Redovno održavanje bajonete
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Redovno održavanje bajonete
Jedina moja bajoneta koja recimo nešto vrijedi, Mauserica 1895/05, inače moja najdraža mauserica-mesarica je dočekala svoj 6-mjesečni redovni servis
1 - bajoneta se "raskonzervira" u odvlaženoj prostoriji na 30 stupnjeva celzija. Uoče se potencijalni tragovi nove korozije - ovaj put je detektirano par točkica, vjerojatno prošli put kad je pregledavana nije propisno namazana ballistolom prije povratka u svoj krevetac
2 - Šmirgl papirom grita 1000 se pokuša skinuti nova korozija - ako nije prerasla u pitting, onda se to i uspije kao u ovom slučaju
Ako je korozija prerasla u pitting, ide se na pjeskarenje ili obradu finom ručnom čeličnom četkom
Nakon obrade se cijela oštrica dobro istrlja polir pastom (gelson/grad.3500) koja ukloni neprimjerene ogrebotine od čelične četke
3 - bajoneta se opere prvo sa WD-40 zatim dobro odmasti i opere nitro-razrjeđivačem. Zatim se na sterilnu gazu kompresu nanese ballistol ulje i bogato se namaže bajoneta. Nedostupne zone se namažu ballistolom uz pomoć NOVOG kista za tempere širine cca 10 mm. Postupak se radi sa latex rukavicama da na bajoneti ne bi ostalo soli ili masnoće iz znoja ili evetualnih korozivnih sredstava koje se nađu po rukama (voćna kiselina i slično)
4. Bajoneta se zamata u krpu nanavlaženu ballistolom i zatim se umotava u alu-foliju ili prozirnu najlonsku foliju za hranu u povećoj količini iste. Ovaj korak sprečava ulazak vlage (i svjetla u slučaju alu-folije) u omot sa bajonetom. Također, ako je alu folija u igri, sprečava vanzemaljce da je otmu
1 - bajoneta se "raskonzervira" u odvlaženoj prostoriji na 30 stupnjeva celzija. Uoče se potencijalni tragovi nove korozije - ovaj put je detektirano par točkica, vjerojatno prošli put kad je pregledavana nije propisno namazana ballistolom prije povratka u svoj krevetac
2 - Šmirgl papirom grita 1000 se pokuša skinuti nova korozija - ako nije prerasla u pitting, onda se to i uspije kao u ovom slučaju
Ako je korozija prerasla u pitting, ide se na pjeskarenje ili obradu finom ručnom čeličnom četkom
Nakon obrade se cijela oštrica dobro istrlja polir pastom (gelson/grad.3500) koja ukloni neprimjerene ogrebotine od čelične četke
3 - bajoneta se opere prvo sa WD-40 zatim dobro odmasti i opere nitro-razrjeđivačem. Zatim se na sterilnu gazu kompresu nanese ballistol ulje i bogato se namaže bajoneta. Nedostupne zone se namažu ballistolom uz pomoć NOVOG kista za tempere širine cca 10 mm. Postupak se radi sa latex rukavicama da na bajoneti ne bi ostalo soli ili masnoće iz znoja ili evetualnih korozivnih sredstava koje se nađu po rukama (voćna kiselina i slično)
4. Bajoneta se zamata u krpu nanavlaženu ballistolom i zatim se umotava u alu-foliju ili prozirnu najlonsku foliju za hranu u povećoj količini iste. Ovaj korak sprečava ulazak vlage (i svjetla u slučaju alu-folije) u omot sa bajonetom. Također, ako je alu folija u igri, sprečava vanzemaljce da je otmu
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam...
::::....
Re: Redovno održavanje bajonete
Da bar moje tako izgledaju.
Osim nekoliko u super stanju, sve ostalo je sama hrđa. Ali i to je nešto, kad naiđem na bolju stare se rješavam.
Osim nekoliko u super stanju, sve ostalo je sama hrđa. Ali i to je nešto, kad naiđem na bolju stare se rješavam.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
Na zid idu ove moje "hrđave", a ove je šteta....treba ih držati "pod staklenim zvonom".Krešo Bukvić wrote:Jako je lijepa, ali zašto ne na zid
Rijetki su primjerci ovako usčuvani.
Kako za koga, za nekog puno......a za moju ženu ništa, jer po njenom su to gluposti na koje trošim lovu.Krešo Bukvić wrote:Koliko vrijedi gornja ?
Moja je u puno lošijom stanju i platio sam je cca 300-400 kn na aukcijama.
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

"Pravi kolekcionar" je ponudio za ovu 200 €... Hladno oružje se cijeni s obzirom na stanje oštrice... tok, drveni ulomci na dršci, kožni viskovi i slične pizdarije ozbiljnim skupljačima ne znače ništa jer je to potrošni materijal koji struli i zamijeni se novim. "Igrači" bi teško dali više od 500 kn za ovu s obzirom da su drveni ulomci nečiji ručni rad.Krešo Bukvić wrote:Koliko vrijedi gornja ?
I previše je preprodavača na tržištu a malo pravih znalaca .... da li postoji mogućnost da objavite fotku cijele Vaše kolekcije bajoneta da vidimo kako treba izgledati (pravilno) njegovana kolekcija bajoneta..Mr.Cabdriver wrote:"Pravi kolekcionar" je ponudio za ovu 200 €... Hladno oružje se cijeni s obzirom na stanje oštrice... tok, drveni ulomci na dršci, kožni viskovi i slične pizdarije ozbiljnim skupljačima ne znače ništa jer je to potrošni materijal koji struli i zamijeni se novim. "Igrači" bi teško dali više od 500 kn za ovu s obzirom da su drveni ulomci nečiji ručni rad.Krešo Bukvić wrote:Koliko vrijedi gornja ?
Zahvaljujem na korisnim savjetima oko njege bajoneta koje ste dali!
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Sadašnja "kolekcija" bajoneta je poprilično smanjena - jednostavan razlog - za kolekciju dosta po jedan komad od svake... imao sam m48-ca u raznim stanjima u jednom trenutku 14 komada. Razmišljam jedino o nabavi još jedne mesarice al sa zubima - one su puno rjeđe iako su tokom prvog svjetskog rata bile jako česte, poznavatelji znaju zašto.
Kako budu intervali za redovne servise, fotkat ću ih ponovo.
Ostale su mi:
2x m48 - jedna dekonzervirana prvi put nakon tvornice i jedna djedova iz rata
1x k98 sa drvenim ulomcima... stanje jako dobro, 90% brunaže je još gore. Nemam sliku nekim čudom, nikad je nisam stigao fotkat
1x m24 - bila u jako lošem stanju, koristili je dvije generacije mesara za klanje, prije toga ima 2 potvrđena "bajonetiranja" što se zna - život je zamalo
završila u požaru (stradali su drveni ulomci al je oštrica nekim čudom neraskaljena, testirano na rockwell mašini dok se još moglo). Nakon što sam je dobio, bila je sva začađena i izgorenih drvenih ulomaka - napravio sam nove. To je ona koja stoji horizontalno na slici. Njoj ovih dana (tjedana, mjeseci) slijedi generalka oštrice di ću sa najnovijim metodama (naval jelly) pokušati istjerati zadnju čađ i tragove hrđe iz nje. Mada moram priznat da mi i u ovom stanju ima neku čar. Mausericu sam dobio već ispjeskarenu tako da nju mogu samo još poslat na brunažu.
Baš me zanima da li bi se bajonetu moglo okupat u teniferu... hm... hm... hm... ako ima tko neku vezu u HS produktu...
2x m70 - jedna je dobivena na poklon, jednu sam kupio kompletnu sa viskovima i svime. Nažalost, još se čeka prilika da se kupi jednu u novom stanju
1x m70 sa drvenom drškom - varijanta m70 za civilnu upotrebu, ne ide na pušku, navodno jako rijetka i cijenjena (ako je do 300-400 kn cijenjeno, onda je cijenjena) - u biti to i nije bajoneta, to je nož
Ostalo sam sve podijelio. Slika ti je tu http://forum.hr-oruzje.org/download/file.php?id=950
To je slika kad su sve bajonete bile na okupu - ostale slike su ti ostatak kolekcije - ja poglavito skupljam stare mesarske noževe, a ove combat i lovce skupljam ako mi se koji svidi.
Kako budu intervali za redovne servise, fotkat ću ih ponovo.
Ostale su mi:
2x m48 - jedna dekonzervirana prvi put nakon tvornice i jedna djedova iz rata
1x k98 sa drvenim ulomcima... stanje jako dobro, 90% brunaže je još gore. Nemam sliku nekim čudom, nikad je nisam stigao fotkat
1x m24 - bila u jako lošem stanju, koristili je dvije generacije mesara za klanje, prije toga ima 2 potvrđena "bajonetiranja" što se zna - život je zamalo
završila u požaru (stradali su drveni ulomci al je oštrica nekim čudom neraskaljena, testirano na rockwell mašini dok se još moglo). Nakon što sam je dobio, bila je sva začađena i izgorenih drvenih ulomaka - napravio sam nove. To je ona koja stoji horizontalno na slici. Njoj ovih dana (tjedana, mjeseci) slijedi generalka oštrice di ću sa najnovijim metodama (naval jelly) pokušati istjerati zadnju čađ i tragove hrđe iz nje. Mada moram priznat da mi i u ovom stanju ima neku čar. Mausericu sam dobio već ispjeskarenu tako da nju mogu samo još poslat na brunažu.
Baš me zanima da li bi se bajonetu moglo okupat u teniferu... hm... hm... hm... ako ima tko neku vezu u HS produktu...
2x m70 - jedna je dobivena na poklon, jednu sam kupio kompletnu sa viskovima i svime. Nažalost, još se čeka prilika da se kupi jednu u novom stanju
1x m70 sa drvenom drškom - varijanta m70 za civilnu upotrebu, ne ide na pušku, navodno jako rijetka i cijenjena (ako je do 300-400 kn cijenjeno, onda je cijenjena) - u biti to i nije bajoneta, to je nož
Ostalo sam sve podijelio. Slika ti je tu http://forum.hr-oruzje.org/download/file.php?id=950
To je slika kad su sve bajonete bile na okupu - ostale slike su ti ostatak kolekcije - ja poglavito skupljam stare mesarske noževe, a ove combat i lovce skupljam ako mi se koji svidi.
To je kamp nož CRVENA ZASTAVA, prodavao se u Lovcu u Zagrebu 1977/78.1x m70 sa drvenom drškom - varijanta m70 za civilnu upotrebu, ne ide na pušku, navodno jako rijetka i cijenjena (ako je do 300-400 kn cijenjeno, onda je cijenjena) - u biti to i nije bajoneta, to je nož
Imam negdje i originalnu kutiju, moram je pronaći, a nož sam poklonio.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata