Vrste streljiva za pojedine namjene

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Login
Skupnik
Skupnik

Vrste streljiva za pojedine namjene

Post by Login » 02 Feb 2009, 15:54

Citajuci sve vise ovaj forum,sve mi je vise i vise podataka u glavi pa mi se neke stvari i mjesaju malo.. hehe

Krenimo sa pištoljskom municijom:

Koje sve vrste streljiva postoje i za šta su namjenjene. Kakvo se streljivo koristi za vježbanje u sreljani? Kakvo se preporuca za lov? Koje je streljivo zabranjeno za uporabu a koje dozvoljeno u samoobrani?

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Re: Vrste streljiva za pojedine namjene

Post by nobile157 » 02 Feb 2009, 16:51

Pištoljsko streljivo sa FMJ zrnima i ekpanzivnim zrnima, te olovnim zrnima.

Za vježbanje možeš koristiti FMJ ili olovna zrna.

Za lov možeš koristiti ekspanzivna zrna (ovo je izraz koji koristi Zakon o oružju a odnosi se na sva zrna koja nisu FMJ zrna).

Za samoobranu smiješ koristiti samo FMJ zrna, ekspanzivna su zabranjena. Ekspanzivna se smiju koristiti za lov i sportsko gađanje.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Login
Skupnik
Skupnik

Post by Login » 04 Feb 2009, 01:11

hvala na odgovoru..

ekspanzivna zrna, u njih spadaju ona obicna lovacka sto se deformiraju..

a dum-dum.. ti je zabranjeno u svim kombinacijama predpostavljam?

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 04 Feb 2009, 07:40

Dum dum zrna ne postoje.Tj., od svakog običnog zrna možeš napraviti tzv. dum dum ako ga razrežeš u križ ili mu otpiliš vrh. Taj naziv datira iz 19 st. kada su englezi kod mjesta dum dum u Indiji prvi puta koristili narezana zrna radi boljeg efekta.
Ne pokušavaj rezati ili piliti vrh na FMJ zrnima, nije preporučljivo, može ostati košuljica u cijevi a onda slijedeći metak rasprskava cijev.
Ekspanzivna zrna su sva zrna sa djelomičnom košuljicom, udubljenjem i sl.

Maximus
Pozornik
Pozornik

Post by Maximus » 09 Feb 2009, 20:11

Za samoobranu smiješ koristiti samo FMJ zrna, ekspanzivna su zabranjena.
A što je sa zaštitarima kojima se u službenom oružju mogu naći SP zrna koja nisu FMJ a oni nisu nekakva specijalna vojna ili policijska postrojba koja ima mogućnost odabira zrna ovisno o namjeni? Službeno oružje nose isključivo u svrhu samoobrane.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 09 Feb 2009, 21:50

I zaštitarske firme dužne su poštivati zakon. Po starom zakonu o zaštitarstvu, zaštitari NISU SMJELI koristiti FMJ zrna (!!!!!), od promjene zakona, mislim da su i oni obvezni koristiti FMJ

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 11 Feb 2009, 14:01

Login wrote:Citajuci sve vise ovaj forum,sve mi je vise i vise podataka u glavi pa mi se neke stvari i mjesaju malo.. hehe

Koje sve vrste streljiva postoje i za šta su namjenjene. Kakvo se streljivo koristi za vježbanje u sreljani? Kakvo se preporuca za lov? Koje je streljivo zabranjeno za uporabu a koje dozvoljeno u samoobrani?
Možda da za početak suziš pitanje? Ako pucaš iz nečeg konkretnog, navedi, pa te se može i savjetovati? To radi tebe samoga, a kasnije i da saznaš mogućnosti pojedinih zrna.

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 11 Feb 2009, 14:32

mislim da je mislio na pistoljsko streljivo.. evo npr.mene zanima u vezi: 9mm,45 a.c.p.,357mag. po mogucnosti i koju sliku...

Login
Skupnik
Skupnik

Post by Login » 11 Feb 2009, 14:42

gutenberg wrote:
Login wrote:Citajuci sve vise ovaj forum,sve mi je vise i vise podataka u glavi pa mi se neke stvari i mjesaju malo.. hehe

Možda da za početak suziš pitanje? Ako pucaš iz nečeg konkretnog, navedi, pa te se može i savjetovati? To radi tebe samoga, a kasnije i da saznaš mogućnosti pojedinih zrna.

Mislio sam 9mm (konkretno hs2000)

Znaci trebat ce mi municija za
-streljanu (punooo metaka :) )
-za lov (10-20komada eventualno za samoobranu ili samilosni hitac,da budu što efektivniji )
-za samoobranu (par komada stajat ce vjerovatno samo)

eto ako mozete preporuciti sta konkretno za prvo mi treba sto jeftinije a druga dva stvaka nepitam za cijenu samo da je sto kvalitetnije efektivnije i pouzdanije.

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 11 Feb 2009, 15:29

Najjednostavnije je onda imati kupovnu municiju. Među njima je "Sellier & Bellot" (k tome i kvalitetna i pristupačna cijena). Evo adrese, pa ako se služiš engleskim, imaš i objašnjenje uz svaku vrstu kugle - od čega je i kako se ponaša odnosno djeluje. Sretno
http://www.epicos.com/epicos/extended/c ... -ammo.html
Ako se ne služiš engleskim onda evo ti i pomagalo: http://translate.google.com/?hl=hr. Neće ti prevesti od riječi do riječi, ali ćeš skužiti.

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 11 Feb 2009, 15:44

hm dobro moze i tako ali mislim da je Login htio cuti osobna iskustva.... ;)

Login
Skupnik
Skupnik

Post by Login » 11 Feb 2009, 15:50

dobar link..

znaci za lov bi bio najbolji 9mm S&B JHP , a za samoobranu 9mm S&B FMJ..

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 11 Feb 2009, 16:06

toni_u wrote:hm dobro moze i tako ali mislim da je Login htio cuti osobna iskustva.... ;)
Pozdrav,
sigurno bi mu osobno iskustvo dobro (bolje) došlo, međutim, ja sam strelac, a ne lovac (spominje hitac samilosti), pa je u tom pogledu suženo moje iskustvo. A na ponuđenoj stranici ima objašnjenje za više vrsti kugli i djelovanje.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 11 Feb 2009, 20:45

Login wrote:dobar link..

Ne, za samoobranu sigurno nije najbolji bilo koji metak sa FMJ zrnom, ali je jedini po zakonu dozvoljeni

Maximus
Pozornik
Pozornik

Post by Maximus » 11 Feb 2009, 22:10

Prvi u spremniku FMJ a ostali Hydra-shock.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 12 Feb 2009, 00:24

Svejedno, prvi ili zadnji, ako nosiš Hydra Shock za samoobranu, u prekršaju si.

Login
Skupnik
Skupnik

Post by Login » 12 Feb 2009, 10:02

nobile157 wrote:
Login wrote:dobar link..

Ne, za samoobranu sigurno nije najbolji bilo koji metak sa FMJ zrnom, ali je jedini po zakonu dozvoljeni
da da.. to sam imao u vidu kad sam pisao..

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 12 Feb 2009, 11:07

.45 ACP (Automatic Colt Pistol)
Američka je vlada 1873. godine odlučila proizvoditi .45 metak kao vojničko streljivo za puške i kratko oružje. Za kratko oružje to je kalibar .45 Colt. Tih su dana inženjer John Moses Browning i Colt Firearms Industry, proizveli novi poluautomatski pištolj Colt Model 1905 kalibra .45. Tijekom prvih testova pištolj i metak nešto su izmijenjeni i u tom su se obliku Colt pištolj Model 1911 kalibra .45 ACP pojavili na tržištu. Taj novi kratki pištolj i odgovarajuće streljivo bili su namijenjeni službenom naoružanju vojske SAD. Tako je bilo do 1988. godine. Metak .45 ACP vrlo je popularan osobito u SAD. Zbog svog blagog trzaja i prilične energije zrna, ovaj kalibar vrlo koristan za sportske strijelce i samoobranu. Gotovo svaki proizvođač oružja ima jedan ili više modela tog kalibra, a za vrijeme oba svjetska rata čak su se i vojni revolveri proizvodili u tom kalibru.

.357 MAG
S&W je uvođenjem .357 Magnum metka 1935. započeo eru Magnum. Kalibar je potekao .38 S&W Special i prvotno je bio namijenjen kao lovni i policijski metak. Primjer su S&W revolveri tog kalibra, model 28 "Highway Patrolman" i raskošniji model 27, koji se pojavio 1935. Revolver Model27, koji se proizvodio sve do nedavno, jedan je od najstarijih modela revolvera te kategorije. Pucanje iz tog kalibra je prilično spektakularno, većinom zbog snažnih "bumova" i velike eksplozije na ušću. Metak .357 Magnum je zapravo produženi .38 Special, i to za .135" ili oko 3.4mm. Svrha tog produženja čahure bila je da se spriječi ispaljivanje Magnum metka iz .38 Special bubnjeva starijih revolvera. Budući da oni nisu bili prilagođeni puno višem tlaku plinova kod Magnuma, moglo je doći do neželjenih posljedica. Dakle .357 Magnum mora se ispaljivati iz posebnih .357 Magnum revolvera, koji mogu upotrebljavati i blaže .38 Special metke. Obrnuti način nije moguć. Čini se da oznaka .357 Magnum navodi na pomisao da je taj kalibar manji od .38 Special metka. Unatoč neobičnim mjerama to nije točno.

Kalibar 9 mm Para(bellum), 9 mm Luger, 9×19:
Kalibar 9 mm Parabellum, službenog naziva "Kalibar 9×19mm", u Sjevernoj Americi poznat pod imenom 9mm Luger, najpoznatiji je i najčešće korišten metak na svijetu. Teško da postoji ijedna vojska ili policija koja ne raspolaže i oružjem tog kalibra. Metak 9mm Para uglavnom se koristi kod poluautomatskih pištolja i strojnica. Postoje i neki modeli revolvera koji mogu ispaljivati taj kalibar, kao i neki specijalni revolveri .38, koji se mogu puniti 9mm Para nabojima pomoću posebnih punjača ili prilagodbama na zvijezdi izbacivača na bubnju. Oznaka Parabellum, skraćen na Para, izveden je iz dvije posljednje riječi vojničke izreke "Si vis Pacem Para Bellum", koja znači "Ako želiš mir, pripremaj rat". Oznaka Luger dolazi od imena prvotnog konstruktora Georga Lugera, koji je načinio poznati pištolj P08 i odgovarajuće Para streljivo, 1902. godine. Hugo Borchardt također je imao važnu ulogu u tom događaju. Oznaka "9 × 19" znači da je promjer zrna 9mm, dužina čahure 19mm

PS. Ovo su izvađeni podaci iz knjige, tako da ne bi ispalo da se kitim tuđim perjem.

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 12 Feb 2009, 11:27

toni_u wrote:mislim da je mislio na pistoljsko streljivo.. evo npr.mene zanima u vezi: 9mm,45 a.c.p.,357mag. po mogucnosti i koju sliku...
Tekst je namijenjen svakom zainteresiranom, ali je u biti namijenjen tebi. (poslao sam kao odgovor na temu)

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 12 Feb 2009, 12:24

hvala :A28:

Post Reply