Slavia-cijev
Moderator: karabalic
Slavia-cijev
Pozdrav!
Moj će prvi post na ovom forumu biti pitanje, nažalost u vezi problema... Imam Slaviu 634 u dobrom estetskom stanju i mehaničkom što se klipa i snage tiče. Muči me to što puška ima luft na cijevi, ne lijevo-desno, nego gore-dolje. Nemogu procijeniti koliki je to luft u stotinkama ili nedaj bože desetinkama, ali se osjeti da ga ima poprilično dosta ili čak previše. Moje je pitanje za znalce i voljne pomoći, prije nego pušku idem rastaviti, gdje se dogodi luft? Dali se potroši onaj vijak ili rupa u cijevi postane ekscentrična, ili se potroše klizni dijelovi na zatvaraču cijevi. Unaprijed hvala!
Moj će prvi post na ovom forumu biti pitanje, nažalost u vezi problema... Imam Slaviu 634 u dobrom estetskom stanju i mehaničkom što se klipa i snage tiče. Muči me to što puška ima luft na cijevi, ne lijevo-desno, nego gore-dolje. Nemogu procijeniti koliki je to luft u stotinkama ili nedaj bože desetinkama, ali se osjeti da ga ima poprilično dosta ili čak previše. Moje je pitanje za znalce i voljne pomoći, prije nego pušku idem rastaviti, gdje se dogodi luft? Dali se potroši onaj vijak ili rupa u cijevi postane ekscentrična, ili se potroše klizni dijelovi na zatvaraču cijevi. Unaprijed hvala!
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Re: Slavia-cijev
Dobrodošao ti nama na forum!
Ovako, najbezbolnije rješenje je da odvrneš vijak koji drži cijev, izvadiš ga van i izmjeriš da nije elipsast, znači mjeriš promjer u više smjerova. Druga stvar ti je opruga koja pritišće polugu koja zatvara cijev, možda je pukla ili oslabila. Treća stvar koja ti može uzrokovati takve probleme su erodirane površine koje zatvaraju cijev, pa ne mogu glatko kliziti jedna po drugoj. To ćeš riješiti običnim vodobrusnim papirom sitnije gradacije od 400 na način da jednostavno ispoliraš te površine. Najveći je problem ako je rupa na cijevi elipsasta. Tome se može doskočiti na način da se napravi novi vijak malo većeg promjera svornog dijela vijka a istog navoja. Zatim se podesivim razvrtačem "prorajba" rupa na cijevi i dijelu cilindra koji nema navoj na točnu mjeru. Za to ti treba malo metalskog znanja, pa ako nisi siguran, nemoj se sam upuštati u takve rabote. Postoji još mogućnost uprešavanja brončane "pikse" u rupu na cijevi, no to je več malo esktremniji zahvat.
Veliki pozdrav!
Ovako, najbezbolnije rješenje je da odvrneš vijak koji drži cijev, izvadiš ga van i izmjeriš da nije elipsast, znači mjeriš promjer u više smjerova. Druga stvar ti je opruga koja pritišće polugu koja zatvara cijev, možda je pukla ili oslabila. Treća stvar koja ti može uzrokovati takve probleme su erodirane površine koje zatvaraju cijev, pa ne mogu glatko kliziti jedna po drugoj. To ćeš riješiti običnim vodobrusnim papirom sitnije gradacije od 400 na način da jednostavno ispoliraš te površine. Najveći je problem ako je rupa na cijevi elipsasta. Tome se može doskočiti na način da se napravi novi vijak malo većeg promjera svornog dijela vijka a istog navoja. Zatim se podesivim razvrtačem "prorajba" rupa na cijevi i dijelu cilindra koji nema navoj na točnu mjeru. Za to ti treba malo metalskog znanja, pa ako nisi siguran, nemoj se sam upuštati u takve rabote. Postoji još mogućnost uprešavanja brončane "pikse" u rupu na cijevi, no to je več malo esktremniji zahvat.
Veliki pozdrav!
Tema je davno stala, ajmo je malo oživiti
Pita mene unuk (voli puške, a 4 raz.OŠ) kaže: još kužim da je stjenka cijevi na ustima karabina dosta deblja od one na sačmarici,
ali zašto je ova na zračnici (Hatsan 12TH) još deblja nego na karabinu. Dao mi mislit. Mislim da sam mu ipak dobro odgovorio.
Kako bi vi odgovorili na ovi pitanje svome unuku, a kako meni, ajmo prijedloge.
Pita mene unuk (voli puške, a 4 raz.OŠ) kaže: još kužim da je stjenka cijevi na ustima karabina dosta deblja od one na sačmarici,
ali zašto je ova na zračnici (Hatsan 12TH) još deblja nego na karabinu. Dao mi mislit. Mislim da sam mu ipak dobro odgovorio.
Kako bi vi odgovorili na ovi pitanje svome unuku, a kako meni, ajmo prijedloge.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Ja nisan baš iša u sve detalje, samo san se koncentrira na ovaj dija: otvaranje/zatvaranje/napinjanje i nadoda još cvrstoća cijevi kod krivog rukovanja,Mirok wrote:Balans,potrebna težina i jačina cijevi za otvaranje/zatvaranje/napinjanje,davanje težine pušci da bi bila manje osjetljiva na druk...
transporta i skladištenja, te jednostavnijeg bušenja i navijanja cijevi. Za ovo drugo nisan ni smatra da je bitno, jer se to možda moglo i drugačije riješiti.
Pa je, i balans se s time najednostavnije riješava, ali nije to najbitnije, mislin.Groff wrote:Balans puške?
Nisam siguran, ali ako je u pitanju H125 sniper verzija, trebala bi imati i integrirani prigušivač (ako je moguće kupiti i registrirati kod nas). Sve je to tactic look. Kod springerica, buku radi klip, a ne zrak iz cijevi. Kod moje (45J) buka je jednaka .22LR.
Inače, deblju cijev stave kod jačih springerica da težinom smanje trzaj. A i puškom je lakše ciljati sa malo težine naprijed iz ležećeg stava sa bipodom. Ali to kod springerica nema smisla.
U biti, u pitanju je tactic look i nešto što prodaje proizvod. Kao i taj rezani dovetail koji podsjeća na picatinny rail.
Inače, deblju cijev stave kod jačih springerica da težinom smanje trzaj. A i puškom je lakše ciljati sa malo težine naprijed iz ležećeg stava sa bipodom. Ali to kod springerica nema smisla.
U biti, u pitanju je tactic look i nešto što prodaje proizvod. Kao i taj rezani dovetail koji podsjeća na picatinny rail.
Jos nesto radi buku kod jakih springerica.Imao sam 2 Hatsana 125.Jedan je bio u kalibru 5,5 a jedan 4,5mm.Ovaj u 4,5mm se doslovno cuo kao malokalibarka 22 lr ,iako je imao integrirani prigusivac. Razlog je brzina laganih 4,5mm dijabola koja je prelazila brzinu zvuka, i probijale su zvucni zid.U biti isti razlog buke kao i kod vatrenog oruzja.IB43 wrote:Nisam siguran, ali ako je u pitanju H125 sniper verzija, trebala bi imati i integrirani prigušivač (ako je moguće kupiti i registrirati kod nas). Sve je to tactic look. Kod springerica, buku radi klip, a ne zrak iz cijevi. Kod moje (45J) buka je jednaka .22LR.
Da, H125TH, cal.4,5mm, ima integrirani prigušivač, ali čini mi se da je glasnija od Brno-2 .22LR. brzina diabole 380 m/sec. Brža je od zvuka.IB43 wrote:Nisam siguran, ali ako je u pitanju H125 sniper verzija, trebala bi imati i integrirani prigušivač (ako je moguće kupiti i registrirati kod nas). Sve je to tactic look. Kod springerica, buku radi klip, a ne zrak iz cijevi.
Kod moje (45J) buka je jednaka .22LR. Inače, deblju cijev stave kod jačih springerica da težinom smanje trzaj. A i puškom je lakše ciljati sa malo težine naprijed iz ležećeg stava sa bipodom.
Ali to kod springerica nema smisla. U biti, u pitanju je tactic look i nešto što prodaje proizvod. Kao i taj rezani dovetail koji podsjeća na picatinny rail.
Tako je "Darko11", To što kažeš Integrirani prigušivač, mislin da se ne odnosi na prigušivanje zvuka, nego na SAS Shock Absorber za prigušivanje trzaja, a ovoDarko11 wrote: Jos nesto radi buku kod jakih springerica.Imao sam 2 Hatsana 125.Jedan je bio u kalibru 5,5 a jedan 4,5mm.Ovaj u 4,5mm se doslovno cuo kao malokalibarka 22 lr ,iako je imao integrirani prigusivac.
Razlog je brzina laganih 4,5mm dijabola koja je prelazila brzinu zvuka, i probijale su zvucni zid.U biti isti razlog buke kao i kod vatrenog oruzja.
zadebljanje oko vrha cijevi mislin da samo dođe ka zgodna ručka za napinjanje, daje ti dobar grip i sintetička je pa ti prsti ne zebu zimi.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Mozda to nije prigusivac.
Na specifikacijama ne pise da je suppresor, ili sound moderator.
Ovo moze biti samo plasticni rukohvat za lakse prelamanje cijevi.
Ne tvrdim izricito u ovom slucaju, ali vidio sam zracnica i tako rjesenih.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Da, tako je, upravo to sam napisao malo prije.jolly wrote:Mozda to nije prigusivac.
Cak i da je prigusivac dzaba bi bilo,on dobro radi do nekih 330-340 m/s brzina zrna.Prigusivac moze usporiti zrak i plinove iz cijevi na podzvucnu brzinu ,ali ne moze zrno.Ako dijabola ide preko 340 m/s ta zracnica se cuje kao vatreno oruzje.Hawk wrote:Tako je "Darko11", To što kažeš Integrirani prigušivač, mislin da se ne odnosi na prigušivanje zvuka, nego na SAS Shock Absorber za prigušivanje trzaja, a ovoDarko11 wrote: Jos nesto radi buku kod jakih springerica.Imao sam 2 Hatsana 125.Jedan je bio u kalibru 5,5 a jedan 4,5mm.Ovaj u 4,5mm se doslovno cuo kao malokalibarka 22 lr ,iako je imao integrirani prigusivac.
Razlog je brzina laganih 4,5mm dijabola koja je prelazila brzinu zvuka, i probijale su zvucni zid.U biti isti razlog buke kao i kod vatrenog oruzja.
zadebljanje oko vrha cijevi mislin da samo dođe ka zgodna ručka za napinjanje, daje ti dobar grip i sintetička je pa ti prsti ne zebu zimi.
A kad bi prigušivač bio dovoljno dugačak da diabola u njemu probije zvučni zid, možda bi se tako moglo i prigušiti.Darko11 wrote:...Cak i da je prigusivac dzaba bi bilo,on dobro radi do nekih 330-340 m/s brzina zrna.Prigusivac moze usporiti zrak i plinove iz cijevi na podzvucnu brzinu ,ali ne moze zrno.Ako dijabola ide preko 340 m/s ta zracnica se cuje kao vatreno oruzje.
Ja ispucavam teže dijabole 5.5mm JSB 18.13gr na 250 m/s (37J) i svejedno se se čuje kao .22LR. Klip radi buku.
Probijanje zvučnog zida dijabolama je marketing. Dijabole nisu predviđene za supersonični let. U praksi su takve dijabole nestabilne i neprecizne. Radi većeg otpora u supersoničnom i transoničnom letu brzo gube energiju.
Osim toga klip jače udara, radi nižeg protutlaka. Što za rezultat ima oštećenu optiku (ako se koristi) i brže oštećenje klipa i brtava.
Za jače zračnice idu teške dijabole ili slugovi.
Probijanje zvučnog zida dijabolama je marketing. Dijabole nisu predviđene za supersonični let. U praksi su takve dijabole nestabilne i neprecizne. Radi većeg otpora u supersoničnom i transoničnom letu brzo gube energiju.
Osim toga klip jače udara, radi nižeg protutlaka. Što za rezultat ima oštećenu optiku (ako se koristi) i brže oštećenje klipa i brtava.
Za jače zračnice idu teške dijabole ili slugovi.
Sa svime ovime bi se i ja složija, što ne znači da se one ipak ne prave, prodaju i koriste. Nisi sve zračnice rađene za streljaštvo, a postoje optike koje će i to izdržati.IB43 wrote:...Probijanje zvučnog zida dijabolama je marketing. Dijabole nisu predviđene za supersonični let. U praksi su takve dijabole nestabilne i neprecizne.
Radi većeg otpora u supersoničnom i transoničnom letu brzo gube energiju. Osim toga klip jače udara, radi nižeg protutlaka. Što za rezultat ima oštećenu optiku (ako se koristi) i brže oštećenje klipa i brtava. Za jače zračnice idu teške dijabole ili slugovi.
Sve ovisi o tome ko što voli iza što je koristi. Ali da je i marketing u pitanju, je.
Da budem iskren. Ne poznajem situaciju u kojoj je lagana supersonična dijabola bolji izbor od subsonične teže dijabole.
Osim možda za snimiti YT video sa cool zvučnim efektom i visokim brojem na kronografu.
Prednost jače zračnice je upravo u težim dijabolama i slugovima. Lagana dijabola joj oduzme sve i već na 25m ima manju energiju od zračnice prosječne snage, a preciznost nikakva.
Osim možda za snimiti YT video sa cool zvučnim efektom i visokim brojem na kronografu.
Prednost jače zračnice je upravo u težim dijabolama i slugovima. Lagana dijabola joj oduzme sve i već na 25m ima manju energiju od zračnice prosječne snage, a preciznost nikakva.
Ok, to je već pomalo diskutabilno, pa ću analogno tome postaviti tebi pitanje:IB43 wrote:...Prednost jače zračnice je upravo u težim dijabolama i slugovima. Lagana dijabola joj oduzme sve i već na 25m ima manju energiju od zračnice prosječne snage, a preciznost nikakva.
Bi li ti na 150 metara u lisicu rađe pucato sa .223 Rem, ili 22-250 ?