Jel' mogu ja negdje pucat?
Re: Jel' mogu ja negdje pucat?
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1593.html
Može li se biti sam bez igdje ikoga?
Članak 4.
Može li se biti sam bez igdje ikoga?
Članak 4.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Moze li voditelj gadjanja (odgovorna osoba), pucati na svojoj streljani (bez prisustva nekog drugog ko nije voditelj gadjanja, nego samo ima OL)?
Moze li valsinik streljane Las, ili ritosa target, na svojoj streljani pucati sam?
Drugim rijecima:
Ako klub napravi listu svojih ovlastenih voditelja gadjanja, oni mogu preuzeti odgovornost za izvodjenje vjezbi, na streljani ili mjestu za vjezbe gadjanja druge pravne osobe.
I mogu sami trenirati, ako niko drugi od kluba ne dodje.
Raspravljamo u dobroj vjeri, i mozemo pretpostaviti da je upravo tako u ovom slucaju to i rjeseno. (benefit of doubt)
Stavak pravilnika, da osoba mora biti osposobljena i zdrvastveno sposobna za biti voditelj gadjanja.
Lijecnicki za oruzje, je evidentiran kroz oruzni list.
Osboposobljenost za ovaj posao nije definirana, pa nakon imenovanja osobe za obavljanje duznosti voditelja gadjanja, ili streiista od strane pravne osobe, moze se prihvatiti bilo koja relevantna kvalifikacija: oruzni list, sudacki ispit, trenerska licenca, puskarska licenca, itd.
(dokument "osposobljenje za rukovanje oruzjem", ili kako se vec zvao, i radili su ga svojevremno voditelji strelista, pa i trgovci oruzjem, vise ne postoji, ukinut je zakonom o oruzju iz 2018)
Moze li valsinik streljane Las, ili ritosa target, na svojoj streljani pucati sam?
Drugim rijecima:
Ako klub napravi listu svojih ovlastenih voditelja gadjanja, oni mogu preuzeti odgovornost za izvodjenje vjezbi, na streljani ili mjestu za vjezbe gadjanja druge pravne osobe.
I mogu sami trenirati, ako niko drugi od kluba ne dodje.
Raspravljamo u dobroj vjeri, i mozemo pretpostaviti da je upravo tako u ovom slucaju to i rjeseno. (benefit of doubt)
Stavak pravilnika, da osoba mora biti osposobljena i zdrvastveno sposobna za biti voditelj gadjanja.
Lijecnicki za oruzje, je evidentiran kroz oruzni list.
Osboposobljenost za ovaj posao nije definirana, pa nakon imenovanja osobe za obavljanje duznosti voditelja gadjanja, ili streiista od strane pravne osobe, moze se prihvatiti bilo koja relevantna kvalifikacija: oruzni list, sudacki ispit, trenerska licenca, puskarska licenca, itd.
(dokument "osposobljenje za rukovanje oruzjem", ili kako se vec zvao, i radili su ga svojevremno voditelji strelista, pa i trgovci oruzjem, vise ne postoji, ukinut je zakonom o oruzju iz 2018)
Last edited by jolly on 15 Sep 2022, 09:54, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Dobra pitanja. Jer ni meni taj dio nije jasan. Osoba može imati vlastito strelište, na svom posjedu i biti istodobno i odgovorna osoba za to strelište.
U svakome slučaju, netko tko nije odgovorna osoba za sigurnost na strelištu ne može biti sam.
U svakome slučaju, netko tko nije odgovorna osoba za sigurnost na strelištu ne može biti sam.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Nije pitanje bilo o vlastitome strelištu,pitanje je bilo da netko sam,kada hoće dođe na mjesto za vježbe gađanja,bez da se ikome javi,bez da se ikoga obavijesti......ukratko to je protivno Pravilniku.
Da se razumijemo ja sam za relaksaciju ove tematike,ali govorimo o važećim propisima!
Da se razumijemo ja sam za relaksaciju ove tematike,ali govorimo o važećim propisima!
- jolly
- Cinker - bojna

To je princip, medjutim stvar je malo kompliciranija.IB43 wrote:Dobra pitanja. Jer ni meni taj dio nije jasan. Osoba može imati vlastito strelište, na svom posjedu i biti istodobno i odgovorna osoba za to strelište.
Upravitelj strelista moze biti samo pravna osoba. (prije je mogla biti i fizicka)
Odgovornu osobu za vodjenje gadjanja imenuje pravna osoba. (odgovorna osoba ne treba nadzor)
Voditelj gadjanja druge pravne osobe, moze preuzeti odgovornost za vjezbe gadjanja na strelistu pravne osobe koja upravlja strelistem.
Spisak odgovornih osoba se predaje mup-u.
Pucanje se evidentira u dnevnik gadjanja, cija forma nije propisana.
Medjutim, voditelj gadjanja moze pucati sam, i upisati se u dnevnik gadjanja.
Turn better into best!
- istra champion
- Cinker - bojna

Ovisi kako je uređeno tj. da li ima odobrenje MUP-a....skunk wrote:Ja ne vidim gdje je tu prekrsaj - gadanje u lovistu na prostoru uredenom za vjezbe gadanja. Pa nije otisel negdje bezveze u sumu i pucao bezveze
Inače u lovištu di je netko iz LD odredio ''mjesto za vježbe gađanja'' mogu gađati samo lovci sa registriranim lovačkim oružjem, dok osobe, sa registriranim sportskim oružjem ako vježbaju u tom lovištu, su u prekršaju...
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
Nema 100% odobrenje Mup-a za olučene cjevi ,istra champion wrote:Ovisi kako je uređeno tj. da li ima odobrenje MUP-a....skunk wrote:Ja ne vidim gdje je tu prekrsaj - gadanje u lovistu na prostoru uredenom za vjezbe gadanja. Pa nije otisel negdje bezveze u sumu i pucao bezveze
Inače u lovištu di je netko iz LD odredio ''mjesto za vježbe gađanja'' mogu gađati samo lovci sa registriranim lovačkim oružjem, dok osobe, sa registriranim sportskim oružjem ako vježbaju u tom lovištu, su u prekršaju...
sam prolazak kroz neko lovište vlasnika oružja s svojim oružjem bez najave i prijave vlasnik oruzja je u prekršaju,
a ako je osobno sam ispalio ijedan hitac u lovištu bez znanja ikoga i bez pratećeg odobrenja za lov nalazi se u krivolovu,
ako je ispalio hitac u lovištu uz prisustvo člana lovačkog društva bez ispisanog odobrenja za lov i lovac član društva i lovac gost su u krivolovu (ako nemaju registriranu streljanu za glinen golubove ili službeno natjecanje )
a ako gost nije lovac- nema iskaznicu lovačkog saveza a pucao je u lovištu uz prisustvo lovca člana društva isto tako obojica u krivolovu (ako nemaju registriranu streljanu za glinen golubove ili službeno natjecanje)
Po ovakvom nezrelom pisanju neozbiljnih članova po forumu , i policija i lovna inspekcija imaju osnova službeno postupati i retroaktivno na osnovu forumskog posta !!!!
Last edited by fricky on 15 Sep 2022, 14:36, edited 4 times in total.
- jolly
- Cinker - bojna

Mislim da se u mnogim lovistima koja tradicionalno imaju neku livadu za upucavanje ide po inerciji stvari. Ali nije uskladjeno sa novim propisima.
Livada u lovistu koja sluzi za upucavanje je dio lovista, i u tom slucaju neko gadjanje bi mozda islo pod "lov, gdje je neko prmasio lisicu", i tada bi osoba koja puca morala imati oruzni list za lovacko oruzje, i pismenu dozvolu lovoovlastenika za obavljanje lova, na propisanom obrascu.
Po novom zakonu (pravilniku o strelistima, 2021), ne postoje mjesta "za vjezbe gadjanja za lovce", "za civilnu populaciju", ili "za sportske strijelce". Postoji samo definicija mjesta za vjezbe gadjanja koja moraju imati neke ispunjene uvjete.
Sva moraju bit registrirana i imati mjere sigurnsoti, sto je preduvjet registracije
A onda upravitelj strelista - pravna osoba koja to vodi, moze dozvoliti gadjanje ljudima sa oruznim listom (lovacko, sportsko, za osobnu zastitu)
Pred manje od godinu dana, neko je na forumu napisao da je pitao mup koliko ima registriranih mjesta za vjezbe gadjanja u Hrvatskoj.
Tad je dobio odgovor - ni jedno.
Medjutim, mozda se nesto u medjuvremenu promijenilo.
Osobno, i dalje vjerujem, da mnoge livade koje su sluzile za upucavanje karabina tradicionalno po lovackim drustvima, i dalje se tako koriste, ali nisu registrirane. Onda je to siva zona, u najmanju ruku. ( i za lovce, i za strijelce, i za lovacko drustvo)
Livada u lovistu koja sluzi za upucavanje je dio lovista, i u tom slucaju neko gadjanje bi mozda islo pod "lov, gdje je neko prmasio lisicu", i tada bi osoba koja puca morala imati oruzni list za lovacko oruzje, i pismenu dozvolu lovoovlastenika za obavljanje lova, na propisanom obrascu.
Po novom zakonu (pravilniku o strelistima, 2021), ne postoje mjesta "za vjezbe gadjanja za lovce", "za civilnu populaciju", ili "za sportske strijelce". Postoji samo definicija mjesta za vjezbe gadjanja koja moraju imati neke ispunjene uvjete.
Sva moraju bit registrirana i imati mjere sigurnsoti, sto je preduvjet registracije
A onda upravitelj strelista - pravna osoba koja to vodi, moze dozvoliti gadjanje ljudima sa oruznim listom (lovacko, sportsko, za osobnu zastitu)
Pred manje od godinu dana, neko je na forumu napisao da je pitao mup koliko ima registriranih mjesta za vjezbe gadjanja u Hrvatskoj.
Tad je dobio odgovor - ni jedno.
Medjutim, mozda se nesto u medjuvremenu promijenilo.
Osobno, i dalje vjerujem, da mnoge livade koje su sluzile za upucavanje karabina tradicionalno po lovackim drustvima, i dalje se tako koriste, ali nisu registrirane. Onda je to siva zona, u najmanju ruku. ( i za lovce, i za strijelce, i za lovacko drustvo)
Turn better into best!
Čitajući sve ovo, možda i nisam u pravu kako sam i mislio. Znači trebalo bi prestati to raditi, jer ne želim nikakve potencijalne probleme (niti dovesti nekog drugog u problem), dok se to sve ne bude jednog dana riješilo, pa da ja mogu biti 100% siguran da ne kršim nikakve propise. Do tada bit će samo streljana i amen.
- jolly
- Cinker - bojna

Ukoliko zaista nesto nije po pravilu, onda je odgovornost na upravitelju strelista (mjesta za vjezbe gadjanja). Osnovna odgovornost fizicke osobe je da ima oruzni list.Fici100 wrote:Čitajući sve ovo, možda i nisam u pravu kako sam i mislio. Znači trebalo bi prestati to raditi, jer ne želim nikakve potencijalne probleme (niti dovesti nekog drugog u problem), dok se to sve ne bude jednog dana riješilo, pa da ja mogu biti 100% siguran da ne kršim nikakve propise. Do tada bit će samo streljana i amen.
Nazalost, moje je misljenje da se lovacka drustva u vecini slucajeva nisu prilagodila novim propisima, za mjesta za vjezbe gadjanja. (iako realno, to nije pretjerano zahtjevno)
Ovo je zadnja lista ovlastenih pravnih osoba, ali nisam siguran da li je azurirana, ni da li pokriva mjesta z vjezbe gadjanja:
https://mup.gov.hr/UserDocsImages/dokum ... sta%20.pdf
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Odgovornost je na vlasniku mjesta za gađanje,a i na onome tko tamo dolazi.
Jer taj tko dolazi zapravo ide u lovište,sa oružjem(koje je možda samo sportsko ?) itd, itd.
A ako bi se i nešto desilo(raniš nekoga
),naježili bi svi.
Ovako to nekako prolazi sve dok netko ne pita,ne prijavi,dok ne dođe kakva kontrola.....
Čudi me da ide kako tko hoće i puca u lovištu,jer u prvome redu je tu lovočuvar i da ne reagira na šus ????
A i da baš nitko ništa ne pita...?
Jer taj tko dolazi zapravo ide u lovište,sa oružjem(koje je možda samo sportsko ?) itd, itd.
A ako bi se i nešto desilo(raniš nekoga
Ovako to nekako prolazi sve dok netko ne pita,ne prijavi,dok ne dođe kakva kontrola.....
Čudi me da ide kako tko hoće i puca u lovištu,jer u prvome redu je tu lovočuvar i da ne reagira na šus ????
- jolly
- Cinker - bojna

Ako je to tako, onda je to onda ono sta sam napisao prethodno. Vjeorjatno lovnik i lovocuvar to znaju i ne vide problem u tome, ali:Mirok wrote: Ovako to nekako prolazi sve dok netko ne pita,ne prijavi,dok ne dođe kakva kontrola.....
Po lovackim drustvima ide stvar po inerciji, tradicionalno (u dobroj vjeri), na livadama na kojima se uvijek puca za vjezbu, provjeru ili upucavanje. Nisu svjesni novih zakona ili ne misle da ih se to tice. (ne educiranost). Za njih, livada, ko livada...
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

To bi začilo da se uopće ne reagira na događanja(hitce) u lovištu ?
Kako lovočuvar ili lovnik znaju da je netko na strelištu,ako se nitko nikome ne javlja?
A za needuciranost ,to je isto kao da netko kaže da ne zna da ne smije nositi pištolj,jer nekada prije su OL bili na DiN.
I sada ga i dalje nosi na dozvolu za držanje!?
Ni pravnu ,ni fizičku osobu to ne opravdava...
Pravo je pitanje samo da li netko nešto ne zna ili ne želi znati,pa dok ide ide...
Kako lovočuvar ili lovnik znaju da je netko na strelištu,ako se nitko nikome ne javlja?
A za needuciranost ,to je isto kao da netko kaže da ne zna da ne smije nositi pištolj,jer nekada prije su OL bili na DiN.
Pravo je pitanje samo da li netko nešto ne zna ili ne želi znati,pa dok ide ide...
- jolly
- Cinker - bojna

Pa rekao je kolega da im se javio i da ima dogovor. Nije dosao u loviste bez da su mu potvrdili. Znaci nece reagirati lovnik, kad zna ko puca i gdje.Mirok wrote:To bi začilo da se uopće ne reagira na događanja(hitce) u lovištu ?
za drugo si u pravu.
Needuciranost i ne-poznavanje propisa nije opravdanje. (i podlozno je kazni) Ali budimo realni. Needuciranost je rak rana naseg drustva, a pogotovu u mnogim udrugama.
(koji je uvjet da budes predsjednik ili tajnik udruge, ili clan izvrsnog odbora? samo da te izglasaju, i to se obicno podmaze dobrom terevenkom i lovackim gulasem. Za izbor na funkciju u udrugu, nema natjecaja iskustva, obrazovanja, skole, fakulteta, iskustva na upravnim funkcijama itd. Za izbor: Dovoljno je broj glasova, i osnovna skola, i date svi znaju - nema filtera kvalitete, pogotovu ako znaju da si sklon pocastiti, pa cak i iz kase drustva)
Svi takvi "sve znaju" odnosno uvjereni su da znaju. Niko nista od njih procitao nije. A pogotovu ne, u narodnim naovinama.
Jedan od primjera, nevezano za mjesto za vjezbe gadjanja: vecina lovaca starije generacije, smatra da je doszvoljeno "izluciti" psa ili macku lutalicu iz lovista. Pa kad dodje prijava, svi se cude. Kad su lovci dobijali prijavu za tako nesto, bilo je primjera po novinama gdje je tajnik ili predsjednik objasnjavao po novinama da je to sve u skladu sa zakonom.
A zamisli sad, kompleksnost prijave mjesta za vjezbe?
A imati mjesto za vjezbe gadjanja - nije zakonska obaveza lovackog drustva. (zasto bi oni to uopce imali?)
Kao sto ne postoji ni obaveza da se karabini provjeravaju prije pocetka sezone. (sta bih ja provjeravo karabin kad mi ga upucao puskar pred 20 godina? - to su ti primjeri razmisljanja)
KAd nema takve obaveze, nece se niko ni mrdnuti da legalizira mjesto za vjezbe gadjanja. To je moje ocekivanje. Ali, mozda grijesim.
(iako u registraciji mjesta za vjzbe gadjanja ima jako puno razloga da se napravi, ukljucujuci i komercijalnu isplativnost kroz naplacivanje termina)
Za sad kako vidim lovacka drustva ce i dalje birati u upravu majstore gulasa, neznalce iz struke, pa se stvari nece puno mjenjati. (dok ne pocnu stizati kazne). Pa ide po inerciji, do prve kazne
Da bi se ovaj cirkus sa mjestima za vjezbe rjesio po lovackim drustvima, rjesenje je jednostavno. (i tako lovacka drusta imaju jako puno administrativnih obaveza, a ova bi bila praktcina, ne samo birokratska, sa pozitivnim ucinkon u lovistu i drustvu). Izmjene zakona o lovstvu.
- uvesti OBAVEZU provjere karabina prije sezone
- radi tog, uvesti obavezu registracije mjesta za vjezbe gadjanja, ili ugovor sa streljanom (u gradovima gdje ima streljana)
- vjezbu gadjanja evidentirati. (dnevnik gadjanja)
Ako se vratimo na pocetak ove teme. I dalje ne znaci da sve nije po zakonu u ovom slucaju
Mozda je mjesto za vjezbe u toj udruzi registrirano (to ne znamo), mozda se vodi dnevnik gadjanja (to ne znamo)
Ovo prethodno je cisto jedna akademska teoretska rasprava.
Spominjali smo na forumu lovacke skole.
A u Hravtskoj 3 streljane za veliki kalibar, pusku. (ristosa, zagreb, osijek)
Kako lovacke skole diljem Hrvatske rjesavaju obuku iz karabina?
(Na livadi lovckog drustva, ili je bolje ne pitati takve stvari?
Ovaj primjer navodi kompleksnost cjelokupnog problema.
He, he
Zato bi gore navedene izmjene zakona o lovstvu imale pozitivne ucinke, oko mnogih stvari pa i u edukaciji lovacke populacije.
Ali kome reci?
U osnovi, svaka lovacka skola koja radi obuku iz karabina, na takvom vjezbalistu lovackog drustva, neregistriranom radi isti prekrsaj.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Kolega je samo rekao da ima dogovor...? I da ode jednom u 2-3 mjeseca ?
Takva dozvola ne postoji !
I koliko sam shvatio,kolega koji ima sportsko orużje,ide u lovište,sam ,kada hoće i tako do strelišta,koje ne funkcionira na propisan način ...?
Prekršaj do prekršaja...!
Zamislimo da kolegu zaustavi policija dok se vraća doma,nađu oružje u autu
,kolega im objasni da je bio na mjestu za vježbe gađanja lovačkoga društva!?
Oni fino provjere kod pravne osobe,zatraže zapisnik gađanja(nema ga),pitaju tko je znao da kolega puca(ne zna nitko),pitaju tko je osiguravao gađanje(ni to nitko ne zna),pitaju tko je sve bio prisutan(nitko ne zna),pitaju tko je bio voditelj gađanja(nitko ,jer nitko ništa ne zna),pitaju iz kojega se sve orużja i kalibara pucalo( nitko ne zna...).....
Ne znam.....treba li još nešto...?
Takva dozvola ne postoji !
I koliko sam shvatio,kolega koji ima sportsko orużje,ide u lovište,sam ,kada hoće i tako do strelišta,koje ne funkcionira na propisan način ...?
Prekršaj do prekršaja...!
Zamislimo da kolegu zaustavi policija dok se vraća doma,nađu oružje u autu
,kolega im objasni da je bio na mjestu za vježbe gađanja lovačkoga društva!?
Oni fino provjere kod pravne osobe,zatraže zapisnik gađanja(nema ga),pitaju tko je znao da kolega puca(ne zna nitko),pitaju tko je osiguravao gađanje(ni to nitko ne zna),pitaju tko je sve bio prisutan(nitko ne zna),pitaju tko je bio voditelj gađanja(nitko ,jer nitko ništa ne zna),pitaju iz kojega se sve orużja i kalibara pucalo( nitko ne zna...).....
Ne znam.....treba li još nešto...?
- jolly
- Cinker - bojna

u tom slucaju, evo ga spektakl, i rapsodija kazni!
S tim, da ja nastupam u dobroj vjeri, i kazem da postoji mogucnost da je sve uredno i evidentirano.
Ne znamo suprotno. Za sad je to sve, hearsay, rekla kazala.
S tim, da ja nastupam u dobroj vjeri, i kazem da postoji mogucnost da je sve uredno i evidentirano.
Ne znamo suprotno. Za sad je to sve, hearsay, rekla kazala.
Turn better into best!
Recimo da smo u proceduri izrade civilnog strelišta.
Kada strelište bude gotovo nadam se da će dobiti sve dozvole MUP-a i početi s radom.
Strelište se nalazi na području koje je pod koncesijom lovačkog društva. U biti cijela Hrvatska je rascjepkana na mali milijun lovišta i kako god okreneš uvijek si u nekom lovištu.
Imam osjećaj da u zraku već vise problemi, tipa: "zašto baš tu morate?", "plašite divljač", "pucajte bar kad nije lov", "sigurno ste u nekom prekršaju, čekajte samo da vas uhvate" i slično.
Napominjem da postupam u najboljoj vjeri i namjeri, nikakvi sukobi s lokalnim LD me ne interesiraju.
Ono što me interesira je odnos između lovačkog društva i pravne osobe koja upravlja strelištem. Zna li netko je li pravna osoba koja upravlja strelištem dužna od LD (koje ima u koncesiji lovište unutar kojih granica će se nalaziti strelište) ishoditi bilo kakve suglasnosti, odobrenja, mišljenja, itd?
Strelište će se nalaziti na parceli koja je u vlasništvu fizičke osobe.
Kada strelište bude gotovo nadam se da će dobiti sve dozvole MUP-a i početi s radom.
Strelište se nalazi na području koje je pod koncesijom lovačkog društva. U biti cijela Hrvatska je rascjepkana na mali milijun lovišta i kako god okreneš uvijek si u nekom lovištu.
Imam osjećaj da u zraku već vise problemi, tipa: "zašto baš tu morate?", "plašite divljač", "pucajte bar kad nije lov", "sigurno ste u nekom prekršaju, čekajte samo da vas uhvate" i slično.
Napominjem da postupam u najboljoj vjeri i namjeri, nikakvi sukobi s lokalnim LD me ne interesiraju.
Ono što me interesira je odnos između lovačkog društva i pravne osobe koja upravlja strelištem. Zna li netko je li pravna osoba koja upravlja strelištem dužna od LD (koje ima u koncesiji lovište unutar kojih granica će se nalaziti strelište) ishoditi bilo kakve suglasnosti, odobrenja, mišljenja, itd?
Put your money where your mouth is.
- jolly
- Cinker - bojna

AD1) mir u lovistutimmy75 wrote: Imam osjećaj da u zraku već vise problemi, tipa: "zašto baš tu morate?", "plašite divljač", "pucajte bar kad nije lov", "sigurno ste u nekom prekršaju, čekajte samo da vas uhvate" i slično.
Na streljani na Drenovi, dok je radila, redovno su se setale srne i srnjaci. Tokom pucanja iz velikog kalibra uopce nisu reagirali.
Te price o miru u lovistu, je floskula koja se ponavlja kroz generacije.
Jednom prilikom, u lovistu mog drustva odstrelio sam srnjaka.
Nakon 10 minuta dok sam ga dovlacio prema autu, na susjednoj livadi (100 metara udaljenosti) srna mirno pase i ne reagira.
Toliko o miru u lovistu, radi pucanja.
(motoristi, off road driveri su druga stvar, i mislim da zaista smetaju u lovistu)
AD2) loviste i privatno vlasnistvo.
Prema pravilniku o strelistima, suglasnost susjeda se ne trazi. Ako ide preko gradjevinske dozvole, i ako postoje objekti streljane pod gradjevinskom dozvolom, time je to rjeseno.
Izvor informacija za ovo pitanje je u nastavku, zakon o lovstvu i zakon o zastiti od buke (ili kako se vec zove).
Vlasnik privatnog zemljista u lovistu ima ove opcije.
- posjedovati neogradjeno zemljiste, koje lovoovlastenik koristi za lov, a vlasnik parcele moze traziti naknadu od zupanije
- druga opcija, vlasnik moze svoje zemljiste ograditi, i u tom slucaju lovoovlastenik ne moze preko ograde obavljati lov.
Streljana ulazi u ovu drugu varijantu, ogradjeno vlasnistvo, jer po definiciji mora biti ogradjena
po mojem tumacenju - ukoliko je streljana ogradjena onda lovoovlastenik ne moze nikako sporiti obavljanje osnovne djelatnosti streljane a to je pucanje. Dozvola za rad streljane - tzv formiranje strelista, pokriveno je pravilnikom o strelistima, koji sam prethodno spomenuo
(LD u tom slucaju mogu raditi despete, duriti se ili svadjati, ali ne vise od tog)
Zakon o zastiti od buke se primjenjuje, ali ako nema nekih objekata u blizini na miru si. Zastita od buke nije u istim mjerama za urbanu zonu, indistrijsku zonu itd. Malo pogledaj.
Dakle, jedino gdje mogu zakonski raditi probleme je zastita od buke, ako ima nekih objekata u blizini, pa malo pogledaj zakon o tome, da sad ne trazim. U zakonu zastiti od buke, ne postoji stavka zastita od buke u lovistu, aka "mir u lovistu".
Napomena.
Ako streljana nije iskljucivo pistoljska, napravite barem 2 linije za pusku 100 metara. ponudite loklanom LD suradnju, da mogu upucavati karabine.
Turn better into best!