Oružni list - par pitanja

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
BlueDog
Pozornik
Pozornik

Oružni list - par pitanja

Post by BlueDog » 15 Sep 2023, 08:49

Pretrazivao sam forum i citao ali nisam siguran, pa cu proci svoje upite ovdje.

1.
Kako streljana LAS u Zagrebu zatvara u 12mj ove godine, ja od tada vise nisam clan niti jednog streljackog kluba.
Jel to onda znaci da mogu ocekivati u odredenom periodu da mi netko iz MUPa kuca na vrata i uzima oruzje i oruzni list jer vise kakti nisam aktivan?

Tako sam citao ovdje da bi streljana trebala biti duzna prijaviti MUPu ljude koji vise nisu aktivni i onda oni fino rijesavaju to na taj nacin?

2. Vise kao podpitanje na prvi dio, cemu onda pise na oruznom listu da mi je registracija pistolja za sport trajna ako mi se oduzima cim vise nisam uclanjen u neki klub tj. streljanu?
Koliko sam shvatio ako je oruzje registrirano za lov, apsolutno je nebitno da li je osoba aktivna u tome ili ne. Oruzja su sigurna i nitko ih nece doci zapljeniti?

3.
Jel se moze oruzje koje je trenutno registrirano kao sportsko, jednog dana prebaciti na lovacko u oruznom listu? Ako je odgovor da, jel procedura komplicirna?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Oružni list - par pitanja

Post by Mirok » 15 Sep 2023, 09:34

Ukoliko je OL na sport,postoji mogućnost da se oružje oduzme ako nisi član kluba.
Propisi kažu da sportaš gubi razlog posjedovanja oružja(ne bavi se tim sportom).
Lovci imaju oružje na trajno(lov se ne tretira kao sport) .
Lovci su morali proći lovački ispit,dobivanjem diplome stekli su status lovca i pravo na lovačko oružje.
Orużje za sport možeš prebaciti na lovačko(ako si lovac) i ako oružje zadovoljava uvjeta za lovačko oružje.
Ukoliko je to kratko oružje,tada mora biti min kalibra 7,62 i snage min 300 J.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 15 Sep 2023, 11:28

Alternativa može biti i prebacivanje oružja na držanje(samoobrana).
Tada nema ograničenja kao kod lovačkoga oružja( min kalibar i udarna moć).

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 15 Sep 2023, 12:08

Učlani se u neki drugi streljački klub.

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 15 Sep 2023, 12:11

Koliko ja vidim zatvara se samo streljana, klub i dalje radi. Nema svaki klub svoju streljanu tako da dok plaćaš članarinu klubu ti si član streljačkog saveza i zadovoljavaš uvjete.

BlueDog
Pozornik
Pozornik

Post by BlueDog » 15 Sep 2023, 13:09

Mirok wrote:Alternativa može biti i prebacivanje oružja na držanje(samoobrana).
Tada nema ograničenja kao kod lovačkoga oružja( min kalibar i udarna moć).
Koliko znam ovo je tesko da cu dobiti jer nemam razloge koji su opravdani za to.
Lovacki sam vec htio srediti prije ali nikako da krene pa sam poceo preko sporta, a svi su mi rekli da je najbolje imati jedno i drugo.
Znaci lovacki i sportske opcije.
zdebat wrote:Učlani se u neki drugi streljački klub.
Morat cu vidjeti koje uopce opcije imam, preci onaj popis streljana/klubova u Zagrebu.
samoborac wrote:Koliko ja vidim zatvara se samo streljana, klub i dalje radi. Nema svaki klub svoju streljanu tako da dok plaćaš članarinu klubu ti si član streljačkog saveza i zadovoljavaš uvjete.
To nisam znao, jel mi mozes pojasniti onda kako to funkcionira, koje aktivnosti onda oni imaju tj. nude kao klub? Moraju i dalje imati neku fizicku lokaciju ili?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 15 Sep 2023, 17:19

BlueDog wrote:Pretrazivao sam forum i citao ali nisam siguran, pa cu proci svoje upite ovdje.

1.
Kako streljana LAS u Zagrebu zatvara u 12mj ove godine, ja od tada vise nisam clan niti jednog streljackog kluba.
Jel to onda znaci da mogu ocekivati u odredenom periodu da mi netko iz MUPa kuca na vrata i uzima oruzje i oruzni list jer vise kakti nisam aktivan?

Tako sam citao ovdje da bi streljana trebala biti duzna prijaviti MUPu ljude koji vise nisu aktivni i onda oni fino rijesavaju to na taj nacin?

2. Vise kao podpitanje na prvi dio, cemu onda pise na oruznom listu da mi je registracija pistolja za sport trajna ako mi se oduzima cim vise nisam uclanjen u neki klub tj. streljanu?
Koliko sam shvatio ako je oruzje registrirano za lov, apsolutno je nebitno da li je osoba aktivna u tome ili ne. Oruzja su sigurna i nitko ih nece doci zapljeniti?

3.
Jel se moze oruzje koje je trenutno registrirano kao sportsko, jednog dana prebaciti na lovacko u oruznom listu? Ako je odgovor da, jel procedura komplicirna?
1. Na stranicama klub LAS imas postupak kluba, koji je duzan prijaviti mup-u neaktivnog strijelca.
ne znamo da li ce klub LAS i dalje postojati, kao udruga ili ce se zatvoriti kao udruga - nakon zatvaranja streljane.
Oruzni list je trajan, dok ispunjavas uvjete za sportskog strijelca, a to bi znacilo barem da placas clanarinu i da si regsitriran kao aktivni stijelac kroz sustav HSS IS, sto prijavljuje uprava kluba.

2. ne mozes biti aktivni strijelac bez clanstva u nekom klubu. Onnda ne ispunjavas uvjete, i ukida se OL.
S druge strane svaki klub clanica HSS ima obavezu da imaju pristup nekoj streljani, prema statutu HSS-a.
Mislim da je LAS clanica zagrebackog streljackog saveza i preko njih imas pristup na vrapcanski potok i na oboj, kao clan kluba LAS (ako se klub kao udruga ne zatovri).

U zakljucku, na 1 i 2, sve ovisi da li ce klub ici u likvidaciju. Ako klub ostane postojati kao pravna osoba, placas clanarinu i ides na dostupne streljane. A oni te vode kao aktivnog strijelca
Ako klub ide u zatvaranje i likvidaciju, klub ne postoji upisi se u drugi klub.
(biraj pametno gdje ces se upisati, i raspitaj se dobro. neki klubovi se bave iskljucivo zracnim programom, treba ici u klub koji se bavi VK strelajstvom)

3. Sportsko oruzje se moze registrirati kao lovacko. Moras imati lovacki ispit, diplomu ili iskaznicu lovackog saveza. jedino sto ne mozes registrirati kao lovacko to je: malokalibarski sportski pistolj, niti bilo koji pistolj kalibra manjeg od 7.62 mm energije manje od 300 joula. AKo to imas ko sportsko, ne mozes registrirati ko lovacko. Svo ostalo oruzje mozes preregistirati kao lovacko ako imas diplomu ili iskaznicu HLS.
Last edited by jolly on 15 Sep 2023, 17:32, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Sep 2023, 17:29

BlueDog wrote: To nisam znao, jel mi mozes pojasniti onda kako to funkcionira, koje aktivnosti onda oni imaju tj. nude kao klub? Moraju i dalje imati neku fizicku lokaciju ili?
Ovo sam objasnio u prethodniom postu.
LAS ima streljanu u nekakvom posjedu. Ta streljana prestaje sa radom.
medjutim u Zagrebu postoje i druge streljane.
Ako se klub LAS ne zatvori, onda imas preko kluba nekakav pristup na druge streljane.
U Zagrebu je ovo rijeseno za sve klubove clanove zagrebackog saveza, a LAS je mislim clan zagrebackog saveza.

Drugim rijecima, ako zatvore streljanu, ne mroa klub prestati sa radom.
Moze se samo orijentirati na druge streljane u okolici.

Ako klub bude isao u zatvaranje i formalni prestanak rada, gasenje, likvidacija, moras se upisati u drugi klub.

Sto se tice lovackog ispita, zovi u lovacki savez u zagrebu i informiraj se kod njih.
Ja sam nacelmo protiv miuljanja za oruzni list preko lovackog ispita samo radi papira, pa bih preporucio bih da se aktiviras kao lovac.
To je jedna posve drugacija aktivnost od streljastva, i postoje razne mogucnosti. Od clanstva u lovackom drustvu do komericjalnog lova uz placanje, ili lova u gostima.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

samoborac
Skupnik
Skupnik

Post by samoborac » 15 Sep 2023, 17:33

Razgovarao sam sa Goranom, voditeljem streljane. Kao što sam rekao SK Las će i dalje postojati i dok mu plaćaš članarinu i član si kluba vode te kao strelca.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Sep 2023, 18:04

Sad je samo pitanje, da se kolega aktivira na drugim streljanama, kao clan istog kluba. :A25:
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Sep 2023, 13:18

Čisto za informaciju.....
Naslijedfio sam MK revolver od pok oca.
Nije naravno išao pod lovačko i na PU su mi sami ponudili da zatražim na držanje(samoobrana).
Tako sam zatražio i odobrili su mi!

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 08 Dec 2023, 22:42

Iako nije nužno tema o streljanama, ali se LAS ovdje zadnji put spominje...Lijepo su osvježili i web stranice što mi je drago, ali primjetih da je u članarinama nestao popust za višegodišnje članove, svi plaćaju 100€, početnici i članovi 10 godina...ili ja nešto krivo gledam :?:

BlueDog
Pozornik
Pozornik

Post by BlueDog » 08 Dec 2023, 23:10

frulica wrote:Iako nije nužno tema o streljanama, ali se LAS ovdje zadnji put spominje...Lijepo su osvježili i web stranice što mi je drago, ali primjetih da je u članarinama nestao popust za višegodišnje članove, svi plaćaju 100€, početnici i članovi 10 godina...ili ja nešto krivo gledam :?:
Ja ne vidim vise opcije clanske na 1mj, 6mj i 1 god. Samo postoji sada 1 godina.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Dec 2023, 23:16

Na novim strancama imas.
Godisnja clabarina 100 eur
Promotivna (mjesecna) 50 eur
Turn better into best!

Post Reply