Lovacko drustvo/udruga preporuka
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Re: Lovacko drustvo/udruga preporuka
Moja Odiseja se nastavlja. Potraga za adekvatnim LD-om još uvijek nije urodila plodom. Imam odličnu opciju kod Kostajnice, no radije bi izbjegao 100 i kusur km vožnje u jednom pravcu.
Nevjerojatno je koliko su (neka) društva hermetična. Ovo je primjer procesa pokušaja učlanjenja u jedno LD par km od mene, istok Zagreba.
Da naglasim, tu imam direktnu preporuku bivšeg predsjednika LD-a.
Napišem lijepo molbu, stavim sve potrebne podatke: ime & prezime, datum rođenja, OIB, broj lovačke iskaznice... Tajnik društva se ne javlja, samoinicijativno zovem predsjednika.
JA: "Dobar dan, ja sam TAJ I TAJ, predao sam molbu za članstvo u vašem LD. Zanima me gdje je zapelo?"
ON: "Da, da. Nedostaju vam neki detalji. Mjesto rođenja i preslika lovačke diplome."
JA: "WTF???"
Pardon my French, ali koji će im kua mjesto rođenja? I još grotesknije - PRESLIKA DIPLOME? Ako imam lovačku iskaznicu, podrazumijeva se i da sam položio ispit za lovca.
Dalje je razgovor tekao u revijalnom tonu - "pa znate, mi smo malo društvo, puno je starijih lovaca, nema baš mjesta, budemo javili ako se netko odjavi do kraja godine...".
Kao da AKTIVNO rade na tome da odbiju mlade lovce. Za ne povirovati.
Rant over.
Nevjerojatno je koliko su (neka) društva hermetična. Ovo je primjer procesa pokušaja učlanjenja u jedno LD par km od mene, istok Zagreba.
Napišem lijepo molbu, stavim sve potrebne podatke: ime & prezime, datum rođenja, OIB, broj lovačke iskaznice... Tajnik društva se ne javlja, samoinicijativno zovem predsjednika.
JA: "Dobar dan, ja sam TAJ I TAJ, predao sam molbu za članstvo u vašem LD. Zanima me gdje je zapelo?"
ON: "Da, da. Nedostaju vam neki detalji. Mjesto rođenja i preslika lovačke diplome."
Pardon my French, ali koji će im kua mjesto rođenja? I još grotesknije - PRESLIKA DIPLOME? Ako imam lovačku iskaznicu, podrazumijeva se i da sam položio ispit za lovca.
Dalje je razgovor tekao u revijalnom tonu - "pa znate, mi smo malo društvo, puno je starijih lovaca, nema baš mjesta, budemo javili ako se netko odjavi do kraja godine...".
Rant over.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
ne odustaj.
Takodjer:
kad telefoniras i zoves po lovackim drustvima - iako trazis clanstvo, usput ih pitaj da li nude komercijalni lov na neku divljac.
Pa onda odes kod nih u komercijalu.
Pa kad u 2-3 odlaska kod njih u lov, vide da si Ok i normalan, onda se i uclanis.
Drugi savjet:
Na slican nacin.
Umjesto da saljes molbe za uclanjenje, nadji mogucnost komericjalnog lova po drustvima
Ako ti se svidi, tek trazi mogucnost uclanjenja.
Negdje na pocetku ove teme sam stavio link na popis svih lokalnih drustava, samo ih nazovi redom, i pitaj moze li se kod njih loviti komercijalno svinja, ili srnjak.
Napomena:
Neka drustva odlucuju o uclanjenju na skupstini.
A to je jednom godisnje.
A negdje odlucuje izvrsni odbor, pa primaju tokom cijele godine.
Takodjer:
kad telefoniras i zoves po lovackim drustvima - iako trazis clanstvo, usput ih pitaj da li nude komercijalni lov na neku divljac.
Pa onda odes kod nih u komercijalu.
Pa kad u 2-3 odlaska kod njih u lov, vide da si Ok i normalan, onda se i uclanis.
Drugi savjet:
Na slican nacin.
Umjesto da saljes molbe za uclanjenje, nadji mogucnost komericjalnog lova po drustvima
Ako ti se svidi, tek trazi mogucnost uclanjenja.
Negdje na pocetku ove teme sam stavio link na popis svih lokalnih drustava, samo ih nazovi redom, i pitaj moze li se kod njih loviti komercijalno svinja, ili srnjak.
Napomena:
Neka drustva odlucuju o uclanjenju na skupstini.
A to je jednom godisnje.
A negdje odlucuje izvrsni odbor, pa primaju tokom cijele godine.
Last edited by jolly on 08 Jul 2022, 11:01, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Sve ja tebe razumin, ali je situacija "na terenu" kaotična. Djeluje mi kao da su društva potpuno odvojen entitet od "matice" (HLS-a). Džabe olakšavanje procesa polaganja ispita (pristupačna cijena, djelomično online ispiti i sl.) kad se moraš postaviti na trepavice i bit "nečiji" da uopće dođeš u mogućnost biti punopravni lovac. KATASTROFA.
P.S. neću odustati.
P.S. neću odustati.
- jolly
- Cinker - bojna

To ti je tipicni efekt birokratizacije, i donosenja ad-hoc odluka, bez studije ucinka.Francis_Bac0n wrote: ali je situacija "na terenu" kaotična. Djeluje mi kao da su društva potpuno odvojen entitet od "matice" (HLS-a). Džabe olakšavanje procesa polaganja ispita (pristupačna cijena, djelomično online ispiti i sl.) kad se moraš postaviti na trepavice i bit "nečiji" da uopće dođeš u mogućnost biti punopravni lovac. KATASTROFA.
.
Ali, iako mnogi stariji lovci su skepticni oko svega, (i osobno sumnjam u kvalitetu obrazovanja), konacni ucinak tek se treba vidjeti. Ne mora biti los.
Mislim da ce ovo rezultirati stvaranjem veceg broja lovaca bez maticnog drustva, i pokrenuti razvoj lovnog turizma. To vidim kao pozitivno.
Slabiji nivo moderne izobrazbe, pokriva se iskusnim lovnim vodicem, koji kontrolira lovca-gosta.
Ocito je da drustva sa ovakvim nacinom komunikacije, nicim ne privlace novo clanstvo.
Dakle, kad se stvori kriticna masa novih lovaca, stvorit ce se nova lovna kultura, i komercijalizacija ponude, za razliku od sadasnje, drustvene tradicionalno monopolisticke.
Sic transit gloria mundi
Turn better into best!
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Obrazovanje najbolje napreduje kroz praksu. Mogu ja odgledati 256 videa o kalibrima, balistici i razvoju oružja, i OPET će veći učinak na moji osobni razvitak na području streljaštva imati jedno subotnje jutro na streljani u Čazmi s 50 ispucanih metaka. Govorim za streljaštvo, za lov je stvar još više naglašena.jolly wrote:
Ali, iako mnogi stariji lovci su skepticni oko svega, (i osobno sumnjam u kvalitetu obrazovanja), konacni ucinak tek se treba vidjeti. Ne mora biti los.
Sic transit gloria mundi
Kako ću stažirati / učiti kad ne mogu dobiti priliku, tj. aktivno se koči progres? Virujen da govorin i u ime puno mladih kolega.
- jolly
- Cinker - bojna

Kad pocnes vjezbati, naravno da je prvo upucati pusku. I to se radi sa stola, ili iz lezeceg polozaja.
Nakon tog, na streljani probaj, pucanje sa stapa, odnosno pucanje iz ruke.
Malo lovaca to radi, ako neko to uopce i proba, osim na ponekom natjecnju iz lovackog karabina.
Dok trazis LD, preporucio bih ti da si nabavis dobar stap.
(iako se stap moze izrezati iz drva, aluminijski telskopski tripod je po mom iskustvu najbolja stvar, jer omogucuje gadjanje iz svakog polozaja)
https://www.amazon.com/Primos-Trigger-S ... B0728HC759
Ovako nesto.
Nakon tog, na streljani probaj, pucanje sa stapa, odnosno pucanje iz ruke.
Malo lovaca to radi, ako neko to uopce i proba, osim na ponekom natjecnju iz lovackog karabina.
Dok trazis LD, preporucio bih ti da si nabavis dobar stap.
(iako se stap moze izrezati iz drva, aluminijski telskopski tripod je po mom iskustvu najbolja stvar, jer omogucuje gadjanje iz svakog polozaja)
https://www.amazon.com/Primos-Trigger-S ... B0728HC759
Ovako nesto.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Još prije tako nekako sam ti objasnio.Francis_Bac0n wrote:Moja Odiseja se nastavlja. Potraga za adekvatnim LD-om još uvijek nije urodila plodom. Imam odličnu opciju kod Kostajnice, no radije bi izbjegao 100 i kusur km vožnje u jednom pravcu.
Rant over.
Nisam iznenađen,stanje je upravo kako opisuješ.....katastrofa...
Hermetički zatvoreni....upravo tako.
- jolly
- Cinker - bojna

Doduse, nije tako neobicno, ako kompariramo sa skolstvom:
Kad neko zavrsi fakultet kod nas, nek proba onda naci posao u struci?
Kad neko zavrsi fakultet kod nas, nek proba onda naci posao u struci?
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Pitanje je samo moramo li ići iz gorega u gore ?
Objašnjenje koje je je kolega dobio......"stariji su lovci,nema mjesta"...???
Pa što je lov društvo autobus,pa da nema mjesta ?
A postoji problem da nema mladih lovaca.
Objašnjenje koje je je kolega dobio......"stariji su lovci,nema mjesta"...???
Pa što je lov društvo autobus,pa da nema mjesta ?
A postoji problem da nema mladih lovaca.
- jolly
- Cinker - bojna

To su sve logicna pitanja.
A odgovori kakve je dobio, mozda samo da se zamazu oci, iz nekog razloga.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Upravo to.jolly wrote:To su sve logicna pitanja.
Takva je situacija u ZG i okolici,upravo takva.
Gledam takve seronje u upravama LDa,to su stari ljudi,za.ebani,sebični,arogantni......,fizički potpuno nemoćni.....,pravi si samo ako mu platiš klopu i pijaću...
Ali ne daju oni nikome u društvo,neće netko njhovog fazana odstijeliti.....to oni smatraju svojom privatnom svojinom.
A tako se i ponašaju.
- jolly
- Cinker - bojna

Mislim da je to problem mnogih udruga. Ne samo lovackih.Mirok wrote: Gledam takve seronje u upravama LDa,to su stari ljudi,za.ebani,sebični,arogantni......,fizički potpuno nemoćni.....,pravi si samo ako mu platiš klopu i pijaću...
Danas, kvalitetno voditi udrugu (bilo koju, ne samo lovacku), je isto kao i voditi firmu.
Jesi li ti kad vidio da se otvori natjecaj za izbor za upravu drustva?
U smislu, trazi se minimum nekakve skole, iskustvo u struci, X godina?
Iskustvo upravljanja X godina?
Znanje stranih jezika?
Poznavanje rada na racunalu? (indikacija opce IT nepismenosti iz ne postojanja nikakvih web stranica, ili makar face book stranica lovackih ili sportsko streljackih udruga)
Ja? Ne. Nisam cuo.
Daj boze da se neko javi, da ga se "jednoglasno" izglasa, i da produzi mandat.
A vecinu clanova udruge zanima lov (ili aktivnosti za koje je udruga osnovana), a ne dodatne obaveze, pogotovu ne, administrativne. I pogotovu ne besplatne.
I onda se tako cesto filitriraju u vrh piramide losiji kadrovi koji na takav nacin sebi nadju poligon da se afirmiraju ili provlace neke svoje interese.
ne kazem da je svugdje tako, ali to je sustav. NEMA FILTERA KVALITETE.
Volonterstvo po duznosti je stvar koja sama po sebi nema veliku produktivnost. Pogotovu ne po udrugama.
Zasto bih ja to radio, kad nisam placen?
Imam samo troskove oko tog, i trosim svoje vrijeme?
Sve je na meni, niko mi nije hvala rekao!
jel meni stvarno to treba u zivotu? nema me nikad doma, zena mi stalno pizdi.
Itd.
Sad to primjeni, na bilo koju funkciju u drustvu, klubu ili udruzi.
Nema bas neke jagme za pozicijom, osim iz osobnih motiva koji mogu biti ili pozitivni ili negativni, a sama sposobnost uprava nije nicim uvjetovana osim brojem glasova na skupstini. I vrlo cesto je izbor jednoglasan jer se niko nikom ne zeli zamjerati, pa onda sve ide ustaljenom inercijom.
primjer:
Pred dosta godina kad sam bio dosta aktivan u ronilackom klubu, ali mladji po kategoriji u ronjenju, pa sam ovisio o "dezurnim".
Dali dezurstva "iskusnim", i podijelili obaveze dezurnima dvaput na tjedan. Da izdaju opremu, i pune boce. Po volonterskoj obavezi.
Pa dezurni kasni, jer ima obaveze. Mora vozit krompir iz like, ili mu je auto na servisu. Cekas dva sata. Ali barem napuni pa imam mozda za sutra. Nema veze sta sam planirao danas.
pa dezurni ne dodje jer opet ima obaveze, mora farbati stan, ne napuni mi boce.
Pa ga zovem gnjavim da dodje, ko da mi uslugu pravi. Jos kad dodjuri da mi napuni, moram i pivo platiti. Popodne mi proslo.
Pa dodje ljeto, treba boce napuniti, ali ne moze puniti tokom dana jer je vruce, pa se kompresor pregrijava. A ujutro nije mogao doci jer je na poslu.
uvijek neko povuci potegni.
uzmem svoje boce, odem u privatni ronilacki centar, platim X-centi po punjenju boce, i napuni se odmah.
Niko ne pita jel kompresoru vruce. Ali tamo je "dezurni" placen i zna zasto je tamo.
To ti je prica iz udruga. Slican model je svugdje. Neko prodje bolje, neko losije. Neko ima svoje interese. Neko izvisi.
Turn better into best!
Sam sam se susreo sa sličnim problemima ima super lovačkih udruga di su svi ljudi normalni, ekipa ima ih i takvih di ti se zgadi čim dođeš .
Ako nemaš vremena Hrvatske šume -škart i slična ne trofejana divljač izabereš gdje hoćeš platiš si 3 dana vikend i loviš
je možda nekima skupo ali vjerovatno jeftinije od 100 odlazaka u lovište krčenja prosjeka izgradnja čeka i sl.
Nažalost ljudi koji rade neki posao nemaju vremena i jeftinije je platiti to vrijeme na kraju, ako ideš svaki dan u lov ok lovačko društvo je bolja opcija ili ako je ekipa kompaktna
ali malo je ljudi koji imaju toliko slobodnog vremena .
Ako nemaš vremena Hrvatske šume -škart i slična ne trofejana divljač izabereš gdje hoćeš platiš si 3 dana vikend i loviš
je možda nekima skupo ali vjerovatno jeftinije od 100 odlazaka u lovište krčenja prosjeka izgradnja čeka i sl.
Nažalost ljudi koji rade neki posao nemaju vremena i jeftinije je platiti to vrijeme na kraju, ako ideš svaki dan u lov ok lovačko društvo je bolja opcija ili ako je ekipa kompaktna
ali malo je ljudi koji imaju toliko slobodnog vremena .
- jolly
- Cinker - bojna

Potpisujem sto je matezg naveo.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Bas takav primjer imam nedavno. Akcent price na "100 odlazaka u loviste...".matezg1 wrote:
Nažalost ljudi koji rade neki posao nemaju vremena i jeftinije je platiti to vrijeme na kraju, ako ideš svaki dan u lov ok lovačko društvo je .
Moj prijatelj, radi izvan zemlje. Frisko peceni lovac. Od pocetka zagrizao, pasionirano. Kupio svu opremu, ne stedi.
Prva godina clanstva u drustvu, nema pravo odstrela. Radne akcije.
Druga godina, radi vani, dodje na dopust, radne akcije, po koji lov, vikend samo, pravila odstrela ovavka onakva, ne odstreli nista.
Treca godina, radi vani dodje na dopust, radne akcije, po koji lov, vikend samo, pravila odstrela ovavka onakva, ne odstreli nista.
3 godine bez da ista ulovi, ako je doma, vrijeme trosi na aktivnosti u drustvu, radne akcije, a pravila lova restirkitivna.
Niko mu ne kaze da postoji komercijalni lov.
Uzeo ga ja ove godine na srnjaka, pausal. On odstrelio prvu divljac u zivotu - srnjaka, presretan. Nije znao da i ta opcija postoji,
Turn better into best!
Nažalost vrijeme je večini ograničavajući faktor a često i blizina samog lovišta
meni se ova komercijalna opcija pokazala boljom opcijom a isto je malo glupo kad dođeš negdje
u lovište sa već malo sijedih na glavi da moraš krčiti prosjeke i udarati po radnim akcijama .
Naravno netko i to mora odraditi a problem radne snage je dosta izražen da možeš naći nekog da to odradi pa da mu se plati .
Možda da se proba sve organizirati na neki Kanadski sistem gdje kupuješ markice za lov i imaš propisano koliko i šta možeš odstrijeliti u lovnoj sezoni
a sama logistika oko održavanja lovišta se financira iz toga.
meni se ova komercijalna opcija pokazala boljom opcijom a isto je malo glupo kad dođeš negdje
u lovište sa već malo sijedih na glavi da moraš krčiti prosjeke i udarati po radnim akcijama .
Naravno netko i to mora odraditi a problem radne snage je dosta izražen da možeš naći nekog da to odradi pa da mu se plati .
Možda da se proba sve organizirati na neki Kanadski sistem gdje kupuješ markice za lov i imaš propisano koliko i šta možeš odstrijeliti u lovnoj sezoni
- jolly
- Cinker - bojna

Rekao si dosta istine. SLicno razmisljam.matezg1 wrote:Nažalost vrijeme je večini ograničavajući faktor a često i blizina samog lovišta
S time da kanadski sistem, ali i americki u nekim drzavama tako funkcionira, uz uvjet da postoji prava lovocuvarska sluzba (drzavna), za lovove na javnom zemljistu (public land), markica se moze kupiti u lokalnim lovackim ducanima.
Za divljac koja je rijetka, imaju izvlacenje lutrije. Medjutim u nekim drzavama je samo za residente, u nekim i za residente i non residente.
Texas je specifican, prakticki vise nema drzavnog zemljista, sve privatni ranchevi (i visoke cijene)
Turn better into best!
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Saga continues. Poslah opširan upit (BCC, naravno) vezano za opciju učlanjenja u LD na mail adrese 30-ak društava u široj okolici istoka ZG-a, potez Zelina - Dugo Selo - Vrbovec - Velika Gorica. Mail deamon je instant prijavio da 6 adresa ne postoji / su istekle. Lista je preuzeta s weba Lovačkog saveza ZG županije. Divno.
Slijedi izvještaj, kad i ako budu odgovarali.
Slijedi izvještaj, kad i ako budu odgovarali.
- jolly
- Cinker - bojna

Cekamo izvjestaj. 
Turn better into best!