CHAT
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: CHAT
Pitati policiju u zemlji boravka.
I oruzje da bude u skladu sa zakonima zemlje domacina.
(negdje ne mogu vojni kalibri, negdje ne mogu pistolji, itd)
I oruzje da bude u skladu sa zakonima zemlje domacina.
(negdje ne mogu vojni kalibri, negdje ne mogu pistolji, itd)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Hvala kolege forumaši. Pitanje je više bilo upućeno za legalni prelazak granice i iznošenje oružja izvan HR.
Mislim, pretpostavljam nema vremenskog ograničenja.
Zakon ne gleda, jel' ste vi vani sa oružjem mjeseca dana ili pola godine.
Vi na safariju praktički možete biti 3 godine.
Jasno da se poštuju zakoni one države gdje se oružje nalazi.
Mislim, možda ako čovjek radi izvan RH, ako tamo nađe dobar streljački klub, jel može koristiti svoje oružje koje ima legalno u RH-a.
Mislim, možda ako čovjek radi izvan RH, ako tamo nađe dobar streljački klub, jel može koristiti svoje oružje koje ima legalno u RH-a.
dzg
- jolly
- Cinker - bojna

Prvi korak. Posalji upit nasem mup-u. Kako oni to regulirajuMatijaX wrote:Hvala kolege forumaši. Pitanje je više bilo upućeno za legalni prelazak granice i iznošenje oružja izvan HR.
Drugi korak. Posalji upit policiji zemlje domacina. Odnosno, informairaj se u loklanom streljackom klubu u zemlji domacina.
Ja znam da je za sportske strijelce, na pr, u Njemackoj vrlo komplicirana situacija. (A kamoli onda, za stranca sportskog strijelca).
Za njemacku sportski strijelac dokazuje status brojem natjecanja u nekoj disciplini. Onda moze imat samo oruzje za tu disciplinu.
Za drugu disciplinu, opet tako, odredjeni broj natjecanja. Ako pucas 7 disciplina, i imas 7 komada za to, moras non stop pucati to sve, da ti potvrde status. Za lovca, daleko lakse. Takvih uvjeta nema. (tako mi kaze prijetelj njemac) - ali ne znam detalje za lovca stranca. Medjutim lovcima je organicen broj pistolja, a dugog oruzja bez ogranicenja
Drugi ilustrativni primjer:
Kad se neko seli iz Australije u HR, na pr, moze iznijeti oruzje, ali ga mora vratiti nazad u Australiju unutar 12 mjeseci. (onda mu nema svrhe da se seli s oruzjem, to jest mora ga legalno prodati prije selidbe)
Nema to veze s Evropom u tvom pitanju, ali ilustrira moguce probleme u pojedinoj drzavi.
Imam prijatelja koji se preselio radi posla u Nizozemsku.
(Zemlja sa skoro najgorim zakonima o oruzju u EU). Nije mogao odnijeti oruzje tamo, iako ima EU propusnicu, jer tamo ima cijeli postupak stjecanja statusa vlasnika oruzja, koji traje godinu dana. AKo to obavi, i potvrde mu status, moci ce mozda odnijeti pusku, a pistolj skoro nemoguce.
Tamo su mu objasnili da mu treba godinu dana clanstva u streljackom klubu, odredjen broj gadjanja, nakon tog potvrda kluba/svjedoka, ne znam koga, da je on stabilna pouzdana i socijalizirana osoba u zajednici i klubu, tek onda mozda odobre status. Uz uvjete za drzanje, sef, lijecnicki, suglasnost susjeda, kucnih ljubimaca, pticica na grani, i ne znam koga, Tako da je on bio prisiljen oruzje predati na cuvanje prijatelju u HR, prema nasim zakonskim odredbama. Ali ako ces u nizozemskoj se baviti lovom, onda prije bilo kakvog postupka, moras imati potvrdu vlasnika lovista i zemljista da mozes loviti kod njega. Skoro da ni nemaju visoke divljaci, i sto komplicira do kraja situaciju sa posjedovanjem karabina. Sacmarica lakse.
Vecina nizozemaca krupnu divljac lovi u drugim zemljama, njemacka, francuska, i sl.
(i onda se neko zali na zakone nase zemlje...)
Dakle, prvi postupak:
1, upit mup-u
2. upit policiji zemlje domacina, i lokalnoj organizaciji koja se bavi streljastvom ili lovom.
Turn better into best!
E, ljudi hvala na vašim odgovorima.
Opet ja.
Zanima me nešto hipoteski...
Ako imate volje, možete mi odgovoriti na slijedeću dilemu.
Zanima me vaše mišljenje, komentar, tj. kako bi vi postupili.
Well, ako bi imali izbor između dva guna, Glock 26 i Glock 29, radi se o deveti i 10mm, 5 generacije za g26, te 4 za g29.
Što bi izabrali? Znači između ta dva guna, ne nekih drugih.
Okay, namjena bi bila svakodnevno nošenje, na poslu, na javnom mjestu, lovište, planinarenje, ispod jastuka, prijevozno sredstvo itd.
Znači sa gunom svagdje.
Zanemarite sada zakonska ograničenja nošenja, i recite vaš izbor između ta dva guna, kaj bi izabrali za sebe i zašto.
Znači, zanima me vaše mišljenje? Vaše mišljenje iz vaše perspektive.
Moje neko razmišljanje ide u smjeru G26, tj. kalibra 9*19mm, jer sve iznad toga nije za neizvježbanoga strijelca.
Svi veći kalibri previše skaču za nekoga tko nije u streljačkoj kondiciji.
Npr. poslije S&W i kalibra .38 Special, ruka boli, a pogoci znaju biti svugdje, sem u meti.
Kalibar 10mm Auto je kalibar za grizlije, te jako zanosi. Pucao sam sa skraćenom desetkom, tj. 40S&W, pa znam.
Znači pitanje je hipotesko.
Inače sam ljubitelj čeličnih gunova i tako....
Opet ja.
Zanima me nešto hipoteski...
Ako imate volje, možete mi odgovoriti na slijedeću dilemu.
Zanima me vaše mišljenje, komentar, tj. kako bi vi postupili.
Well, ako bi imali izbor između dva guna, Glock 26 i Glock 29, radi se o deveti i 10mm, 5 generacije za g26, te 4 za g29.
Što bi izabrali? Znači između ta dva guna, ne nekih drugih.
Okay, namjena bi bila svakodnevno nošenje, na poslu, na javnom mjestu, lovište, planinarenje, ispod jastuka, prijevozno sredstvo itd.
Znači sa gunom svagdje.
Zanemarite sada zakonska ograničenja nošenja, i recite vaš izbor između ta dva guna, kaj bi izabrali za sebe i zašto.
Znači, zanima me vaše mišljenje? Vaše mišljenje iz vaše perspektive.
Moje neko razmišljanje ide u smjeru G26, tj. kalibra 9*19mm, jer sve iznad toga nije za neizvježbanoga strijelca.
Svi veći kalibri previše skaču za nekoga tko nije u streljačkoj kondiciji.
Npr. poslije S&W i kalibra .38 Special, ruka boli, a pogoci znaju biti svugdje, sem u meti.
Kalibar 10mm Auto je kalibar za grizlije, te jako zanosi. Pucao sam sa skraćenom desetkom, tj. 40S&W, pa znam.
Znači pitanje je hipotesko.
Inače sam ljubitelj čeličnih gunova i tako....
dzg
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Neizvježban si i sa jednim i sa drugim .
Izabrati trebaš prema vlastitome afinitetu i potrebama.
A możda da probaš koji ti bolje leži,balans,hvat,koji ti bolje paše u šaku......
Izabrati trebaš prema vlastitome afinitetu i potrebama.
A możda da probaš koji ti bolje leži,balans,hvat,koji ti bolje paše u šaku......

da ga *ebeš meni nije jasan ovaj post.
Ljubitelj čeličnih pištolja razmišlja o G26 ili G29, boli ga ruka od .38 SPL ali je opcija Glock 29 u 10mm?
10mm zanosi? šta ti to znači?
Put your money where your mouth is.
Okay, al mene nije zanimalo moje mišljenje, nego vaše. Što bi vi izabrali od te dvije opcije i zašto.
Znači za vaš način života što bi vi izabrali od te dvije opcije. Vaša perspektiva.
Nisu ovdje bitni drugi gunovi, nego dva navedena, te nije bitno moje pucanje.
Zanima me vaše mišljenje, tj. koji bi gun od ta dva uzeli za EDC?
Znači za vaš način života što bi vi izabrali od te dvije opcije. Vaša perspektiva.
Nisu ovdje bitni drugi gunovi, nego dva navedena, te nije bitno moje pucanje.
Zanima me vaše mišljenje, tj. koji bi gun od ta dva uzeli za EDC?
dzg
- jolly
- Cinker - bojna

Ja bih upravo to, i upravo zato.MatijaX wrote:
Turn better into best!
@timmy75
Fan sa čeličnih gunova.
Međutim, polimer je lakše nositi. Oš-neš to je tako.
S tim da su ovi polimeri još manjih dimenzija.
Da, boli me šapa od toga revolera koji je u kalibru .357, al se pucalo sa 38 Spec.
Veći kalibri od devetke, zanose, tj. meni odskaču, drugim riječima puno sam precizniji sa 9x19mm,
nego sa jačim kalibrima od toga.
Revolver je u stvari ručni top.

Fan sa čeličnih gunova.
Međutim, polimer je lakše nositi. Oš-neš to je tako.
S tim da su ovi polimeri još manjih dimenzija.
Da, boli me šapa od toga revolera koji je u kalibru .357, al se pucalo sa 38 Spec.
Veći kalibri od devetke, zanose, tj. meni odskaču, drugim riječima puno sam precizniji sa 9x19mm,
dzg
- jolly
- Cinker - bojna

10 mm, 40 S&W se ritaju i odskacu u polimerskom pistolju, iako meni nisu imali neugodan trzaj u smislu bola, ali ih tesko kontrolirati u brzoj paljbi za poravnati nisane. Sve pistolji pune velicine. full size.MatijaX wrote:@timmy75
357 mag sa nijednim punjenjem mi nije neugodan, ali 357 mucijia mi je malo temperamentnija, i zanimljivija za gadjanje, nego 38 sp FMJ. A wad cutter se ni ne osjeti. 6 incha cijev. Gotovo dosadno sa wad cutterom, ali najpreciznije.
U ovoj prici 44 mag, meni je razvaljivao ruku - uz odskok i preciznost bez ikakvog smisla (citaj katastrofa), sa cijevi od 2.5 incha u revolvericu. Oruzje koje nema smisla.
Tako da mislim da kod ove diskusije sve se svodi na duzinu cijevi.
Tim prije za compact size dzepne glockice, 9 mm je razumni izbor, sve drugo je egzibicija.
Inace, striker fire za nosenje ne bi bio moj prvi izbor, ali to nije ni bilo pitanje.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Oces ga drzati u dzepu (holsteru) sa metkom u cijevi i nategnutom udarnom iglom. (pogotovu u podpojasnom holsteru)
Ili ces ga nositi bez metka u cijevi, pa gubiti vrijeme repetirajuci u hitnoj situaciji, dok ga izvuces odnekud
(na pr. ako si taxista, a neko te za zadnjeg sica davi - takav slucaj je bio, sad mi pao napamet)
Naravno, govorim o koristenju, ako imas dozvolu za drzanje i nosenje, za osobnu zastitu.
Ili ces ga nositi bez metka u cijevi, pa gubiti vrijeme repetirajuci u hitnoj situaciji, dok ga izvuces odnekud
(na pr. ako si taxista, a neko te za zadnjeg sica davi - takav slucaj je bio, sad mi pao napamet)
Naravno, govorim o koristenju, ako imas dozvolu za drzanje i nosenje, za osobnu zastitu.
Turn better into best!
i jedna velika boljka strikera, kod umetanja u holster / futrolu, ako je metak u cijevi, nemaš feedback ukoliko je okidač zapeo za nešto. Kod pištolja s vanjskim udaračem uvijek možeš držati palac na udaraču, pa ćeš bilo kakvo kretanje okidača tj. posljedično udarača, osjetiti i u startu spriječiti.
Put your money where your mouth is.
- jolly
- Cinker - bojna

Kod strikera, tipa HS produkt (iako nije o ovome sad rijec nego glocku), drzati palac na zadnjem dijelu navlake kao sto kazes. dodatna je sigurnost, a ne na kocnici od drske, kod vracanja u holster. (prst izvan okidaca se podrazumijeva)
Uzgred, iako kolega nije pitao, a odlucio se za strikera, ja bih u toj dilemi ipak uzeo hellcat. Zacudjujuce precizan, sa velikim kapacitetom spremnika za tu velicinu pistolja, i sa dve kocnice.
Uzgred, iako kolega nije pitao, a odlucio se za strikera, ja bih u toj dilemi ipak uzeo hellcat. Zacudjujuce precizan, sa velikim kapacitetom spremnika za tu velicinu pistolja, i sa dve kocnice.
Turn better into best!