UNIVERZALNI KALIBAR ZA NAŠE PROSTORE
UNIVERZALNI KALIBAR ZA NAŠE PROSTORE
Molim forumaše lovce da iznesu mišljenja i iskustva o kalibrima pušaka sa užljebljenim cijevima za lov naše divljači i izaberu prema svom mišljenu jedan ili nekoliko kalibara koji je koliko toliko univerzalan jer činjenica je da si večina ne može priuštiti nekoliko pušaka sa užljebljenim cijevima različitih kalibara za lov na pojedine vrste divljači. Pri tome mislim na različite vrste divljači, različita staništa, razne daljine i zemljopisne predjele RH.
Re: UNIVERZALNI KALIBAR ZA NAŠE PROSTORE
30-06 + 12/70 su moj izbor, iako sam više okrenut gicama i pticama, ali donekle prolazi i za nešto manje četveronošce.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us
Za odstrel krupne divljači koristim 7x57R za srne i 8x57JS za svinje. Po meni na ovim našim prostorima dosta se ustaljio kalibar 8x57 JS. Puno lovaca koristi prerađene M-48, K-98 ili lovačke karabine crvena zastava M-70. Moguće je po zimskim skupnim lovovima vidjeti i M-76, koji je u istom kalibru. Po meni je to dosta dobar, mada bi neki rekli zastarjeli kalibar, jer ne pucam dalje od 100 metara i divljać pada u vatri. Neki se kunu u 3006, neki u 7 rem mag ili 8x68 meni je 8x57 čisto dovoljan. Još da mi je naći lovu za .223 rem i to bi bilo to.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
a 243 Winchester
cul sam od dosta lovaca da nema boljeg kalibra za divlje svinje
cul sam od dosta lovaca da nema boljeg kalibra za divlje svinje
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Imao sam .243 Winchester, koji je sluzio i u domovinskom ratu kao snajper... nebih bas rekao da je za svinje, to je pre lagano zrno... za srne ok, ali za kakvog veceg prasca, radije bih ga bubnuo sa 8x57 nego sa .243... moze posluziti ali bas da je za svinje, sumnjam!
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
samo pitam
jer par lovaca se kune u taj metak za svinje
a to nisu neki lovci od koju g. staza nego lovci sa prek 20g. lova
jer par lovaca se kune u taj metak za svinje
a to nisu neki lovci od koju g. staza nego lovci sa prek 20g. lova
Mike_Torello wrote:Imao sam .243 Winchester, koji je sluzio i u domovinskom ratu kao snajper... nebih bas rekao da je za svinje, to je pre lagano zrno... za srne ok, ali za kakvog veceg prasca, radije bih ga bubnuo sa 8x57 nego sa .243... moze posluziti ali bas da je za svinje, sumnjam!
Ja za lov na "krpnu" divljač koristim K98 (8x57) i on je "univerzalan" za sve pošto me ne zanima da imam više karabina u različitim kalibrima.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
pa naravno
svako se mogo docepat M48
sretniji mauzerke
a neki i M76
pa zakaj kupovat nes drugo
svako se mogo docepat M48
sretniji mauzerke
a neki i M76
pa zakaj kupovat nes drugo
http://www.norma.cc/sortimentjakt.asp?doc=Sort&Lang=2
volim ovu stranicu radi grube usporedbe
obzirom da kod nas ima problema i s dobavom i s cijenom streljiva, raspitaj se po dućanima kakvo je stanje od 7 do 8mm.
vidio sam lijepe primjerke veprova koji su odstrijeljeni i s .223, problem nastaje kad te vepar iznenadi na par metara pa nisi u mogućnosti plasirati dobar i precizan hitac, samo patiš životinju i proklinješ što nemaš 9,3. mnogi godinama računaju na idealne uvjete i prešućuju vlastita sranja.
volim ovu stranicu radi grube usporedbe
obzirom da kod nas ima problema i s dobavom i s cijenom streljiva, raspitaj se po dućanima kakvo je stanje od 7 do 8mm.
vidio sam lijepe primjerke veprova koji su odstrijeljeni i s .223, problem nastaje kad te vepar iznenadi na par metara pa nisi u mogućnosti plasirati dobar i precizan hitac, samo patiš životinju i proklinješ što nemaš 9,3. mnogi godinama računaju na idealne uvjete i prešućuju vlastita sranja.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Znam čovjeka koji je ubio krmaču od 180 kila sa malokalibarkom, ali to ne znači da je to dobar kalibar za lov (pogodak je bio u uho). S .223 sam jednom pogodio psa lutalicu pa je otišao, odmah nakon toga ubio sam psa lutalicu velikog kao kauč i ostao je na mjestu. 7x64 i .30-06 su kalibri od kojih sve čega ima kod nas redovno pada (naravno, ako je pogodak dobar; ako nije, odlazi i divljač pogođena sa 7 mm rem.mag, .300 wm i slično. U pravilu, nekada su se koristili brzi i manji kalibri, ali je to doba prošlo, pa se ipak radije za krupniju divljač nabavlja 9,3x62.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
ma sve 5
samo sam iznjel price lovaca
kaj se mene tice dobar je i 8x57 sa razlicitim tezinama zrna
samo sam iznjel price lovaca
kaj se mene tice dobar je i 8x57 sa razlicitim tezinama zrna
http://www.norma.cc/content.asp?Typ=59& ... k=Calibers
mislio sam na ovaj link, malo je bolji za usporedbe
nobile157 wrote:Znam čovjeka koji je ubio krmaču od 180 kila sa malokalibarkom, ali to ne znači da je to dobar kalibar za lov (pogodak je bio u uho). S .223 sam jednom pogodio psa lutalicu pa je otišao, odmah nakon toga ubio sam psa lutalicu velikog kao kauč i ostao je na mjestu. 7x64 i .30-06 su kalibri od kojih sve čega ima kod nas redovno pada (naravno, ako je pogodak dobar; ako nije, odlazi i divljač pogođena sa 7 mm rem.mag, .300 wm i slično. U pravilu, nekada su se koristili brzi i manji kalibri, ali je to doba prošlo, pa se ipak radije za krupniju divljač nabavlja 9,3x62.
ne psa
I might bite, if you are not polite!
Da i pse ti ubijaju
podivljali psi uzrokuju strahovite stete na divljači posebno srnećoj, bas neki dan vidio zaklane srne u blizini ZG, i dopusteno je ubijati takve pse u lovištu !
ni meni se nesviđa kad ubijaju pse ali takva je nužda !!
ni meni se nesviđa kad ubijaju pse ali takva je nužda !!
Po meni među univerzalne kalibre za naše prostore i podneblje spadaju 7x64, 7mm Rem. mag., 30-06, 300 Win. mag. pa rekao bih i 308 Winchester, 8x57 je vrlo čest ali bih ipak prednost dao, ovima prije navedenima od kojih 30-06 i 308 Winchester imaju veliku popularnost, te stoga mnogi renomirani proizvođači streljiva baš u ovim kalibrima imaju veliki izbor zrna od kojih će svaki lovac sigurno pronači neko ili neka koja će biti primjerena za tip lova koji preferira.
Kalibri 9,3x62, 9,3x74, 375 H&H 8x68 i sl. imaju nešto veći pad zrna, ali su zato upotrebljiviji u gustišima u lovu na divlje svinje.
300 Win. mag. od gore spomenutih ima najveći energetski potencijal čak i na većim daljinama, pojedine elaboracije i tipovi zrna nekih proizvođača u ovom kalibru imaju na 200-250 pa čak I 300 metara od usta cijevi energiju od oko 3000 J što ja energija koju recimo kalibar 308 Winchester ima na 50 metara od usta cijevi. Ovaj kalibar odlikuje vrlo položena putanja zrna tj. mali pad zrna što olakšava odstrijel divljači na većim daljinama, također ga odlikuje i nešto jači trzaj, što treba imati na umu prilikom izbora optičkog ciljnika. Također svaki proizvođač ima velik izbor zrna.
30-06 nešto slabiji od 300 Win. mag. Ali vrlo svestran kalibar i odličan izbor za naše podneblje u kombinaciji sa zrnom prilagođenim lovu pojedinih vrsta divljači. Nešto ugodniji za pucanje od 300 Win. mag.
Kalibri 9,3x62, 9,3x74, 375 H&H 8x68 i sl. imaju nešto veći pad zrna, ali su zato upotrebljiviji u gustišima u lovu na divlje svinje.
300 Win. mag. od gore spomenutih ima najveći energetski potencijal čak i na većim daljinama, pojedine elaboracije i tipovi zrna nekih proizvođača u ovom kalibru imaju na 200-250 pa čak I 300 metara od usta cijevi energiju od oko 3000 J što ja energija koju recimo kalibar 308 Winchester ima na 50 metara od usta cijevi. Ovaj kalibar odlikuje vrlo položena putanja zrna tj. mali pad zrna što olakšava odstrijel divljači na većim daljinama, također ga odlikuje i nešto jači trzaj, što treba imati na umu prilikom izbora optičkog ciljnika. Također svaki proizvođač ima velik izbor zrna.
30-06 nešto slabiji od 300 Win. mag. Ali vrlo svestran kalibar i odličan izbor za naše podneblje u kombinaciji sa zrnom prilagođenim lovu pojedinih vrsta divljači. Nešto ugodniji za pucanje od 300 Win. mag.
Osobno jako volim životinje, ali doživio sam dva puta situaciju da me napao pas lutalica u lovištu, vjerovao ili ne, a za drugi napad imam i svjedoka, koji nije nakon toga mogao doći sebi još dobar dio dana. A ni ja nisam mogao vjerovati da me pas napada s namjerom da me ugrize, pa sam pucao tek kada je bio pola metra od moje noge, glave nakrenute na stranu i razjapljene gubice.
Univerzalan kalibar za naše prostore....Ima ih nekoliko,a to su: 8x57,3006,7x64 i 308win.(svi spadaju u kategoriju univerzalnih kalibara ne samo kod nas nego i u Europi)
Šta se kombiniranog oružja tiče većina ljudi koje znam koristi kombinirane puške u kalibru 757R/12,no mogu se naći i u gorenavedenim kalibrima.Sve je stvar afiniteta pojedinog lovca.
Kalibri kao 9,3,338,7 win mag,8x68 su realno za naše uvjete lova nepotrebni iako ih većina mojih kolega lovaca vrlo uspješno koristi( i sam "slinim" kad se spomene npr. 338 LAPUA Mag) ali tealno mi takav kalibar za europsku divljač nije potreban.
Sve je stvar afiniteta i najvažnije što se i gdje lovi
Šta se kombiniranog oružja tiče većina ljudi koje znam koristi kombinirane puške u kalibru 757R/12,no mogu se naći i u gorenavedenim kalibrima.Sve je stvar afiniteta pojedinog lovca.
Kalibri kao 9,3,338,7 win mag,8x68 su realno za naše uvjete lova nepotrebni iako ih većina mojih kolega lovaca vrlo uspješno koristi( i sam "slinim" kad se spomene npr. 338 LAPUA Mag) ali tealno mi takav kalibar za europsku divljač nije potreban.
Sve je stvar afiniteta i najvažnije što se i gdje lovi
I am armed I suggest you go rob and kill a Liberal.
Svaki od navedenih kalibara (7x64, .308, .30-06) zasigurno zadovoljava namjenu, tj. univerzalnost, a kojiće netko odabrati stvar je osobnog afiniteta. Bitno je da sigurno nećete pogriješiti ni sa jednim od ova tri, a izbor streljiva i zrna je sasvim dovoljan za sve namjene.
slažem se! nemože se koristit isti kalibar za više vrsta divljači... za sitnu divljač (bilo pernatu il dlakavu) koristim mali kalibar,dok krupna zahtjeva "krupniji",a u obzir treba uzeti i kvalitetu lovca (mirna ruka,podešenost ciljnika i poznavanje oružja kojim rukuje) bez toga nema kvalitetnog lova. 
strah veže ruke i zamračuje um,strah je najveći saveznik tvog neprijatelja
who dares-wins
who dares-wins
MrNo
Upravo zato sam i postavio ovo pitanje i pokrenuo ovu temu nije problem kada možeš imati i koristiti nekoliko karabina u više kalibara, ali me zanimaju iskustva sa nekim koji može zadovoljiti od lova na štetočine pa do lova na divlje svinje i jelensku divljač i sl. to je bilo pitanje i poanta cijele priče, a ne da se donese zaključak da za svaku divljač treba birati poseban kalibar.
Upravo zato sam i postavio ovo pitanje i pokrenuo ovu temu nije problem kada možeš imati i koristiti nekoliko karabina u više kalibara, ali me zanimaju iskustva sa nekim koji može zadovoljiti od lova na štetočine pa do lova na divlje svinje i jelensku divljač i sl. to je bilo pitanje i poanta cijele priče, a ne da se donese zaključak da za svaku divljač treba birati poseban kalibar.