Streljivo za .308 Tikku

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
oxyde
Pozornik
Pozornik

Streljivo za .308 Tikku

Post by oxyde » 12 Mar 2023, 19:20

Pozdrav,

Uskoro mi stiže Tikka T3x Varmint .308, cijev 24", 1:11 twist.

S obzirom na 5-6 proizvođača municije i 2-3 tipa po svakome od njih, da li imate neku preporuku s kojim tipom zrna započeti za gađanje na streljani 100m?
Kako su zrna mase 150-190 gr, širok je to raspon...

Pa da ne kupujem 10 različitih kutija streljiva i skužim da ih pola ne služi svrsi, jer cijene su bogme od 14-25 kn, imate li neku top 3 ili slično za preporuku za početak (a kasnije ću onda pomalo skužiti gdje sam) :?:
Čitao sam kako Tikka super radi sa svima, ali sigurno ima razlike S&B, Geco, Norma, PPU, match/lovački, ...
(naravno, vidim da je većina FMJ-a nedostupna...)

Hvala unaprijed :A20: !

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Streljivo za .308 Tikku

Post by Mirok » 12 Mar 2023, 20:16

Za streljanu match municiju kvalitetnijih brendova....Norma,Lapua,RWS......
Gramažu moraš isprobati,svaka puška voli nešto svoje.
Možeš trenirati i sa npr S&B,fmj,malo je povoljnija cijena
Kada vidiš što ti odgovara uzmeš malo više municije toga brenda,po mogućnosti i istoga lota,i imati ćeš ujednčeniji rezultat

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 13 Mar 2023, 00:38

Federal Gold Medal Sierra Matchking, .308 Win. , 168gr
U svakom slučaju, za streljanu i 100m, preporučio bih najosnovniju reloading opremu, barut VV N140, Lapua čahure, kapisle koje god su dostupne, a što se zrna tiče
dobro će raditi i Sierra Matchking 168 grs i Scennar OTM 167 grs.
S korakom 1:11 radio sam odličan metak i sa 168 grs i sa 210 grs.
Sretno!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 13 Mar 2023, 08:06

Od tvornicke (jeftinije) municije probaj.

Sellier Bellot HPC 180 grain (konstrukcija vrlo slcina match metku, s balistickom kapicom), a spada u jeftinije.
Hornady BTHP match 168 grain, pakovanje 50 komada. (ne - superformance)

Da ne bude zabune:
Hornady daje u opcionalnu ponudu premium liniju streljiva, za lov ili streljastvo pod nazivom superformance.
Kosta ko zlato.
U naravi u superformance liniju streljiva, proizvodjac puni ista zrna, iste cahure, kao u ekonomskoj liniji, ali barut superformance pod patentom daje vecu brzinu. (na pr 308 digne na brzinu poput 30-06, a 30-06 pribilizava po brzini prema kalsicnom 300 wm - aiako ga ne dostize itd)
Medjutim za pocetak - superformance ti ne treba. Uzmi klasiku, nesto od svih prethodno navedenih i u drugim postovima.
Ono gore sta sam naveo nije superformance, ali je zadovoljavajuce precizno. (ispod 1 moa)
Ono sto te zanima, je da pocnes trenirati unutar razumnih troskova.
I cim prije predji na reloading kao sto je prethodno receno.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 13 Mar 2023, 09:15

Na taj twist i dužinu cijevi daj priliku 175 zrnima: Berger i Lapua. Barut N135, na toj dužini cijevi, bi mogao ugodno iznenaditi sa lakšim zrnima npr 155 i 168.

FMJ i lovačko nije za precizno. Što ne znači da da jeftini vojni višak nije dobra opcija za jeftini trening i breaking in.

Čeka te breaking in. Imaš novu pušku, to proradi dobro tek nakon što se ispuca 200ak metaka. Tako nova i čista šara svuda, budeš li među prvim hicima gledao bolje opcije, odbaciti ćeš jer će izgledati loše. A zapravo su bile dobre, ali nisi dovršio breaking in.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 13 Mar 2023, 09:35

kupi 2 kutije od svakog match (NE FMJ) streljiva. prva kutija svakog ti bude za break-in cijevi od 200 strijelova i da upoznaješ pušku (NE misliti da budeš pucao kod prvih šuseva jednako dobro kao kot 2000+ šuseva, jer nakon 2000 šuseva češ puno bolje poznati pušku i češ bolje pucati), a zatim druga kutija da vidiš kako ti municija grupira.

da vidiš kako ti municija grupira MORAŠ izpucati čitavih 20 komada u jedno merilnu tačko da dobiješ JEDNU grupu (NE 4 grupa po 5 strelova), i nakon takvih 20-strijelnih grupa možeš tačno znati, koja municija je najbolja.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Mar 2023, 10:01

IB43, Iznenadila bi te neka lovacka.
O lovackim ELD (extreme low drag) ne treba ni pricati.
V-max (varmint) na primjer.
Ili u ovom slucaju HPC.

Probaj ponekad.
Povijest razvoja metka, u sazetku:

Sa balistickim saznanjima iza ww2, konstruirala su se prva match zrna sa tezistem pomaknutim unazad. Do tad je bio FMJ.
U to doba, Lov se i tada vrtio oko tupog soft pointa, Nosler je u to doba tek konstruirao Nosler partition, dvokomorni soft point.

Sierra matchking, konstruiran oko 1947, kad je tvrtka osnovana, a svrha metka za streljastvo.

Ali onda na scenu stupaju lovacki magnumi:
7 mm rem mag (1962), 300 win mag (1963), 7mm mashburn magnum, weatherby magnumi od 44 na dalje.

Sierra match king je ubrzo nasao upotrebu u snajperizmu (Carlos Hatckok - white feather, u Vietnamu) i taj metak ostaje u profi smajperizmu do danas, ali i u sportu.

Medjutim, takav match metak ima preciznost, ali taj hpbt nema idealnu terminalnu balistiku za lovnu primjenu, jer je expanzija i penetracija nepouzdana, iako ga neki i danas koriste u lovu.

Medjutim, kako se podigla s magnumima daljina lova, pocelo se razmisljati o preciznom lovackom metku za vece daljine, koji magnum kalibar omogucuje, a lovni tupi meci tad sve prisutni, ne mogu omoguciti

Pa su se u zadnjih 20, 30 godina poceli konstruirati long range hunting metci.
Prvi korak su bili zasiljeni soft point, drugi korak, poboljsani macth metak.
Njima je konstrukcija slicna match metku, sa tezistem unazad, a razvoj se sastojao tome da se na neki nacin osigura pouzdana ekspanzija. Rupica na vrhu ostaje, neki put ispunjena plasticnom ili alumisijskom kapicom da inicira ekspanziju. Kontrola fragmentacije ako je predvidjena, onda je u lovnom metku najcesce pomocu radijalnog prstena unutar na plovici kosuljice, premda ne uvijek. Neki put, regulira se debljinom zadnjeg dijela kosuljice. Ovisno o proizvodjacu

Vecina, ako ne svi long range lovacki metci baziraju se na dizajnu match metka, sa pomaknutim tezistem unazad, rupicom na vrhu, u zadnje vrijeme i sa balistickom kapicom.

Diskusija balisitike se danas se ne vrti oko tog trebali biti teziste nazad i rupica na vrhu, vec samo o obliku zrna secant ogival, tangent ogival ili hibridni. ( za nase uvjete gadjanja do 300 m, ili koji put na 600, ovo su nijanse koje nama rekreativcima skoro da nisu vrijedne spomena)
Tu se vrti prica, dakle, u nijansama.

tako da precizni lovacki metak, moze pokazati vrlo dobre rezultate na meti, barem u rekreacijskom gadjanju.

Po mome iskustvu - Djetelina na meti 100 metara - svi se dodirju, mislim da je dobar rezultat, za HPC na primjer, u 308 win, 1/11.

Dok mladi strijelac ne podigne svoju razinu aktivnosti na natjecateljsku, ako je cijena povoljna, HPC, zadovljit ce.
U medjuvremnu probaj HPC i V max.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 13 Mar 2023, 10:24

Ja ti to gledam drugačije. Mene na kraće zanima: konzistentnost, brzina rotacije i koncentričnost košuljice, kao i tip prijelaza zrna (sekantno/tangentno je baš bitno na kratko, nije za dalje), jer to definira najmanju moguću grupu (obična fizika). A tek za dalje gledam balistiku. I opet na svoj način, ne zanima me BC nego lag time (kombinacija brzine i BC, opet obična fizika) i dinamička stabilnost.
Berger match zrna su najbolja u oboje i nije slučajno da su najčešće među medaljama.
Scenar-L me iznenadio na kraće, dobar je. Zahvaljujući većem bearing surface, a time i većoj brzini, jednom kada se napravi pointing izjednači lag time sa Berger ekvivalentom.

Za barut je bitno da čisto izgori u cijevi potpuno (ne prebrzo, ne presporo). Najgore je kada je na samom kraju cijevi. Kapisla da to jednako potpali, ne prebrzo.

Kada se sve to gore udovolji dobije se brutalni metak (male grupe i MV SD). Ništa mu ne smeta i grupira na minimumu kojega puška i strijelac mogu ostvariti u svim uvijetima.

Ne govorim da su lovačka zrna loša. Znam ja da ih ima koja odlično grupiraju i rade i na daleko. Ali ona su rađena sa drugim prioritetima i malo koje udovolji gornje uvijete. Nema ih češće među medaljama, nije slučajno.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Mar 2023, 10:52

Sve je to ok.
Medjutim, sad govorimo o cim jeftinijem treningu da ima smisla.
Berger i scenar nece naci tvornicko, koda nas u ducanu ili na pijaci.

Od tvornickih metaka medju najboljim su Norma diamond line, nekad ih je bilo kod nas u ponudi, ali duze vrijeme nisam vidio.
Ako govorimo o najboljemu, ili ga treba napraviti ' to je reloading ili treba dosta platiti tvomricko, ako ga uopce ima na trzistu, a i onda je upitno.

S druge strane, ono sta se zaboravlja daljine gadjanja su skromne, i najbolji metak jedva da dodje do izrazaja, a pogovotu ako govorimo 100/300 m, u ovoj konkretnoj temi.

Bergeri scenari, i sva muka jezova oko tog, su za hiljadarku.
Turn better into best!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 13 Mar 2023, 11:15

jolly wrote:Sve je to ok.
Medjutim, sad govorimo o cim jeftinijem treningu da ima smisla.
Berger i scenar nece naci tvornicko, koda nas u ducanu ili na pijaci.

Od tvornickih metaka medju najboljim su Norma diamond line, nekad ih je bilo kod nas u ponudi, ali duze vrijeme nisam vidio.
Ako govorimo o najboljemu, ili ga treba napraviti ' to je reloading ili treba dosta platiti tvomricko, ako ga uopce ima na trzistu, a i onda je upitno.

S druge strane, ono sta se zaboravlja daljine gadjanja su skromne, i najbolji metak jedva da dodje do izrazaja, a pogovotu ako govorimo 100/300 m, u ovoj konkretnoj temi.

Bergeri scenari, i sva muka jezova oko tog, su za hiljadarku.
Tvorničkim se uskoro neće više ništa isplatiti. Komponente su otišle u nebo. Tako da nove serije tvorničkog neće biti niti malo jeftine. Vojni višak je zanimljiva opcija za trening.

Varaš se za metak. Nije 300m baš toliko malo. I ja sam mislio da se zamaram nijansama dok napokon nisam popustio i odradio taj metak kako treba. Ogromna razlika, daleko od nijansi.
Kada spojim 100-200 hitaca u jednu grupu, jasno se vidi da je puška oko 0.3 moa na 300m, ali ja to ne mogu pratiti. Najbolje utreniran držim oko 0.5 moa na 300m.

Trening je najvažniji, puno važniji od metka. Ostao sam bez komponenti i ne mogu trenirati. Na Kahlesu u Osijeku ću biti zadovoljan i sa 1 moa, ako bude i toliko, bitno je i da bude u centru. Ma neka ja to odradim i sretan, volim ja to pa makar bio i uvjerljivo zadnji. :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Mar 2023, 11:31

Sto je zadovoljavajuce, ako govorimo o natjecanju, ovisi o promjeru centra na meti i udaljenosti mete. 1/4, 1/3. 1/2 moa?
Medjutim, to niije ova tema.
Turn better into best!

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 13 Mar 2023, 14:56

IB43 wrote:Kada spojim 100-200 hitaca u jednu grupu, jasno se vidi da je puška oko 0.3 moa...
:lol:
https://www.youtube.com/watch?v=6yZyXwy40JM

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 13 Mar 2023, 15:41

:)
Attachments
Screenshot_20230116_191230_Chrome.jpg

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 14 Mar 2023, 06:53

Dobra! Mijeriš grupu ili mean radious? Drgače oni još nisu vidjeli 'prave' 0,3 moa puške, možda niti 0,5. Tako da sumnjam da ju imaš ti. :D

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Mar 2023, 08:01

Marko2Marko wrote:. Tako da sumnjam da ju imaš ti. :D
:D :D :D

Za kolegu ne znam, ali kad se cetiri ili 5 metaka na meti lijepo dodiruju, to je za mene - seljaka, o.5 moa.
(rupa promjera 2 do 2.5 kalibra.)
Ja ti nemam te fancy applikacije na telefonu za mjerenje. Ja sam ti vise tipicni simpleton, narodskog shvatanja.
Grupe mjerim ravnalom, sramota me i priznati.
telefonska aplikacija nije izmislila preciznost, a mjerenje grupe na 5 decimala, ne nalazim tome svrhu.

I to se lijepo moze postici tvornickim metkom i dobrom puskom, dakle 0.5.
Recimo s HPC sam to napravio sa tikkom i sabattijem. O match municiji da ne govorim.

Postoji skupa municija, i postoji jeftina municija.

Za potrebu ove teme, sto mladi kolega pita, njemu treba zadovoljavajuce precizno a jeftino. To je pitanje.
Dakle, kolega je pitao kojia je municija za tikku precizna, za udaljenosti do 100 metara, i eventualno ponekad do 300?
I usput, ne bavi se jos reloadingom.

(Dakle, nije pitao kojim se dubiozama trenutno bavi brian lytz, niti cime da on pobjedi s tikkom varmint i budget optikom na svjetskom prvesntvu u long range na 1000 m, nego je pitao s cime da pocne rekreativno trenirati uglavnom do 100 metara)

Odgovor:

Prva faza:
Dakle, za ovu fazu nakon sto slozi tvornicku pusku i srednju klasu optike, njemu treba:
Sierra match king kojeg pune mnogi proizvodjaci, u rasponu od 168 do 190 graina.
HPC od bellota, 180 grain
BTHP od hornadija, 168 grain, pakovanje 50, itd... u tome ce on naci nesto.

Druga faza, kad nauci pucati, ohrabri se gadjati na 300 metara, i kad odluci doci na neko natjecanje:
High end tvornicka municija:
High end match metak, tvornicki poput linije superformance od hornadija - nabrijane brzine, ili norma diamond line - moly coated, je OK, ali trosak za pocetni trening je previsok.
I za pocetni trening to ne treba. Nece ni vidjeti razliku pogodka u meti.
A to je municija koja kosta barem duplo, od ove koju sam prethodno naveo.

Evolucija:
Kasnija faza - reloading.
A dugorocno i cim prije da se pocne baviti reloadingom, ako je svrha rezultat i visoko rangirana natjecanja, ali sam je rekao da tek ulazi rekreativno u to, najvise za gust na 100 m, mozda ponekad na 300.

U prici o long range, iskustvo gadjanja od ceg je vjestina citanja vjetra to je prvo.
A reloading je prateci dio, koji bi trebalo svladati. Ali prvo je trening i citanje vjetra, i stjecanje pouzdanja, i sa cim manjim pocetnim troskovima, vjestina se gradi na jeftinom metku.
Turn better into best!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 14 Mar 2023, 09:18

Marko2Marko wrote:Dobra! Mijeriš grupu ili mean radious? Drgače oni još nisu vidjeli 'prave' 0,3 moa puške, možda niti 0,5. Tako da sumnjam da ju imaš ti. :D
Marko. Prvo linkaš video o malim uzorcima na rečenicu koja spominje 100-200 hitaca uzorke. Znači, video uopće nisi pogledao.
Onda dobiješ statističku analizu preciznosti sa 2 mjere preciznosti. Pa pitaš mjerim li grupu ili mean radius. Pa odvalio sam od smijeha.

Prvo zaista pogledati video o čemu se tu radi. Pa naučiti nešto o statiatici i rasipanju puške. Onda možeš krenuti dalje pa naučiti o čemu sve ovisi.

Ova moja puška, kombinirana sa mnom, nije nešto. Ovo ne osvaja medalje, vidi se i iz analize koju sam stavio. Meni je zanimljiv onaj 0.25 moa pravilni krug okružen uzorcima koji podsjećaju na non natural point of aim i očekivanje trzaja. Ovo se ponavlja iz metu u metu, iz analize u analizu. Uvijek isto.

Video koji si stavio je fenomenalan i vrijedi pogledati, ali rade samo sa Hornady zrnima.
Da, custom puške (na benchrest osloncima) koje grupiraju ispod 0.5 moa na 300m (velikim uzorcima) zaista postoje i sve imaju jednu zajedničku stvar: Ne upotrebljavaju Hornady zrna.
To je u videu preskočeno i zaboravljeno. Ali bez obzira na to, video je fenomenalan i veliki izvor informacija.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Mar 2023, 09:49

IB43 wrote: Ova moja puška, kombinirana sa mnom, nije nešto. Ovo ne osvaja medalje, vidi se i iz analize koju sam stavio. .
Tvoja puska moze osvojiti medalju. kapacitet ima.
govorimo o hrvatskoj, i govorimo o 300 ili 600 m. i govorimo o sako trg.
Turn better into best!

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 14 Mar 2023, 10:11

Ne može više. Pratim kako se ljudi pripremaju. Custom puške, March optike, Berger zrna, Amp anealeri i prese, custom matrice, redovni treninzi, SEB restovi...
Čovjek ima SD 11mm na 300m sa 20 hitaca uzorkom. Jest to mali uzorak, ali 11mm :O Pa ja to nemam ni sa 3 hica (često). Niti to oprema koju imam može držati dugu seriju.

Varaš se oko kvalitete natjecanja u RH. Ljudi su se ozbiljno opremili i nije to više slaba kunkurencija. Oprema i rezultati su na svjetskoj razini, vrh.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 14 Mar 2023, 10:34

svaka puška ako ima 20 šusova izpod 0,5 MOA može osvojiti zlatko kolajno na balkanu. najbolje benchrest puške grupiraju malo šusova u ~0,3moa na 600yard ako izbrojiš vse te male grupe i kalkuliraš prosjek.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 14 Mar 2023, 10:48

jolly wrote:Za kolegu ne znam, ali kad se cetiri ili 5 metaka na meti lijepo dodiruju, to je za mene - seljaka, o.5 moa.
za mene to nije 0,5 moa puška.
0,5 moa puška je kad če biti grupa UVJEK izpod 0,5moa. a to če se vidjeti nakon recimo 30 šusova. nakon 50 šusova se grupa neče više proširiti.

zašto je to tako bitno?

jer uvjek slušam ljude kako imaju preciznu pušku, 1/4 moa i slično, a kad recimo idemo na streljanu ili utakmicu, onda pušiona... i tada je krivo sve; pulfer, kapisle, kugla, tenzija, grlo podaljšano, cijev je prljava... i ljudi misle da je nešto krivo in onda idu raditi novi razvoj loada.

ali su u krivome, jer misle da če im biti UVJEK puška 1/4 moa precizna! a kad nije, onda misle da je nešto krivo.

ali nije krivo, samo oni su izpucali premalo šusova da bi vidjeli istinuto preciznust puške i streljiva. oni su izpucali 5 šusova, odabrali najbolju grupu i misle da če biti tako precizna puška uvjek. i kada puška neče biti tako precizna, misle da je nešto krivo. VELIKA GREŠKA !

zato je to tako važno, da ljudi stvarno razumiju o čemu se radi preciznost puške, i šta je ovde statistika ! VRLO VAŽNO !

Post Reply