poluautomatsko oružije tipa ak 47 ili ar15

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Re: poluautomatsko oružije tipa ak 47 ili ar15

Post by sjekira » 11 Oct 2022, 09:54

16 inčna cijev i karabinski, kratki sustav povratnih plinova nije sretna kombinacija. Previše se plinova vraća u nosač zatvarača. Druga stvar je sam olakšani nosač zatvarača. Olakšan nasuprot standardnog.. pa je time i brži. Imam SW15 i stavio sam bolju oprugu i teži buffer i donekle smirio pušku.
Cijeli sustav je prilično jednostavan i nema puno mjesta za proizvesti loš AR15, tako da ne znam po čemu je SW15 izrazito loš. Evo, ima nepotrebno debelu cijev, no zbog iste je recimo i prilično precizna. Sama izrada je kvalitetna bez ikakvih zamjerki

Da uzimam novi AR15 (OK uvijek uzimam novu pušku takva je bolest) gledao bi neki model 16, 18 incha sa srednje dugim sustavom povratnih plinova od Windham Weaponery pod uvjetom da nije više od 1500k€. Možda čak i 20" cijevi.

VHS2 u civilnoj izvedbi nije poluautomatska verzija VHS vojne puške.

Za tehnikalije https://hrvatski-vojnik.hr/hellion-nova ... -produkta/

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 11 Oct 2022, 16:17

Sjekira
Zanimljiva razmisljanja o duzini cijevi! :A25:
Planiras li kakva najtecanja (kad pocnu) sa ovom klasom puske?

Ja sam krenuo od prve pomisli da nabavim: ar15 izvedenica, duzina cijevi 14.5, po uzoru na M4.
Ali onda sam imao naknadna razmisljanja, i okrenuo se ka duzj cijevi bar 18 incha.
Za time sam u potrazi.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 11 Oct 2022, 20:13

Stvar je mehanike... jednom kad zrno prođe "otvor" u cijevi i sve dok zrno ne izađe iz cijevi i plin se vrača u nosač zatvarača.. što je duže vrijeme koje treba zrnu da prijeđe taj put veća je sila na zatvarač, dakle veći trzaj i brže trošenje.. googlaj dwell time ar15.

Npr. ja da skratim cijev eliminirao bi taj negativni efekt prezasićenosti plinom.

Nisam razmišljao o natjecanju... na kraju najviše pucam sa 22lr i najviše se zabavim. Tko zna.

Moja razmišljanja o ar15, a pročitao sam dosta i pucao iz par. Puni potencijal 223 se iskoristi sa 20" cijevi. Originalni M16 i je nastao oko tog kalibra.. ima "rifle lenght" dužinu sustava povratnih plinova i time najkraći dwell time, dakle dva plusa: plin je hladniji i manje ga dolazi u zatvarač.. mekan osjećaj kad pucaš, a da ga se dodatno ugladiti (nisam prežalio onaj Coltov A4 ali tada mi je bilo previše)

https://thenewrifleman.com/the-ar15-buy ... eat-rifle/
Puno čitanja ali jako, jako dobra stranica.

Ovo je recimo koncept koji mene zanima
https://www.everydaymarksman.co/equipment/m16a5/

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 11 Oct 2022, 20:26

Iako bullpup treba baš voljeti, prati što će biti sa VHS2. Izbacit će sada civilnu verziju ( i novi pištolj) sa 20" cijevi, a kako se spominje i ozakonjenje prigušivača to je zgodna kombinacija... AR15 i prigušivači su komplicirana priča i nema velike ljubavi među njima osim nekum high end kombinacijama ili da se sam igraš sa podesivim plinskim blokom (sa neizvjesnim ishodom)

Đimi
Pozornik
Pozornik

Post by Đimi » 12 Oct 2022, 14:12

Off topic pitanje, ali zna li se o kakvom pištolju se radi? Nekakva nadogradnja neke postojeće linije ili nešto posve novo?

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 12 Oct 2022, 14:19

Novi model, bit će modularan. Kroz pola godine je vani.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 20 Oct 2022, 21:54

jolly moje mišljenje ako uzimas ar sam ovak ne za natjecanja, mislim da bilo koji mill spec ali pravi mill spec bio sasvim dovoljan tipa coltov, s&w, armalite i savage mislim da imaju u bojnoj. sasvim ok ak za natjecanje hoces onda uzmi po mom u hristi daniel defense sa 18 inchnom cjevi.
sad ovak ovi prvi sto sam naveo ak su dobri za američku vojsku onda su i za nas civile samo je cak po meni prednost 16incha cijev nasoram vojne od 14.5 a ovaj daniel defense je svoje modele ak sam dobro skuzio razvio za potrebe specijalnih postrojbi americkih i oni su po defoltu kvalitetom iznad mill spec-a tak da su vjv. i za natjecanja ok. ja bi rado ti pomogao i rekao sta i kolko ja znam al daj mi svoj broj moba u dm pa te nazovem jer ja i pisanje uzas :D radje bi si puco u koljeno.

nijoe
Razvodnik
Razvodnik

Post by nijoe » 03 May 2023, 14:21

Ima li ikakvih naznaka da bi automatsko oružje prepravljeno u poluautomatsko moglo postati zakonito u Hrvatskoj?
Ima jedan vz 58 u Češkoj sa mojim imenom na njemu.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 03 May 2023, 14:54

nijoe wrote:Ima li ikakvih naznaka da bi automatsko oružje prepravljeno u poluautomatsko moglo postati zakonito u Hrvatskoj?
Ima jedan vz 58 u Češkoj sa mojim imenom na njemu.
Kako je stanje sad, gotovo nemoguce je.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 05 May 2023, 22:54

Za sada poluatomatska puška mora biti poluatomatska u originalu a ne prepravljena.
Osobno ne vidim razlog zašto ali kako bi ameri rekli this is above my pay grade.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 06 May 2023, 00:28

matezg1 wrote:Za sada poluatomatska puška mora biti poluatomatska u originalu a ne prepravljena.
Osobno ne vidim razlog zašto ali kako bi ameri rekli this is above my pay grade.
Jedan jako jednostavan razlog, nas zakon dolazi iz EU direktive, bez izmjena. Nitko se nece izborit za vece izmjene, niti sam siguran da trenutno moze.

nijoe
Razvodnik
Razvodnik

Post by nijoe » 06 May 2023, 19:24

Direktiva vjerojatno donesena da nabije cijene poluautomatskih pušaka.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 06 May 2023, 19:28

nijoe wrote:Direktiva vjerojatno donesena da nabije cijene poluautomatskih pušaka.
Nije, to rade porezi, ovo je samo da se "ogranici" oruzje.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 May 2023, 22:23

nijoe wrote:Direktiva vjerojatno donesena da nabije cijene poluautomatskih pušaka.
EU direktive za sve i svasta se donose radi standardizacije zakona zemalja clanica. Mi ovdje cesto raspravljamo o EU direktivi za oruzje, medjutim direktive postoje za najsiri spektar zakona. Ujedno su i fleksibilne, a drzave ih mogu sporovditi na nacin da svojim zakoima postignu cilj u duhu direktive.
Nasuprot tome, uredbe su nesto sto se mora sporovoditi striktno
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

nijoe
Razvodnik
Razvodnik

Post by nijoe » 06 May 2023, 23:00

Stargazer wrote:
Pa ovom direktivom se ubijaju dvije muhe jednim udarcem - eliminiraju iz tržišta vojni surpluss i dižu cjenu sporter puškama jer nema konkurencije jeftinog vojnog viška. Lukavo.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 06 May 2023, 23:39

nijoe wrote:
Stargazer wrote:
Pa ovom direktivom se ubijaju dvije muhe jednim udarcem - eliminiraju iz tržišta vojni surpluss i dižu cjenu sporter puškama jer nema konkurencije jeftinog vojnog viška. Lukavo.
Ima dosta zemalja koje odjebu direktive, tipa slovenija, austrija, ceska, poljska itd.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 09 May 2023, 22:36

Cilj im je malo pomalo sve zabraniti to je krajnji cilj i kroz ovakve sve perfidne malo
po malo izmjene u cilju im je da nema uopće oružja samo se bojim da većina to neće shvatiti na vrijeme.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 10 May 2023, 05:22

Stargazer wrote:
Ima dosta zemalja koje odjebu direktive, tipa slovenija, austrija, ceska, poljska itd.
Direktive i jesu zamisljene da djeuluju kao smjernice, ne kao "zakoni". To sam napisao prethodno
Pojedine zemlje, zaista donose drugacije ili liberalnije zakone.
Medjutim ne zaboravi da ima i daleko strozih zemalja: Nizozemska, Njemacka, itd
Novcic ima dvije strane.
Da je EU htjela sprovesti aposultunu zabranu necega, donjela bi urednu a ne direktivu
matezg1 wrote:Cilj im je malo pomalo sve zabraniti to je krajnji cilj i kroz ovakve sve perfidne malo
po malo izmjene u cilju im je da nema uopće oružja samo se bojim da većina to neće shvatiti na vrijeme.
Zasto siriti psihozu na ovakav nacin?
Zemlje koje su htjele "sve zabraniti" to i jesu napravile jednim potezom pera preko noci.
Nema tu plana koji se potajno i postepeno sprovodi ka nekom tajnom cilju. Kad odluka padne, odmah se sprovede.

Decki stanite malo na loptu.
Jel vidite vi utjecaj medija, na vasa pisanja?
Probajte se malo suzdrzati od negativnih misli i takvih pisanja narednih nekoliko dana. Dok mediji malo splasnu.

Nasa vlada se do sad pokazala kao umjerena po ovome pitanju. Izjavila je saucesce obiteljima stradalih u Srbiji.
Historijski zakoni u HR donose se na sve demoratskiji nacin i ne vidim za sad naznaka da ce biti drugacije

Ono sto se kod nas desava, jest raspisanost u medijima. Sacekajmo da splasnu.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 10 May 2023, 06:21

Zadnjih nekoliko dana vecina clanova foruma izrazava brigu oko nikakvih nenajvaljenih mjera u Hrvatskoj.

Decki, ja to razumijem apslolutno, ali od kukanja po ovom zatvorenom forumu izmedju nas 20 nema nista.

Ne morate pisati sluzbena "Reagiranja" poput onog od gospodina Edgara u ime saveza HSAS, na 4 stranice.
Reagiranje za sad, objavio SK Felix Arba na svojim FB strabicama, stoltom je stavio na forum.
https://www.facebook.com/skfelixarba/?locale=hr_HR

Medjutim, minimalno sto mozete uciniti je da kad naletite na neki negativan clanak u medijima jeste da napiste komentare u prostor ispod takvog clanka.
Medjutim, moj savjet bi bio da to ne napravite na brzinu. 3 recenice, trt mrt, pa ste nesto napisali.

Lijepo sjednite, razmislite i napisite nekoliko ARGUMENTIRANIH recenica o tome sto mislite reci kao repliku na novinarska trkeljanja.

Mozete i ovaj link staviti.

Usporedite sebe sa drugim komentatorima:

Ako pogledate sta drugi ljudi pisu, po novinskim komentarima, to su komentari na nivou spamanja. Cesto puta skoro prostakluci.
I obicno su takvi svi komenrtari negativni.
Dakle, diginte se iznad tog.

Napravite kvalitetan komentar, koji ima glavu i rep. Uvod, razrada teme s argumentima, i zakljucak
(U skoli su vas ucili pisati slobodne sastavke) Tako napisite.
Deset povezanih recenica. Minimum. Da ima glavu i rep.

Mozete slobodno u kompjuteru imati svoju sprancu za slicne komentare pa komentirajte prema potrebi i prema netocnostima pojedinog clanka.
Sve se tu vrti oko 10 gluposti koje se pisu po medijima, i deset do petnaest argumenta iz zakona i prakse

Kukanje tipa, sta cu ja ako mi oduzme sve, ne moze to tako, kako je u Americi, pa gdje to ima, to je zaostalo - to nije argument.

Argument je sport, legalnost, tradicija lovstva, citat pojedinog zakonskog clanstva, uloga privatnog oruzja na pozitivnoj strani povijesti u domovinskom ratu, razlika izmedju legalnog i nelegalnog oruzja.

Vecina ste clanovi ovog foruma dosta godina, i sve argumente vec znate, educirani ste.
Pa onda komentirajte na takav nacin, i ne ovdje.

Nego tamo gdje u javnosti novinari bez odgovornsti pisu negativno i neargumentirano.
Turn better into best!

Marin Bralic
Skupnik
Skupnik

Post by Marin Bralic » 10 May 2023, 07:57

Jolly, sve ok. U pravu si kada pises da tu na forumu dizemo paniku radi nenajavljenih mjera. Istina je da, trenutno, kod nas, za sad, zakonodavac suti. Ali, siguran sam, da si i ti dobrano svjestan da ovo sto se dogadja trenutno u Srbiji ima itekako utjecaja i imati ce utjecaja i na nas!
Ne dao Bog, pa da se ovakvo sranje dogodi i kod nas, sto mislis, u kojem smjeru bi krenulo se kotrljati? Sto bi pisali mediji, sto bi trazili, i sto bi politika ucinila u tom trenutku?
Jasno mi je da, iz sucuti prema obitelji poginule djece, ljudi, pojedinci, pa i udruge koje imaju doticaja s oruzjem, sada sute. Ali cinjenica je da se ljudima ukida jedno pravo za koje su se desetljecima, stoljecima, borili i izborili da ga imaju. A u ovim trenucima to sve sapatom pada.
Da je to nesretno dijete, ne dao Bog!, kojim slucajem, uzelo kljuceve od tatinog auta i zaletilo se medju grupu djece, da li bi se onda stavljao dvogodisnji moratorij na registraciju auta? Da li ni mediji, u tom slucaju, trazili i podrzavali takvu mjeru?!
Ovo je suluda reakcija politike, i na to su trebale reagirati sve udruge, svi savezi,…, koji imaju iole malo veze s oruzjem. I u tekucoj drzavi Srbiji, i u okolnim drzavama, da ih se podrzi.
Sve ovo itekako ce imati utjecaja i na nas s prvim sranjem koje se moze dogoditi u svakoj drzavi, pa tako i u nasoj.
Jasno mi je da ides politikom, ostaviti malo da se stvari slegnu. Ali, ovo je ukidanje tesko stecenih prava na koju se, bez obzira na tezinu situacije, ipak trebalo promptno reagirati.
Jucer mi zena pricala s prijateljicom, u razredu njezina sina koji ide u 4 razred osnovne, je neko dijete izvalilo, nadam se u sali, glupost tipa da ce i on napraviti popis… Pozvana socijalna, policija,…, dosla policija tati doma, odnesli sve cijevi. Znaci, legalni si vlasnik, sve drzis u sefu, ali eto, klipsan ti pred drustvom izvali takvu bedastocu. I gotovo. Amen.
Da se to dogodilo prije ovog sranja u srbiji, siguran sam da skola uopce na takve gluposti nebi odreagirala.
Smrkljavci ce izvaliti glupost da ispadnu pametni u drustvu, a ocevi ce ostajati bez cijevi.
Ova situacija je, po meni, jaaako jako opasna, i tu krovne institucije su trebale odreagirati.
Ocekivati da ce pojedinci svojim komentarima na medijskim portalima nesto promijeniti je naivno. Ok, treba i to, ali prvo, svi celni ljudi su trebali dati u medijima jako artikulirano objasnjenje za rjesavanje ovakvih problema. A to sigurno nije ici u restrikcije legalnih vlasnika.
Udruge, celni ljudi, ljudi “s pedigrejom u ovom fahu”, oni trebaju reagirati prvi.
Mada, siguran sam, ako dodje do restrikcija, ti ce te restrikcije osjetiti zadnji. Mozda i u tom grmu lezi zec.
My2cents.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Post Reply