Pištolj/revolver za samoobranu + sistem za nošenje
Pištolj/revolver za samoobranu + sistem za nošenje
Zanima me što kolege koji imaju dozvolu za držanje i nošenje u svrhu samoobrane od oružja imaju, kakva su im iskustva, da li nose redovito ili je dozvola samo za šminku, kakve futrole koriste?
Molim samo osobna iskustva iz prve ruke i isključivo vezana za prekriveno nošenje pošto više nije ratno razdoblje u kojem se nosilo svakako.
Moje iskustvo je relativno kratko pošto sam svoj prvi pištolj, Glock 19 prodao relativno brzo kako sam ga kupio jer sam zbog zdravstvenih razloga morao tada dozvolu preinačiti samo za držanje što sam tada mlad i nadobudan mislio da je bezveze. Sada da li ću više ikada dobiti za nošenje, pitanje je.
Molim samo osobna iskustva iz prve ruke i isključivo vezana za prekriveno nošenje pošto više nije ratno razdoblje u kojem se nosilo svakako.
Moje iskustvo je relativno kratko pošto sam svoj prvi pištolj, Glock 19 prodao relativno brzo kako sam ga kupio jer sam zbog zdravstvenih razloga morao tada dozvolu preinačiti samo za držanje što sam tada mlad i nadobudan mislio da je bezveze. Sada da li ću više ikada dobiti za nošenje, pitanje je.
Re: Pištolj/revolver za samoobranu + sistem za nošenje
Ovisno od uprave do uprave. I ja je toliko zelim, ali nikako do nje....Kada usporedim nosenje u lovu, za sada mi se hellcat u cijelom danu pokazao vrhunski. Jedino, iskreno nisam probao nositi slim line pistoj, tipa S7 ili glock 43
BUM BUM...
Ja sam imao, tj imam još uvijek namjensku kydex futrolu koja se može podesiti za visoko ili nisko nošenje na opasaču. Doduše nisam probao staviti jednu više, jednu niže da bude onako pod kutom. I ok je to za hladnije kad je kakva jakna, duksa, nešto duže. Probao sam kožnu podpazušnu jednu, no koža dobije miris kad se znojiš pošto upija a i nije bila namjenski za Glock nego duži pištolj.berbenn wrote:Ovisno od uprave do uprave. I ja je toliko zelim, ali nikako do nje....Kada usporedim nosenje u lovu, za sada mi se hellcat u cijelom danu pokazao vrhunski. Jedino, iskreno nisam probao nositi slim line pistoj, tipa S7 ili glock 43
Ne znam koji je S7, ne pratim te domaće nazive, no recimo XDS mod 2 u varijanti za red dot mi se vrlo sviđa. Hellcat je isto primamljiv, posebice jer je 11 metaka, naspram 7 u XDSu. Nisam iskreno dovoljno imao Hellcata u rukama da bi mogao reći kakav je dojam, no ona tekstura, ako je kao dodatni grip koji sam uzeo za XDM, to bi mi bilo recimo preagresivno. Čak naginjem k tome da uzmem najobičniji HS-9. Čak ne ni Mod 2 nego originalnu varijantu...dva puta po 16 metaka je sasvim pristojno, pošto u našem zakonodavstvu i okružju nešto više od toga bi bilo overkill. Naravno da možeš imati kapacitet 19+1 ili 20 u spremniku, no da nosiš samo 810 grama pištolj (bez municije) pa uzmeš koliko je kutija od 50 metaka teška + još 10 metaka...
Možda da živim u Americi, pa neki grad gdje je visoka stopa kriminala...
Doduše kada sam kupovao XDMa lani, čovjek malo krupniji od mene je uzimao HS-9 Compact... taj je čini mi se 13 metaka u spremniku i 3" cijev... on bi bio čak i bolji izbor od HS-9 sa 16 metaka i 4" cijevi... barem dimenzijski
Nemam takvu dozvolu...kako većina koja je ima ne posjećuje forum, mislim da neće biti baš puno odgovora traženih ljudi na ovu temu:
Kad bih imao takvu dozvolu
...
Streljivo FMJ tvorničko, pošto je HP zabranjeno.
Holster IWB na 3 sata i jedna torba kad mi se nosi u torbi.
CZ P-01 (75D Compact, ista stvar). 15+1, 3,8" cijev, decocker.
Pištolj dimenzija kao i G19, za 90 grama mase više, kojih 100-tinjak € manje, dobijem: aluminijski ram, bolji okidač, vanjski udarač, DA/SA okidač i bolji hvat.
Kad bih imao takvu dozvolu
Streljivo FMJ tvorničko, pošto je HP zabranjeno.
Holster IWB na 3 sata i jedna torba kad mi se nosi u torbi.
CZ P-01 (75D Compact, ista stvar). 15+1, 3,8" cijev, decocker.
Pištolj dimenzija kao i G19, za 90 grama mase više, kojih 100-tinjak € manje, dobijem: aluminijski ram, bolji okidač, vanjski udarač, DA/SA okidač i bolji hvat.
Put your money where your mouth is.
Evo ja imam CZ75b, 15+1 S&B 8g fmj+ 2 okvira extra.AR15 fan wrote:Zanima me što kolege koji imaju dozvolu za držanje i nošenje u svrhu samoobrane od oružja imaju, kakva su im iskustva, da li nose redovito ili je dozvola samo za šminku, kakve futrole koriste?
Većinom nosim pojasnu torbicu za prikriveno nošenje. Imam i podpazušnu i od Liona baš za čezu rađenu koja ide sa nutarnje strane remena. Pištolj nosim svakednevno, čeza je malo nezgodna za prikriveno nošenje ali jbg...
Volim ju i vjerujem joj
Čeza je zakon od pistolja i pistolj za sve, ali ipak u eri plasticnjaka ima puno lakseg oruzja za nosenje, ali opet, sve je stvar navike i stvar pojedinca! Xdm je recimo tezak i velik za nosenje naspram jednog hellcata ili S7, glocka slim line itd....
Last edited by berbenn on 08 Dec 2020, 06:56, edited 1 time in total.
BUM BUM...
na sve se navikne.. zadnjih 20 g nosim G19... kydex je veliki napredak.. probao sam famozni apendix.. nepotrebno. uzeo si IWB - također bezveze, jedino su slučaju da da je riječ o XDs i sl.
Ima negdje u zakonu da mora biti u futroli ili može biti torbica ,samo za pasom ?
opet da ne tražim ako neko već zna ,koji su kalibri dozvoljeni za pištolj ?
damirdj75 wrote:Ima negdje u zakonu da mora biti u futroli ili može biti torbica ,samo za pasom ?
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1080.html
Čezu sam kratko nosio službeno. Teška je oko pasa, ali kao što i većina zna, slično kao i HiPower... kamo uperiš, tamo ide... malo se treba privići na double action prvi, ali jednom kada se privikneš, više nikada nema problema. Zbog toga mi je recimo žao, iako nisam fan revolvera, niti sam ikada razmišljao da ga kupim, no za privikavanje i ponekad opaliti koji, neki snubnose revolverčić bi bio taman.joc2062 wrote:Evo ja imam CZ75b, 15+1 S&B 8g fmj+ 2 okvira extra.AR15 fan wrote:Zanima me što kolege koji imaju dozvolu za držanje i nošenje u svrhu samoobrane od oružja imaju, kakva su im iskustva, da li nose redovito ili je dozvola samo za šminku, kakve futrole koriste?
Većinom nosim pojasnu torbicu za prikriveno nošenje. Imam i podpazušnu i od Liona baš za čezu rađenu koja ide sa nutarnje strane remena. Pištolj nosim svakednevno, čeza je malo nezgodna za prikriveno nošenje ali jbg...
Volim ju i vjerujem joj
Nisam znao, hvala. Kako sad ide onda? Moze sve pisotljsko na samoobranu?Mirok wrote:Navedeni pravilnik je novim Zakonom ukinut!
EDIT: mislim da osim 75B, CZUB ima fantastičnih modela, od sporta, "duty", samoobrane... a i cijena je konkurenta za omjer uloženog i dobivenog.
Last edited by timmy75 on 08 Dec 2020, 19:55, edited 1 time in total.
A takoberbenn wrote:AR15fan, S7 ti i je Xds mod. 2!
Na kojoj poziciji nosiš odnosno na koliko sati?sjekira wrote:na sve se navikne.. zadnjih 20 g nosim G19... kydex je veliki napredak.. probao sam famozni apendix.. nepotrebno. uzeo si IWB - također bezveze, jedino su slučaju da da je riječ o XDs i sl.
Ja bi bubnuo, ali mislim da nitko neće baš ići u ekstrem pa nositi realno preko .44 magnuma?damirdj75 wrote:Ima negdje u zakonu da mora biti u futroli ili može biti torbica ,samo za pasom ?
Kako reče draga teta na šalteru da mi beretta 22 lr ne bi isla na dozvolu tako da mislim da taj kalibar ne prolazi
U stvari sam mislio na manje kalibre od 9mm ,ali mi se ne da uzimati još jedan kalibar
U stvari sam mislio na manje kalibre od 9mm ,ali mi se ne da uzimati još jedan kalibar
Možda ima veze od pp do pp . Ali neću se sa njom prepirati jer ne mislim 22 lr uzimatiMirok wrote:22 lr revolver sam ja dobio za samoobranu na držanje.
PU Zagreb.