Karabin CZ M70, pitanje otponca, okidača
Karabin CZ M70, pitanje otponca, okidača
Nedavno sam u oglasima prvi put vidio sliku karabina CZ M70 sa standardnim (jednim) okidačem, bez onog s ubrzicom:

Moram priznati da puška lijepo i skladno izgleda sa samo jednim okidačem, dok mi ono s okidačem i posebnom ubrzicom izgleda ko šaka na oko. Natrpalo dva u prostor samo za jedan, ko da su pušku polupriučeni kovači konstruirali.
Pitanje, koliko je taj samo jedan okidač dobar na M70, da li se može podešavati?
Imam staru M67 8x57 IS, s plosnatom ručicom zatvarača ("pačiji kljun") i samo okidač je nešto najgore što sam vidio na bilo kojoj pušci. Ako se ubrzica ne koristi, puška je samo za vrane plašiti, nema šanse da s ruke pogodim vola na 100 metara.
Sama puška je lagana, idealna za lov u brdima, i fenomenalno mi "leži", dovoljno je pogledati u desno zakrivljen usadnik (kundak) da bi se vidjelo koliko je lijepo napravljen. Međutim, kad sam rastavio pušku da vidim može li se taj okidač zamijeniti nečim boljim, nisam sebi mogao doći od iznenađenja kad sam vidio da su okidač i ubrzica montirani na drvo usadnika, a ne na (čeličnom) kućištu zatvarača.
Bio sam pogledao Rusanov bez kočnice http://mikron.hr/index.php?route=produc ... uct_id=207 , pa me zanima kakav je taj u usporedbi s onim bez ubrzice na M70?
Također, ova moja M67 ima lošu cijev, ali bih radije umjesto zamjene cijevi kupio drugu isto takvu, samo u odličnom stanju. U svakom slučaju, bez obzira da li ću popraviti staru, ili nabaviti drugu, sadašnji blok okidača i ubrzice ide dolje, i dolazi nešto bolje, ali montirano na kućište zatvrača.

Moram priznati da puška lijepo i skladno izgleda sa samo jednim okidačem, dok mi ono s okidačem i posebnom ubrzicom izgleda ko šaka na oko. Natrpalo dva u prostor samo za jedan, ko da su pušku polupriučeni kovači konstruirali.
Pitanje, koliko je taj samo jedan okidač dobar na M70, da li se može podešavati?
Imam staru M67 8x57 IS, s plosnatom ručicom zatvarača ("pačiji kljun") i samo okidač je nešto najgore što sam vidio na bilo kojoj pušci. Ako se ubrzica ne koristi, puška je samo za vrane plašiti, nema šanse da s ruke pogodim vola na 100 metara.
Sama puška je lagana, idealna za lov u brdima, i fenomenalno mi "leži", dovoljno je pogledati u desno zakrivljen usadnik (kundak) da bi se vidjelo koliko je lijepo napravljen. Međutim, kad sam rastavio pušku da vidim može li se taj okidač zamijeniti nečim boljim, nisam sebi mogao doći od iznenađenja kad sam vidio da su okidač i ubrzica montirani na drvo usadnika, a ne na (čeličnom) kućištu zatvarača.
Bio sam pogledao Rusanov bez kočnice http://mikron.hr/index.php?route=produc ... uct_id=207 , pa me zanima kakav je taj u usporedbi s onim bez ubrzice na M70?
Također, ova moja M67 ima lošu cijev, ali bih radije umjesto zamjene cijevi kupio drugu isto takvu, samo u odličnom stanju. U svakom slučaju, bez obzira da li ću popraviti staru, ili nabaviti drugu, sadašnji blok okidača i ubrzice ide dolje, i dolazi nešto bolje, ali montirano na kućište zatvrača.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Re: Karabin CZ M70, pitanje otponca, okidača
Ako je to M 70, onda je proizvodnja novija od one gdje ima 2 otponca.
Ovi drugi su bili i prije 90ih i puno su kvalitetniji od ovih današnjih.
I meni je bilo malo čudno sa ta dva okidača,ali kada gledam tu razliku u kvaliteti i kako mi funkcionira sve to,mogu biti jedino zadovoljan jer sve funkcionira savršeno.
Pucanje bez štehera mi je idealno za manje udaljenosti,na brzinu,u pogonu.....,a sa šteherom na čekanju i na daljinu,dovoljno je da samo dotaknem okidač i BUUM.
Ovi drugi su bili i prije 90ih i puno su kvalitetniji od ovih današnjih.
I meni je bilo malo čudno sa ta dva okidača,ali kada gledam tu razliku u kvaliteti i kako mi funkcionira sve to,mogu biti jedino zadovoljan jer sve funkcionira savršeno.
Pucanje bez štehera mi je idealno za manje udaljenosti,na brzinu,u pogonu.....,a sa šteherom na čekanju i na daljinu,dovoljno je da samo dotaknem okidač i BUUM.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Stavio sam takav s konicom na mauser 98 voere koji mi ima prijatelj.Onty wrote:
.
Okidac je odlican!
Ista su iskustva za taj okidac koji mi je prijatelj stvio na zastavu m70.
Kundak, odnosno, utor na kundaku, gdje prolazi okidac treba "malo dotjerati", za sto mi je posluzio klasicni dremel.
Alo imas zastavu 67, vjerojatno je klasicna mauzerova leptir kocnica.
Mozes slobodno sataviti i rusanov okidac s kocnicom, na taj nacin ne moras vise koristiti leptir koncicu, optiku mozes onda spustiti nize ako imas potrebe.
Da napomenem jos ovo.Onty wrote:Nedavno sam u oglasima prvi put vidio sliku karabina CZ M70 sa standardnim (jednim) okidačem, bez onog s ubrzicom:
Zastava ima u ponudi i okidac tzv DAT, kao opciju.
Ovo bi bio jedan okidac sa francuskom ubrzicom. (za aktiviranje ubrzice gurnes naprijed).
Znaci imaju opcionalno njemacku ubrzicu (dva okidaca), DAT francuska ubrzica, i jedan okidac bez ubrzice.
A za samo pitanje, podesavanje okidanja na m70? ne znam.
Odnijeti puskaru. Prije tog, iskopaj manual / prirucnik od puske i pogledaj - mozda nesto pise o tome..
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Hvala vam na podacima, nisam znao da su M70 s jednim okidačem novije. Usput, primjećujem da su urezi na usadniku klasični, bez onog "preskakanja" koji je bio često na ČZ puškama. A što mogu kad sam "konzerva" po pitanju pušaka.
Taj DAT okidač je na ČZ 527 Lux (223) i dajem mu prednost pred onim s dva. Ne bi me čudilo da su neki u žurbi htjeli povući drugi, tvrdi okidač ubrzice, pa povukli prvi. Meni se, kad sam baš dobio od oca M67, par puta to skoro dogodilo, ali sam stao u zadnji čas. I naravno, dok sam se snašao, odnesoše papci meso.
Da, M67 ima vojnu leptir kočnicu, i kad je puškar montirao optiku još prije DR, malo je odbrusio leptir da se može okrenuti. Inače, već sam razmišljao o onoj dugačkoj lovačkoj kočnici kratkog hoda, umjesto vojne.
Taj DAT okidač je na ČZ 527 Lux (223) i dajem mu prednost pred onim s dva. Ne bi me čudilo da su neki u žurbi htjeli povući drugi, tvrdi okidač ubrzice, pa povukli prvi. Meni se, kad sam baš dobio od oca M67, par puta to skoro dogodilo, ali sam stao u zadnji čas. I naravno, dok sam se snašao, odnesoše papci meso.
Da, M67 ima vojnu leptir kočnicu, i kad je puškar montirao optiku još prije DR, malo je odbrusio leptir da se može okrenuti. Inače, već sam razmišljao o onoj dugačkoj lovačkoj kočnici kratkog hoda, umjesto vojne.
- jolly
- Cinker - bojna

Pa nisam napisao da je nesto novije.Onty wrote:Hvala vam na podacima, nisam znao da su M70 s jednim okidačem novije. .
Iskreno, ne znam sto je novije, ali postoje te tri varijante okidaca.
Vidim na onoj slici da je dugme za otpustanje poklopca spremnika unutar zastitnika okidaca.
Postoje i zastave koje to dugme imaju sa strane na zastitniku okidaca. (to je bolje da ne nazulja prst nakon trzaja)
Takodjer, od svih tih varijanti ne mogu reci koje je rjesenje novije. Iako imam dojam da je dugme sa strane novije rjesenje.
Po nekoj logici stvari:
ne sjecam se da sam vidio neku noviju pusku bilo kojeg proizvodjaca, u ducanu sa njemackom ubrzicom (2 okidaca).
Dva okidaca bi po toj logici bilo zastarjelo rjesenje.
Moderni okidac na modernoj tvornickoj lovackoj puski je ili single trigger, ili single set trigger.
Dakle, jedan okidac bez ubrzice, ili jedan okidac sa francuskom ubrzicom.
Kod boljih pusaka, sa jednim okidacem bez ubrzice vjerojatno ce postojati mogucnost podesavanja nekom vidom.
Dakle, to je neki moderni trend pusaka, u presjeku.
Pa onda samo mogu pretpostaviti da je zastavina njemacka kocnica starije rijesenje, a DAT (ili francuska ubrzica) na okidacu modernije rjesenje, u utrci ponude na modernom trzistu.
Opcenito, ne volim ubrzice, a pogotovo ne volim njemacke ubrzice, tako da puske koje koristim za lov, cak i kad imaju ubrzicu - ne koristim je. Najdrazi mi je jednostavni jednostepeni okidac, umjerenog okidanja.
Njemacka ubrzica sa dva okidaca, k tome ima smanjeni prostor unutar zastite okidaca, sto moze biti neugodno zimi sa rukavicama, ili kod pusaka jaceg trzaja pa se onda prst moze ozlijediti u manjem prostoru stitnika, pogotovu ako je jos i ono dugme za otpustanje spremnika unutra..
Naravno, ovo je moje osobno misljenje, nista vise od tog. To ne znaci da je jedno rjesenje realno bolje ili losije od drugog. Svakome prema vlastitom ukusu.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Strucni rijecnik, i opca kultura oruzja: sta je to DAT?
Elem,
Na engleskom se kaze
Single set trigger, to je okidac sa francuskom ubrzicom, gdje se ubrzica aktivira guranjem okidaca naprijed.
Double set trigger, to je okidac sa dva okidaca, gdje se ubrzica aktivira potezanjem zadnjeg okidaca. Kod nas se kaze njemacka ubrzica.
I sad se postavlja pitanje sta je to DAT okidac? (koji funkcionira kao francuska ubrzica).
Imam dosta veliku kucnu biblioteku sa tematikom oruzja, streljastva, lova i slicno, od ceg je vecina knjiga na engleskom jeziku, ali DAT okidanje nisam nigdje uocio, barem ne pamtim.
Onda sam okrenuo internet uzduz i popreko.
Prvo sam nasao DAT okidanje za glock. Ovo je komercijalna skracenica za "defensive application trigger".
Ali to je samo backmarket okidanje za glock.
Posebna prica koja nema veze sa ovim na karabinu.
Samo na jednom mjestu, gdje se pisalo iskljucivo o zastavi, na renomiranom web sajtu "Revivaler", sam nasao definiciju:
Ispada da DAT znaci: double acting trigger.
ALi ovo je onda samo komercijalni naziv proizvodjaca, gdje okidanje se izvodi u dva nacina rada, standardno i omeksano, pa je to onda "okidac s dvije funkcije" u slobodnom prijevodu.
Korak dalje, isao sam vidjeti postoji li opci pojam "double acting trigger" (uz napomenu da ga ne pomijesamo sa "double action trigger", sto je poznati pojam za sustav okidanja na pojedinim pistoljima).
Ugalvnom, osim pistoljskog DA, drugu definiciju koja bi odgovarala DAT okidacu na puski od zastave nisam nasao.
U zakljucku, DAT okidac je komercijalni naziv zastave, za tipicnu francusku kocnicu na okidacu, odnosno na engl. single set trigger.
https://revivaler.com/the-zastava-m70-a ... mauser-98/
The three trigger types available for the Zastava M70: 1. Single stage “shotgun” type trigger, 2. DAT Double Acting Trigger, 3. European Double Set trigger. (Picture courtesy Zastava Arms).
Elem,
Na engleskom se kaze
Single set trigger, to je okidac sa francuskom ubrzicom, gdje se ubrzica aktivira guranjem okidaca naprijed.
Double set trigger, to je okidac sa dva okidaca, gdje se ubrzica aktivira potezanjem zadnjeg okidaca. Kod nas se kaze njemacka ubrzica.
I sad se postavlja pitanje sta je to DAT okidac? (koji funkcionira kao francuska ubrzica).
Imam dosta veliku kucnu biblioteku sa tematikom oruzja, streljastva, lova i slicno, od ceg je vecina knjiga na engleskom jeziku, ali DAT okidanje nisam nigdje uocio, barem ne pamtim.
Onda sam okrenuo internet uzduz i popreko.
Prvo sam nasao DAT okidanje za glock. Ovo je komercijalna skracenica za "defensive application trigger".
Ali to je samo backmarket okidanje za glock.
Posebna prica koja nema veze sa ovim na karabinu.
Samo na jednom mjestu, gdje se pisalo iskljucivo o zastavi, na renomiranom web sajtu "Revivaler", sam nasao definiciju:
Ispada da DAT znaci: double acting trigger.
ALi ovo je onda samo komercijalni naziv proizvodjaca, gdje okidanje se izvodi u dva nacina rada, standardno i omeksano, pa je to onda "okidac s dvije funkcije" u slobodnom prijevodu.
Korak dalje, isao sam vidjeti postoji li opci pojam "double acting trigger" (uz napomenu da ga ne pomijesamo sa "double action trigger", sto je poznati pojam za sustav okidanja na pojedinim pistoljima).
Ugalvnom, osim pistoljskog DA, drugu definiciju koja bi odgovarala DAT okidacu na puski od zastave nisam nasao.
U zakljucku, DAT okidac je komercijalni naziv zastave, za tipicnu francusku kocnicu na okidacu, odnosno na engl. single set trigger.
https://revivaler.com/the-zastava-m70-a ... mauser-98/
The three trigger types available for the Zastava M70: 1. Single stage “shotgun” type trigger, 2. DAT Double Acting Trigger, 3. European Double Set trigger. (Picture courtesy Zastava Arms).
Turn better into best!
Hvala na savjetima i informacijama. Ova o montaži kod Rusana je vrijedna za zapamtiti ako se odlučim za njihov okidač.
Baš sam bio kod susjeda, on ima M70 u 8x57 IS, ali, sudeći po izgledu okidaća, i "dva koljena", radi se o tipičnom vojnom kakav je na M48. . ISPRAVLAM SE, krivo sam razumio susjeda. Okidač izgleda kao na M48, ali ima samo jedno koljeno, tvrd je, mora da je barem 3,5-4 kg, i dosta dug hod da odapne.
Također, procjep za kočnicu na M70 je zaista povelik, i vidi se skroz kroz njega. Dakle, smeće može ući u prostor okidača ne samo s gornje strane, nego i s donje. Sama puška je za nekih 0.2 kg teža od moje M67 (vagao sam obje), iako ona ima još dva postolja za optiku, što sve skupa čini M67 barem 0.25 kg lakšom nego M70. Nije baš zanemarivo.
Sve mi se čini da, ako već 8x57 IS, M67 je zakon! Osim ako naletim na lijepu, uščuvanu Brno ili CZ Lux model, ili neku iz Austrije ili Njemačke po mojem ukusu
.
Usput, jednom sam u lovu sreo mlađeg lovca, tegli onu snjapersku polautomatsku M76 u 7,9 mm. On onako sitna rasta, puška mu na leđima strši ko stožina za sijeno, rame mu vuče dolje, ko da nosi 375 H&H. Gledam, žao mi ga, pa mu dadoh u ruke moju M67. Velim mu, "Daj riješi se toga, vidi što je puška za lov, naročito kod nas u brdima". Nije rekao ni riječi.
Baš sam bio kod susjeda, on ima M70 u 8x57 IS, ali, sudeći po izgledu okidaća, i "dva koljena", radi se o tipičnom vojnom kakav je na M48. . ISPRAVLAM SE, krivo sam razumio susjeda. Okidač izgleda kao na M48, ali ima samo jedno koljeno, tvrd je, mora da je barem 3,5-4 kg, i dosta dug hod da odapne.
Također, procjep za kočnicu na M70 je zaista povelik, i vidi se skroz kroz njega. Dakle, smeće može ući u prostor okidača ne samo s gornje strane, nego i s donje. Sama puška je za nekih 0.2 kg teža od moje M67 (vagao sam obje), iako ona ima još dva postolja za optiku, što sve skupa čini M67 barem 0.25 kg lakšom nego M70. Nije baš zanemarivo.
Sve mi se čini da, ako već 8x57 IS, M67 je zakon! Osim ako naletim na lijepu, uščuvanu Brno ili CZ Lux model, ili neku iz Austrije ili Njemačke po mojem ukusu
Usput, jednom sam u lovu sreo mlađeg lovca, tegli onu snjapersku polautomatsku M76 u 7,9 mm. On onako sitna rasta, puška mu na leđima strši ko stožina za sijeno, rame mu vuče dolje, ko da nosi 375 H&H. Gledam, žao mi ga, pa mu dadoh u ruke moju M67. Velim mu, "Daj riješi se toga, vidi što je puška za lov, naročito kod nas u brdima". Nije rekao ni riječi.
Last edited by Onty on 01 Mar 2023, 13:29, edited 1 time in total.
Da, jesam. Osim okidaća, cijela puška izgleda u svemu potpuno isto kao i ona gore na početku.
-
Mirok
- Brigadni General

Ne znam kako se to vidi odozgo i odozdo,kod mene se ništa ne vidi....
Otvor kočnice i nije prevelik i sve je nekako elegantno.....
Možda je na susjedovom nešto rađeno...?
Opet,ja imam sa dva otponca , pa je možda drugačije...?
Danas nije baš moj dan. Usput, okidač na M70 ne ide naprijed, nije ubrzica. Evo napokon slika:

Ispričavam se! Kao što vidite, M67 nije lakša od M70 0.2 kg, nego skoro 0.4 kg, što bez postolja nosača na M67 čini razliku u težini od barem 0,45 kg. Ovo je već ZNATNA razlika.

Ispričavam se! Kao što vidite, M67 nije lakša od M70 0.2 kg, nego skoro 0.4 kg, što bez postolja nosača na M67 čini razliku u težini od barem 0,45 kg. Ovo je već ZNATNA razlika.
Možda je razlika u tome da je na ovoj M70 najjednostavniji okidać, pa ima više prostora, a komšije se nisu baš pretrgle da stvari naprave pravilno. Ono, "Ma za našu raju dobro i ovo".Mirok wrote:Ne znam kako se to vidi odozgo i odozdo,kod mene se ništa ne vidi....
- jolly
- Cinker - bojna

Kad si se vec dao u usporedbu, mozes li izmjerti ukupnu duzinu obje puske, i usporediti duzinu i profil cijevi.Onty wrote: Ispričavam se! Kao što vidite, M67 nije lakša od M70 0.2 kg, nego skoro 0.4 kg, što bez postolja nosača na M67 čini razliku u težini od barem 0,45 kg. Ovo je već ZNATNA razlika.
45 dkg razlika u tezini je znacajnoa razlika. zanimljivi bilo znati gdje se tezina dobila
Turn better into best!
Cijev na M67 je dugačka oko 590 mm, promjer na ustima 14,7 mm, na dnu oko 25 mm, stepenica prije samog kućišta oko 28 mm, duga 6mm, ukupna dužina puške 1100 mm. Također, čini mi sed da je usadnik posvuda tanji nego na M70. Sad je već kasno i snimke bi bile mutne, pa ću probati sutra kad bude više svjetla napraviti snimke s mjerilom, da ne opisujem i ne crtam gdje i koliko.
Uglavnom, cijev i usadnik su lakši, i to je glavni razlog zašto je puška lakša.
Također, kad vidim da Barnes kaže da kugla TSX BT, 180 graina (11,66 grama), može biti ispaljena 2730 fps (832 m/s) https://www.barnesbullets.com/wp-conten ... serWeb.pdf , meni je to sve što trebam. Ako pogodim i velikog vepra gdje treba, nema tog koji će napraviti više od nekoliko koraka.
Uglavnom, cijev i usadnik su lakši, i to je glavni razlog zašto je puška lakša.
Također, kad vidim da Barnes kaže da kugla TSX BT, 180 graina (11,66 grama), može biti ispaljena 2730 fps (832 m/s) https://www.barnesbullets.com/wp-conten ... serWeb.pdf , meni je to sve što trebam. Ako pogodim i velikog vepra gdje treba, nema tog koji će napraviti više od nekoliko koraka.
Hvala, ako odlučim, raspitat ću se i dogovoriti kad bih došao, tako da mi odmah naprave. Pa dok budem čekao, proći malo po okolici, nisam na Humu nikad bio.
Inače, s mojom M67, dok je cijev bila dobra prije DR, bez problema sam dobivao 3 cm na 100 m, i to s vojnim nabojima. Ne volim se hvaliti, ali nije mi bio problem skinuti u pokretu lisicu ili zeca na nekih 80-100 m, čak i znatno poslije 1995. Najveći mi je problem bio dobiti divljač u vidno polje optike 6x40. Tada mlad, nesikusan, kupio "mišljenje eksperata" pa nabavio optiku koja je za pogon praktično bezvrijedna. Zato nova samo 1,5-6 x40/42. Veća povećanja prepuštam drugima, meni su beskorisna.
Inače, s mojom M67, dok je cijev bila dobra prije DR, bez problema sam dobivao 3 cm na 100 m, i to s vojnim nabojima. Ne volim se hvaliti, ali nije mi bio problem skinuti u pokretu lisicu ili zeca na nekih 80-100 m, čak i znatno poslije 1995. Najveći mi je problem bio dobiti divljač u vidno polje optike 6x40. Tada mlad, nesikusan, kupio "mišljenje eksperata" pa nabavio optiku koja je za pogon praktično bezvrijedna. Zato nova samo 1,5-6 x40/42. Veća povećanja prepuštam drugima, meni su beskorisna.
-
Mirok
- Brigadni General

Ta optika ti je univerzalna.
Malo povećanje za pogon i pucanje u pokretu,a 6x je i za čeku.
Ne bi bilo loše da ide i do 8x, po mome mišljenju za naše uvjete dosta.
Malo povećanje za pogon i pucanje u pokretu,a 6x je i za čeku.
Ne bi bilo loše da ide i do 8x, po mome mišljenju za naše uvjete dosta.