Karabin

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
kchunter
Civil
Civil

Karabin

Post by kchunter » 19 Mar 2024, 20:15

Pozdrav,

Već nekoliko mjeseci razmišljam koji karabin uzeti za lov. U uži izbor su mi ušle cz 600 i Berreta brx1.

Što mislite u tim modelima? Koji je kvalitetnije?
Da li bi preporučili neki drugi model?

Hvala!
Lp

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Re: Karabin

Post by jolly » 19 Mar 2024, 21:30

Ja spadam u "staru skolu", i imam konzervativna razmisljanja u odabiru lovackog karabina.
Moj izbor: srednja klasa, sauer 101, mauser m12, polovna CZ550, sako 85, sako 90 Haenel jaeger 10, tikka t3x.
Ovo su dokazani modeli.

Medjutim realno, na trziste su dosli drugi proizvodjaci, svaka nova puska puca. I svaka je precizna.
Za ovu dilemu, jedini preduvjet je tvoj estetski izbor.
U dubljoj analizi, i uz druge modele, razmisliti o slijedecim faktorima. Definiraj sta zelis da ti puska ima, a ne postaviti pitanje sta na novoj puski ne valja.

Ovo je iz jedne slicne teme.
jolly wrote: Ja ne znam.
Stvar je da su se Turske puske pojavile nedavno na trzistu.
I onda su pocele razno razne recenzije karabina na YT kanalima, i pokazale su se precizne.
Medjutim, to je slatka varka - jer danasnja industrija vrlo lako i jeftino napravi preciznu pusku.
Kvaliteta puske nije izrazena samo preciznoscu. Medjutim, odnos prema kvaliteti takodjer ovisi i o vlasniku i sto ocekuje od puske.
Cesto puta je i to relativno, jer na 100 vlasnika imas 100 prohtjeva, i 100 razina iskustava i u uvjeta koristenja

Drugo, nova puska na testu, sta joj se moze lose pokazati?

Sve u svemu, treba da prodje neko vrijeme da se neka puska pokaze kao bolja ili losija.

Pravi izvor informacija za novi model puske, zaista jesu puskari.
Jer njima dodje prije ili poslije svaka puska, i vrlo brzo steknu dojam o kvaliteti.
Raspitaj se jos malo.

Drugi nacin razmisljanja, je da napravis listu tehnickih karakteristika koje zelis da puska ima.
Duzina cijevi
Debljina cijevi
Kalibar (i dostupnost municije u ducanima, ili cijena te municije)
okidac, ubrzica, dvostepeni, jednostepeoni
Kundak, drveni, polimerski, pistol grip, thumbhole, itd
Kocnica, dvostepena, trostepena, forspanung, itd
Montaza, sina, rupe, trvornicka od proizvodjaca za takvu pusku, lastin rep
Modularna sa izmjenjivom cijevi
Sa fiksnom cijevi
Mehanicki nisani, sa ili bez
itd itd

Kad napravis listu sto ti treba na puski, onda trazis model koji je cim blizi tvojim specifikacijama.

Stvar je da danas svaki iole renomirani brend, koristi slicnu tehnologiju i slicne materijale, radi PRECIZNO oruzje, i kvaliteta im je uravnotezena uglavnom.
Meni nije poznat ni jedan brend, da se puska raspadne, zaglavi ili pokvari nakon 20 metaka.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Post Reply