Bojna D.o.o. - iskustvo

Kritički komentari događaja vezanih i nevezanih za oružje, kod nas i u svijetu. Moderirani forum - vrijeđanje, međusobne svađe i mali forumski ratovi se ne toleriraju. POLITIKU IZBJEGAVATI.
matezg1
Narednik
Narednik

Re: Bojna D.o.o. - iskustvo

Post by matezg1 » 15 Feb 2023, 23:28

Ako živiš u Sloveniji mien freund.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 16 Feb 2023, 07:28

I za Hrvate je dosta dobro.

Radim nesto sa Slovencima sto bi nama kao Hrvatima moglo znacajno olakast kupnju streljiva kod njih.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 16 Feb 2023, 23:29

Ti si Slovenac a meni je Hrvatska šahovnica na srcu radiš ti za
svoju korist jer ste mi jako nahvalili deželu ja odem tamo na internetu sve ima a netilki nema ni a lijek i popušim 60 eura .
Dojdi u Hrvaško Bojna d.o.o.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 17 Feb 2023, 00:42

Hrvat, rodjen u Slavoniji.

Samo sam netko tko glasa svojim novcima. Ne zelim placat 15% vise za isti predmet. I dokle god Hrvati tako placaju, cijene ce ostati iste.

Kada Bojna bude imala cijene kao i ostale trgovine, bit cu prva osoba koja ce je preporucit.

Cini mi se da bi Hrvati kupovali S&B 9x19 i za 5 kn komad, ako bi mogli plakat kak im je tesko radi tog umjesto da svojim novcima izglasaju za one koji rade u njihovom interesu.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 17 Feb 2023, 05:31

Stargazer wrote: Cini mi se da bi Hrvati kupovali S&B 9x19 i za 5 kn komad, ako bi mogli plakat kak im je tesko radi tog umjesto da svojim novcima izglasaju za one koji rade u njihovom interesu.
Ako neko uopce ne trosi municiju, i zadovoljan je da uz oruzje kod kuce ima kutiju metaka. Taj ce kupit kutiju u lokalnom ducanu i bellot po 5kn.
Ko puca puno, i trenira, a to su primarno sportski strijelci, onda ce traziti jeftinije opcije. Ali takvih je malo.

50% vlasnika oruzja u HR ima oruzje na samoobranu - oni trose do nula metaka godisnje, 45% vlasnika su lovci oni trose do kutije metaka po glavi godisnje, i onda imas ostatak od 5% sportski strijelci. A sve skupa 3 ili 4 streljane u Hrvatskoj za VK. To ti je trziste

Moje je misljenje da LOKALNI GUN SHOP mora biti.

Ne samo radi municije, vec radi svega ostalog, futrole, sitnice, alati, optike, nosaci, itd.. a na za svaku sitnicu da moram ici kupovati u Patagoniju, ili Sloveniju.
Ili da moram narucivati internetom, sto iskreno ne volim.

Uzgred budi receno, ima Hrvata i u Dubrovniku, i Slovenija im bas nije blizu.

Ne navijam ni najmanje za vislje cijene, ali ovo je realnost trzista kod nas. To treba tako gledati.
Tako da tu ima dosta razlicitih aspekata.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mudri
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mudri » 17 Feb 2023, 07:50

Ali hajde probajte kod nas kupit Tiku,Sako u kalibru 223,i da ne nabrajam još neke malo bolje karabine,ima samo ČZ 600....a u Sloveniji u svakoj radnji imaš bar dvije ponude u 223..

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Feb 2023, 08:32

Mudri wrote:Ali hajde probajte kod nas kupit Tiku,Sako u kalibru 223,i da ne nabrajam još neke malo bolje karabine,ima samo ČZ 600....a u Sloveniji u svakoj radnji imaš bar dvije ponude u 223..
Pojedine specificne primjerke oruzja ces nac u HR, pojedine neces. Ali za sad imas barem sve ili skoro sve brendove proizvodjaca.
To je cinjenica.
Kad sam ja trazio Sako u 7x64, nije ga bilo u nijednoj zemlji u blizini. Ni u Sloveniji. Nigdje. Uovznici su odgovarali, da ne znaju kad ce slijedeci uvoz.

Ako govorimo o puski, vecina pusaka u HR proda se lovcima.
Vrlo malo sportskim strijelcima. (A zapravo su sportski strijelci najizbirljviji)
A u lovackom programu, kompromis se moze naci, za lovacki karabin kod nas. Kalibar ces naci, kompromis je u modelu ili proizvodjacu.

Nadji dobar match pistolj u ducanu, kod nas?
vrlo tesko. Na pr. za sport 2, prva stanica je slovenija.
Match anschutz puska 22, kod nas? vrlo tesko.

Ali s druge strane, za lov uz malo fleksibilnosti, naci ces sve potrebno.
I takodjer treba reci, da je ponuda u HR, iako nije idealna, daleko bolje nego pred samo nekoliko godina.

Sto covjek trazi nesto vise specijalizirano ili specificno, potraga za ponudom postaje sve teza i mukotrpnija.
Medjutim, takvi kupci predstavljaju mali dio trzista, i ne uvijek.
Ja recimo variram u potrebi od konfekcijskog oruzja, do vrlo specificnog radi sporta. Nesto sam nasao u HR, nesto u Sloveniji.

Sumnjam da je neko usao u ovaj sport jucer (ili u lov) i sad bas ne moze se baviti tim hobijem, jer eto bas nema tikku u 223.
Razumijes sto zelim reci.
Oprema (bas kao i znanje i iskustvo) se gradi i skuplja godinama, ne preko noci.
Opremanje je prateci visegodisnji dio tog hobija.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 17 Feb 2023, 09:11

jolly wrote:
Stargazer wrote: Cini mi se da bi Hrvati kupovali S&B 9x19 i za 5 kn komad, ako bi mogli plakat kak im je tesko radi tog umjesto da svojim novcima izglasaju za one koji rade u njihovom interesu.
Ako neko uopce ne trosi municiju, i zadovoljan je da uz oruzje kod kuce ima kutiju metaka. Taj ce kupit kutiju u lokalnom ducanu i bellot po 5kn.
Ko puca puno, i trenira, a to su primarno sportski strijelci, onda ce traziti jeftinije opcije. Ali takvih je malo.

50% vlasnika oruzja u HR ima oruzje na samoobranu - oni trose do nula metaka godisnje, 45% vlasnika su lovci oni trose do kutije metaka po glavi godisnje, i onda imas ostatak od 5% sportski strijelci. A sve skupa 3 ili 4 streljane u Hrvatskoj za VK. To ti je trziste

Moje je misljenje da LOKALNI GUN SHOP mora biti.

Ne samo radi municije, vec radi svega ostalog, futrole, sitnice, alati, optike, nosaci, itd.. a na za svaku sitnicu da moram ici kupovati u Patagoniju, ili Sloveniju.
Ili da moram narucivati internetom, sto iskreno ne volim.

Uzgred budi receno, ima Hrvata i u Dubrovniku, i Slovenija im bas nije blizu.

Ne navijam ni najmanje za vislje cijene, ali ovo je realnost trzista kod nas. To treba tako gledati.
Tako da tu ima dosta razlicitih aspekata.
Ja sam uvijek cuo da je raspored vlasnika oruzja bio drugciji u hrvatskoj.

Pise da ima oko 100 000 vlasnika oruzja u Hrvatskoj.

https://podaci.dzs.hr/2022/hr/29398

Po ovom pise oko 65000 lovaca tak da bi rekao da je omjer vise.

65% lovci,17.5% sportski, 17.5% samoobrana.

https://www.vecernji.hr/vijesti/legalno ... na-1438277

Ali ovdje opet pise da ima 42 000 ljudi oruzje na samoobranu, moguce da su ovdje racunali lovce koji uz lovacko oruzje imaju i nesto registrirano za samoobranu.

Sto se tice trgovine, svakako je bitno da ima nesto lokalno, ali opet kvaliteta lokalna je dosta losa.

Primjer Bullet d.o.o. punjeni meci .223 su bili 4.5 kn komad ako kupis 250 komada(kao na popustu), dok je svaki treci metak flyer. U rebeca odem i kupim PPU .223 FMJ BT koji mi daje sub moa grupe na 100 metara za nekih 43 centa komad, sto izadje 3.3 kn.

7.62x39 metke koji imaju u hristu, surplus, kostaju oko 260 eura za 500 komada, iste te metke u sloveniji dobijem za 160 eura za 500 komada.

Nije pitanje samo cijena kod nas, vec omjera cijena i kvalitete. A bojna nema stvarnu konkurenciju u Hrvatskoj trenutno. Gospodin koji je drzao Magnum je umro prosle godine, a Hristo je uveo onih par DD AR-15 koji su im kasnili s dostavom skoro godinu dana ako se ne varam.

I napomena da ako odete na stranicu od bojne za dugo oruzje, vecina stvari im nije na stanju, a dostava ide preko slovenije tako da je relativno dug proces. Dok kada se dogovorim direktno sa Slovencima, u teoriji se moze naruciti bilo koja puska od bilo kojeg proizvodjaca. Govorim ono sto sam vidio svojim ocima.

Ali da, ja kao sportski stijelac koji ispuca 10 000+ metaka godisnje jednostavno mi nije isplativo kupovati metke kod nas.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Feb 2023, 09:41

Stargazer wrote: Ja sam uvijek cuo da je raspored vlasnika oruzja bio drugciji u hrvatskoj.

Ali ovdje opet pise da ima 42 000 ljudi oruzje na samoobranu, moguce da su ovdje racunali lovce koji uz lovacko oruzje imaju i nesto registrirano za samoobranu.
Kad sam pisao prethodne komentare, bas ovaj clanak sam imao na umu, nije mi ga se dalo traziti.
Iz perspektive sportske zajednice, ovaj podatak je porazavajuci:

Nadalje, zbog bavljenja sportom 2454 osobe posjeduju oružje za koje im je izdana dozvola za držanje oružja.

To je stanje specificnog trzista sportskog streljastva.

Sportskih strijelaca je zaista malo. (ovo bi od 100.000 vlasnika oruzja, predstavljalo 2.4%)
Ali ako je ukupna populacija Hrvatske 3.800.000 onda govorimo o promilima, a ne postocima
Trziste je vrlo malo. (recimo neko ko hoce biti trgovac, vise mu se isplati uvoziti traperice i nike tenisice, jer to treba u svakom kucanstvu a sportsko oruzje, pogotovo vrhunsko skoro nikome)
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 17 Feb 2023, 10:28

jolly wrote:
Stargazer wrote: Ja sam uvijek cuo da je raspored vlasnika oruzja bio drugciji u hrvatskoj.

Kad sam pisao prethodne komentare, bas ovaj clanak sam imao na umu, nije mi ga se dalo traziti.
Iz perspektive sportske zajednice, ovaj podatak je porazavajuci:

Nadalje, zbog bavljenja sportom 2454 osobe posjeduju oružje za koje im je izdana dozvola za držanje oružja.

To je stanje specificnog trzista sportskog streljastva.

Sportskih strijelaca je zaista malo. (ovo bi od 100.000 vlasnika oruzja, predstavljalo 2.4%)
Ali ako je ukupna populacija Hrvatske 3.800.000 onda govorimo o promilima, a ne postocima
Trziste je vrlo malo. (recimo neko ko hoce biti trgovac, vise mu se isplati uvoziti traperice i nike tenisice, jer to treba u svakom kucanstvu a sportsko oruzje, pogotovo vrhunsko skoro nikome)
Veliki problem je sto je jako tesko uc u sportsko pucanje za nekoga novog. A i scena nam je relativno slaba, tipa IPSC disciplina sa puskama i PCCovima kod nas ne moze postojati radi zakona.

A i vecina ljudi uopce nema pojma sta smiju posjedovati u hrvatskoj od oruzja.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Feb 2023, 11:39

Stargazer wrote: Veliki problem je sto je jako tesko uc u sportsko pucanje za nekoga novog. A i scena nam je relativno slaba, tipa IPSC disciplina sa puskama i PCCovima kod nas ne moze postojati radi zakona.

A i vecina ljudi uopce nema pojma sta smiju posjedovati u hrvatskoj od oruzja.
1. Sportski klubovi, jos uvjek su relativno zatvorene zajednice, tesko je uci i uclaniti se.
Jos je teze uci u ovaj sport u podrucjima gdje nema streljane. Otvori streljanu, stvorit ce se streljacki klub. Suprotni primjeri su rijetki (ali i oni postoje). Medjutim da juznije zupanije imaju adekvatne streljane, bilo bi i vise streljastva.

2. Za IPSC - rifle, pravilnik za pusku predvidja "preko 100 metara strelista". Takvog strelista skoro da nema kod nas. Taj dio sporta nema uvjeta za razvoj, za sad.
1.2.1.6 The recommended balance for an IPSC Rifle match with regards to target distance is: 30% of all
targets to be less than 60 meters, 50% to be between 60 and 150 meters and 20% to be between
150 and 300 meters.

Zbog ovoga, ja sam misljenja da ce moderna poluatomatska puska zazivjeti u HR kroz klasicni oblik streljastva, ne kroz IPSC - jer infrastruktura za klasicno streljastvo postoji.

Za IPSC - PCC, stvari se mjenjaju, u pozitivnom smjeru takodjer:
U svibnju mjesecu ide prvo PCC natjecanje u IPSC, u HR.

3. Problem neznanja, neinformiranosti i needuciranosti u HR, pa i u struci je velik, dapace kronican.
Gradjanstvo zaista ne zna sto je streljastvo i koje mogucnosti pruza.

Dok svaki gradjanin ima pravo ne poznavati tematiku, problem ne postojanja adekvatnih javnih informacija, ili strucnih publikacija lezi na savezima ili klubovima. Javni otisak streljastva je nikakav i marginalan, i za to nema opravdanja. Svaki klub moze dzabe otvoriti makar facebook stranicu, i pruziti informacije i sta omogucuje ili nudi. Ali to se ne desava.
Attachments
PCC IPSC HR 2023.jpg
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 17 Feb 2023, 14:27

To sa PCCom ce biti ograniceno na 10 metaka spremnici?

Bas me zanima kak ce izgledat, a vjerovatno cu bit tamo.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Feb 2023, 16:46

Naravno da je ograniceno na 10.
Onaj ko dolazi iz druge zemlje mora se prilagoditi ovome.
Strijelci su izjednaceni.

Problem je kad nasi idu van zamlje na tekmu. Onda su diskriminirani sa manjim spremnikom.
Turn better into best!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 17 Feb 2023, 17:43

jolly wrote: Problem je kad nasi idu van zamlje na tekmu. Onda su diskriminirani sa manjim spremnikom.
+ problem je što će strani natjecatelj naći alternativu i otići na natjecanje u drugoj državi gdje je dozvoljen normalan broj metaka...
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 17 Feb 2023, 17:46

i to!
Turn better into best!

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 20 Feb 2023, 23:36

Stragazer apliciraj za Slovensko državljanstvo makar ti je Hrvatski kao da si trgovac iz dežele .
Odem ja u tu obećanu zemlju Sloveniju i nema robe stari moj čekam dovoljenje i sva sranja i roba ne dolazi
nemoj prodavati priče ako imaš trgovinu plati oglas i prodaj ako imaš robu a ne da ima na internetu
mi Hrvati smo kao svi glupi pa odemo kod vas i nemožeš ništa kupiti.
Hvala ali ne . SB po 5 kn kakve gluposti nitko u Hrvatskoj ne prodaje po 5kn 9x19 i nema kuna eurići su nova valuta .

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 21 Feb 2023, 09:34

matezg1 wrote:Stragazer apliciraj za Slovensko državljanstvo makar ti je Hrvatski kao da si trgovac iz dežele .
Odem ja u tu obećanu zemlju Sloveniju i nema robe stari moj čekam dovoljenje i sva sranja i roba ne dolazi
nemoj prodavati priče ako imaš trgovinu plati oglas i prodaj ako imaš robu a ne da ima na internetu
mi Hrvati smo kao svi glupi pa odemo kod vas i nemožeš ništa kupiti.
Hvala ali ne . SB po 5 kn kakve gluposti nitko u Hrvatskoj ne prodaje po 5kn 9x19 i nema kuna eurići su nova valuta .
Mislim, dosta ljudi je napisalo da se slaze s onime sto sam ja napisao, a vi nemate niti jedan kontra argument nego pisete gluposti.

Vi ste ocito dio problema i razlog zasto nam nece biti bolje.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Feb 2023, 09:48

Dragi moj stargazer, nigdje ne cvijetaju ruze, i nema idealne zemlje za kupovinu opreme.
Medjutim, da li je stvarno tolko bolje? Ajde kupi pola kile baruta u sloveniji?

Ja se drzim onog support local gun shop.
A nakon tog, ako nema sta trazim, trazim dalje

Kad nema kod nas kupim tamo gdje nadjem, cesto slovenija.
CIjena koju platim za proizvod koji trazim, u sloveniji, nominalno moze biti manja, ali na to se dodaje cekanje (koliko kosta moje ili tvoje vrijeme? na primjer jedna tvoja dnevnica?)
Dok docekam dostavu u slo, znala mi isteci i nabavna - pa je trebalo raditi drugu - osim upravnih pristojbi, i na to ide cekanje, ali i to je bolje ako opcija narudzbe u HR ne postoji), zatim odradjivanje procedure za izvozno uvozne dozvole, i put autom. Nagomila se tog.

I Ne sekiram se oko tog.

Pred 10 godina u HR, pola trgovaca nije imalo ni web stranice, da vidis sta nude
Danas svi imaju.

Pojavilo se u trgovinama i match oruzje, na pr Pardini.
Prije nije bilo.

Ima sve bolje muncije, na pr. eley, prije nije bilo.
Itd itd.

Da je ponuda idealna kod nas nije. Ali nije idealna ni drugdje. Eto ti baruta u sloveniji. Traze da imas tecaj, a tecaja nigdje naci da se organizira.
Nigdje nije crno bijelo.

ALi je barem kod nas trend poboljsanja.

Za slovenca su bolji uvjeti trzista, ali to ne znaci da isti uvjeti su i za nas koji tamo kupujemo i usput rjesvamo dodatne papire, dodatne kilometre, i dodatne taxe. Kad moram kupovati u sloveniju, meni dodje kao da od dve muke, biram manju.
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 21 Feb 2023, 10:21

Ja bi recimo opet radje otisao u Njemacku kupit nesto nego podrzavao lose cijene i nebrigu nekih hrvatskih trgovina.

Tek kada pocnemo glasati svojim novcima, a ne osjecajima za nas ce postati bolje.

Kod nas jednostavno nema konkurencije medju trgovinama. U sloveniji ima 10x vise trgovine nego kod nas.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 22 Feb 2023, 23:37

Preseli se u Sloveniju i apliciraj a njihovo državljanstvo .
Dođeš u dućan kažeš da trebaš 10 000 metaka koliko ti potrošiš i cijenkaš se dobiješ cijenuistu kao i tamo
u Sloveniju nema šanse da idem .
Par puta sam otišo nikad nisu imali ono šta je na internetu nego bumo naručili čekamo i sl sranja.
Isto ti je kod svih nemoj ići po 50 metaka nego kupi 1000 metaka i traži popust pa će te netko
ozbiljno shvatiti.

Post Reply