Htio bi nabaviti oružje na crni barut i trebam pomoć
Moderator: BoB
Htio bi nabaviti oružje na crni barut i trebam pomoć
Pozdrav!
Htio bi kupiti pušku na crni barut. Zanima me koji je proces nabave pošto nisam našao previše informacija.
Imao sam nabavne dozvole no trenutno nemam oružje.
Sad bi uzeo pušku da mogu povremeno otići na streljanu. Možda malo i uštedim pošto kod CB protječe osjetno više vremena između hutsca
Zvao sam na policiju u dva navrata i dobio dvije različite informacije.
Jedna gospođa je rekla da kupim i dođem unutar 8 dana s oružjem k njima na prijavu. Druga je rekla da samo dođem na prijavu bet oružje.
Pitao sam što trebam od dokumentacije i rekla je ništa.
Pretpostavljam da treba barem račun ili nešto da se vidi tip i serijski broj.
Također, jedna je rekla da će se, kad kupim, napraviti sigurnosna provjera a druga je rekla da je nema.
Pošto ja radim prijepodne a oni rade do 15 sati, tj. 14:30 prema gospođi, trebao bi uzeti godišnji pa nisam u prilici nahodavati zbog njihove neiformiranosti.
Može li mi netko objasniti u kratkim crtama što sve trebam.
Ide kakva uplata za troškove procesa? Da ne ispadne da je naknada 35 kn a to na kraju bude 55 kn nakon njihovih troškova plus ne primaju kartice.
Kakva je situacija sa nabavom baruta? Može se kupiti normalno, bez nabavne dozvole?
Hvala!
Htio bi kupiti pušku na crni barut. Zanima me koji je proces nabave pošto nisam našao previše informacija.
Imao sam nabavne dozvole no trenutno nemam oružje.
Sad bi uzeo pušku da mogu povremeno otići na streljanu. Možda malo i uštedim pošto kod CB protječe osjetno više vremena između hutsca
Zvao sam na policiju u dva navrata i dobio dvije različite informacije.
Jedna gospođa je rekla da kupim i dođem unutar 8 dana s oružjem k njima na prijavu. Druga je rekla da samo dođem na prijavu bet oružje.
Pitao sam što trebam od dokumentacije i rekla je ništa.
Pretpostavljam da treba barem račun ili nešto da se vidi tip i serijski broj.
Također, jedna je rekla da će se, kad kupim, napraviti sigurnosna provjera a druga je rekla da je nema.
Pošto ja radim prijepodne a oni rade do 15 sati, tj. 14:30 prema gospođi, trebao bi uzeti godišnji pa nisam u prilici nahodavati zbog njihove neiformiranosti.
Može li mi netko objasniti u kratkim crtama što sve trebam.
Ide kakva uplata za troškove procesa? Da ne ispadne da je naknada 35 kn a to na kraju bude 55 kn nakon njihovih troškova plus ne primaju kartice.
Kakva je situacija sa nabavom baruta? Može se kupiti normalno, bez nabavne dozvole?
Hvala!
-
Mirok
- Brigadni General

- Been thanked: 2 times
Re: Htio bi nabaviti oružje na crni barut i trebam pomoć
Kupiš,unutar osam dana prijaviš na MUP.
Dođeš sa dokumentima od oružja(papiri od oružja,potvrda o kupnji,račun,ponesi sve što imaš ).
Oružje obično ne traže na uviđaj,ako traže,ponesi ga.
Policija će izvršiti sigurnosnu provjeru,ali neće izvršiti terensku provjeru.
A neke troškove ćeš platiti koliko ti kažu tamo.
Barut ćeš moći kupovati temeljem posjedovanja(potvrda) oružja na CB.
Dođeš sa dokumentima od oružja(papiri od oružja,potvrda o kupnji,račun,ponesi sve što imaš ).
Hvala.Mirok wrote:Kupiš,unutar osam dana prijaviš na MUP.
Mislio sam uzeti sačmaricu dvocijevku da mogu gađati glinene golubove i ponekad kuglom.
To bi trebalo biti legalno pošto su i revolveri u istoj kategoriji ali provjeravam za svaki slučaj. U nekim zemljama treba dozvola za CB oružje čim je višecjevno. Da ne bude nejasnoće, mislim na oružje sa fiksnom cijevi i kapsilama ili kremenom, a ne na staro oružje na metke sa CB.
Nisam našao ništa slično kod nas pa ću vjerojatno izvana naručiti.
Malo mi je blesavo što ne treba dozvola a nakon kupovine ide sigurnosna provjera. Je li išta situacija i za zračnu pušku, posto su u istoj kategoriji?
Zamisli da daš par tisuća eura na oružje koje je kao bez dozvole pa ti ga oduzmu nakon kupovine umjesto da se provjera obavi unaprijed.
To je jedan od razloga zašto sam odustao od vatrenog oružja. Nije dosta da imaš čisti dosje nego moraš strepiti da li će preko noći promijeniti zakon ili odrediti da se moraš profesionalno baviti sportom da bi zadržao dozvolu.
-
Mirok
- Brigadni General

- Been thanked: 2 times
Ako imaš afiniteta,uzmi vatreno oružje.
Zakoni su ipak išli malo na bolje.
Obaviš liječnićki,nabavnu i dalje ti je isto kao i za ovo.....
Dalje svaki puta samo nabavnu......i to je to.....
Da, i za zračnice je isto.....
Zakoni su ipak išli malo na bolje.
Obaviš liječnićki,nabavnu i dalje ti je isto kao i za ovo.....
Dalje svaki puta samo nabavnu......i to je to.....
Da, i za zračnice je isto.....
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 7 times
Prvi korak ti je da kontaktiras trgovca, ako je izvan zemlje, koju dokumentaciju trazi.
U HR, samo kupis i prijavis na mup.
Ako trgovac izvan zemlje trazi nabavnu dozvolu, tu je prva komplikacija za koju ne znam rjesenje (pitati na mup da li mogu izdati obrazac EU nabavne dozvole za oruzje C kategorije)
Mirok ti je u kratkim crtama dobro iznio postupak registracije, a upravni troskovi su sitni.
Nabavka crnog baruta u ducanu ide obicno uz predocenje potvrde o registraciji oruzja C kategorije
Ovo prethodno, bilo je jednostavno. Sad navodim komplikacije za koje mislim da ti ne trebaju u zivotu:
Nabavka olovne sacme ce biti problem, rijetko gdje se nadje.
A kad EU zabrani olovnu sacmu, onda ces tek imati problem za koju godinu.
Osim problema nabavke celicne sacme postavlja se pitanje da li ce ta puska biti atestirana za celicnu sacmu?
Sacmarica C kategorije za glinene golubove nije dobar izbor.
Na streljani za trap, ima pet stajacih mjesta. Ostala cetvorica nece cekati dok ti to napunis. Eventualno da si sam na streljani, pa da se malo rekreiras (ako ce te trpiti).
Sta je sa chokovima? za najdaljeg goluba treba puni chok.
Za lov to takodjer nije, jer lovacko oruzje mora biti B kategorije.
Razmisli zato o puski B kategorije.
Za trap - ako je svrha imati pusku za trap, uzmi trap pusku (B kategorija) s nabavnom dozvolom.
Ako hoces kompromis puske za trap ili lov, uzmi sporting tip puske. U svakom slucaju da bude testirana na neolovnu sacmu, po CIP-u.
Sad kad sam to sve rekao, ako te jos stvar zanima, jos mogu dodati:
Sacmarice C kategorije, jednom davno vidio sam u ponudi kod Rusana, dok je drzao program oruzja na crni barut. SUmnjam da to jos drzi, ali probaj pitati.
U HR, samo kupis i prijavis na mup.
Ako trgovac izvan zemlje trazi nabavnu dozvolu, tu je prva komplikacija za koju ne znam rjesenje (pitati na mup da li mogu izdati obrazac EU nabavne dozvole za oruzje C kategorije)
Mirok ti je u kratkim crtama dobro iznio postupak registracije, a upravni troskovi su sitni.
Nabavka crnog baruta u ducanu ide obicno uz predocenje potvrde o registraciji oruzja C kategorije
Ovo prethodno, bilo je jednostavno. Sad navodim komplikacije za koje mislim da ti ne trebaju u zivotu:
Nabavka olovne sacme ce biti problem, rijetko gdje se nadje.
A kad EU zabrani olovnu sacmu, onda ces tek imati problem za koju godinu.
Osim problema nabavke celicne sacme postavlja se pitanje da li ce ta puska biti atestirana za celicnu sacmu?
Sacmarica C kategorije za glinene golubove nije dobar izbor.
Na streljani za trap, ima pet stajacih mjesta. Ostala cetvorica nece cekati dok ti to napunis. Eventualno da si sam na streljani, pa da se malo rekreiras (ako ce te trpiti).
Sta je sa chokovima? za najdaljeg goluba treba puni chok.
Za lov to takodjer nije, jer lovacko oruzje mora biti B kategorije.
Razmisli zato o puski B kategorije.
Za trap - ako je svrha imati pusku za trap, uzmi trap pusku (B kategorija) s nabavnom dozvolom.
Ako hoces kompromis puske za trap ili lov, uzmi sporting tip puske. U svakom slucaju da bude testirana na neolovnu sacmu, po CIP-u.
Sad kad sam to sve rekao, ako te jos stvar zanima, jos mogu dodati:
Sacmarice C kategorije, jednom davno vidio sam u ponudi kod Rusana, dok je drzao program oruzja na crni barut. SUmnjam da to jos drzi, ali probaj pitati.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”