Nabava civilnog AK u HR (ne Kineskog)
Nabava civilnog AK u HR (ne Kineskog)
Kineske nebi kupovao, Izmash Saige su se rasprodale, polovno ne nađem. Jel postoji neka opcija osim uvoza?
Re: Nabava civilnog AK u HR (ne Kineskog)
S kolegom sam razgovarao na PM, ali neke stvari vrijedi i javno napisati.
Saiga je, uvođenjem sankcija, od good buy klase preša u visoku cjenovnu klasu, s definitivno narušenim omjerom uloženo/dobiveno. Ako je uopće uspijete naći. Zadnje što sam vidio su rabljene u Italiji po koliko toliko prihvatljivoj cijeni.
Ali ni u kojem slučaju ne očekujte da će vam je netko čak i rabljenu prodati za manje od 1000EUR.
Saiga je, uvođenjem sankcija, od good buy klase preša u visoku cjenovnu klasu, s definitivno narušenim omjerom uloženo/dobiveno. Ako je uopće uspijete naći. Zadnje što sam vidio su rabljene u Italiji po koliko toliko prihvatljivoj cijeni.
Ali ni u kojem slučaju ne očekujte da će vam je netko čak i rabljenu prodati za manje od 1000EUR.
Jel mislite da mi je bolje onda uvesti novu pušku nekog drugog proizvođača?Mirok wrote:Mislim da je Saiga ,po tim uvjetima,neisplativa.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Preporuke na poljski WBP u Sloveniji, sada ga ima već par trgovaca. Isprobana kvaliteta. Uzeti Jack Premium sa bočnom šinom. Ima i .223 i 7.62x39.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
Ja sam imao u ruci Saigu i kineza jednog kraj drugog i kinez mi puno bolje i robusnije izgleda. Pucao sam iz kineza sa preklopnim kundakom i cisto ok je. Po meni vrlo dobra kupovina.
Zna li netko sta je sa Crvenom Zastavom? Nesto se pricalo da ce i njih biti za kupiti kod nas.
Zna li netko sta je sa Crvenom Zastavom? Nesto se pricalo da ce i njih biti za kupiti kod nas.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Iskren da budem,ja bih bio sklon prije M4 obitelji......zoki25 wrote:Jel mislite da mi je bolje onda uvesti novu pušku nekog drugog proizvođača?Mirok wrote:Mislim da je Saiga ,po tim uvjetima,neisplativa.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Pitanje za poznavaoce ponude AK na trzistu:
Koje sve tvornice proizvode neku inacicu AK za civilno trziste, nama blisko, na pr EU?
Sta sve uopce postoji?
Koje sve tvornice proizvode neku inacicu AK za civilno trziste, nama blisko, na pr EU?
Sta sve uopce postoji?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Hvala na preporuci, pogledat ću šta nudejohnnyboyy1711 wrote:Preporuke na poljski WBP u Sloveniji, sada ga ima već par trgovaca. Isprobana kvaliteta. Uzeti Jack Premium sa bočnom šinom. Ima i .223 i 7.62x39.
-
Mirok
- Brigadni General

Nekako mi se čini.......da će i o tome politika odlučiti...?Mario_Zg wrote:Ja sam imao u ruci Saigu i kineza jednog kraj drugog i kinez mi puno bolje i robusnije izgleda. Pucao sam iz kineza sa preklopnim kundakom i cisto ok je. Po meni vrlo dobra kupovina.
U sličnoj sam dilemi...
Isprobao Saigu, kvaliteta izrade mi uopće ne ulijeva povjerenje.
Isprobao Saigu, kvaliteta izrade mi uopće ne ulijeva povjerenje.
Put your money where your mouth is.
Koristim Saigu u 5,45x39 i mogu reći da je nema nikakve razlike u praksi u odnosu čak i na višestruko skuplji high end AR. AK u tom kalibru je milina za korištenje, osjetno mirnija od AR i mnogi se vlasnici američke puške iznenade jer gutaju priče kako je AK ovakav i onakav. Kad krene brza paljba a ciljnik cijelo vrijeme ostaje na meti, onda se vidi kakav je to metak. Kad se ispolira okidač, nema te tvorničke AR koja se s time može mjeriti. Tek okidači koji se zasebno kupuju za AR su bolji. Praktična preciznost je jednaka. Maksimalna preciznost je veća od onog što ja kao strijelac mogu. Jednostavnost i intuitivnost su već poznati, u kvaliteti izrade nisam našao nikakve probleme na Saigama. Nisam imao apsolutno nikakvih problema, zastoja i sl. a bilo je korištenja u raznim uvjetima i dinamici. Streljivo koje koristim staro je 50 godina, nikakvih problema.
Evo jednog treninga s opisanom puškom: https://www.facebook.com/1010701524/vid ... 712694437/
Kod neke dinamike, kad se čovjek umori i kad tajmer pritišće, jednostavnost AK postaje prednost.
Problemi kojima sam svjedočio na SIG MCX i HK MR223 su pomalo sramota za te puške i njihovu cijenu, na Saigama toga nema.
Kod nas se AK kupuje da bude što jeftiniji i obavezno u 7,62x39. AK je odavno prestao biti samo 7,62x39 platforma, osim valjda kod nas.
Što se tiče ostalih AK, priča je nekako ovakva:
Sa Zastavom rade firme koje od njih uvoze godinama, ali nemaju previše interesa za AK modele. Ta dugogodišnja suradnja onemogućuje trećim firmama da uvezi njihove AK.
Saige su u HR ulazile preko Slovenije, a u SLO iz Italije. Maštoviti Talijani zaobilazili su sankcije, ali nisam siguran kako je sad s time. Saiga je ipak određeno mjerilo po kojem se ostali AK ravnaju, osobno ne bih čekao da je igdje vidim na prodaju. Postoji dobar razlog zašto ih nema po oglasnicima. Imali su 70 godina da usavrše proizvodnju, na način da uz minimum uloženog izvuku maksimum. To što su ruski AK lakši od kineskih ili srpskih nije mana nego prednost i na to se išlo ciljano. Stjecajem okolnosti bušio sam klip na Saigi. Vrlo kvalitetan i tvrd čelik.
Kineski AK u 7,62x39 ulaze i ok, kakav metak, takva i puška.
Evo jednog treninga s opisanom puškom: https://www.facebook.com/1010701524/vid ... 712694437/
Kod neke dinamike, kad se čovjek umori i kad tajmer pritišće, jednostavnost AK postaje prednost.
Problemi kojima sam svjedočio na SIG MCX i HK MR223 su pomalo sramota za te puške i njihovu cijenu, na Saigama toga nema.
Kod nas se AK kupuje da bude što jeftiniji i obavezno u 7,62x39. AK je odavno prestao biti samo 7,62x39 platforma, osim valjda kod nas.
Što se tiče ostalih AK, priča je nekako ovakva:
Sa Zastavom rade firme koje od njih uvoze godinama, ali nemaju previše interesa za AK modele. Ta dugogodišnja suradnja onemogućuje trećim firmama da uvezi njihove AK.
Saige su u HR ulazile preko Slovenije, a u SLO iz Italije. Maštoviti Talijani zaobilazili su sankcije, ali nisam siguran kako je sad s time. Saiga je ipak određeno mjerilo po kojem se ostali AK ravnaju, osobno ne bih čekao da je igdje vidim na prodaju. Postoji dobar razlog zašto ih nema po oglasnicima. Imali su 70 godina da usavrše proizvodnju, na način da uz minimum uloženog izvuku maksimum. To što su ruski AK lakši od kineskih ili srpskih nije mana nego prednost i na to se išlo ciljano. Stjecajem okolnosti bušio sam klip na Saigi. Vrlo kvalitetan i tvrd čelik.
Kineski AK u 7,62x39 ulaze i ok, kakav metak, takva i puška.
- jolly
- Cinker - bojna

Ariel, hvala na kvalitetnom feedbacku! 
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Mene osobno ta mirnoća cijevi/puške kod 5,45 oduševljava.
Nema onoga skakanja puške kao kod 7,62.
Uvijek bih bio za taj kalibar,jedino što mi se čini da je malo problem sa nabavkom municije.
Nema onoga skakanja puške kao kod 7,62.
Uvijek bih bio za taj kalibar,jedino što mi se čini da je malo problem sa nabavkom municije.
Znam ti ja jednu Saigu 103, lagano rabljenu, oko 500 metaka da je na prodaju za 1700 eura, druga opcija ti je poljski WBP Jackzoki25 wrote:Kineske nebi kupovao, Izmash Saige su se rasprodale, polovno ne nađem. Jel postoji neka opcija osim uvoza?
1700EUR za rabljenu Saigu, stvarno nisam očekivao da su toliko skočile cijene.
Baš sam se informirao malo o WPB Jack, čini se da je na dobrom glasu a po meni prihvatljivoj cijeni, jedino što se uvoz oružja čini kao žešća glavobolja. 1700 eura za rabljenu Saigu mi je malo previše iskreno, ali svjestan sam da su rijetke..Stargazer wrote:Znam ti ja jednu Saigu 103, lagano rabljenu, oko 500 metaka da je na prodaju za 1700 eura, druga opcija ti je poljski WBP Jackzoki25 wrote:Kineske nebi kupovao, Izmash Saige su se rasprodale, polovno ne nađem. Jel postoji neka opcija osim uvoza?
Iz bojna.hr su mi rekli da će uvoziti Zastava PAP G od 9. mjesecaMario_Zg wrote:Ja sam imao u ruci Saigu i kineza jednog kraj drugog i kinez mi puno bolje i robusnije izgleda. Pucao sam iz kineza sa preklopnim kundakom i cisto ok je. Po meni vrlo dobra kupovina.
- jolly
- Cinker - bojna

Namjera je hvale vrijedna. Ali ovisit ce o mnogo faktora.zoki25 wrote:Iz bojna.hr su mi rekli da će uvoziti Zastava PAP G od 9. mjesecaMario_Zg wrote:Ja sam imao u ruci Saigu i kineza jednog kraj drugog i kinez mi puno bolje i robusnije izgleda. Pucao sam iz kineza sa preklopnim kundakom i cisto ok je. Po meni vrlo dobra kupovina.
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=8070
Turn better into best!
Nista od toga.zoki25 wrote:Iz bojna.hr su mi rekli da će uvoziti Zastava PAP G od 9. mjesecaMario_Zg wrote:Ja sam imao u ruci Saigu i kineza jednog kraj drugog i kinez mi puno bolje i robusnije izgleda. Pucao sam iz kineza sa preklopnim kundakom i cisto ok je. Po meni vrlo dobra kupovina.
https://balkaninsight.com/2023/07/06/be ... st-serbia/
A ni prije ovog nije bilo, uvoznik za Zastavu ti je Induchem, ali vec par godina nisu dobili nista od njih. Uglavnom zastavu mozes prekrizit, barem europsku. Brownells njemacka ti ima Zastava USA M70
https://www.brownells-deutschland.de/ZP ... -100040769