Reloading u RH - ANKETA

Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

Post Reply

Kako odrađujete precizni reloading za VK pušku?

Poll ended at 12 Oct 2023, 11:58

1. OCW i varijacije - Optimum charge weight - Tj. Promijenom količine baruta i udaljenosti zrna od žljebova. Tkz. Ladder testovi na različitim daljinama, različitim brojem hitaca. Dok se ne dobije najmanja grupa.
4
17%
2. OBT i varijacije - Optimum barrel time. Tj. Podešavanjem količine baruta i udaljenosti zrna od žljebova za dobiti točno određeni parametar: brzina ili vrijeme zrna u cijevi.
2
9%
3. Koristim tuner za fino podešavanje.
0
No votes
4. Odabirom ispravnih komponenti, a dalje podešavam kompletnu platformu.
6
26%
5. Ne bavim se reloadingom, koristim Match tvorničko streljivo.
2
9%
6. Ne bavim se preciznim reloadingom za VK pušku, ali punim streljivo sam u druge svrhe. IPSC, pištolj, lov i sl.
6
26%
7. Precizno pucanje kao i reloading me ne interesiraju.
0
No votes
8. Nešto drugo. Napisati u komentarima.
3
13%

Total votes: 23

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Reloading u RH - ANKETA

Post by IB43 » 12 Sep 2023, 11:58

Kako je ova tema gotovo mrtva. Napravio sam malu anketu da vidimo gdje su i koliko ima aktivnih korisnika koji se ovim uopće bave.

Namjerno sam napravio za precizno VK puška, jer tu se sve zakomplicira i vidi se profil korisnika. Ali opcije su za sve, uključujući i one koje precizno i reloading uopće ne interesiraju.

Eto, pa da vidimo kako tu stojimo.

PS
Stavio sam da je anketa 30 dana i moguće je odabrati više opcija. Npr. 1,2,3 ili 5,3. I slično. Naravno, 7 i 1 je nespojivo.
Može se naknadno mijenjati.

junge95
Pozornik
Pozornik

Re: Reloading u RH - ANKETA

Post by junge95 » 12 Sep 2023, 12:03

Punim samo za vlastite potrebe u reenactmentu. Znači samo manevarci.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 12 Sep 2023, 12:05

junge95 wrote:Punim samo za vlastite potrebe u reenactmentu. Znači samo manevarci.
Odaberi 8. Poanta je i koliko će aktivnih korisnika uopće glasati. Punjenje manevarskog je tkđ. reloading.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 12 Sep 2023, 12:48

IB43 wrote:Poanta je i koliko će aktivnih korisnika uopće glasati.
Hvale vrijedna tema, medjutim:
Prema odazivu na anketu o popularnosti branda pistolja, (62 glasa) procjena je da nas ima aktinvih ne vise od 100 ljudi na forumu.
Sad je pitanje od tih 100, koliko ih se bavi reloadingom.
Obzirom na prethodne ankete a najpopularnija je imala 62 glasa, a najmanje popularna 16, vjerujem da mozes ocekivati odaziv do 10 ili 12 ljudi u optimisticnoj varijanti.

Vidjet cemo u nastavku.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 12 Sep 2023, 13:00

U tome i jest poanta. Ne samo gdje smo, nego i koliko će korisnika uopće kliknuti. Opcije su za sve.

Društvene mreže gore na ovim temama.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 12 Sep 2023, 18:20

Samo da pojasnim za one koje buni terminologija.

Opcija 1 bi bila najčešća koju viđam na streljani i po društvenim mrežama. To bi bilo npr. pucati po 3 u metu na 100m i naći punjenje i jump za najmanju grupu. Komponente se mijenjaju prema grupama.

Opcija 2 bi bila tražiti najmanje varijacije brzine ovisno o punjenju i jumpu. Bez obzira na ispucani uzorak. 1 po punjenju (flat spots = Satterlee ladder) ili 20, svejedno. Kao i računati punjenje npr. sa Gordon reloading tools ili u Quick loadu. Komponente se mijenjaju prema varijacijama brzine.

Opcija 4 bi bila odabir ispravnih kvalitetnih komponenti za twist i dužinu cijevi u cilju najbolje vanjske balistike. Postavljanje jumpa i punjenja u neosijetljivi raspon (ako ga ima) ili na željenu brzinu. I onda ako radi, radi. Ako ne radi onda idu druge komponente. Ako ni to ne radi, očito je problem u platformi: vijci, optika, bipod, zadnja vreća ili loša platforma.

Ostalo mislim da je jasno samo po sebi.

Npr. Da je Eric Cortina član foruma, on bi naglasio 1,2,3.
Keith Glasscock (Wining in the Wind) bi naglasio 1 i 4.
Jack Neary (benchrest) bi naglasio 1
Speedy (benchrest) bi naglasio 1 i 3
Bryan Litz bi naglasio 4 i 5.

Ono što se najčešće viđa na streljani i društvenim mrežama je kombinacija 1,2,3

lampaš
Razvodnik
Razvodnik

Post by lampaš » 13 Sep 2023, 13:23

kliknuo sam 8 pošto sam friški pištoljaš i (još) ne punim municiju. Puška me interesira rekreativno, možda jednog dana...

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 13 Sep 2023, 18:52

Da. Opcija ne bavim se reloadingom ali planiram ubuduće nedostaje. A bitna je opcija, jer od te skupine bi dolazili upiti na temi.

Tko puca samo precizno pištolj tvorničkim streljivom ili MK, opcija 5 je OK. Stavio sam pušku radi komplikacija koji profiliraju reloadere.

Iz ovo malo glasova već se polako nazire slika zašto je tema mrtva, u odnosu na popularnost koju ima na društvenim mrežama. Nije radi nedostatka interesa i reloadera na forumu. Izostanak opcije 3 i 2 govori da se radi o starijoj iskusnoj populaciji koja preferira klasične metode poput opcije 1. A visok postotak opcije 4 govori i da su u pitanju osobe koje itekako znaju što rade. Imaju uhodane sisteme i ništa za pitati.

Visoka opcija 6 (bez da je odabrana i neka druga) govori da je na forumu i puno pištoljaša i lovaca. Koji su tkđ iskusni reloaderi i znaju da im je npr. za lov bitna terminalna balistika, a ne jeli grupa 9mm ili 18mm.

U biti činjenica da je tema tako neaktivna je i dobra i loša. Na forumu predvladavaju iskusni reloaderi, što je dobro. Ali novih je izgleda malo, što je loše. Ako vas ima kliknite 8 poput lampaša i u komentar "8 Novi".

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 26 Sep 2023, 19:38

2 tjedna isteklo, ostala još 2. Ako ima netko da mu je promaklo, a sudjelovao bi.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 14 Oct 2023, 16:43

Isteklo. U biti onaj prvi zaključak ostaje nepromijenjen.

Iznenađuje 0% tunera, a viđam ih na natjecanjima.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 14 Oct 2023, 22:02

Sve u svemu, 23 glasa, nije lose. :A25:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 17 Oct 2023, 00:58

Anketu nisam na vrijeme vidio, ali punim. Uglavnom za lov i gušt, karabinsko i sačmeno. Razlog? Najprije jer uživam u tome, onda dobijem metak po želji i potrebi s pristojnom grupom i imam konstantu kad ga nađem. I zadnje, ipak je jeftinije. Pogotovo kad iskoristim komponente (barut i čahuru) od vojnog fmj streljiva. A dobijem i čahura od kolega lovaca, nitko osim mene ne puni ali mi skupe svi po malo pa imam zalihu. Zrna nabavim prilično jeftino, kapisli sam uzeo više kad je bilo. Neko vrijeme sam miran. Napunim, testiram, igram se i uživam. Dobar metak za 8x57 me izađe oko 0.50 eura, što je prilično jeftino. A znam šta imam u cijevi. Sačmeno ponekad za zimu i gušt, jer je stvarno uživancija loviti sa svojim patronama. Za one koji ne znaju, puno lakše je napuniti upotrebljiv karabinski metak nego sačmeni.

Rolipop
Civil
Civil

Post by Rolipop » 31 Mar 2024, 10:36

Ja isto kasnim na anketu i skoro u cijelosti potpisujem post od Iggyja...
Iskustva su mi trenutno skromna ali radim na tome.
Streljanu i provjeru imam na raspolaganju jednom mjesečno tako da imam dosta vremena između punjenja.

Post Reply