Lovacko drustvo/udruga preporuka
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Lovacko drustvo/udruga preporuka
Ne hvala. Meni je ar 15, ar10 za streljanu.Francis_Bac0n wrote:j
@jolly - imaš ohoho modela AR10 u kalibru .308, tako da nema straha za učinkovitost platforme u lovačke svrhe.
Savjet: Mauser M18 je korektan karabin u tom rangu? Gledao sam recenzije, dosta je hvaljen.
I ako netko zna: kad će HS izbaciti 10 mm AUTO model pištolja?.
Najmanje jedan hs pistolj mislim da je regan u 10 mm. nazovi ih i pitaj.
m18 je low end puska, tvrtke mauser. drzao sam u ruci, nisam impresioniran. Dosta je lagana, mislim da ce dobro tresnuti u rame u nekom jacem kalibru ko 30'06
Da ce pucati, hoce. Korektan? Da, obzirom na drugo u tom cjenovnom rangu.
Da ima bolje, ima.
Preporuka, uzmi polovnu cz 550.
Sta znaci korektno?
Okidac? puca. jel tvrd, ili mekan, jel ima ubrzicu?
Spremnik? da, prima par metaka. Ali jel - Jednoredni, dvoredni, skidajuci, fixni, plasticni, metalni.
Nisani? mehanicki ima, ili nema. ako ima morali bi cak i biti upucani...
Kocnica? Da, koci. Ali sta koci? moze okidac, moze mehanizam, moze udarnu iglu, a moze i hand spannung sto je najbolji sustav. Jel kocnica dvostupanjska ili trostupanjska?
Zatvarac? Da, bravi cijev. A rotacija? 90 stuonjeva, 70, 60? Bravljnje prednje ili straznje?
Most iznad zatvaraca? ima ili nema? ako ima, hrani se na spremnik odozdo, a u lovistu je izmjena spremnika trapava. a i moze se izgubiti. hranjenje odozgo preko otvorenog zatvaraca diskutabilno je najjednostavnije
Kundak? polimer, laminat, drvo? Koja kvaliteta drva?
Cijev? deblja, tanja, kovana, rezana, provucena? cijev se skida, mozes ih mijenjati, ili se ne skida pa je fixna? svaka ima svoje
Priprema za montazu? bez rupa, radice puskar skuplje kasnije. sa rupama, moze proci. lastin rep, najbolje centriranje, diskutabilno lastin rep, najcvrsca podloga za montazu.
Kad prodjes po modelima, i za svaki model odgovoris na sva ova pitanja, skuzit ces sta znaci korektan, dobar, ili premium model puske, i zasto mu je cijena malo vislja ili niza.
Korektno, znaci da ispaljuje metak, relativno precizno, i da ti nece prsnuti u ruci. Manje vise svi su karabini korektni.Ali ima bolje.
U nizoj cijeni gledaj tikku, u visljoj sako 85, polovno cz 550, winchester m70, stariji remingotn 700 bld (ne novi), sauer 101, itd. ja bih se oko tog vrtio.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Slabo si nesto to učio za ispit, Hr baštini europsku tradiciju lova nigdje u europskim zemljama vlasnici lovišta neće ti dozvoliti lov ar ili ak i.i nekom sličnom vojnom poluautomatskom puškom pogotovo u prisustvu drugih lovaca i nekog zajedničkog i skupnog lova ( mozda u nekom privatnom zatvorenom lovištu) a isto tako gleda se dresscode tenisice i traperice nema šanse, čak ide i provjera da lis ti je optika upucana probni hitac i kakvo zrno si ponio.Francis_Bac0n wrote:Da, nisam bio u kontaktu s LD-ovima dosad. Dida mi je bio lovac, no obolio je i umro prije no što me naučio "zanatu".fricky wrote:Očito nisi do sad bio u kontaktu s Lovačkim društvima uopće, a nemas u familiji ni lovaca do sad inace nebi pitao tu takve
Ne ide to Baja tako , to si trebao znati prije polaganja!
Ne vidim razlog tolikoj hermetičnosti starijih lovaca - lov i običaji koji idu uz njega nisu zapisani u Mojsijevim pločama. Sve je podložno promjenama, pa tako i lov. Mislim da je dobar dio te tradicije larpurlartizam - običaj radi samog sebe. Mene zanima priroda, balistika, adrenalin lova, i na kraju, kulinarski užitak pripreme te životinje koju smo odstrijelili. Ostalo mi je kozmetika.
Suludo je, i za razvoj lovstva u RH, suicidalno tjerati "mlade" (38 mi je, nisam mulac više) na pripravništvo i "služenje" Društvu. Možeš mislit kako ću ja mesti prostor ili cijepati drva (a ne sudjelovati u lovu!), dok me starci podjebavaju uz gemišt.
Mali otklon od teme: zašto se podozrivo gleda na lov poluautomatskim karabinima (na platformi AK / AR)? Zakon je tu dosta ograničen.
I u Hr je bilo svega negdje do 2000god vojnih maskiranih uniformi i M76 a do danas se sve upristojili po društvima a i sami lovci i oprema i odjeca su povoljni i lako dostupni (Decahtlon)
Divljač se u Hr lovištima prehranjuje i uzgaja i čuva , nema toliko slobodne divljači da bi svatko iz društva mogao ići svakodnevno u lov i odstrijeliti uspješno i sam znaš da imas LG osnovu po lovištu i određen br markica za odstrel ( doduse umalimmmjestima ima svega još ) , treni su podjeljeni skoro po članovima koji pojedinačno imaju svoje čeka i praktično rade prihranu i obavljaju selekciju divljači , svaki odlazak se najavljuje lovniku i dobiješ dopuštenje za odstrel moguć je svakodnevni odstrel predatora samo. Skupni lov je za druzenje par puta godišnje
Ti izgleda imaš percepciju lova iz amerićkih filmova i YouTube-a, to su velika prostranstva i državna zemljišta za 20 dolara na benzinskoj kupiš dozvolu za lov i naljepnice za odstrel i slobodno ti je loviti osim po prometnici i privatnom zemljištu to zaboravi u Hr.
U drugim EU zemljama je cak jos teze baviti se lovom ili da se učlaniš u neko društvo, lovišta su od dobrostojećih vlasnika zemljišta ili zakupnika i lov je za njihov gušt i nema lova za vanjske članove, tako da je u Hr trenutno još milina , dok ne bude uskoro došlo do zakupa lovišta od bogatih pojedinaca iz EU ili Hr i društva ce biti izbačena iz igre jer su trenutno praktički lokalna lovacka društva tradicionalna socijalna kategorija koja lagano odumire i počinje komercijala!
Last edited by fricky on 08 May 2022, 22:05, edited 1 time in total.
Ti bas nas mlade zelis nagovorit na krivolov , jer ovako kako opisujes to se cini jos najbolja opcijafricky wrote:Slabo si nesto to učio za ispit, Hr baštini europsku tradiciju lova nigdje u europskim zemljama vlasnici lovišta neće ti dozvoliti lov ar ili ak i.i nekom sličnom vojnom poluautomatskom puškom pogotovo u prisustvu drugih lovaca i nekog zajedničkog i skupnog lova, a isto tako gleda se dresscode tenisice i traperice nema .Francis_Bac0n wrote:Da, nisam bio u kontaktu s LD-ovima dosad. Dida mi je bio lovac, no obolio je i umro prije no što me naučio "zanatu".fricky wrote:Očito nisi do sad bio u kontaktu s Lovačkim društvima uopće, a nemas u familiji ni lovaca do sad inace nebi pitao tu takve
Ne vidim razlog tolikoj hermetičnosti starijih lovaca - lov i običaji koji idu uz njega nisu zapisani u Mojsijevim pločama. Sve je podložno promjenama, pa tako i lov. Mislim da je dobar dio te tradicije larpurlartizam - običaj radi samog sebe. Mene zanima priroda, balistika, adrenalin lova, i na kraju, kulinarski užitak pripreme te životinje koju smo odstrijelili. Ostalo mi je kozmetika.
Suludo je, i za razvoj lovstva u RH, suicidalno tjerati "mlade" (38 mi je, nisam mulac više) na pripravništvo i "služenje" Društvu. Možeš mislit kako ću ja mesti prostor ili cijepati drva (a ne sudjelovati u lovu!), dok me starci podjebavaju uz gemišt.
Mali otklon od teme: zašto se podozrivo gleda na lov poluautomatskim karabinima (na platformi AK / AR)? Zakon je tu dosta ograničen.
I u Hr je bilo svega negdje do 2000god vojnih maskiranih uniformi i M76 a do danas se sve upristojili i oprema i odjeca su povoljni i lako dostupni (Decahtlon).
Divljač se u Hr lovištima prehranjuje i uzgaja i čuva , nema toliko slobodne divljači da bi svatko iz društva mogao ići svakodnevno u lov i odstrijeliti uspješno, treni su podjeljeni skoro po članovima koji pojedinačno imaju svoje čeka i praktično rade prihranu i obavljaju selekciju divljači , svaki odlazak se najavljuje lovniku i dobiješ dopuštenje za odstrel moguć je svakodnevni odstrel predatora samo. Skupni lov je za druzenje par puta godišnje
Ti izgleda imaš percepciju lova iz amerićkih filmova i YouTube-a, to su velika prostranstva i državna zemljišta za 20 dolara na benzinskoj kupiš dozvolu za lov i naljepnice za odstrel i slobodno ti je loviti osim po prometnici i privatnom zemljištu to zaboravi u Hr.
U drugim EU zemljama je cak jos teze baviti se lovom ili da se učlaniš u neko društvo, lovišta su od dobrostojećih vlasnika zemljišta ili zakupnika i lov je za njihov gušt i nema lova za vanjske članove, tako da je u Hr trenutno još milina , dok ne bude uskoro došlo do zakupa lovišta od bogatih pojedinaca iz EU ili Hr i društva ce biti izbačena iz igre jer su trenutno praktički lokalna lovacka društva tradicionalna socijalna kategorija koja lagano odumire i počinje komercijala!
A realno sam opisao da covjek ne luta i EU komercijalizacija i zakup Hr lovišta tek stiže, prosječno lokalna seoska društva plaćaju državi zakup lovišta cca 20.000 do 50.000 kn
a kad istekne zakup a čuju to njemci , austrijanci madari , a koji od iduće godina mogu kupovati poljoprivredno zemljiste bez ograničenja
Krivolov je samo balkanska tradicija i seoski običaj samo u zemljama s lošom sudskom praksom i zakonima.
Zato jos nemamo obvezne prigušivače pucnja da se ne uznemiravaju prolaznici i lokalni stanovnici .
E da lapsus me bastinimo europskuku već germansku tradiciju lovsta od nekadasnje Austrougarske
Krivolov je samo balkanska tradicija i seoski običaj samo u zemljama s lošom sudskom praksom i zakonima.
Zato jos nemamo obvezne prigušivače pucnja da se ne uznemiravaju prolaznici i lokalni stanovnici .
E da lapsus me bastinimo europskuku već germansku tradiciju lovsta od nekadasnje Austrougarske
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Fricky, i dalje ne čujem nijedan argument ZAŠTO se ove stvari rade kako se rade, osim "tako se nekad radilo u Austrougarskoj". Mensečini da stariji lovci imaju potrebu lovstvo prikazati kao neko tajno društvo, da ne kažem sektu.
Što fali tome da je to jedan relaksirajući vikend-hobi?
Što fali tome da je to jedan relaksirajući vikend-hobi?
A valjda netko treba održavati lovište, brinuti o divljači... kada bi svi bili vikend lovci, brzo bi ostali i bez uređenih lovišta i bez divljači.
Ako se ne može (obveze), ne želi i sl. postoji i opcija komercijalnog lova. Divljačina se može i kupiti.
Netko tko može sebi priuštiti pravu lovačku opremu, može i povremeni komercijalni lov. Za vrhunske trofeje treba masno platiti, ali ima i jeftinijih aranžmana.
Meni je osobno draža grupa koja drži do tradicije, etike, ima uređeno lovište i kvalitetnu divljač. Nego grupa koja sve to nema, a izgleda poput airsoft tima.
Svatko po svome guštu i preferencama. Tko voli nešto drugo, sretno u traženju. Ako se ne može naći, obično bude dobar razlog iza toga.
Ako se ne može (obveze), ne želi i sl. postoji i opcija komercijalnog lova. Divljačina se može i kupiti.
Netko tko može sebi priuštiti pravu lovačku opremu, može i povremeni komercijalni lov. Za vrhunske trofeje treba masno platiti, ali ima i jeftinijih aranžmana.
Meni je osobno draža grupa koja drži do tradicije, etike, ima uređeno lovište i kvalitetnu divljač. Nego grupa koja sve to nema, a izgleda poput airsoft tima.
Svatko po svome guštu i preferencama. Tko voli nešto drugo, sretno u traženju. Ako se ne može naći, obično bude dobar razlog iza toga.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Netočno. Imam frendove u Austriji i Njemačkoj, od kojih neki isključivo love AR/AK oružjem. Ne znam od kuda uzimate te informacije.fricky wrote:Slabo si nesto to učio za ispit, Hr baštini europsku tradiciju lova nigdje u europskim zemljama vlasnici lovišta neće ti dozvoliti lov ar ili ak i.i nekom sličnom vojnom poluautomatskom puškom pogotovo u prisustvu drugih lovaca i nekog zajedničkog i skupnog lova ( mozda u nekom privatnom zatvorenom lovištu) a isto tako gleda se dresscode tenisice i traperice nema šanse, čak ide i provjera da lis ti je optika upucana probni hitac i kakvo zrno si ponio.Francis_Bac0n wrote:Da, nisam bio u kontaktu s LD-ovima dosad. Dida mi je bio lovac, no obolio je i umro prije no što me naučio "zanatu".fricky wrote:Očito nisi do sad bio u kontaktu s Lovačkim društvima uopće, a nemas u familiji ni lovaca do sad inace nebi pitao tu takve
I u Hr je bilo svega negdje do 2000god vojnih maskiranih uniformi i M76 a do danas se sve upristojili po društvima a i sami lovci i oprema i odjeca su povoljni i lako dostupni (Decahtlon)
Divljač se u Hr lovištima prehranjuje i uzgaja i čuva , nema toliko slobodne divljači da bi svatko iz društva mogao ići svakodnevno u lov i odstrijeliti uspješno i sam znaš da imas LG osnovu po lovištu i određen br markica za odstrel ( doduse umalimmmjestima ima svega još ) , treni su podjeljeni skoro po članovima koji pojedinačno imaju svoje čeka i praktično rade prihranu i obavljaju selekciju divljači , svaki odlazak se najavljuje lovniku i dobiješ dopuštenje za odstrel moguć je svakodnevni odstrel predatora samo. Skupni lov je za druzenje par puta godišnje
Najveća fora oko lova su mi te fore oko izgleda oružja u lovu. Jel metak ispaljen iz AK poluautomata ili nekakvog izrezbarenog karabina, kome je to bitno. Nekada su te lovačke repetirke bile direktan par oružju korištenom u ratovima. To što je gore ucrtan lik jelena ili što kundak ima par oblina više nego nešto "vojno", to je samozavaravanje
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
meni osobno ne smeta ko ima kakve obicaje, ali jedina stvar koju ne mogu razumijeti je koliko analni ti stari lovci mogu biti oko problematike lova s vojnim vs lovackim oruzjem. Ajde da im smeta lov sa kalašem sa 30 metaka spremnikom, ajde ali dok cujem da nekome smeta lov sa papovkom, pa kako to opravdati? I sta je najgore, ne smeta im papovka nego KUNDAK?!? onak, koji k. znaci original papovka je BIG NO iako isto ima najnormalniji drveni kundak, ali ako stavis drugi drveni kundak koji je malo drugacije zakrivljen onda je to odlicno i prihvatljivo.IB43 wrote:A valjda netko treba održavati lovište, brinuti o divljači... kada bi svi bili vikend lovci, brzo bi ostali i bez uređenih lovišta i bez divljači.
Pa dusa me boli dok vidim one unakazene papovke kakve se prodaju po njuskalu... To njihovo glupo pravilo je natjeralo brojne ljude da si uniste papovke bezpotrebno. Kako imati razumijevanja za takva neka pravila? ne znam...
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

To nabrojano se zove zavaravanje samog sebe.Monke wrote:meni osobno ne smeta ko ima kakve obicaje, ali jedina stvar koju ne mogu razumijeti je koliko analni ti stari lovci mogu biti oko problematike lova s vojnim vs lovackim oruzjem. Ajde da im smeta lov sa kalašem sa 30 metaka spremnikom, ajde ali dok cujem da nekome smeta lov sa papovkom, pa kako to opravdati? I sta je najgore, ne smeta im papovka nego KUNDAK?!? onak, koji k. znaci original papovka je BIG NO iako isto ima najnormalniji drveni kundak, ali ako stavis drugi drveni kundak koji je malo drugacije zakrivljen onda je to odlicno i prihvatljivo.IB43 wrote:A valjda netko treba održavati lovište, brinuti o divljači... kada bi svi bili vikend lovci, brzo bi ostali i bez uređenih lovišta i bez divljači.
Pa dusa me boli dok vidim one unakazene papovke kakve se prodaju po njuskalu... To njihovo glupo pravilo je natjeralo brojne ljude da si uniste papovke bezpotrebno. Kako imati razumijevanja za takva neka pravila? ne znam...
Ali kuiš, postoji razlog zašto je 7,62x39 iz CZ karabina prihvatljiviji od 7,62x39 iz Saige 103... Čuo sam da od ovog iz CZ karabina divljač osjeti manje boli.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
Postoje pravila za sve. Kao što neće pustiti u neke restorane u kupaćim hlačama. Tako i u neka lovišta ne možeš bilo čime. I to je skroz OK.
Evo napisali ste da ima lovišta gdje love vojnim puškama. Ode se tu. I nema problema.
Ja preferiram gravure, rituale i lijepu prirodu. I to tražim.
Nije to nikakvo samozavaravanje, nego osobna preferenca.
Što se tiče prerađenih PAPovki. To je do vlasnika. Ima jeftinih pušaka oko kojih nitko neće praviti probleme. Zašto se netko odlučio na preradu je definitivno do te osobe i ničega drugoga.
Evo napisali ste da ima lovišta gdje love vojnim puškama. Ode se tu. I nema problema.
Ja preferiram gravure, rituale i lijepu prirodu. I to tražim.
Nije to nikakvo samozavaravanje, nego osobna preferenca.
Što se tiče prerađenih PAPovki. To je do vlasnika. Ima jeftinih pušaka oko kojih nitko neće praviti probleme. Zašto se netko odlučio na preradu je definitivno do te osobe i ničega drugoga.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... 7_779.html
To vam je zakon. Proučiti i postaje jasnije gdje se 7.62x39 može koristiti, a gdje ne.
Zašto je zakon takav. Zato jer je i divljač živa. Zaslužuje šansu da pobjegne lovcu. Kao i da ne pati, jednom kada je ulovljena.
Zgodno za proučiti.
https://ribo-lov.com/2021/08/03/lovacka ... -dio-lova/
To vam je zakon. Proučiti i postaje jasnije gdje se 7.62x39 može koristiti, a gdje ne.
Zašto je zakon takav. Zato jer je i divljač živa. Zaslužuje šansu da pobjegne lovcu. Kao i da ne pati, jednom kada je ulovljena.
Zgodno za proučiti.
Ne pricam o kalibru nego o cinjenici da je pojedinim "tradicionalistima" neprihvatljivo loviti sa papovkom ali uredu je loviti sa papovkom sa "lovackim" kundakom, to mi jednostavno nema nikakvog smisla kako god da okrenesIB43 wrote:https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... 7_779.html
Zgodno za proučiti.
Ogranicenja kalibara i broja metaka su druga tema
To ti je kao primjer sa restoranom. Ne žele vojnički izgled u svome lovištu. Nađeš drugo lovište.
To je kao da se raspravljaš sa vlasnikom restorana, a zašto i kravata. Dress code. Prihvatiš ili odeš u drugi restoran.
I to je u redu, ničega lošega u tome.
To je kao da se raspravljaš sa vlasnikom restorana, a zašto i kravata. Dress code. Prihvatiš ili odeš u drugi restoran.
Nacelno da, stvar ukusa ali ne bi se slozio da nema nista loseg u tome. Papovka je djelic povijesti i takvim krutim inzistiranjem na tim pravilima se prezivjele papovke komadaju i unistavaju. Meni osobno svetogrđe tako nesto radit. Ok uvijek mozes sacuvat originalne djelove al ako pogledas u praksi dosta tih papovki je unisteno na taj način.IB43 wrote:To ti je kao primjer sa restoranom. Ne žele vojnički izgled u svome lovištu. Nađeš drugo lovište.
Još jednom, to je do vlasnika PAPovke. Nema je potrebe prerađivati. Ima po oglasima zaista jeftinog lovačkog oružja skroz upotrevljivog.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Mora puška biti takva,mora obleka biti onakva,čizme take,rukavice onake.....Monke wrote:meni osobno ne smeta ko ima kakve obicaje, ali jedina stvar koju ne mogu razumijeti je koliko analni ti stari lovci mogu biti oko problematike lova s vojnim vs lovackim oruzjem. Ajde da im smeta lov sa kalašem sa 30 metaka spremnikom, ajde ali dok cujem da nekome smeta lov sa papovkom, pa kako to opravdati? I sta je najgore, ne smeta im papovka nego KUNDAK?!? onak, koji k. znaci original papovka je BIG NO iako isto ima najnormalniji drveni kundak, ali ako stavis drugi drveni kundak koji je malo drugacije zakrivljen onda je to odlicno i prihvatljivo.IB43 wrote:A valjda netko treba održavati lovište, brinuti o divljači... kada bi svi bili vikend lovci, brzo bi ostali i bez uređenih lovišta i bez divljači.
Meni to vuče na elitizam,a to nisam nikada volio,pa ni u lovu.
Pa i dress code u restoranu je ništa drugo nego elitizam. Ako ti se ne sviđa, produžiš do idućega restorana. Može i fast food.
Lov ide u više socijalnih kategorija. Od preživljavanja tj. lova za se prehraniti. Pa do lova na lisicu na engleskom dvoru, u društvu kralja.
Prilagodiš se grupi kojoj dolaziš ili tražiš dalje. Nešto što ti je prilagođenije i zanimljivije. Nema smisla dramatizirati i tražiti od neke grupe da svoja pravila prilagodi tebi. Neće to napraviti.
Ne žele vojnički izgled u lovištu. Prihvatiš ili tražiš dalje.
Lov ide u više socijalnih kategorija. Od preživljavanja tj. lova za se prehraniti. Pa do lova na lisicu na engleskom dvoru, u društvu kralja.
Prilagodiš se grupi kojoj dolaziš ili tražiš dalje. Nešto što ti je prilagođenije i zanimljivije. Nema smisla dramatizirati i tražiti od neke grupe da svoja pravila prilagodi tebi. Neće to napraviti.
Ne žele vojnički izgled u lovištu. Prihvatiš ili tražiš dalje.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Trenutno sam u lovu u Africi sa grupom lovaca iz Njemacke.fricky wrote: tako da je u Hr trenutno još milina , dok ne bude uskoro došlo do zakupa lovišta od bogatih pojedinaca iz EU ili Hr i društva ce biti izbačena iz igre jer su trenutno praktički lokalna lovacka društva tradicionalna socijalna kategorija koja lagano odumire i počinje komercijala!
Kako nemam puno vremena za pisati, jer idem u lov, za par minuta, samo kratko.
Njemci s kojima govorim love u Njemackoj i Hrvatskoj. Oni kazu ovako:
U Hrvatskoj je lov skuplji, nego u Njemackoj. Srnjak je u Njmeackoj daleko jeftiniji, a divlja svinja pogotovo.
O razlozima zasto je to tako, pisem drugi put.
Transparentna komercijalizacija lovstva u Hrvatskoj, moze samo dovesti do pojeftinjenja cijena. I to je pozitivna stvar.
Turn better into best!
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Usporedba ti ne stoji. Kad ne želiš ići u fensi restoran s odgovarajućim dress code-om, ideš u McD ili ćevapdžinicu. Dočim, lovačka su društva više-manje slična po pitanju "tradicije"; radi se nešto što apsolutno nema veze s logikom, jer je Franjo Josip (prije 150 godina!) tako preferirao.IB43 wrote:To ti je kao primjer sa restoranom. Ne žele vojnički izgled u svome lovištu. Nađeš drugo lovište.
Da budem kristalno jasan: nemam problem da lovci (koji to žele!) koriste isključivo izrezbarene jednometke / bokerice dok jodlaju Posavinom u ručno šivanim lederhosenima. Live and let live.
![/quote]
Netočno. Imam frendove u Austriji i Njemačkoj, od kojih neki isključivo love AR/AK oružjem. Ne znam od kuda uzimate te informacije.
Najveća fora oko lova su mi te fore oko izgleda oružja u lovu. Jel metak ispaljen iz AK poluautomata ili nekakvog izrezbarenog karabina, kome je to bitno. Nekada su te lovačke repetirke bile direktan par oružju korištenom u ratovima. To što je gore ucrtan lik jelena ili što kundak ima par oblina više nego nešto "vojno", to je samozavaravanje
[/quote]
Blago tebi, ja nabasam samo na klince s Blaserima R8 tako da se osjecam ko najveci siromasak u EU .
Netočno. Imam frendove u Austriji i Njemačkoj, od kojih neki isključivo love AR/AK oružjem. Ne znam od kuda uzimate te informacije.
Blago tebi, ja nabasam samo na klince s Blaserima R8 tako da se osjecam ko najveci siromasak u EU .