POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Re: POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ

Post by jolly » 16 Feb 2022, 22:49

sbullet wrote: Po meni članska iskaznica kluba je dovoljna.
Nazalost, to se za sad ne priznaje. Ali mozes pokusati pa javi kako je proslo.

Treba potvrda krovne sportske orgnizacije. Istina, sportski strijelci su u podredjenom polozaju u odnosu na lovce koji ovo rjesavaju clanskom iskaznicom HLS, ili diplomom s polaganja ispita (po novome).

Iako opet ispada, da je iskaznica HLS, opet svojevrstan dokument krovne organizacije. Ali tu smo, di smo. nema dalje od tog. Moze se u skladu s ovom temom, postaviti pitanje: koliko ta potvrda, ili godisnji status kosta od saveza do saveza. I po tome HSS je najskuplji.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

sbullet
Pozornik
Pozornik

Post by sbullet » 17 Feb 2022, 09:26

jolly wrote:
sbullet wrote: Po meni članska iskaznica kluba je dovoljna.
Nazalost, to se za sad ne priznaje. Ali mozes pokusati pa javi kako je proslo.

Treba potvrda krovne sportske orgnizacije. Istina, sportski strijelci su u podredjenom polozaju u odnosu na lovce koji ovo rjesavaju clanskom iskaznicom HLS, ili diplomom s polaganja ispita (po novome).

Iako opet ispada, da je iskaznica HLS, opet svojevrstan dokument krovne organizacije. Ali tu smo, di smo. nema dalje od tog. Moze se u skladu s ovom temom, postaviti pitanje: koliko ta potvrda, ili godisnji status kosta od saveza do saveza. I po tome HSS je najskuplji.
Za lovce ne treba članska iskaznica HLS-a. To je bilo propisano starim zakonom i to se promijenilo. Dovoljan je položeni lovački ispit. Lovci su se za to izborili.
Isto tako se strijelci trebaju izboriti za sebe. Ne da se mijenja zakon (jer je već izmijenjen), nego da se poštuje to što je napisano u zakonu.
Potvrde klubova su dovoljne i to je dokazana činjenica, a vi radite kako hoćete.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Feb 2022, 11:15

sbullet wrote: Isto tako se strijelci trebaju izboriti za sebe.
Ovo je velika istina.
Medjutim, napomenuo bih da se to odnosi samo na potvrdu HSS-a (o cemu jest ova tema), a ne na ostala dva saveza.
Izdavanje potvrde (i njena eventualna cijena) samo je stvar internog pravilnika saveza.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 23 Feb 2022, 08:46

stolttom wrote:Mala digresija. Potvrda HSDS-a je za članove besplatna. Tako da netko nebi mislio
da je cilj svake krovne udruge naplaćivati potvrde o članstvu.
Neka me netko ispravi ako sam u krivu , ali kad sam zadnji put provjeravao, HRVATSKI SAVEZ DALEKOMENTNOG STRELJAŠTVA -HSDS, upoce nije registriran u Hrvatskoj niti pravno postoji?

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 23 Feb 2022, 12:04

Dobro ste primjetili kolega Berto. HSDS čitajte HSAS.
Znači potvrde HSAS su besplatne, a važeće su do opoziva.
I za vašu informaciju, HSDS je neformalna udruga 9 streljačkih klubova u RH, a od 27.11.2016. Affiliate member ICFRA-e.
https://www.icfra.com/membership-changes

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 23 Feb 2022, 13:27

Moram napomenuti da je HSDS udruga registrirana sa pripadajućom domenom, no to je udruga Hrvatski Show Dance Savez :D

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 23 Feb 2022, 13:39

:D Istina. Kad se uspijemo registrirati dodat ćemo slovo Z između HS i DS.

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 23 Feb 2022, 14:29

Za tumačenje Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, nadležno je ono tijelo koja ga i primjenjuje, a to je MUP....
Još jedno tumačenje MUP-a (pitanje je bilo o postupanju policije o dobivenom saznanju da je potvrda krovne organizacije-ukinuta tj.nevažeća)....valjda će netko sada shvatiti....
Attachments
mup-upit2022.pdf
(165.23 KiB) Downloaded 45 times
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 23 Feb 2022, 14:49

PAPovac wrote:U Zakon o sportu ulaziš izlaskom na liniju. Nebitno je natjecanje. Na liječničkom uvjerenju piše .. za TRENING i natjecanje..., dakle pola od gore napisanog gubi smisao. Sportska inspekcija ima pravo u svakom trenutku banuti u klub i tražiti liječničke potvrde od svih koji su na liniji, nebitno je planiraju li na natjecanje ili ne.
Netočno...Pročitaj si čl.71 Zakona o sportu...
U ovom "novom" tumačenju je napravljena greška, u tumačenje se ubacuju riječi koje ne postoje u članku zakona i time se bitno mijenja smisao.
U zakonu se govori o tome TKO izdaje potvrdu, HSS ILI klub i tu nema nedoumica.
A onda se rečenica mijenja tako da daje kontekst KOME se izdaje potvrda, članu kluba, uz pažljivo mjesto ubacivanja ... koja se izdaje članu.. kako bi se moglo tumačiti da potvrdu izdaje samo HSS članovima klubova.
Imaš ono zadnje tumačenje MUP-a od 27.1.2022.
Kao potvrdu iz prakse i života da je sbullet prije mjesec dana bio u pravu, osobno sam strijelac, trener, sudac, predsjednik kluba, trgovac oružjem :D ,dakle kao predsjednik kluba sam na klupskom memorandumu napisao potvrdu članu kluba koji nije natjecatelj ali trenira i aktivno se bavi streljaštvom (i ima liječničko uvjerenje da je sposoban za treninge), uz nju sam mu dao ispis tumačenja koje je dao sbullet, 14.01., čovjek otišao na PP, izvadio nabavnu bez ikakvih problema, i lijepo došao kod mene kupiti pištolj.
Zašto nisi dao ispis tumačenja od 27.1.2022.?
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 23 Feb 2022, 19:23

stolttom wrote:Dobro ste primjetili kolega Berto. HSDS čitajte HSAS.
Znači potvrde HSAS su besplatne, a važeće su do opoziva.
I za vašu informaciju, HSDS je neformalna udruga 9 streljačkih klubova u RH, a od 27.11.2016. Affiliate member ICFRA-e.
https://www.icfra.com/membership-changes
ICFRA -prihvaca sve koji placaju clanarinu, moj komentar bi trebalo prihvatiti kao kritiku, trebalo bi to formalno i pravno to rijesit jer ovako neformalno nema utjecaja na nista i clanstvo u necemu sto zapravo ne postoji ne znam cemu sluzi.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Feb 2022, 20:36

Iako nije tema, da se nadovezem na komentar Istra championa:
Lijecnicki je potreban za sportsko natjecanje. Nije poreban za trening. Tocno.

Apsurd ove price je da lov nije sport, pa kad lovci naprave natjecanje iz karabina ili letecih meta, onda im lijecnicki ne treba, a za strijelce se ovo trazi a rade praticki istu aktivnost.
Osobno mislim, da se lijecnicki za rekreativno ntjecateljsko streljastvo treba drugacije regulirati jer je nepotrebno opterecenje za rekreativce. (nije isto olimpijac na olimpijadi, ili neko ko otpuca 10+10 iz pistolja na nekom natjecanju malo viseg ranga domaceg programa)
Ali to je druga temu, koju bi mogli otvoriti.
Vecina smo u ovom sportu rekreativci, a formalna definicija rekrativnog streljastva za sad ne postoji. Osobno vidim mogucnost da se domaci program natjecanja definira kao rekreativno streljastvo, za koje ne bi trebalo forsirati lijecnicki, dok je medjunarodni progam ozbiljniji, i tu bi se moglo primijeniti ovaj uvjet za lijecnicki.

Zakon o sportu ovako definira akrivnosti:
Članak 18.
(1) Sportske djelatnosti, u smislu ovoga Zakona, jesu: – sudjelovanje u sportskom natjecanju, – sportska priprema, – sportska rekreacija, – sportska poduka, – organiziranje sportskog natjecanja,
– vođenje sportskih natjecanja i – upravljanje i održavanje sportskom građevinom.

Kako ja vidim stvar, ako bi se domaci program natjecanja iz VK definirao pravilnikom kao rekreacija, vjerujem da bi se eliminriala potreba za ovim lijecnickim. (ali kome reci?)

Vezano za lijecnicki, za sportsko natjecanje, iskljucivo:

IX. ZDRAVSTVENA ZAŠTITA
Članak 71.
(1) U sportskom natjecanju može sudjelovati osoba za koju je u razdoblju od šest mjeseci prije sportskog natjecanja utvrđena opća zdravstvena sposobnost, a kada je to propisano pravilnikom koji donosi ministar nadležan za zdravstvo uz suglasnost ministra i posebna zdravstvena sposobnost, ako propisima nacionalnoga sportskog saveza nije određeno kraće razdoblje. (2) Opću i posebnu zdravstvenu sposobnost utvrđuje ovlašteni liječnik, odnosno specijalist sportske medicine, specijalist medicine rada i sporta ili liječnici drugih specijalnosti koji imaju završeni poslijediplomski studij iz medicine rada i sporta. Listu ovlaštenih liječnika utvrđuje ministarstvo nadležno za poslove zdravlja, uz suglasnost ministra. (3) Uvjete za obavljanje zdravstvenih pregleda, vrstu i opseg pregleda, način vođenja evidencije i medicinske dokumentacije sportaša te rokove u kojima se provode zdravstveni pregledi za učenike koji sudjeluju u natjecanjima školskih sportskih društva, pravilnikom propisuje ministar nadležan za zdravstvo uz prethodno mišljenje ministra.
Turn better into best!

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Has thanked: 1 time

Post by Barut » 24 Feb 2022, 03:41

istra champion wrote:Za tumačenje Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, nadležno je ono tijelo koja ga i primjenjuje, a to je MUP....
Krivo. Jedina institucija koja je ovlaštena tumačiti zakon jeste ona koja ga je donijela, a to je Sabor.
Na stranu to, što mi živimo u Hrvatistanu gdje je trodioba vlasti samo u teoriji a u praksi isto ministarstvo piše zakon, tumači ga kako im paše i još ga na kraju provodi.
istra champion wrote:Zašto nisi dao ispis tumačenja od 27.1.2022.?
Zato što je krivo? :)
The truth is hate to those who hate the truth.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 24 Feb 2022, 17:22

Barut wrote:
istra champion wrote:Za tumačenje Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, nadležno je ono tijelo koja ga i primjenjuje, a to je MUP....
Krivo. Jedina institucija koja je ovlaštena tumačiti zakon jeste ona koja ga je donijela, a to je Sabor.
Na stranu to, što mi živimo u Hrvatistanu gdje je trodioba vlasti samo u teoriji a u praksi isto ministarstvo piše zakon, tumači ga kako im paše i još ga na kraju provodi.
istra champion wrote:Zašto nisi dao ispis tumačenja od 27.1.2022.?
Zato što je krivo? :)
:A25:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 25 Feb 2022, 09:33

Istresli smo o tome ko izdaje potvrdu.
Sad se postavlja pitanje, koliko dugo ta potvrda od HSS traje?

Ja sam zaista - mozda bio - u zabludi, vjerujuci da potvrda traje 6 mjeseci, jer se 6 mjeseci godinama spominje.
Medjutim zakon ne spominje koliko potvrda traje, niti na potvrdi pise do kad traje.

Interni pravilnik HSS-a o trajanju potvrde nisam nasao, pa cak ni pravilnik koji kaze da se za potvrdu trazi bilten. Pretpostavljam da bi inetrni pravilnik HSS o izdavanju potvrde trebao postojati, ali nisam ga uspio naci. (apropos transparentnosti....)

Pa, eto ako neko bolje zna, - koliko zaista vrijedi povrda HSS?
Turn better into best!

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Has thanked: 1 time

Post by Barut » 27 Feb 2022, 01:47

Kako sam već naveo, kod nas na žalost u praksi zakon tumače oni koji ga i provode. Tako da koliko potvrda vrijedi, ovisi u kojoj PU ćeš pitati. I ja sam čuo sa svih strana da je uvriježeni odgovor "6 mjeseci", ali su me zato neugodno iznenadili kad sam zadnji put vadio nabavnu u našoj PU s odgovorom "3 mjeseca". :x (to je bili prije plandemije, tko zna što bi danas rekli) To je sigurno osmislila naša lokalna "šerifica". :A21:
The truth is hate to those who hate the truth.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 Feb 2022, 08:04

Barut wrote: I ja sam čuo sa svih strana da je uvriježeni odgovor "6 mjeseci",
Da, uvriježeni odgovor "6 mjeseci", je ustaljen i u sportsko streljackoj zajednici, to slusam godinama, i bio sam ubijedjen da cak pise na potvrdi.
Kad sam pogledao vlastitu potvrdu, vidio sam da nema rok trajanja.

Na starim i novim web stranicama HSS, nisam nigdje nasao pravilnik o tome, pa pretpostavljam da je to mozda i neka od starijih odluka izvrsnog odbora HSS, koja nije objavljena. Ono sto se moze naci je periodicna odluka IO, o podizanju cijene potvrde - to se moze historijski pratiti po javnim dokumentima saveza.

Interesantno da od nacina izdavanja potvrde na osnovu biltena nisu odstupali ni kad je bila najveca zabrana natjecenja (okupljanja), radi mjera protiv korone.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 03 Apr 2022, 07:53

Uz jutarnju kavu da podijelim razmisljanja, sa cijenjenim kolegama na forumu.
Na ovo me navelo nekoliko nedavnih postova na forumu na drugim temama, pa da napisem neku paralelu.

Elem,
Lovacki ispit pri HLS: kosta 500 kn.
https://www.hls.com.hr/hls/ispit-za-lov ... i-500-kuna

Gradivo se sastoji od svih klasicnih lovackih predmeta, kao i do sad (zakonodovstvo, biologija, gospodarenje, kinologija, oruzje i balistika, ekologija): a sve materijale posalju u PDF, uz lovacki prirucnik, sigirnost u lovu, 8 zakona koji reguliraju lovstvo, linkove na sve pravilnike (kojih je jos vise), te zaseban materijal o sigurnosti u lovu.
Nakon tog covjek dobije online predavanja, izlazak na streliste, i ispit.
to kosta 500 kn.
Nakon tog sa lovackom iskaznicom ili diplomom covjek ishuduje nabavnu dozvolu. Bez naknadnih davanja HLS-u.

S druge strane, potvrda saveza HSS:
Svaki put 300 kn. Za papir. Iako je covjek sa iskustvom i znanjem, u sportskom streljastvu.

Kompletno osposobljavanje i diploma u HLS 500 kn, jedan papir (bez osposobljavanja, samo kao potvrda statusa) u HSS 300 kn, na osnovu oba dokumenta ishoduje se nabavna dozvola.
Zanimljiv odnos sustava vrijednosti i cijena u dvije organizacije.
Turn better into best!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 03 Apr 2022, 08:05

jolly wrote:Uz jutarnju kavu da podijelim razmisljanja, sa cijenjenim kolegama na forumu.
Na ovo me navelo nekoliko nedavnih postova na forumu na drugim temama, pa da napisem neku paralelu.

Elem,
Lovacki ispit pri HLS: kosta 500 kn.
https://www.hls.com.hr/hls/ispit-za-lov ... i-500-kuna

Gradivo se sastoji od svih klasicnih lovackih predmeta, kao i do sad (zakonodovstvo, biologija, gospodarenje, kinologija, oruzje i balistika, ekologija): a sve materijale posalju u PDF, uz lovacki prirucnik, sigirnost u lovu, 8 zakona koji reguliraju lovstvo, linkove na sve pravilnike (kojih je jos vise), te zaseban materijal o sigurnosti u lovu.
Nakon tog covjek dobije online predavanja, izlazak na streliste, i ispit.
to kosta 500 kn.
Nakon tog sa lovackom iskaznicom ili diplomom covjek ishuduje nabavnu dozvolu. Bez naknadnih davanja HLS-u.

S druge strane, potvrda saveza HSS:
Svaki put 300 kn. Za papir. Iako je covjek sa iskustvom i znanjem, u sportskom streljastvu.

Kompletno osposobljavanje i diploma u HLS 500 kn, jedan papir (bez osposobljavanja, samo kao potvrda statusa) u HSS 300 kn, na osnovu oba dokumenta ishoduje se nabavna dozvola.
Zanimljiv odnos sustava vrijednosti i cijena u dvije organizacije.
Sve se slažem, sva ekipa koja u zadnje vrijeme "želi oružje" prijavljuje se na lovački ispit. Za 500 kn na diplomu imaju nabavnu kad požele.
Ako slučajno jednom požele biti lovci imaju položeno. Pametan potez HLS.
S druge strane postani član kluba, pa izlazak na natjecanje, pa dok se netko udostoji napraviti potvrdu, pa plati, pa to vrijedi samo 6 mjeseci.
Put your money where your mouth is.

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 05 Apr 2022, 14:38

Koliko vidim letimično iz postova u ovoj temi, za mene ako želim da oružja, bolji i lakši put je preko lovačke iskaznice, nego preko streljaštva?
dzg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Apr 2022, 17:51

MatijaX wrote:Koliko vidim letimično iz postova u ovoj temi, za mene ako želim da oružja, bolji i lakši put je preko lovačke iskaznice, nego preko streljaštva?
Iz perspektive odnosa HSS (Hrvatski streljacki savez) i HLS (Hrvatski lovacki savez): DA!

Napomena:
Postoje jos i HSAS (Hrvatski savez akcionog streljastva), i HSPS (Hrvatski savez prakticnog streljastva) koji izdaju potvrde po svojim pravilima. Kod HSAS - potvrda je besplatna.
Turn better into best!

Post Reply