CHAT
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: CHAT
Dakle, solucija 3, po drugi put. A dobro... kad mora tako...
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Upravo tako, kada zabranimo noževe, automobile….stolove za peglanje, tada ćemo i AR15.
Osnovna greška koja se radi je ta da je nož ≠ AR15. Niti nož, niti AR15 ne ubijaju, to rade osobe sa svojim pravima i obvezama.
Osnovna greška koja se radi je ta da je nož ≠ AR15. Niti nož, niti AR15 ne ubijaju, to rade osobe sa svojim pravima i obvezama.
- jolly
- Cinker - bojna

I na neki nacin treba sprijeciti takve osobe da dodju do oruzja.
Kako?
Kako?
Turn better into best!
- Marin Bralic
- Skupnik

Ono sto se meni cini, ne samo na temu oruzja nego opcenito, restrikcije su u danasnje vrijeme sve vece i vece, a situacija je sve gora i gora. Tako da mi se ipak cini da rjesenje nije u jos vecim restrikcijama.
U prometu, kazne se povecavaju toboze s ciljem prevencije, a nisam siguran u rezultat…
Evo, malo povise se spomenula i dozvola zbog samoobrane, pise da nosioci iste nemaju kasniju obvezu kontrole, vjezbe,…, u kontekstu da bi u po tom pitanju trebalo nesto mijenjati na stroze… Posto osobno imam tu dozvolu, nisam pristalica da se i tu kompliciraju stvari.
Velika vecina nosioca tih dozvola oruzje drzi unutar 4 zida i mali je rizik da ce doci do problema.
Opcenito sam misljenja da nije dobro zbog 1 promila problematicnih zadirati u prava i komplicirati zivot ostaloj vecini.
Zakonodavac u zadnjih par desetljeca sve vise i vise komplicira zakon, sve vise i vise ometa normalno funkcioniranje normalnim ljudima, a onaj mali postotak problematicnih i dalje radi probleme…
Ar15 ubije 15tak ljudi i svi odmah zele ukinuti pravo na posjedovanje oruzja.
Bolesnik uzme kamion i pregazi 15 ljudi, nitko nece prosvjedovati da se ogranici kupovina kamiona ili dozvola za voznju istih…
Notorna je cinjenica da je sve vise i vise ljudi koji ne podrzavaju posjedovanje oruzja i svaku ovakvu tragediju koriste za svoj cilj.
Svako postrozivanje uvjeta za posjedovanje oruzja je samo korak prema potpunoj zabrani posjedovanja istog.
Psihicki bolesne, nestabilne osobe naravno da nebi smjele doci do oruzja, ali za to bi trebalo pronaci pametan nacin koji nebi dodatno komplicirao nabavu “normalnim” osobama.
Sent from my iPhone using Tapatalk
U prometu, kazne se povecavaju toboze s ciljem prevencije, a nisam siguran u rezultat…
Evo, malo povise se spomenula i dozvola zbog samoobrane, pise da nosioci iste nemaju kasniju obvezu kontrole, vjezbe,…, u kontekstu da bi u po tom pitanju trebalo nesto mijenjati na stroze… Posto osobno imam tu dozvolu, nisam pristalica da se i tu kompliciraju stvari.
Velika vecina nosioca tih dozvola oruzje drzi unutar 4 zida i mali je rizik da ce doci do problema.
Opcenito sam misljenja da nije dobro zbog 1 promila problematicnih zadirati u prava i komplicirati zivot ostaloj vecini.
Zakonodavac u zadnjih par desetljeca sve vise i vise komplicira zakon, sve vise i vise ometa normalno funkcioniranje normalnim ljudima, a onaj mali postotak problematicnih i dalje radi probleme…
Ar15 ubije 15tak ljudi i svi odmah zele ukinuti pravo na posjedovanje oruzja.
Bolesnik uzme kamion i pregazi 15 ljudi, nitko nece prosvjedovati da se ogranici kupovina kamiona ili dozvola za voznju istih…
Notorna je cinjenica da je sve vise i vise ljudi koji ne podrzavaju posjedovanje oruzja i svaku ovakvu tragediju koriste za svoj cilj.
Svako postrozivanje uvjeta za posjedovanje oruzja je samo korak prema potpunoj zabrani posjedovanja istog.
Psihicki bolesne, nestabilne osobe naravno da nebi smjele doci do oruzja, ali za to bi trebalo pronaci pametan nacin koji nebi dodatno komplicirao nabavu “normalnim” osobama.
- jolly
- Cinker - bojna

Pa zavisi kako gledas.
Usporedi s autom. Osim vozacke dozvole, svake godine moras napraviti tehnicki pregled, i osiguranje. (niko se ne buni, a kosta solidno)
Za oruzje za samoobranu - nista ne treba. Nema godisnje provjere. To je u redu?
Hmmm..
Sta se tice amerike, hrvatske i trendova.
Trendovi su suprotni.
Amerika je krenula od totalnog liberalizma koju pruza 2A.
Ali pojavljuje se problem o kojem raspravljamo. oruzje u rukama ljudi koji to ne trebaju imati. Manjina. Pojedinci. Ali ima ih.
Naravno sta god da izmisle sad u USA bice neka restrikricija, jer za sad je maksimalna sloboda.
Ako uzmes slucaj kod nas, tu je suprotno.
Prehodnim zakonom nisi mogao regati ni ar15, niti se baviti reloadingom.
Novi zakon je tu, sad mozemo regati ar15 i baviti se relaoadingom.
Kvalitetniji je.
Ali mi nemamo problem zlouporabe legalnog oruzja, jer su otprije postavljena tri filtera do nabavne dozvole.
Lijecnicki, policijska kontrola, i "razlog za nabavu" - lov, sport, samoobrana.
I uslijed tog se nije stvorila brojnost ljudi sklonih zlouporabi, jer ih tri filtera prociste.
Moja je pretpostavka, ali educirana, da ce slijedeci zakon (trenutno u pripremi) bit kod nas jos liberalniji.
Velika je mogucnost da ce se legalizirati prigusivaci, lovacki savez na tome vec radi u javnosti, a i povecanje spremnika za poluautomate za sport, mi se ne cini ne moguce.
Dakle, kod nas je suprotni trend, liberalizacija, ali na osnovu tog sta vec imamo, jer imamo kriticnu masu vec provjerenih vlasnika oruzja.
Usporedi s autom. Osim vozacke dozvole, svake godine moras napraviti tehnicki pregled, i osiguranje. (niko se ne buni, a kosta solidno)
Za oruzje za samoobranu - nista ne treba. Nema godisnje provjere. To je u redu?
Hmmm..
Sta se tice amerike, hrvatske i trendova.
Trendovi su suprotni.
Amerika je krenula od totalnog liberalizma koju pruza 2A.
Ali pojavljuje se problem o kojem raspravljamo. oruzje u rukama ljudi koji to ne trebaju imati. Manjina. Pojedinci. Ali ima ih.
Naravno sta god da izmisle sad u USA bice neka restrikricija, jer za sad je maksimalna sloboda.
Ako uzmes slucaj kod nas, tu je suprotno.
Prehodnim zakonom nisi mogao regati ni ar15, niti se baviti reloadingom.
Novi zakon je tu, sad mozemo regati ar15 i baviti se relaoadingom.
Kvalitetniji je.
Ali mi nemamo problem zlouporabe legalnog oruzja, jer su otprije postavljena tri filtera do nabavne dozvole.
Lijecnicki, policijska kontrola, i "razlog za nabavu" - lov, sport, samoobrana.
I uslijed tog se nije stvorila brojnost ljudi sklonih zlouporabi, jer ih tri filtera prociste.
Moja je pretpostavka, ali educirana, da ce slijedeci zakon (trenutno u pripremi) bit kod nas jos liberalniji.
Velika je mogucnost da ce se legalizirati prigusivaci, lovacki savez na tome vec radi u javnosti, a i povecanje spremnika za poluautomate za sport, mi se ne cini ne moguce.
Dakle, kod nas je suprotni trend, liberalizacija, ali na osnovu tog sta vec imamo, jer imamo kriticnu masu vec provjerenih vlasnika oruzja.
Turn better into best!
- Marin Bralic
- Skupnik

Sto se tice usporedbe s autom, vozackom,…
Ako ne treba ici na neke periodicne provjere znanja oko voznje (a ne treba), onda ne vidim razlog da se to uvodi niti na oruzje.
Sto se tice registracije, osiguranja… Kod auta imas sto provjeravati jednom godisnje posto je auto ipak kvarljivija roba od oruzja. I koristi se daleko ucestalije od oruzja. Pogotovo od oruzja koje je registrirano na somoobranu. Ponavljam, to je oruzje koje u velikoj vecini slucajeva stoji u sefu/kuci, ne koristi se, i tu stavljati neke provjere ispravnosti takvog oruzja bi bio obicni namet i nista vise.
Sto se tice osiguranja, ne znam, sto bi tu kod oruzja osiguravao? Stetu nanesenu drugoj strani?
Ja bih radje povukao paralelu izmedju oruzja i brodica, a ne automobila. Kod brodica postoji nesto sto se zove trajna registracija. Registriras, i nemas vise nikakve namete. Osim osiguranja, sto je pak neusporedivo s oruzjem…
Vidim da nase zakonodavstvo ipak ide u smjeru liberalizacije, i to me veseli.
Ako ne treba ici na neke periodicne provjere znanja oko voznje (a ne treba), onda ne vidim razlog da se to uvodi niti na oruzje.
Sto se tice registracije, osiguranja… Kod auta imas sto provjeravati jednom godisnje posto je auto ipak kvarljivija roba od oruzja. I koristi se daleko ucestalije od oruzja. Pogotovo od oruzja koje je registrirano na somoobranu. Ponavljam, to je oruzje koje u velikoj vecini slucajeva stoji u sefu/kuci, ne koristi se, i tu stavljati neke provjere ispravnosti takvog oruzja bi bio obicni namet i nista vise.
Sto se tice osiguranja, ne znam, sto bi tu kod oruzja osiguravao? Stetu nanesenu drugoj strani?
Ja bih radje povukao paralelu izmedju oruzja i brodica, a ne automobila. Kod brodica postoji nesto sto se zove trajna registracija. Registriras, i nemas vise nikakve namete. Osim osiguranja, sto je pak neusporedivo s oruzjem…
@jolly
AR15? Samo poluautomatski režim?
Što bi ti ovo trebalo značiti: relaoadingom?
Što točno misliš pod time?
Prigušivači bi mogli proći?
Mislim da bar. Samo eto Hollywood je napravio svoje.
Nova HS puška VHS-2S ide na streljačku dozvolu? Jel' tak?
AR15? Samo poluautomatski režim?
Što bi ti ovo trebalo značiti: relaoadingom?
Što točno misliš pod time?
Prigušivači bi mogli proći?
Mislim da bar. Samo eto Hollywood je napravio svoje.
Nova HS puška VHS-2S ide na streljačku dozvolu? Jel' tak?
dzg
- jolly
- Cinker - bojna

Prethodnim zakonom iz 2012, ar15 nije bilo moguce registrirati, jer je nalikovala na vojnu pusku, i bez obzira sta je poluautomat, nije se moglo registrirat.
Novim zakonom iz 2018 moze.
Time su ujedno steceni uvjeti, da se puska VHS u poluatomatskoj verziji moze plasirati na domace civilno trziste.
Prethodnim zakonom iz 2012, reloading ili punjenje streljiva za vlastite potrebe nije bilo dozvoljeno, sa novim zakonom iz 2018, jeste.
Trenutno je novi zakon u pripremi, pa cemo vidjeti kako ce biti. Moje je misljenje da ce se neke stvari popraviti.
Lovacki savez je vec pustao u javnost signale za legalizaciju prigusivaca, a u sloveniji su vec dozvoljeni.
Vhs ce moci ici kao sportsko, ili kao lovacko oruzje.
Za sport, spremnik do 10 komada, za lov spremnik do 2 komada. Medjutim, kalibar 223, samo je za divljac do velicine srnjaka ili manje. Drugo je sta lovacka tradicija, etika i dress code, bas ne voli vojne puske ili one koje lice na vojne u lovu. Medjutim, zakon to ne definira. Poluautomatska puska moze biti lovacka, bez obzira kako izgleda. Ar15, vhs, benelli argo, browning bar, itd, samo je limitirana spremnikom do 2 metka, i kalibrom koji definira velicinu divljaci, po pravilniku o lovackim nabojima.
Novim zakonom iz 2018 moze.
Time su ujedno steceni uvjeti, da se puska VHS u poluatomatskoj verziji moze plasirati na domace civilno trziste.
Prethodnim zakonom iz 2012, reloading ili punjenje streljiva za vlastite potrebe nije bilo dozvoljeno, sa novim zakonom iz 2018, jeste.
Trenutno je novi zakon u pripremi, pa cemo vidjeti kako ce biti. Moje je misljenje da ce se neke stvari popraviti.
Lovacki savez je vec pustao u javnost signale za legalizaciju prigusivaca, a u sloveniji su vec dozvoljeni.
Vhs ce moci ici kao sportsko, ili kao lovacko oruzje.
Za sport, spremnik do 10 komada, za lov spremnik do 2 komada. Medjutim, kalibar 223, samo je za divljac do velicine srnjaka ili manje. Drugo je sta lovacka tradicija, etika i dress code, bas ne voli vojne puske ili one koje lice na vojne u lovu. Medjutim, zakon to ne definira. Poluautomatska puska moze biti lovacka, bez obzira kako izgleda. Ar15, vhs, benelli argo, browning bar, itd, samo je limitirana spremnikom do 2 metka, i kalibrom koji definira velicinu divljaci, po pravilniku o lovackim nabojima.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Dobro pitanje, siva zona. Nije definirano, a spremnici ce biti u slobodnoj prodaji, ali ako neko zapne zapitkivati oko tog, imao bi argument da ne smije.
To je moje tumacenje, ali ne moram biti u pravu.
Inace, posljedice, znam za slucaj kad je lovna inspekcija provjerila poluatomate u lovistu, i zaplijenila svo oruzje sa vecim spremnicima i podnijela prijave. (ocito je da to mnogi shvacaju olako) Loviste nije streljana, ali.... da li je mjesto za vjezbe gadjanja u lovistu, loviste ili streljana? To moze biti vrlo skupa dilema.
Ja kad kupim crnu pusku, bit ce regana ko sportska.
To je moje tumacenje, ali ne moram biti u pravu.
Inace, posljedice, znam za slucaj kad je lovna inspekcija provjerila poluatomate u lovistu, i zaplijenila svo oruzje sa vecim spremnicima i podnijela prijave. (ocito je da to mnogi shvacaju olako) Loviste nije streljana, ali.... da li je mjesto za vjezbe gadjanja u lovistu, loviste ili streljana? To moze biti vrlo skupa dilema.
Ja kad kupim crnu pusku, bit ce regana ko sportska.
Turn better into best!
Koliko sam ja shvatio po onom kako su meni objasnjavali, poluautomatska puska nabavljena na nabavnu za oruzje svrha lov ne smije imati kapacitet veci od 3 metka. U praksi, tako su mi rekli, to dal ces ti moc registrirati poluautomat s 10 metaka kao lovno ovisi o tvojoj lokalnoj postaji i jel se oni drze toga ili ne. Na kraju krajeva nije mozda ni bitno jer vecina poluautomata ima odvojiv spremnik pa lako dodes u postaju sa spremnikom od 3 komada ako bas kod tebe inzistiraju, a kasnije radis sta hoces.
Moje iskustvo recimo je da sam donio poluautomat, malokalibarski, nabavljen s nabavnom za oruzje - lov, sa integriranim neodvojivim spremnikom od 14 komada i uredno ga registrirao kao lovno oruzje. Dapace nitko me nije ni pitao za kapacitet spremnika ili sl.
Druga stvar je ovo sto jolly kaze za neke inspekcije u lovu, o tome ne znam ali bolje ne riskirati vjerojatno. Al ovako na streljani da koristis poluautomat s 10 metaka registriran kao lovno mislim da nema nekog rizika.
Moje iskustvo recimo je da sam donio poluautomat, malokalibarski, nabavljen s nabavnom za oruzje - lov, sa integriranim neodvojivim spremnikom od 14 komada i uredno ga registrirao kao lovno oruzje. Dapace nitko me nije ni pitao za kapacitet spremnika ili sl.
Druga stvar je ovo sto jolly kaze za neke inspekcije u lovu, o tome ne znam ali bolje ne riskirati vjerojatno. Al ovako na streljani da koristis poluautomat s 10 metaka registriran kao lovno mislim da nema nekog rizika.
Hvala svima na odgovorim(-pogotov Jolly-iju) od Vas uvijek dobijem prave informacije.
Duge cijevi jednog lijepog dana. Prvo kratko....HS H11, ako ne uleti neka ćeza.
Mada osobno baš ne preferiram HS-ove proizvode, al s obzirom na sve, ako mi na privatnom planu sve ostane isto, to je onda to.
Duge cijevi jednog lijepog dana. Prvo kratko....HS H11, ako ne uleti neka ćeza.
Mada osobno baš ne preferiram HS-ove proizvode, al s obzirom na sve, ako mi na privatnom planu sve ostane isto, to je onda to.
dzg
Sve poluautomatske puške više manje imaju lako odvojiv spremnik i sve su u prodaji sa spremnikom od 2 metka, a ovaj od 10 kupi se posebno.Monke wrote:Koliko sam ja shvatio po onom kako su meni objasnjavali, poluautomatska puska nabavljena na nabavnu za oruzje svrha lov ne smije imati kapacitet veci od 3 metka. U praksi, tako su mi rekli, to dal ces ti moc registrirati poluautomat s 10 metaka kao lovno ovisi o tvojoj lokalnoj postaji i jel se oni drze toga ili ne.
Ovaj od spremnik 10 metaka nidgi nikome ne triba pokazivat, nosi se u šumu u džepu i koristi samo kad stvarno dobro dođe.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Po nekim odrednicama novijih izmjena Zakona, reklo bi se da se ide liberalizaciji.Marin Bralic wrote:Sto se tice usporedbe s autom, vozackom,…
Međutim po nekim mojim osobnim kontaktima,iskustvima pa i sa osobama zaposlenima na poslovima oružja u mojoj PU(ZG),to se ne bi moglo nazvati liberalizacijom.
Imam osjećaj da su neke od tih osoba sklone zakomplicirati ti stvar na svakome koraku.
A i kada moraju postupiti po Zakonu(u tvome interesu),onda to učine,ali nevoljko,nakon maksimalno otezanja i otežavanja ti, gdje god mogu.
A bilo kakva postrožavanja,provjere,kontrole legalnih imaoca oružja smatram nepotrebnim,nepoželjnim i štetnim.
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Postavio sam upit u temu o pumpericama, koja je izgleda na izdisaju. Ako imate koju pametnu...
Pozdrav! Vadim temu iz naftalina, ispričavam se ako nije po pravilima.
Gdje kupiti dobru pumpericu? Suzio sam izbor na:
1. Remington 870
2. Maverick 88
3. Winchester 1300
4. Benelli Nova
Jedino sam Benellija našao novu (hehe), u Ritoši za cca 5 tisuća kn.
Bojna.hr ima FABARM SDASS za cca 4300 kn, a upala mi je u oko i SDM M870 Adaptive Shotgun za 2300 (sumnjivo niska cijena?).
Nisam eksplicitno protiv polovnih komada - na što treba pripaziti prilikom pregleda oružja?
Savjeti su dobrodošli.
1. Remington 870
2. Maverick 88
3. Winchester 1300
4. Benelli Nova
Bojna.hr ima FABARM SDASS za cca 4300 kn, a upala mi je u oko i SDM M870 Adaptive Shotgun za 2300 (sumnjivo niska cijena?).
Nisam eksplicitno protiv polovnih komada - na što treba pripaziti prilikom pregleda oružja?
Savjeti su dobrodošli.
obozavam pumperice, underrated puske u europi i rh definitivno.Francis_Bac0n wrote:Postavio sam upit u temu o pumpericama, koja je izgleda na izdisaju. Ako imate koju pametnu...
1. Remington 870
2. Maverick 88
3. Winchester 1300
4. Benelli Nova
Savjeti su dobrodošli.
Moj osobni favorit je remington 870 jer je jebeno dokazana da radi i ima čelično kućište. Imam doma jednu iz 80ih i daleko najčvršći komad oružja koji sam ikad vidio. stvarno nepoderiva. No ne bi ti preporucio da to uzmes jer 1. tesko da ces uopce nac vise 870 u rh da se prodaje (ima dva wingmastera u lovcu u zgu jedino koliko ja znam) i 2. bilo sta od Remingtona proizvedeno u 21.st. je hit and miss. Također, ako nades nesto bjerojatno ce bit neki express model, a to je onako malo downgrade u odnosu na 'dobri stari 870'.
Preporucio bi ti da si uzmes Mossberg, bilo sto od mossberga, ne mozes pogrjesit. Imas noce mavericke ako ne kod nas onda u sloveniji po ok cijenama. Mossberg 500 imas rabljenih nesto no po meni najbolji deal trenutno ti je ovo:
https://www.njuskalo.hr/puske/mossberg- ... s-37106402 (nije moja bez brige haha)
Ako puska nema hrđe i sve radi kako treba, za 2k ovo je jeben deal. Posebno obzirom da mossberg 590 vrlo rijetko mozes nac da se prodaje u rh. Da nisam na drugom kraju hrvatske uzeo bi ju za sebe vjerojatno.
Ako kupujes rabljeno napravite field strip pa pregledaj kakvo je stanje, hrđa i to. i gledaj kako lako se 'pumpa'. ako nikad nisi imao pumpericu odi po ducanima isprobaj par njih da vidis generalno koliko sile treba.
Wincheste 1300, ne znam, ne cini mi se losa ali ne znam zasto bi to uzeo netko pored mossberga npr.
Benneli nova je isto navodno dobra no ne mogu komentirat, FABARM, ne znam.
jedan hidden gem koji vidim da tu i tamo zna iskocit je browning BPS, stariji model iz 70ih/80ih. jako dobra pumperica, globalno underrated ali po meni u razini sa starim remington870. Na njuskalu znaju iskocit (obicno ih krivo navedu kao brownin m-20 jer na cijevi je napisano "field model 20 inch barrel" pa onda krivo ljudi shvate i napisu da je to model 20), cak po dobrim cijenama i u ok stanju pa i to je dobro uzet.
Niže u postovima se spominje i LASMatijaX wrote:Nije propala. Brijem da su sada na ljetnim praznicima.
Zatvoreni radi godišnjih odmora, tamo negdje do devetog mjeseca.
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=28&t=7863
To sam pročitao jos prije pa bas zato i pitam. Ne javljaju se, ne radi im web, tu sam procitao da ce propast pa reko jel to onda to, mozda su zatvorili skroz.frulica wrote:Niže u postovima se spominje i LASMatijaX wrote:Nije propala. Brijem da su sada na ljetnim praznicima.
Zatvoreni radi godišnjih odmora, tamo negdje do devetog mjeseca.
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=28&t=7863
Znaci cak i da je godisnji u pitanju izgleda da nece dugo...