Dozvola za držanje i nošenje u svrhu samoobrane - pitanja
Re: Dozvola za držanje i nošenje u svrhu samoobrane - pitanj
Ovo mi nikako nije jasno. Daj mi malo pojani to, zašto je dobro da vlasnik oružja u Hrvatskoj ne može dobiti nikako dozvolu za nošenje? Po čemu je to dobro? Ako ti ne želiš nositi, to je sasvim ok. Ne moraš vaditi tu dozvolu, a kad bi je i imao, ne moraš nositi gun. Ali zašto netko drugi, tko smatra da mu to baš treba, ne bi trebao moći dobiti tu dozvolu. Danas svaki korumpirani političar i svaki lokalni moćnik uživa oružanu zaštitu, ali to nije za nas, obične ljude?MatijaX wrote:Osobno, po HR zakonima ne mogu dobiti nikako za nošenje. I to je okay. I da imam tu dozvolu, ne bi nosio gun okolo.
The truth is hate to those who hate the truth.
Po novom naputku ne daju nikome više tko nije policija i vojska... ja imam DiN otprije, htio sam prodao pljucu i uzeti drugu... odbili su me za dozvolu... čak mi je rečeno da ni držanje samo ne mogu dobiti. Sport ili lov samo.
@Barut
Jednom kada pustiš duha iz boce, teško je vratiti nazad.
Više oružja kod civila u predstavničkim demokratskim režimima, proizvesti će više zla.
Dadneš ljudima oružje, budu se počeli ubijati. Tu ne mislim na ljubitelji oružja, lovce, praktične strijelce, nego na obične ljude koji bi oružjem rješavali neke svoje privatne komplekse...ovako imaš manje štete kako je sada.
Više oružja kod civila u predstavničkim demokratskim režimima, proizvesti će više zla.
Dadneš ljudima oružje, budu se počeli ubijati. Tu ne mislim na ljubitelji oružja, lovce, praktične strijelce, nego na obične ljude koji bi oružjem rješavali neke svoje privatne komplekse...ovako imaš manje štete kako je sada.
dzg
Ti si na krivom forumuMatijaX wrote:@Barut
Tom logikom u Češkoj i Švicarskoj bismo imali mrtvih svaki dan.
A i kod nas, obzirom na ogromnu količinu ilegalnog oružja iz rata.
A i kod nas, obzirom na ogromnu količinu ilegalnog oružja iz rata.
Zaista...assembler wrote:Ti si na krivom forumuMatijaX wrote:@Barut
Stvarno ne znam što je to u zadnje vrijeme sa influksom ljudi na ovaj forum koji tu uopće ne pripadaju? Ajde da je pandemija u jeku, pa ljudima dosadno u životu, još bih i mogao razumjeti...
Sent using Tapatalk
Užas... Karlovačka PU?AR15 fan wrote:Po novom naputku ne daju nikome više tko nije policija i vojska... ja imam DiN otprije, htio sam prodao pljucu i uzeti drugu... odbili su me za dozvolu... čak mi je rečeno da ni držanje samo ne mogu dobiti. Sport ili lov samo.
Naš dragi režim nastavlja primati upute iz Brisela.
Sent using Tapatalk
Imali smo referendum, izglasali smo da zelimo u EU, sad imamo to sto imamo… A tek sto nas ceka…
Iskreno mislim da nam treba jedna ozbiljna udruga poput NRA. Imamo svoja prava (i vise nego sto mislimo, samo ih uglavnom nismo ni svjesni i/ili ih ne znamo koristiti), a ona koja nemamo - mozemo se izboriti za njih. Samo nam je potrebno zajednistvo i orjentiranost na zajednicke ciljeve, a ne kako to kod nas uglavnom zavrsi - svadje, gledanje iskljucivo sitnih osobnih ciljeva i na kraju krajeva eksploatacija (citaj: kradja)
Iskreno mislim da nam treba jedna ozbiljna udruga poput NRA. Imamo svoja prava (i vise nego sto mislimo, samo ih uglavnom nismo ni svjesni i/ili ih ne znamo koristiti), a ona koja nemamo - mozemo se izboriti za njih. Samo nam je potrebno zajednistvo i orjentiranost na zajednicke ciljeve, a ne kako to kod nas uglavnom zavrsi - svadje, gledanje iskljucivo sitnih osobnih ciljeva i na kraju krajeva eksploatacija (citaj: kradja)
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Da i ja, i nekoliko drugih tako razmislja, ali ne i vecina. Dakle, slazem se. Medjutim ova prica ima povijest, pa da te usmjerim:assembler wrote:Imali smo referendum, izglasali smo da zelimo u EU, sad imamo to sto imamo… A tek sto nas ceka…
Bila je ideja da se tako nesto organizira, i o ovome se pisalo na forumu. Udruga je osnovana, mislim da je jos uvijek upisana u regostar udruga kao aktivna, ali je pasivna. Nadji sta se pisalo preko trazilice na forumu.
Ideja za ovo je potekla od nekoliko ljudi u Hrvatskoj, koji su zaista veliki znalci i entuzijasti. Ali takvog profila je vrlo malo, 90% vlasnika oruzja nisu na toj razini razumijevanja i entuzijazma
Razlog tome je slijedeci:
Financiranje, koje nije rjeseno
Zajednistvo koje ne postoji.
Da bi neki savez koji se bavi oruzjem funkcionirao, mora imati mogucnost izdavanja potvrda da bi se ishodovala nabavna dozvola.
Posto (barem u pocetku), ovakva udruga to ne moze:
Onda vecina ljudi koja se bavi sportom ili lovom, ne zeli placati jos jednu clanarinu "za opce dobro", sve dok mogu ishodovati potvrde (ili diplome) za nabavne dozvole kroz svoje saveze. Kad jedan lovac ima svoj jedan jedini zastavin karabin vec 30 godina, i niko ga ne dira, njemu nema ama bas nikakvog interesa da se uclani u jos jednu udrugu, a pogotovo ako zivi na mirovini od 2000 kuna, pa da placa jos jednu clanarinu.
Kad nema dovoljno ljudi, nema dovojno clanarina, nema financiranja.
Kad nisu svi vlasnici oruzja u tome, nema smisla.
S druge strane slicna organizacija postoji u Ceskoj, i postoji u Srbiji. Medjutim, detalje ne znam kako se financiraju.
Mislim da su u organizaciji takvg tipa, ipak su najznacajnije za financiranje pravne osobe i velike firme koje se bave poslovima s oruzjem, proizvodnjom, puskari, trgovci, zastitatari, a fizicke osobe pojedinacno.
Cak bi u tom slucaju fizickim osobama trebala biti besplatna clanarina, uz neke pogodnosti, na pr edukacija, i slicno. U tom slucaju, da se privuce lovacki savez i streljacki savezi unutra u obliku clana - pravne osobe. Tad bi to moglo funkcionirati. (sto se tice financiranja)
Sto se tice ucinka, trebalo bi imati kvaltetno rukovodstvo.
ALi na nivou takvih velikih organizacija, nisam vidio pomaka u tom smislu, da zele formirati udrugu takvog tipa. Pa je sve ostalo na nivou inicijative nekoliko pojedinaca.
Evo primjeri iz blizine:
Srbija
https://www.naos.org.rs/
sta u Srbiji rade u toj organizaciji, cime se realno bave, ne znam. Ali usprskos tome, njihovi zakoni nisu base pretjerano bolji nego nasi.
NRA UK
https://nra.org.uk/
Njihovi zakoni o oruzju su medju najgorima u evropi. Ucinak slab, ali plivaju u tome, i bore se.
CESKA
https://ligalibe.cz/en/
Ova organizacija isposlovala je lobiranjem ustavno pravo da se u ceskoj gradjani mogu braniti oruzjem.
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.p ... i+amandman
Dakle, negdje takve organizacije postoje, i uspjesne su. Negjde postoje i neuspjesne su, negjde ne postoje.
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.p ... lja+oruzja
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Da, konkretno 3 primjera znam gdje smo odbijeni...Barut wrote:Užas... Karlovačka PU?AR15 fan wrote:Po novom naputku ne daju nikome više tko nije policija i vojska... ja imam DiN otprije, htio sam prodao pljucu i uzeti drugu... odbili su me za dozvolu... čak mi je rečeno da ni držanje samo ne mogu dobiti. Sport ili lov samo.
Sent using Tapatalk
I onda se netko zavaravao kako je došlo do promjene u glavama? Zbog rata u Ukrajini? Pa da padne atomska, oni bi u tome vidjeli razlog za potroženjem propisa.
AR15 fan wrote:Da, konkretno 3 primjera znam gdje smo odbijeni...Barut wrote:Užas... Karlovačka PU?AR15 fan wrote:Po novom naputku ne daju nikome više tko nije policija i vojska... ja imam DiN otprije, htio sam prodao pljucu i uzeti drugu... odbili su me za dozvolu... čak mi je rečeno da ni držanje samo ne mogu dobiti. Sport ili lov samo.
Sent using Tapatalk
U kojem periodu je to bilo? Pitam jer kolega iz Zadra je dobio DiN prošle godine.
Naravno, što si drugo očekivao? Ako kriminal poraste, ići će postrožiti propise jer žele "manje oružja na ulici", ako kriminal padne, opet će ići postrožiti propise jer nam "oružje ne treba". To je njihova politika, prodane duše. Nema realne šanse da se promijeni garnitura na vlasti, tako da tobože živimo u "demokraciji" a u praksi smo još uvijek u jednopartijskom sistemu. A partija postaje samo još korumpiranija i autoritarnija..Ariel wrote:I onda se netko zavaravao kako je došlo do promjene u glavama? Zbog rata u Ukrajini? Pa da padne atomska, oni bi u tome vidjeli razlog za potroženjem propisa.
Poanta je da ta organizacija mora ponuditi nešto konkretno svojim članovima, a ne samo borbu za naša prava. Američki NRA daje mnoge pogodnosti članovima, trening sigurnog rukovanja oružjem, certifikaciju streljana, osiguranje oružja i opreme, publikacije, popuste na oružje, opremu i razne proizvode i još mnogo toga.jolly wrote:Kad nema dovoljno ljudi, nema dovojno clanarina, nema financiranja.
Kad nisu svi vlasnici oruzja u tome, nema smisla.
Nažalost naš najveći proizvođač nema interesa za to kad u Hrvatskoj završi cca 1% njihove proizvodnje.jolly wrote:Mislim da su u organizaciji takvg tipa, ipak su najznacajnije za financiranje pravne osobe i velike firme koje se bave poslovima s oruzjem, proizvodnjom, puskari, trgovci, zastitatari, a fizicke osobe pojedinacno.
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

ovo sto pise ar 15 fan je istina ni ja vise u požeško slavonskoj županiji nemogu dobiti ni obicnu za držanje radi sigurnosti kamoli din. imam tri komada na din. i htio uzet hellcat ili nesto takog tipa u 9mm. kalibru kad ono e nemože. jebaj ga.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
za sad imas dovoljno tog za samoobranu.dundoivica wrote:ovo sto pise ar 15 fan je istina ni ja vise u požeško slavonskoj županiji nemogu dobiti ni obicnu za držanje radi sigurnosti kamoli din. imam tri komada na din. i htio uzet hellcat ili nesto takog tipa u 9mm. kalibru kad ono e nemože. jebaj ga.
sad imas motiv da se pocnes baviti sportom, i nabavis pistolj za sport.
Turn better into best!
Koliko sam ja čuo, više ni za vojsku DiN. Navodno je ministar odlučio da im poslije posla oružje nije potrebno (potrebno za nošenje). 
Japan ima jedan od najstrožijih zakona o oružju.
Danas je ubijen bivši premijer, improviziranim oružjem.
I što sad?
Danas je ubijen bivši premijer, improviziranim oružjem.
I što sad?
Da, konkretno 3 primjera znam gdje smo odbijeni...[/quote]
U kojem periodu je to bilo? Pitam jer kolega iz Zadra je dobio DiN prošle godine.
Tko je moga zamisliti lani da se DiN neće vidjeti 2022. i ja sam DiN za kratko lani dobio friško, držanje za dugo...
Naravno, što si drugo očekivao? Ako kriminal poraste, ići će postrožiti propise jer žele "manje oružja na ulici", ako kriminal padne, opet će ići postrožiti propise jer nam "oružje ne treba". To je njihova politika, prodane duše. Nema realne šanse da se promijeni garnitura na vlasti, tako da tobože živimo u "demokraciji" a u praksi smo još uvijek u jednopartijskom sistemu. A partija postaje samo još korumpiranija i autoritarnija..[/quote]Ariel wrote:I onda se netko zavaravao kako je došlo do promjene u glavama? Zbog rata u Ukrajini? Pa da padne atomska, oni bi u tome vidjeli razlog za potroženjem propisa.
Tko je moga zamisliti lani da se DiN neće vidjeti 2022. i ja sam DiN za kratko lani dobio friško, držanje za dugo...
Ovo mi nikad nije bilo jasno.dundoivica wrote:ovo sto pise ar 15 fan je istina ni ja vise u požeško slavonskoj županiji nemogu dobiti ni obicnu za držanje radi sigurnosti kamoli din. imam tri komada na din. i htio uzet hellcat ili nesto takog tipa u 9mm. kalibru kad ono e nemože. jebaj ga.
Čovjek ima 3 komada na jednoj vrsti dozvole (konkretno DiN radi sigurnosti). Traži nabavnu za istu stvar, tj. četvrtu cijev DiN radi sigurnosti, koja mu je odbijena.
KAKO POBOGU ima uvjete za 3 komada, ali za 4 ipak nema? Ne ispunjava uvjete za ono što već ima, nevjerojatna logika...?
Platio bih da vidim pisano obrazloženje ovoga, naravno s bilo kakvim suvislim obrazloženjem osim diskrecijskih razloga.
Put your money where your mouth is.