Razliciti tvornicki brojevi na pistolju

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
file
Razvodnik
Razvodnik

Razliciti tvornicki brojevi na pistolju

Post by file » 08 Mar 2023, 00:40

Otvaram ovu temu da podijelim iskustvo, a mozda se uz misljenja nadje i konkretan odgovor, cijenio bih i jedno i drugo.

Naime, prosli tjedan sam kupio pistolj u Rijeci i podigao ga na mup-u. Tom prilikom smo provjerili broj na oruzju sa brojem na zapisniku. Isto smo napravili i u Petrinjskoj.
Broj koji sam u oba puta procitao sluzbenicama je bio onaj sa cijevi jer je prirodniji za procitati; ovaj drugi se nalazi s prednje strane rukohvata (browning hi-power). Uredno sam ga registrirao.

Za vikend sam krenuo malo detaljnije pregledati oruzje, i tu zamjecujem da se tvornicki brojevi na cijevi i rukohvatu razlikuju u jednoj/zadnjoj znamenci, karikiram; 23234 i 23235.
Prva stvar danas, spremim pistolj u kofer i sa nervozom u Petrinjsku. Objasnim situaciju, gospodja pogleda oruzje, oruzni list i kaze da je to u redu, bitno da se slaze s onim sta je upisano na nabavnoj.

Kako je moguce da su dva razlicita broja na oruzju ok, jel ima neko pravilo oko toga?

Naucio sam lekciju da mi je ubuduce prvo provjeriti sve brojeve, al eto, frizak sam u ovome...

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Razliciti tvornicki brojevi na pistolju

Post by Stargazer » 08 Mar 2023, 01:13

file wrote:Otvaram ovu temu da podijelim iskustvo, a mozda se uz misljenja nadje i konkretan odgovor, cijenio bih i jedno i drugo.

Naime, prosli tjedan sam kupio pistolj u Rijeci i podigao ga na mup-u. Tom prilikom smo provjerili broj na oruzju sa brojem na zapisniku. Isto smo napravili i u Petrinjskoj.
Broj koji sam u oba puta procitao sluzbenicama je bio onaj sa cijevi jer je prirodniji za procitati; ovaj drugi se nalazi s prednje strane rukohvata (browning hi-power). Uredno sam ga registrirao.

Za vikend sam krenuo malo detaljnije pregledati oruzje, i tu zamjecujem da se tvornicki brojevi na cijevi i rukohvatu razlikuju u jednoj/zadnjoj znamenci, karikiram; 23234 i 23235.
Prva stvar danas, spremim pistolj u kofer i sa nervozom u Petrinjsku. Objasnim situaciju, gospodja pogleda oruzje, oruzni list i kaze da je to u redu, bitno da se slaze s onim sta je upisano na nabavnoj.

Kako je moguce da su dva razlicita broja na oruzju ok, jel ima neko pravilo oko toga?

Naucio sam lekciju da mi je ubuduce prvo provjeriti sve brojeve, al eto, frizak sam u ovome...
Cijev ti uvijek ima svoj serijski broj, i jedino kad ti se on upisuje u nabavnu je onda kada uzimas vise cijevi za isto oruzje, tipa drugi kalibar.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 08 Mar 2023, 04:52

file wrote:

Svaki proizvodjac sklapa i oznacava djelove oruzja po svome.
Upisivalo se svasta i u OL, u mnogim slucajevima.
S druge strane, mup je zadovoljan da je oruzje registrirano, i da se s lakocom moze identificirati.
Ne brini se.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

file
Razvodnik
Razvodnik

Post by file » 08 Mar 2023, 11:35

Hvala, mirniji sam sada.
U Petrinjskoj je jucer bila guzva pa nisam htio puno ispitivati, a i bojao sam se da sluzbenica ne pomisli da joj ne vjerujem na rijec da je sve ok...

Svasta mi je proslo kroz glavu za vikend po tom pitanju.

A i onaj tko je krivo spario rukohvat i cijev, ŠČ

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 08 Mar 2023, 13:49

file wrote:Kako je moguce da su dva razlicita broja na oruzju ok, jel ima neko pravilo oko toga?
Jer ti je tvoj Browning HP sklapan od više oružja...U pravilu, na pištolju, rukohvat, navlaka i cijev ti imaju isti serijski broj...ako imaju različite brojeve, upisuju se svi u oružani list dok se broj na cijevi piše u or.list samo ako nema brojeva na rukohvatu i navlaci...
Idi u PU neka ti se svi brojevi evidentiraju u zapisnik o pregledu oružje te da ti se izvrši ispravak u or.listu....ima takvih slučajeva kod starog oružja sklapanog, rasklapanog,...za vrijeme WWII; kod Lugera P08, Walthera P38, Beretta, vojno-državnih,...a i kod CZ M-57 i M70...najčešće kod legaliziranog oružja.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

file
Razvodnik
Razvodnik

Post by file » 08 Mar 2023, 14:48

Ne znam koja je tocna povijest pistolja, ali interesantno je da se brojevi razlikuju u samo jednoj znamenci, konkretno cijev je 38484 a rukohvat 38485...
Prije prethodnog vlasnika ga je imao neki bankar na DiN, i osim sta je malo potrosen od holstera i stavljene mu neke ogavne korice, u super je stanju.
Ono sta je interesantno, a pregledao sam stotine fotki ovaj vikend, je da HP-ovi najcesce nemaju broj na navlaci, tako ga nema ni moj.

Cijena jest bila pristojna, ali da sam bio svjestan ovog s brojevima, ne bih ga kupio. Cak i da sam ga odmah u detalje pregledao, vec mi je nabavna bila ispunjena

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 08 Mar 2023, 15:02

Brojevi različiti na cijevi i rukohvatu ne bi smjeli biti,odnosno to mora biti zavedeno u OL.
Kažeš da je samo jedna znamenka za broj različita?
Tko zna możda su kod ukucavanja krivo stisnuli ili uzeli cijev prije i rukohvat poslije označen.....ili obrnuto.....?
Bez obzira ,to mora biti registrirano.
Obavi to i mirno spavaj.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Mar 2023, 15:44

file wrote: Cijena jest bila pristojna, ali da sam bio svjestan ovog s brojevima, ne bih ga kupio. Cak i da sam ga odmah u detalje pregledao, vec mi je nabavna bila ispunjena
Previse se sekiras.
Ako hoces da budes na miru, napravi po savjetu istra championa.
Na starijem oruzju moze biti gomila oznaka i brojeva koje se tesko identificira, raznih brojeva, ili pak suprotno, da nema nikakve oznake.
Nije to nista nevidjeno
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

nijoe
Razvodnik
Razvodnik

Post by nijoe » 08 Mar 2023, 20:46

Da li se radi o original Browningu ili klonu (npr FEG)?

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 08 Mar 2023, 21:06

file wrote:Ne znam koja je tocna povijest pistolja, ali interesantno je da se brojevi razlikuju u samo jednoj znamenci, konkretno cijev je 38484 a rukohvat 38485...
Prije prethodnog vlasnika ga je imao neki bankar na DiN, i osim sta je malo potrosen od holstera i stavljene mu neke ogavne korice, u super je stanju.
Ono sta je interesantno, a pregledao sam stotine fotki ovaj vikend, je da HP-ovi najcesce nemaju broj na navlaci, tako ga nema ni moj.

Cijena jest bila pristojna, ali da sam bio svjestan ovog s brojevima, ne bih ga kupio. Cak i da sam ga odmah u detalje pregledao, vec mi je nabavna bila ispunjena
Koja slova su nakon 245…?

file
Razvodnik
Razvodnik

Post by file » 08 Mar 2023, 21:58

Original je, 245NM

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 08 Mar 2023, 22:18

Da, i moj je 1990, samo serijski broj 1000 više. Rukohvat i cijev su isti broj.

nijoe
Razvodnik
Razvodnik

Post by nijoe » 09 Mar 2023, 12:36

Vjerojatno došlo do zamjene cijevi kad su ih sastavljali u Portugalu.

file
Razvodnik
Razvodnik

Post by file » 09 Mar 2023, 13:33

nijoe wrote:Vjerojatno došlo do zamjene cijevi kad su ih sastavljali u Portugalu.
Da, ja isto sumnjam na nekog Miguela.

Uglavnom, hvala vam svima na komentarima i pomoci. Sad kad me budu zvali da podignem nabavnu, budem trazio da se napravi zapisnik i isprave podaci.
Vjerojatno si @jolly u pravu, ali kad se to jednom rijesi, mirno cu spavati a i eventualno jednog dana smanjiti glavobolju iducem vlasniku.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 09 Mar 2023, 15:56

file wrote: Vjerojatno si @jolly u pravu, ali kad se to jednom rijesi, mirno cu spavati a i eventualno jednog dana smanjiti glavobolju iducem vlasniku.
Kod poslova s oruzjem, visak pedantnosti je dobrodosao. Tu nema diskusije! :A25:
Turn better into best!

nijoe
Razvodnik
Razvodnik

Post by nijoe » 09 Mar 2023, 16:00

file wrote:
nijoe wrote:Vjerojatno došlo do zamjene cijevi kad su ih sastavljali u Portugalu.
Da, ja isto sumnjam na nekog Miguela.

Uglavnom, hvala vam svima na komentarima i pomoci. Sad kad me budu zvali da podignem nabavnu, budem trazio da se napravi zapisnik i isprave podaci.
Vjerojatno si @jolly u pravu, ali kad se to jednom rijesi, mirno cu spavati a i eventualno jednog dana smanjiti glavobolju iducem vlasniku.
Kakvom budućem vlasniku? Always buy, never sell. This is the way.

file
Razvodnik
Razvodnik

Post by file » 27 Mar 2023, 21:38

Dakle, zove me neki dan gospodja iz mup-a da si dodjem po nabavnu pa iskoristim priliku da ponovno pokrenem temu brojeva na pistolju.
Govorim joj da svi s kojima sam pricao (ne spominjem namjerno Jollya :) ) bi radili zapisnik o pregledu oruzja i ispravili podatke, na sta mi ona odgovara da se nema sta ispravljati, i da ne mogu bas svi brojevi na oruzju biti upisani u oruzni list. Jos kaze, ne slusajte sta vam ljudi pricaju.

Jos ju na odlasku onako s vrata pitam jel sigurna da necu nikad imat nikakvih problema radi toga. Odgovara mi da necu, nek se ne brinem,
(Well, brinem se malo)

Eto, pokusao sam biti 100 % ispravan, ali ne ide.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 27 Mar 2023, 22:09

Malo brige i paranoje kod legalnog vlasnika oruzja dobro dodje.
Bice to ok, po meni.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 27 Mar 2023, 22:40

Čini mi se da oni u MUPu to doživljavaju kao dodatni posao koji im se ne radi,pa ga pokušavaju izbjeći.
A ima i njihove odgovornosti što to nije ranije primijećeno :A00:
Nadajmo se da nećeš imati problema.

Post Reply