...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Apr 2017, 05:47

dive37 wrote:prijatelj...
Da, iz moje desetine lovacke, na kraju Bushnela, zamijenio s Docterom.
Razlika neusporediva.

sjekira wrote:ovo zadnje i mene kopka... zato i dvije opcije jesu 16 max
Po meni, ovo najvise ovisi o tebi.
Ali, ako koncanica na nekom povecanju, prekrije bulls eye mete, ili metu onda je neugodnost.
A mala debljina koncanice, na FFP, na malom povecanju, onda teze ciljas.
Nacelno, mislim da kod FFP optika ako se neko odluci, treba teziti ka manjem povecanju.

Mada je po meni to sve vrlo indivudualno, pa treba svak za sebe odluciti.
Ja se drzim FFP za lov, SFP za metu.
Turn better into best!

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 23 Apr 2017, 10:43

Pitanje iz uvodnog posta je ima li to smisla? prebacivanje optike... mislim da ipak ne.. morat ću ih razdvojiti. el cheapo optika sa tikke je otišla i morat će se malo duže strpiti na prinovu .. 22. je prioritet i za 4 000 se nađe odlična stvar.

Picatinny šina je je dodatna varijabla u mojoj priči koju mogu izbjeći.. točnije 2 šine, osim troška tu je i pitanje ugradnje šine na pušku pa nosača sa optikom na šinu.. samo jedno mjesto više podložno nepravilnosti.. Spuhr ima mono block nosače za Tikku/TRG (ako baš želim mono block)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Apr 2017, 12:21

Koju Tikku i koju .22 spominjes?
Turn better into best!

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 23 Apr 2017, 13:27

cz 455 i T3 varmint 306

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Apr 2017, 13:55

Da, tocno govoris.
Ako uzmes nosace koji idu tocno na pusku, uz uvjet da imas dvije optike, na svaku pusku, stavis vlastite nosace direktno, i izbacio si sinu iz racunice. Mozda i jeftinije prosao.

Po mom iskustvu, sine koje se direktno navlace na lastin rep, ili na tvornicki izbusene rupe, su isto OK, ali kako kazes, to je jedna varijabla vise da malo pobjegne u stranu.
Turn better into best!

Post Reply