Etika: kad gospoda biraju

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Etika: kad gospoda biraju

Post by jolly » 18 Nov 2022, 09:55

Dat cu tri linka osnovnog sadrzaja, iz cijele serije dokumnetaraca, kako gospoda biraju oruzje, i idu u lov.
Svaki detalj je bitan.
Kako se obuci?
Koju pusku izabrati?
Nauciti pucati? Pravila lova? Sigurnost?
Otici u lov, po pravilima.

Ovo je cijeli ritual, pravilnog ponasanja.
Za mlade lovce, treba zanemariti sitnicu da je par polovnih Purdey pusaka s filma, cijene 60.000 funti (polovno), nego je poanta price da je odlazak u lov kruna cjele pripreme, a lov kroz sezonu bi trebao biti vrhunac lovacke etike, ponasanja, socijalizacije, druzenja.

U ovoj seriji, cijela prica je za visoko drustvo, ali to ne znaci da mi obicni puk, slabijih financijskih sredstava, ne moramo imati isti pristup.
Umjesto Purdey puske (od 60.000 funti), sasvim solidno mozemo koristiti Izh 27 (od 3000 kn, polovno).

Izbor robe (ukljucujuci i lovacko odijelo za svecane prilike - sto mladji cesto zaboravljaju, i uzimaju kao nepotrebno), izbor puske i kalibra,
priprema i treniranje da bi se mladi lovac upoznao sa puskom, pravilima lova, i na kraju svega, lov sam - u cijelom ritualu sve je podjednako vazno.
Kroz sve to skupa, gradi se etika pojedinca, a kraticama i shortcutima i nepostivanjem pravila, suprotno.

Filmovi su oko 45 minuta, pa treba vremena za pogledati kome se da.
Razgovori koji se desavaju su izuzetno edukativni, pogotovu o pravilima lova, koristenju puske, izradi puske u radionici.
Kultura odijevanja je u svakom trenutku prisutna, i izuzetno vazna.

Lovacka kultura kod nas je zapravo lovacka kultura mittel Europe, jakog germanskog utjecaja, iz cega slijede nasi lovacki obicaji.
Ovo na filmu, jednako stara i nesto drugacija je "otocka" engleska lovna kultura, gdje su neki obicaji i dress code su drugaciji, ali odnos prema lovu, tradiciji, i cijeloj kulturi i bastini je zapravo isti. Paralele si identicne. Nacin oblacenja, sigurnost, etika, pravila ponasanja u grupnom lovu.
Pa kog interesira moze pogedati. Mislim da ovakvi filmovi, solidno popunjavanju rupu u lovstvu, koja kod nas nastaje prestankom obaveznog staziranja, i novim tipom skolovanja, kroz online tecaj na internetu. Pa zato preporucam pogledati.

Izbor puske.
https://www.youtube.com/watch?v=i0AF2m399Zg

Priprema za lov, upoznavanje s pravilima lova, treniranje
https://www.youtube.com/watch?v=epD3qym9obI

Lov.
https://www.youtube.com/watch?v=CBn-Q4esmuU&t=1541s
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Re: Etika: kad gospoda biraju

Post by johnnyboyy1711 » 18 Nov 2022, 10:21

Malo ću divergirati s teme, ali vezano je i uz ovu temu i slične teme.

Iskreno niti malo me ne privlači ta težnja k tradiciji oko oružja i opreme u lovstvu. To je jedan od razloga, u kombinaciji sa mentalnim sklopom i ponašanjem određenog postotka lovaca, zašto nikad nije bilo manje mladih koji dolaze u to. To je i jedan od razloga, zašto je ovaj forum praktički mrtav.

Nedavno sam imao čast pričati sa iznimno inteligentnim čovjekom na strelištu u Čazmi, koji je rekao, da kada je on krenuo u sve to (lov), da su na njega i prijatelje, valjda tamo negdje u Jugoslaviji, koji su (pazi ovo!) sa poluautomatima, gledali kao na šmrkavce koji se samo pr*seravaju. To sam čuo više puta od različitih ljudi. Ne isto, ali slično. Ne M59/66, ne M76, nego samo činjenica što su koristili lovačke poluautomate. Danas znamo da je to potpuno normalna pojava.

Rekao je ono čeg se i ja držim, jer je povukao paralelu sa brzim motorima i brzu vožnju istim na traci za utrkivanje umjesto kroz naselje. Dok god si unutar "gabarita" - na strelištu si, u lovištu - i nikome ne činiš ništa nažao... zašto, zaboga, ne bi koristio bilo što, što ti zakon omogućava. Zašto bi nužno koristio lovačku odjeću i obuću u kojoj izgledam kao stari dedek, a ne recimo traperice i nekakvu jaknu, ako mi je to želja. VHS-2S u 5.56x45mm, Rusku Saigu u 7,62x39mm ili H&K MR308 u .308 Win umjesto nekakve old-school repetirke, dok god su ti spremnici ograničeni i poštivaš sva pravila? Jedino koga se tiče koje oružje imaš i kako se oblačiš si ti sam. Životinja neće niti više niti manje patiti zbog toga. Jedino će patiti određen postotak lovaca koji još uvijek žive negdje tamo u prošlom stoljeću.

Potrebne su promjene u temeljima, da bi stvar išla naprijed.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 18 Nov 2022, 11:39

Svo prenormiranje meni smrdi na elitizam,elitizam nikada nisam volio.
To je u lovstvu pokušaj nametanja da se lovom mogu baviti samo gospoda,a nikako običan čovjek.
Pokušaj je to da se običnome čovjeku ekonomski onemogući lov i da mu bude nedostupan.
Znam ljude koji obožavaju lov,ali si npr nisu mogli priuštiti karabin,makar bilo kakav obični.
I sada takvome čovjeku nametati npr,svečano odijelo,obuću,šešire,znakovlje.....
I da ,ja ne bih iz navedenih razloga takvim ljudima (ni bilo kome drugom)uvjetovao bilo čime bavljenje lovom,makar kako kaže i prijatelj Johny,išli u lov u trapericama.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Nov 2022, 12:02

E, da, ta mladost mijenjala bi svijet.. ;)
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 18 Nov 2022, 12:15

jolly wrote:E, da, ta mladost mijenjala bi svijet.. ;)
Da nije tako, bili bismo još uvijek u srednjem vijeku. Mladost upravo i mijenja svijet! :)

Newton je bio star kao moj brat sada (25 godina) te je pritom napravio temelje moderne znanosti. Einstein je bio star kao ja sad (26 godina) kada je objavio Teoriju specijalne relativnosti. Alan Turing je počeo razbijati Enigmu u dvadesetim godinama svojeg života.

Mislim da mladi mogu dosta toga i što se tiče moderniziranja i popularizacije lova!
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Nov 2022, 12:59

Gledam ovako,ako smo mogli zemlju braniti u tenisicama i trapericama,onda se može i u lov tako.
Naročito ako ima ljudi(a ima) koji si ne mogu priuštiti više....

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 18 Nov 2022, 13:32

Hm, koliko sam malo vidi ovog videa, ovo je gentlemanski lov. To su prava gospoda.
I mimo lova u našim krajevima se malo nalazi gospodskih manira.

Lajk za video. Meni se sviđa.
:A25:
dzg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Nov 2022, 14:36

Onaj ko pazljivo gleda, ispd povrsine stvari:
Kakav kundak mora biti da bi se puska prilagodila vlasniku? U razgovoru, objasnjeno.

Ide neko, u lov.
Priprema da nauci gadjanje, sigurnost i pravila. (plati instruktora, strasno) ili to nije potrebno? Kupit pusku pa ravno u sumu? Tako treba?

Intencija pravilnog stava, gadjanja, itd je zadrzati sigurnost, i izbjeci ranjavanje divljaci. Itd
Ili to nije vazno?

Filmovi uce odnosu ka lovu. I pripremi.

Nema ni jednog razloga, ne imati najjeftiniju izh pusku, i odnijeti je puskaru, da napravi ili prilagodi kundak vlasniku. Po istim pravilima. To sta oni pricaju, svaki bolji puskar to zna.
Ili trenirati koristenje puske. Ima dobrih razloga to ne raditi?

Obratiti paznju, na pr na dzepove, kod odabira robe.
Da omoguce jednostavno i brzo, vadjenje municije iz dzepova, ili druge opreme. Za ovaj tip lova.

Traperice, to bas ne omogucuju.
Ali ajde, da zanemarimo tradiciju. Volio bih da se neko javi ko lovi u trapericama, i objasni prednosti modernog nacina odijevanja u lovu, traperice. Hodanje u trapericama kroz jutarnju rosu u visokoj trabi, provlacenje kroz grmlje, municija po uskim dzepovima, blato... Dzeoovi malog volumena uski. Ili nek neko jednostavno objasni prednosti traperica prema specijaliziranoj lovackoj odjeci? (koja ne mora biti od tweeda)
Kad neko spomenu rat i traperice i obranu, nasa je vojska do kraja rata imala uniformu, a ne traperice. Valjda ima razlog za to.
Ali, mozda grijesim. :A00:
Turn better into best!

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 18 Nov 2022, 14:55

1) Nisam nigdje napisao da treba kupit pušku pa ravno u šumu. Nažalost, usprkos obuci, najviše neopreznosti s oružjem sam upravo vidio od strane lovaca na civilnim strelištima, do te mjere da sam nekoliko puta trebao objašnjavati ljudima dvostruko, pa skoro trostruko starijim od sebe da ne okreću oružje prema drugim ljudima, pogotovo jer u većini slučajeva nema čak niti zastavice koja se stavlja u ležište naboja.

2) Ne znam zašto su se svi primili traperica. Čak i u tom slučaju, da netko i želi ić u trapericama, možda mu više odgovara nego nešto drugo.

3) Nije poanta da se nekome treba zabranit lov oružjem koje je izgledom lovačko i da svi trebaju sad u lov sa AR15, nego da se treba liberalizirat korištenje oružje modernog oružja u svrhu lova. Čak i repetirke koje sad lovci koriste su nekad bile "oružje ratovanja".

Smijem se na to sprenemaganje i taj wannabe elitizam sa kariranim košuljama, kapama i puškama za 10.000 eura. Sto puta mi je draže bilo vidjet mojeg pokojnog djeda sa svojom opremom koja ne vrijedi skoro ništa kako se vraća doma sa svojim ulovom.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Nov 2022, 15:23

Samo oblačenje u lovu bi trebalo biti liberalnije...pa kako kome paše...tako i za oružje...
Lijepo se vidi po postovima tko nije bio učesnik DRa..
Dakle,da ne bude zabune,u trapericama i tenisicama se branila Hrvatska jer NIJE bilo opreme.
Sa lovačkim orużjem se branila Hrvarska,ne zato jer je bolje od vojnoga,već zato što vojnoga NIJE bilo.
Ne kužim kako netko može misliti da je netko bio u trapericama,zato jer su traperice bolje od vojne opreme ?
Ima i danas ljudi koji si teško mogu priuštiti sve što bi im u lovu bilo po mjeri,pa da im je "lakše" vaditi metke iz đžepa.

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 18 Nov 2022, 16:17

A vidi i se i tko boravi u prirodi. Taj zna cijeniti kvalitetnu odjeću i obuću, prilagođenu terenu.

Ja nisam za apsolutnu liberalizaciju. Samo kroz ovu kratku diskusiju je vidljivo kako bi završilo. Ranjenom divljači neprilagiđenim nabojima sa oružjem male preciznosti kojim se ne može računati na precizan pogodak za nadoknaditi nedostatak energije.
Kao i sa puno posla za HGSS izvlačeći pojedince sa uganutim zglobovima, lomovima i ozeblinama.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 18 Nov 2022, 16:25

https://www.themeateater.com/hunt/firea ... e-an-ar-15

"If you do choose to use an AR-15 on your next deer hunt, you won’t be alone. According to a 2014 survey of hunters by the National Shooting Sports Foundation, 27% reported having used an AR-15 to hunt, and 58% of those used one in the last year. Given the continuing rise in sales of AR-type rifles, the percentage today is likely much higher."

https://www.americanhunter.org/content/ ... -it-ak-47/

"The 7.62x39mm with its typical 123-grain bullet, does at least those numbers with a little more attitude out of the most popular military rifle in human history. In fact, with a deer bullet, say Hornady’s 123-grain SST, AK-47 users can expect a 3-inch high point of impact at 100 yards while placing shoots dead-on at 200 yards, with energy just a wee-bit north of 800 ft-lbs. Again, plenty of energy for Bambi borscht."

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Nov 2022, 16:34

Dobro je da si postao, točno o čemu govorim. Sa 223 Remington ili 7.62x39 na Jelena, oružjem koje na 100m pogodi Jelena, negdje.

I sve to u trapericama i tenisicama, negdje u blatu. Ili na kršu.
Od osobe koja se nikada nije potrudila naučiti zašto lovci koriste ono što koriste, jer to je zastarjelo i babski. A uzor su egzibicije u lovu i ranjavanje.

Divno. Definitivno protiv apsolutne liberalizacije.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 18 Nov 2022, 16:38

IB43 wrote:Dobro je da si postao, točno o čemu govorim. Sa 223 Remington ili 7.62x39 na Jelena, oružjem koje na 100m pogodi Jelena, negdje.

I sve to u trapericama i tenisicama, negdje u blatu. Ili na kršu.
Od osobe koja se nikada nije potrudila naučiti zašto lovci koriste ono što koriste, jer to je zastarjelo i babski. A uzor su egzibicije u lovu i ranjavanje.

Divno. Definitivno protiv apsolutne liberalizacije.
https://www.youtube.com/watch?v=_5QV5Hl0wR8

Dosta dobar video. Mjesto pogotka je često dosta važnije od kalibra. Naravno da je bolje ić nečim jačim što smanjuje mogućnost greške, ali jamčim da većina lovaca ne može niti uz optike sa 50x uvećanjem napravit grupu 1MOA-3MOA, kakvu su sposobni napravit moderni poluautomati. Nagledao sam se grupa po streljanama i molio Bogu da te osobe nikad ne idu u lov.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 18 Nov 2022, 16:40

"oružjem koje na 100m pogodi Jelena, negdje"

Definitivno ne škodi malo pročitati o preciznosti modernih poluautomatskih pušaka.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Nov 2022, 16:41

Kao i probati gađati iz stojećeg stava negdje u prirodi dok adrenalin raste.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 18 Nov 2022, 16:48

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 18 Nov 2022, 17:08

Do kojega se dođe učenjem (od iskusnih) i strpljivim dugotrajnim radom.

A kada se to obavi, u divljinu ti ne pada na pamet ići u trapericama, za divlju svinju preferiraš nešto kao 9.3x62. Ako si baš sa 223 Remington, ne loviš divlju svinju. Nije po zakonu o lovstvu, niti je pad u vatri vjerovatan.
Ako si u državi gdje je dozvoljeno, prišuljaš se jako blizu, što niti je lako niti je bezopasno. Ili čekaš sakriven. A traži i prilagođenu odjeću za tren na kojem jesi i vremenske prilike. Kao i rusak sa vodom i namirnicama ako ćeš čekati. Traži i poznavanje anatomije divljači, terminalnih karakteristika zrna kojeg imaš i biti jako precizan.

Love ljudi, u drugim državama, i lukom i strijelom. Ali to nisu početnici u lovu i životu u divljini. I svjesni su vlastitih limita, kao i limita oružja kojim love, dobro ih poznaju.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Nov 2022, 19:13

IB43 wrote:Do kojega se dođe učenjem (od iskusnih) i strpljivim dugotrajnim radom.

A kada se to obavi, u divljinu ti ne pada na pamet ići u trapericama, za divlju svinju preferiraš nešto kao 9.3x62. Ako si baš sa 223 Remington, ne loviš divlju svinju. Nije po zakonu o lovstvu, niti je pad u vatri vjerovatan.
Ako si u državi gdje je dozvoljeno, prišuljaš se jako blizu, što niti je lako niti je bezopasno. Ili čekaš sakriven. A traži i prilagođenu odjeću za tren na kojem jesi i vremenske prilike. Kao i rusak sa vodom i namirnicama ako ćeš čekati. Traži i poznavanje anatomije divljači, terminalnih karakteristika zrna kojeg imaš i biti jako precizan.

Love ljudi, u drugim državama, i lukom i strijelom. Ali to nisu početnici u lovu i životu u divljini. I svjesni su vlastitih limita, kao i limita oružja kojim love, dobro ih poznaju.
:A28:
Ja bih dodao ovo. Kad po dzepu opali, svi nauce lekciju.
Ranjavanje, platiti, u punoj vrijednosti divljaci, koja se ujedno skida sa LGO.

Ne treba na ovom nivou razgovora, ocekivati neku dublju raspravu o etici, pa s tim u vezi, svakako se lov moze obavljati bilo kojim tipom uzljebljene duge cijevi, jednometkom, repetirkom, ili poluautomatom , zadovoljavajuceg kalibra. Da zaokruzimo pricu o poluautomatima

Preciznost:
1 MOA u lovu ne znaci ama bas nista. Sa ceke se lijepo i precizno pogodi, ako je puska upucana. i kad ima 3 moa, a ne 0.5.
Jer se puca sa naslona.
Ali stvari se brzo mijenjaju kad se lovi suljanjem, i kad situacija za pucanje moze biti daleko od idealne. Los teren, nemogucnost naslona, pucanje iz ruke, divljac stoji pod losim kutem, grainicna udaljenost, itd... Ako lovac nije siguran u pogodak, eticki bi bilo odustati od hica.
U takvoj situaciji, meni je svaki kalibar premali. (ne znam kako je drugima, "hrabrijim" od mene)

Medjutim, poanta prvog posta je da lov ima jednu kompleksnu pricu, koja nije samo stiskanje okidaca. Puno tog se odvija prije lova, i oko lova, ne ulazeci jos i u radove po lovistu.

Svaki vlasnik oruzja, (koji ne mora biti lovac) vec dijelom ulazi u dio te price, jer ima odgovornost da se u zajednici ponasa zapravo u skladu s pravilima gradjanske etike, a koja je zapravo sadrzana u zakonskim odredbama zakona o oruzju.
(nasilje u obitelji, krsenje zakona o zastiti zivotnija, kojekakve kriminalne aktivnosti, droga, javni red i mir)
Jer u suprotnom, ako krsi ovo, brzo ce izgubiti oruzje.

Mangupi, brzo izgube dozvolu, najcesce zbog krsenja zakona o javnom redu i miru, premda to nije jedini razlog kako znamo.

Ako govorimo o kodeksu oblacenja, koji nas okruzuje u svim dnevnim situacijama, tesko mi je zamisliti vlasnika oruzja (lovac, strijelac, ili ostalo) da se po ulici krece obucen ko besprizorni, prljav i odrapan. Na primjer.
Pojedinacnih primjera, mozda bi se i naslo. (premda mi nisu poznati) Ali generalno, ne.

AKo govorimo o lov(stvu), kao nekoj kompleksnoj aktivnosti koja ukljucuje posjedovanje oruzja, onda je gradjanska etika prvi minimum prihvatljivog ponasanja.

A onda kako mladi lovci sazrijevaju tako prihacaju i druge norme ponasanja tipicne za lovacku zajednicu. (i ja sam mislio da mi lovacko odijelo ne treba, danas ga imam, jer sam zaklucio da mi treba - kroz vlastito iskustvo, a zaista nisam tip od kravate)

I to nema veze sa imovinskim i drustvenim statusom lovca. Lovom se bave ljudi iz svih slojeva drustva.
Na linkovima sa pocetnog posta je vrhunac takvog modela odnosa ka lovu. Dalje od tog nema. Ali za lov ne treba odijelo od tweeda, dovoljna je obicna lovacka roba, otporna na lokalne vremenske i sezonske uvjete.
Pravila sigurnosti, apsolutno postovati. Kad se analiziraju lovacke nesrece, do njih je doslo krsenjem 4 pravila jeff coopera.

A za druzenje, socijalizaciju i ostalo?
A kad je skupni lov gotov, da li da se svi razmile kuci ko rakova djeca, ili se iza tog svega podrazumijeva neka socijalizacija i druzenje?
Kad odstrelis divljac, pa nekome se moze i pohvaliti. A kome, vjerojatno prvo kolegi lovcu, tek sekundarno nekom ko nije lovac, (socijalizacija, opet), itd itd...
Turn better into best!

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 18 Nov 2022, 19:56

Evo jedan video o lovackoj odjeći, dotakao sam se i lovne etike i ovog sto se pise u postovima iznad...

https://youtu.be/9UkToy9ygVQ
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

Post Reply