petarde
petarde
Najprije ću reći da nikad nisam uživao u bacanju petardi, nikad u životu ni jednu nisam bacio, ali nemam ni ništa protiv ako netko u tome vidi zabavu.
Vjerojatno znate da su petarde zabranjene (da ne idem sad u finese). MUP, u svoj svojoj mudrosti, zaključio je kako se zakonom može spriječiti bacanje petardi. Kao da u bivšoj državi nismo imali istu situaciju, MUP je zaboravio na šverc, ali i potpuno normalno naručivanje još jačih petardi iz EU. I sad pokušava narediti pošti i kurirskim službama da provjeravaju pošiljke u potrazi za petardama. Sad bi valjda jedan GLS i DPD trebali zaposliti još ljudi kako bi ovi u MUP-u imali provedbu glupog zakona.
Što mislite o tom nadasve inteligentnom potezu kojim smo si izbili stotine radnih mjesta i milijune kuna PDV-a, odnosno potpomogli smo firme i državni proračun Češke, Poljske i drugih EU zemalja? I to PDV izbijaju isti oni koji ga i cuclaju!
Meni je neizmjerno drago što postaje bjelodano kolika je inteligencija ljudi u strukturama i za što su sve (ne)sposobni, samo mi je krivo što se događa na štetu stvarnih ljudi.
Vjerojatno znate da su petarde zabranjene (da ne idem sad u finese). MUP, u svoj svojoj mudrosti, zaključio je kako se zakonom može spriječiti bacanje petardi. Kao da u bivšoj državi nismo imali istu situaciju, MUP je zaboravio na šverc, ali i potpuno normalno naručivanje još jačih petardi iz EU. I sad pokušava narediti pošti i kurirskim službama da provjeravaju pošiljke u potrazi za petardama. Sad bi valjda jedan GLS i DPD trebali zaposliti još ljudi kako bi ovi u MUP-u imali provedbu glupog zakona.
Što mislite o tom nadasve inteligentnom potezu kojim smo si izbili stotine radnih mjesta i milijune kuna PDV-a, odnosno potpomogli smo firme i državni proračun Češke, Poljske i drugih EU zemalja? I to PDV izbijaju isti oni koji ga i cuclaju!
Meni je neizmjerno drago što postaje bjelodano kolika je inteligencija ljudi u strukturama i za što su sve (ne)sposobni, samo mi je krivo što se događa na štetu stvarnih ljudi.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Re: petarde
Cisto da udjem malo dublje u temu.
Moze li neko reci u kojim zemljama EU su dozvoljene petarde? Kakva je EU praksa?
Moze li neko reci u kojim zemljama EU su dozvoljene petarde? Kakva je EU praksa?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Pa kakve mjere donose i u drugim segmentima,ništa se ne čudim.
Zabrane nikada nikome nisu ništa dobro donijele,a ovime još jednom radimo i protiv sebe
Zabrane nikada nikome nisu ništa dobro donijele,a ovime još jednom radimo i protiv sebe
- jolly
- Cinker - bojna

Sad je kasno.
Preporucio bih vam drugi put sudjelovanje na esavjetovanju.
https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainS ... tyId=13166
Turn better into best!
Možeš se ti esavjetovati koliko hoćeš,kada oni već dođu sa zacementiranim stavom.jolly wrote:Sad je kasno.
Zato će mi biti ogroman gušt slušati cendranje zbog petardi i ove godine, koje više ne mogu kontrolirati. Pametan bivši domaći distributer pirotehnike bi zapravo i trebao otvoriti nešto u EU i slati u HR
.
Upravo sam zvao jednu dostavnu službu i oni nemaju nikakvih saznanja o provjeri pošiljaka. Toliko o kredibilitetu i objavama MUP-a.
Upravo sam zvao jednu dostavnu službu i oni nemaju nikakvih saznanja o provjeri pošiljaka. Toliko o kredibilitetu i objavama MUP-a.
To me podsjeća na ono kako mi jeftino izvozimo drvo,a onda skupo i za devize uvozimo čačkalice
Ovako se petardamo će procvasti šverc i netko će dobro zarađivati,možda će se švercati i ono što naša pirotehnika proizvede
Ovako se petardamo će procvasti šverc i netko će dobro zarađivati,možda će se švercati i ono što naša pirotehnika proizvede
- jolly
- Cinker - bojna

Govoris na osnovu predrasude.Mirok wrote:Možeš se ti esavjetovati koliko hoćeš,kada oni već dođu sa zacementiranim stavom.jolly wrote:Sad je kasno.
Iz nekih drugih javnih rasprava mogu reci da su meni neki prijedlozi bili uvazeni ili djelomicno uvazeni.
Ali da bi se nesto napisalo treba, savladati gradivo.
Pogledati evropsku regulativu, i argumentirati.
Zatim povezati s lokalnom situacijom, ili povijesnom kulturom odredjene aktivnosti, argumentirati i navesti.
Needucirano i neargumentirano prizeljkivanje nece proci.
e savjetovanje je dobar i najdemokratskiji alat koji imamo, i koji je funkcionalan.
Turn better into best!
Zar ozbiljno misliš da veliki distributeri pirotehnike nisu argumentirali i nastupili pripremljeni? Jesu, i na savjetovanju ali i na brojnim sastancima. Znam jer mi se ti ljudi jadaju kako je uvijek do jedne nestručne i nekompetentne osobe koja je tamo prebačena nakon što je zasrala u drugom ministarstvu.
Ta je osoba poznata po izjavi "možemo mi i strože od EU, da oni nešto od nas nauče".
I sad kad joj se pokaže kako se pirotehnika naručuje iz EU nesmetano, ona bi uvodila carinike i provjeravala pakete. To može samo netko tko nije naučio kako zaraditi novac, već ga samo otima i siše.
Ta je osoba poznata po izjavi "možemo mi i strože od EU, da oni nešto od nas nauče".
I sad kad joj se pokaže kako se pirotehnika naručuje iz EU nesmetano, ona bi uvodila carinike i provjeravala pakete. To može samo netko tko nije naučio kako zaraditi novac, već ga samo otima i siše.
mislim da se varaš, da esavjetovanja rade svoju funkciju, ne bi postojala.jolly wrote: e savjetovanje je dobar i najdemokratskiji alat koji imamo, i koji je funkcionalan.
p.s. pisao sam i pišem tamo, da ne mislš da laprdam bezvez.
Put your money where your mouth is.
Evo prigušivača kao primjer.
Zabranjeni su kao dogma nekoliko osoba, bez ikakvih povratnih informacija od strijelaca. Tvrdi inat i stav "dok sam ja tu, neće biti dopušteni".
Kao što će uskoro biti dopušteni. Zbog EU direktive. Bez ikakvih povratnih infromacija od strijelaca. Čak i preko inatljive osobe.
Zabranjeni su kao dogma nekoliko osoba, bez ikakvih povratnih informacija od strijelaca. Tvrdi inat i stav "dok sam ja tu, neće biti dopušteni".
Kao što će uskoro biti dopušteni. Zbog EU direktive. Bez ikakvih povratnih infromacija od strijelaca. Čak i preko inatljive osobe.
Ne znam odakle ti to o mojim predrasudama?jolly wrote:Govoris na osnovu predrasude.Mirok wrote:Možeš se ti esavjetovati koliko hoćeš,kada oni već dođu sa zacementiranim stavom.jolly wrote:Sad je kasno.
Iz nekih drugih javnih rasprava mogu reci da su meni neki prijedlozi bili uvazeni ili djelomicno uvazeni.
Ali da bi se nesto napisalo treba, savladati gradivo.
Pogledati evropsku regulativu, i argumentirati.
Zatim povezati s lokalnom situacijom, ili povijesnom kulturom odredjene aktivnosti, argumentirati i navesti.
Needucirano i neargumentirano prizeljkivanje nece proci.
e savjetovanje je dobar i najdemokratskiji alat koji imamo, i koji je funkcionalan.
Da vidiš kako su ljudi argumentirali probleme i štetu sa odlukom o zabrani !?
Raspitaj se malo bolje o konkretnome problemu,Nino ti je nešto napomenuo,sve je istina,a ima toga još...
Ja se osobno slažem s odlukom da se petarde stave van zakona, pa tko voli nek izvoli (kršiti zakon i odgovarati zbog toga).
Kao i mnogi od vas, i ja sam ih se napucao kao klinac, ali nakon što sam ne tako davno, svojim očima vidio kakav efekt izazivaju
kod djeteta s Down sindromom ne pada mi napamet ikada više izdvojiti niti kunu za petarde.
Mislim da su petarde i slična pirotehnika proizvodi koji su glasnoj i najčešće nerazumnoj manjini davali mogućnost teroriziranja većine
(pa makar to samo bili ljubitelji peseka) koja se očito zauzela za svoja prava te u javnoj raspravi nadvladala.
Kao i mnogi od vas, i ja sam ih se napucao kao klinac, ali nakon što sam ne tako davno, svojim očima vidio kakav efekt izazivaju
kod djeteta s Down sindromom ne pada mi napamet ikada više izdvojiti niti kunu za petarde.
Mislim da su petarde i slična pirotehnika proizvodi koji su glasnoj i najčešće nerazumnoj manjini davali mogućnost teroriziranja većine
(pa makar to samo bili ljubitelji peseka) koja se očito zauzela za svoja prava te u javnoj raspravi nadvladala.
Promašio si bit. Nije stvar u zabrani, već lošem propisu koji je unazadio domaće firme i proračun, a pomogao EU firmama koje šalju u Hrvatsku. Ove godine neće pucati samo oportunisti, ali oni koji su najžešće pucali, sad su se opskrbili jačim stvarima nego prije. A MUP si je pucao u nogu, figurativno.
Evo jedne trgovine: https://www.ekopiro.hr/
Izgleda kao da je iz Hrvatske. Ali nije, iz Češke je. Ali sve je tu, cijene u HRK, .hr domena, opisi i nazivi na hrvatskom. Nije to mali posao. Čak je i broj telefona iz Hrvatske! Zar bi se Čehu isplatilo raditi stranicu na stranom jeziku, na stranoj domeni, vjerojatno i zapošljavajući nekog iz Hrvatske - da ovdje nema tržište?
Evo jedne trgovine: https://www.ekopiro.hr/
Izgleda kao da je iz Hrvatske. Ali nije, iz Češke je. Ali sve je tu, cijene u HRK, .hr domena, opisi i nazivi na hrvatskom. Nije to mali posao. Čak je i broj telefona iz Hrvatske! Zar bi se Čehu isplatilo raditi stranicu na stranom jeziku, na stranoj domeni, vjerojatno i zapošljavajući nekog iz Hrvatske - da ovdje nema tržište?
- jolly
- Cinker - bojna

Koliko je meni poznato petarde nisu zabranjene pausalno, nego samo fizickim osobama.
Mogu se prodavati pravnim osobama kojima trebaju za obavljanje djelatnosti.
Drugim rijecima, ne postoji prepreka, da zaljubljenici u petarde ne osnuju udrugu za proslavljanje nove godine, bozica... i sukladno definiciji svoje djelatnosti koju opisu u statutu mogu nabaviti pirotehnicka sredstva za vartomer. U komercijalne djelatnosti moze se staviti organizacija vatrometa, recimo, pa nesto i zaraditi.
Naravno, posljedica je birokratizacija, organizacija, administracija, pisanje statuta ali ako postoji entuzijazam, volja, moze se.
(mozda bi se moglo staviti kao dodatna djelatnost u statut drugih udruga)
Iako ovo zvuci, kako zvuci, postoje slicni primjeri.
Recimo, niko ne brani bilo kojoj fizickoj osobi da ode, na primjer, na maskare. Narodni obicaj, veselje, ples i muzika.
Medjutim, i uz takav liberalni odnos oko ove manifestacije, gdje se svak moze pridruziti dogadjaju maskara, danas postoje udruge koje su registrirane kao udruge za maskare. (na pr Karnevalske udruge)
Ljudi su jednostavno pronasli interes, da se bolje organiziraju za ovaj dogadjaj.
Sve se moze.
(A moze se i kukati
)
Mogu se prodavati pravnim osobama kojima trebaju za obavljanje djelatnosti.
Drugim rijecima, ne postoji prepreka, da zaljubljenici u petarde ne osnuju udrugu za proslavljanje nove godine, bozica... i sukladno definiciji svoje djelatnosti koju opisu u statutu mogu nabaviti pirotehnicka sredstva za vartomer. U komercijalne djelatnosti moze se staviti organizacija vatrometa, recimo, pa nesto i zaraditi.
Naravno, posljedica je birokratizacija, organizacija, administracija, pisanje statuta ali ako postoji entuzijazam, volja, moze se.
(mozda bi se moglo staviti kao dodatna djelatnost u statut drugih udruga)
Iako ovo zvuci, kako zvuci, postoje slicni primjeri.
Recimo, niko ne brani bilo kojoj fizickoj osobi da ode, na primjer, na maskare. Narodni obicaj, veselje, ples i muzika.
Medjutim, i uz takav liberalni odnos oko ove manifestacije, gdje se svak moze pridruziti dogadjaju maskara, danas postoje udruge koje su registrirane kao udruge za maskare. (na pr Karnevalske udruge)
Ljudi su jednostavno pronasli interes, da se bolje organiziraju za ovaj dogadjaj.
Sve se moze.
(A moze se i kukati
Turn better into best!
Nije se dozvoljavanjem pirotehnike nekome dalo pravo da nekoga terorizira.
Postojali su propisi koji su se trebali primjenjivati.
Ovako će se isto tako pucati(zabranu neće nitko poštovati,a neće se ni sankcionirati),naša pirotehnika se uništava,a novčanike će puniti netko drugi.
Već i sada se dosta puca,upotrebljava se i najteža artiljerija i nikome ništa.
Za vrijeme Juge su petarde isto bile zabranjene,pa se pucalo (i švercalo) na veliko.
Postojali su propisi koji su se trebali primjenjivati.
Ovako će se isto tako pucati(zabranu neće nitko poštovati,a neće se ni sankcionirati),naša pirotehnika se uništava,a novčanike će puniti netko drugi.
Već i sada se dosta puca,upotrebljava se i najteža artiljerija i nikome ništa.
Za vrijeme Juge su petarde isto bile zabranjene,pa se pucalo (i švercalo) na veliko.
U davna vremena kad nije bilo lako doći do petardi pucali smo sa karabitom. Staviš malo u limenku od vegete probušiš par rupica zaliješ vodom ili zapišaš i zapališ. Bitno je bilo da je baklja na dugom štapu i opet je to bilo opasnije nego petarda. Ili pucanje sa fosforom koji naguraš u šuplj ključ i zatvoriš čavlom, povežeš špagom i opališ u zid. Uvijek se pucalo samo je to danas više kultivirano.
- jolly
- Cinker - bojna

Petarda je ultimate sredstvo za pucanje, tako smo percepirali kao klinci.
Medjutim karbit i fosfor razvijali su nasu djecju kreativnost do maximuma!
Medjutim karbit i fosfor razvijali su nasu djecju kreativnost do maximuma!
Turn better into best!
A bilo je tih improvizacijasamoborac wrote:U davna vremena kad nije bilo lako doći do petardi pucali smo sa karabitom. Staviš malo u limenku od vegete probušiš par rupica zaliješ vodom ili zapišaš i zapališ. Bitno je bilo da je baklja na dugom štapu i opet je to bilo opasnije nego petarda. Ili pucanje sa fosforom koji naguraš u šuplj ključ i zatvoriš čavlom, povežeš špagom i opališ u zid. Uvijek se pucalo samo je to danas više kultivirano.
Znale su biti i opasne......ali prašiš s čim imaš