Streljivo za .308 Tikku

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: Streljivo za .308 Tikku

Post by IB43 » 14 Mar 2023, 10:59

Marko2Marko wrote:svaka puška ako ima 20 šusova izpod 0,5 MOA može osvojiti zlatko kolajno na balkanu. najbolje benchrest puške grupiraju malo šusova u ~0,3moa ako izbrojiš vse te male grupe i kalkuliraš prosjek.
Marko, puška na koju sam bacio oko ima potencijal 0.2 moa. I to je točno minimum kojega je uopće moguće ostvariti najboljim zrnima, manje je nemoguće. Na 0.5 i više, na kratko, ode najviše radi restova. Ili u mom slučaju tehnike jer restove ne želim koristiti, to mi je kao stalak za upucavanje, i jako je dosadno. I nastaviti ću bez restova pa makar uvijek bio zadnji, jer u takvom gađanju uživam. Znači, taktički bipod i kundak držim rukom.

A ubaciti 95% pogodaka unutar 0.5 moa, sa 100 hitaca uzorkom, takvim gađanjem bez restova, traži užasno puno stalnog treninga i treba dobro potrošiti cijev. Ja sretan i zadovoljan rezlutatom i to je bitno.

Osim tehnikalija, rasipanje najviše odredi trzaj i kako se kompenzira. Zato se preciznost same cijevi i strijelca/puške nikada ne poklope. Niti su stalni, variraju, empirijski je određeno 30% od prosijeka.

Otišli smo u off topic, ali hajde, ni prvi ni zadnji put.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 14 Mar 2023, 11:07

Marko2Marko wrote:
jolly wrote:Za kolegu ne znam, ali kad se cetiri ili 5 metaka na meti lijepo dodiruju, to je za mene - seljaka, o.5 moa.
za mene to nije 0,5 moa puška.
0,5 moa puška je kad če biti grupa UVJEK izpod 0,5moa. a to če se vidjeti nakon recimo 30 šusova. nakon 50 šusova se grupa neče više proširiti.

zašto je to tako bitno?

jer uvjek slušam ljude kako imaju preciznu pušku, 1/4 moa i slično, a kad recimo idemo na streljanu ili utakmicu, onda pušiona... i tada je krivo sve; pulfer, kapisle, kugla, tenzija, grlo podaljšano, cijev je prljava... i ljudi misle da je nešto krivo in onda idu raditi novi razvoj loada.

ali su u krivome, jer misle da če im biti UVJEK puška 1/4 moa precizna! a kad nije, onda misle da je nešto krivo.

ali nije krivo, samo oni su izpucali premalo šusova da bi vidjeli istinuto preciznust puške i streljiva. oni su izpucali 5 šusova, odabrali najbolju grupu i misle da če biti tako precizna puška uvjek. i kada puška neče biti tako precizna, misle da je nešto krivo. VELIKA GREŠKA !

zato je to tako važno, da ljudi stvarno razumiju o čemu se radi preciznost puške, i šta je ovde statistika ! VRLO VAŽNO !

Ne razumiješ kako to radi.
0.5 moa puška radi između 0.35-0.65 moa većinu vremena (5 hitaca grupe). A povremeno se zalomi 0.25 ali i 1 moa.

Puška koja konstantno grupira ispod 0.5 na 30 hitaca bi bila 0.25 moa puška. Na takve ćeš naletiti jedino u unlimited benchrestu gdje pucaju sa rail guns.

Pogledaj onaj video od Hornadya, govore upravo o tome.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 14 Mar 2023, 11:57

IB43 wrote:Ne razumiješ kako to radi.
0.5 moa puška radi između 0.35-0.65 moa većinu vremena (5 hitaca grupe). A povremeno se zalomi 0.25 ali i 1 moa.

Puška koja konstantno grupira ispod 0.5 na 30 hitaca bi bila 0.25 moa puška. Na takve ćeš naletiti jedino u unlimited benchrestu gdje pucaju sa rail guns.

Pogledaj onaj video od Hornadya, govore upravo o tome.
ne.
0,5 moa puška je 0,5 moa kod 50 hitaca. grupa nikad neče biti veča.
0,5 moa puška je recimo 0,1 moa i do 0,5 moa kod 10 hitaca. prosječno recimo 0,4 moa.
0,5 moa puška je recimo 0,05 moa i do 0,5 moa kod 5 hitaca. prosječno recimo 0,3 moa.
0,5 moa puška je recimo 0,03 moa i do 0,5 moa kod 3 hitaca. prosječno recimo 0,2 moa.
i tako dalje.
i tako uvjek znamo gdje nam je limit i kakve su mogučnosti.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 14 Mar 2023, 12:14

Marko. Ne postoji prijelazni konus i užljebljenje koji zrno postavi sa 0 stupnjeva poravnavanja u cijev. Ne postoji zrno kojemu centar osi u vrtnje prolazi kroz težište dok je u cijevi
Ne postoji. Današnja tehnologija je došla do teoretskog minimuma od 0.2 moa. Sve manje od toga su statistički outlieri na malim uzorcima. Da, oni 0.05 moa (5 hitaca) rezultati u benchrestu su ništa drugo nego outlieri. Kada se ubaci trzaj i tranzicijska balistika 0.5 moa na 5 i 10 hitaca je vrhunska preciznost.

Preciznost se definira kroz broj hitaca. Imaš 2 mjere CEP i SD na temelju kojeg se vrlo lako procijene 5 i 10 hitaca grupe koje su uobičajene mjere za preciznost među običnim ljudima.

Sretno sa traženjem maksimalnog rasipanja od 0.1 moa na 10 hitaca i 0.5 moa na 50 hitaca. Meni ne pada na pamet tražiti nešto što je nemoguće naći.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 14 Mar 2023, 12:36

zasto vas dva ne otvorite zasebnu temu o ovome?

Statisticki prosjeci grupe pogodaka, nakon 800 ispaljenja?
Best buy natjecateljska puska i optika za 15.000 EUR?
Nesto tako?

Pogledajte ne prvom postu, sta covjek pita.
:mrgreen:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 14 Mar 2023, 14:41

jolly wrote:zasto vas dva ne otvorite zasebnu temu o ovome?

Statisticki prosjeci grupe pogodaka, nakon 800 ispaljenja?
Best buy natjecateljska puska i optika za 15.000 EUR?
Nesto tako?

Pogledajte ne prvom postu, sta covjek pita.
:mrgreen:
ove stvari su vrlo bitne, da ljudi znaju šta je preciznost puške i šta očekivati od streljiva !
da jedna mala 5-strelna grupa sa surplus streljivom nije dugoročno realna i podobno.
Last edited by Marko2Marko on 14 Mar 2023, 14:51, edited 1 time in total.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 14 Mar 2023, 14:48

IB43 wrote:Marko. Ne postoji prijelazni konus i užljebljenje koji zrno postavi sa 0 stupnjeva poravnavanja u cijev. Ne postoji zrno kojemu centar osi u vrtnje prolazi kroz težište dok je u cijevi
Ne postoji. Današnja tehnologija je došla do teoretskog minimuma od 0.2 moa. Sve manje od toga su statistički outlieri na malim uzorcima. Da, oni 0.05 moa (5 hitaca) rezultati u benchrestu su ništa drugo nego outlieri. Kada se ubaci trzaj i tranzicijska balistika 0.5 moa na 5 i 10 hitaca je vrhunska preciznost.

Preciznost se definira kroz broj hitaca. Imaš 2 mjere CEP i SD na temelju kojeg se vrlo lako procijene 5 i 10 hitaca grupe koje su uobičajene mjere za preciznost među običnim ljudima.

Sretno sa traženjem maksimalnog rasipanja od 0.1 moa na 10 hitaca i 0.5 moa na 50 hitaca. Meni ne pada na pamet tražiti nešto što je nemoguće naći.
da. 0,05 MOA su outlieri. i 3 ili 5 strelne grupe imaju outlijere - od 0,05moa do max MOA, distribucija po gausovoj krivulji; prosječna vrijednost nekde između. ali max MOA se točno zna kod 50 hitova. ne manje.
ali kad imaš 5 strelno grupo, ti neznaš ili je to prosječna vrijednost ili neki outlijer od 0,1 MOA ili od 0,5 MOA... ali kad ti ZNAŠ da imaš puško koja puca svih 50 šusova u 0,5 MOA, onda znaš kuda če poletjeti SVE 5 strelne grupe.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 14 Mar 2023, 15:43

Marko.

Evo ti link na alat koji ja koristim
https://guns.ptosis.ch/node/26

Ovo je odličan alat i mene je prilično osvjestio u pogledu reloadinga. Ja već dugo imam preciznost puške praktički na samom ostvarivom minimumu. Dalje je na trzaju i kompenzaciji. F-Class restovima bih se tome minimumu brzo približio. Ali ja to ne volim. Nego treniram sebe, i sebe koristim kao rest. To je izazov koji traži puno truda. Kada to kreneš shvatiš koliko je ona preciznost koju sam stavio zapravo odlična, a greške u stvari jako male. Premda to nije nešto za benchrest ili f-class tip natjecanja.
Treba stalno trenirati. Jučer sam malo opalio i 1 moa na 300m sa 40 hitaca, fali treninga za onakvu preciznost i stil pucanja.

Prije ovoga alata prouči CEP i statistiku. Ja spajam 100-200 hitaca (sve, flyeri ne postoje i shvatiš to kada ih sve spojiš). Raste maksimalno rasipanje non stop, ali se CEP i SD polako smirivaju. Maksimalno rasipanje su outlieri, bitan je SD i CEP. A ni oni nisu konstanta, ima cijev svoja dobra i loša razdoblja, ovisno o naslagama i trošenju, pa je nekada malo više, nekada manje i sve je to normalno.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 14 Mar 2023, 19:49

Mislim da još malo i bojim se da naš kolega koji je otvorio ovu temu ne odustane od svega. :mrgreen:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Mar 2023, 12:59

IB43, marko2marko.
Decki, postoje teme i teme.

U ovom slucaju, covjek koji kupuje pusku i optiku prvi put, vi ga isprepadaste svim i svacim.
(gdje ja sa nekakvim isustvom ne vidim svrhu u ovoj temi)

Zasto ne otvorite novu temu, "napredna dostignuca balististike i opreme" ili nesto tome slicno.

Covjek, novi clan foruma, hoce rekratvino pucati i trazi optiku i tvornicki metak za tikku.
Tocka.
Stvarno kad neko cita sta vas dvoje pisete, bolje mu odmah da odustane od svega.
marko2marko:
Sa cime si ti poceo pucati long range, 223?

IB43, sa cime si ti poceo pucati long range? Znamo, sa zracnom puskom, prelamacom, 100 m. Gdje si stigao? Do sako trg i reloadinga.

Pustite covjeka da krene u sport, i savjetujte mu ono sto pita. U ovoj temi pita koji metak, iu drugoj temi pita koja optika.
Vi odoste u molekularnu biologiju i infitezimalni racun,

Otovorite temu zasebnu pa razglabajte tamo o drugim dostignucima. Ne strasite pocetnike.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 15 Mar 2023, 20:48

Da, imaš pravo. Malo smo skrenuli, ali ne toliko da bu bilo 100% offtopic.

I kako se je odlučio autor teme? Kako če početi?

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 15 Mar 2023, 21:22

Mislim da je uteko.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Mar 2023, 22:14

stolttom wrote:Mislim da je uteko.
Duhovito!
:D :D :D
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 15 Mar 2023, 22:31

jolly wrote:
stolttom wrote:Mislim da je uteko.
Duhovito!
:D :D :D
Nisam iznenađen :mrgreen:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Mar 2023, 11:01

oxyde wrote: Pa da ne kupujem 10 različitih kutija streljiva i skužim da ih pola ne služi svrsi, jer cijene su bogme od 14-25 kn, imate li neku top 3 ili slično za preporuku za početak (a kasnije ću onda pomalo skužiti gdje sam) :?:
!
Procitaj ono sta sam napisao prethodno.
Procitaj sa jako puno paznje ono sto je ukratko napisao stoltom.
Ne zaziri od jeftinog preciznog lovackog metka.
Neveo sam prethodno HPC, V-max, A-max.

Od ostalih sierra match king, hpbt, i da ne nabrajam dalje.

High end metak, je berger hybird, ili scenar. To ti za rekreaciju i lagani trening ne treba.

U nastavku govorim samo o ekonomskom metku, HPC.

Na slici dolje je grupa iz tikke (nakon moje visemjesecne stanke, bez treninga, privih pet komada sa bellot HPC, lovacki, malo starije pakovanje, htio sam da ih potrosim da ne zazaimaju mjesta u ormaru sa polupraznom kutijom. Prije treninga jucer, da malo zagrijem cijev.

Dakle, Bellot HPC, 180 grain, 100 m udaljenost.

Sad sacekajmo da neko elaborira kako to nije precizno, i to dokaze sa infitezimalnim racunom.
Ne govoreci sad o jakom natjecanju, govoreci iskljucivo o kvalitetnom treningu, i sa HPC mozes vrlo kvalitetno trenirati do koje god hoces udaljenosti. To je nekad bio najjeftiniji lovacki metak, cijenom oko 10 kn, danas je vjerojatno nesto skuplji.

Kockice za mjerenje su 1cm oko centra mete.
Attachments
HPC 18.03.2023 100 m.jpg
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Mar 2023, 11:15

Sierra match king, HPBT 168 grain. 100 m
(ovo je osrednje do losije gadjanje, obzirom da sam malo zahrdjao) SMK moze i bolje
Attachments
SMK 168 grain.jpg
Turn better into best!

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 20 Mar 2023, 23:38

Može i bolje ali je i ovo dobro !
Samo nek se puca !

dive37
Razvodnik
Razvodnik

Post by dive37 » 21 Mar 2023, 21:55

Realnost,nekad malo bolje,nekad lošije ali ok,za razliku od onih koji pucaju konstantno "metak u metak" 8-)

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 22 Mar 2023, 09:44

dive37 wrote:Realnost,nekad malo bolje,nekad lošije ali ok,za razliku od onih koji pucaju konstantno "metak u metak" 8-)
Da slažem se, ovo jest realnost za tvorničko streljivo, spomenutu pušku i 100m!
To je zapravo i informacija koju je "mladi" kolega tražio.

Sukus cijele rasprave koja se kasnije razvila i otišla u off-topic jest da se i sa osnovnim/basic reloadingom može napraviti bolji metak
koji će s Tikom zadovoljiti i na 300m, pa i na srednjim udaljenostima do 600m. Nakon toga, dakle u long range-u niti ovo oružje, niti tvornički metak, a
boga mi niti basic reloading alati i procedure neće dati vrhunski rezultat (pa da puca i sam Brian)!

Nikako se ne mogu složiti s drugim dijelom vaše rečenice.
Postoji dosta ljudi koji svojom vještinom, dugogodišnjim radom (iskustvom), učenjem (znanjem) i ne malim ulaganjem uspijevaju pomicati granice i
izraditi vrhunski metak za svaku daljinu (u dometu kalibra) i otpucati iznimno male grupe (ili kako vi velite "metak u metak").
Takva dvojica pokušavaju na ovom forumu ukazati na put kojim se dolazi do vrhunskog metka, a umjesto da ih se
sasluša i bude zahvalan na trudu i odvojenom vremenu (zanimalo nas to što pišu ili ne, bili oni u pravu ili ne, pa i jesu li u off-topicu ili ne) ljudi ipak
izražavaju nerazumijevanje, sumnju i nevjericu.
Jedan od razloga (ne i najbitniji) što se osobno ne uključujem u takve rasprave jesu upravo komentari o "onim drugima, što kao
pucaju metak u metak-valjda vanzemaljci, jer u biti "JA PUCAM STO GODINA I ZNAM DA SE TO NEMOŽE"".

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Mar 2023, 12:51

Ja bih volio da se stoltom, malo cesce ukljuci u raspravu. ;)

Treba ignorirati pokojeg "strucnjaka" koji zakucava "metak u metak" a nema ga na ni jednom natjecanju, ili je skolovan na internetu.
I eventualno pomoci pokojem mladjem pocetniku da manje luta, i koji mozda ima potecnijal da se dalje razvija u smjeru sporta ili natjecanja, ili barem u smjeru kompetentnijeg rukovanja oruzjem na terenu (u lovu).

Kad se jednom zapise sugestija bazirana na iskustvu i znanju, ta ostaje na forumu.
A vrlo lako se isfilitriraju oni koji su na znanju tanki. Ko god cita, lako se vidi koji komentar ima tezinu, a samim time i lako se preskoci ono sta nema tezinu.

Svak ne pise kako hoce, ali kvaliteta se vidi. ;)
Turn better into best!

Post Reply