.50 BMG

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Bear
Pozornik
Pozornik

.50 BMG

Post by Bear » 19 Sep 2023, 13:01

Zdravo moze li se negdje na području Hr/Slo nabaviti puska u kalibru 50 bmg?

frulica
Narednik
Narednik

Re: .50 BMG

Post by frulica » 19 Sep 2023, 14:53

Po pravilniku iz 2008 jedini 50 cal koji je dozvoljen u puščanom kalibru je .500SW. 50 BMG se nigdje ne spominje.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1211.html

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 19 Sep 2023, 17:51

frulica wrote:Po pravilniku iz 2008 jedini 50 cal koji je dozvoljen u puščanom kalibru je .500SW. 50 BMG se nigdje ne spominje.

Stupanjem na snagu zakona o nabavi i posjedovanju oruzja gradjana 2018, ovaj pravilnik je stavljen van snage.

Članak 83.

Stupanjem na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o oružju (»Narodne novine«, br. 63/07., 146/08. i 59/12.), Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika u postupku za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi (»Narodne novine«, br. 33/08.), Pravilnik o vrstama i dozvoljenim kalibrima oružja za samoobranu (»Narodne novine«, br. 33/08.) i Pravilnik o vrstama i dozvoljenim kalibrima športskog oružja (»Narodne novine«, br. 35/08.).

Bear wrote:Zdravo moze li se negdje na području Hr/Slo nabaviti puska u kalibru 50 bmg?
Mislim da moze.
Imas jedan na starijim oglasima ovdje, prodavao gosp Rebec.
Kad sam zadnji put bio u njegovoj trgovini, mislim da je jos puska bila tamo.

Medjutim, moje je miisljenje da je za Hrvatske uvjete to nepotrebno.
To je kalibar za gadjanje na 2 km. Mi nemamo takvih streljana.
Najdalje sta mozes gadjati u HR je do 600 metara, ako klub ima pristup takvoj streljani, a samo su dvije takve streljane u hrvatskoj

Drugo, pravila natjecanja po disciplinama uskladila su se oko F klase, sto znaci do 8 mm kalibra.

Trece sport,
Sta se sporta tice, sad je vec i 338 lapua magnum potisnut s natjecanja. Zadnje natjecanje koje pamtim di je maksimalni kalibar bio 338 LM, je bilo 2019 godine.
Iza toga prakticki sva natjecanja u HR su bila prema f klasi, do 8 mm.

Streljivo
Konacno cijena municije, je takva da je koristenje puske u 50 bmg dosta restriktivno.

Od ostalih velikih kalibara, sjecam se sa starog snajper kupa na grobniku, da su gosti iz austrije znali nositi neke slicne topove, cini mi se 408 Chey Tac. ili tako nesto.
Ali za 600 metara, to je sve preglomazno i nepotrebno. A ni precisnost nije bas da me impresionirala.

Moje vidjenje je da je to kalibar za "kolekciju" (na sportskom oruznom listu), i za jednom godisnje prosetati na strelistu. Kad ga bas neko zeli za gust, da ga ima.

Pogledaj i ponudu u Artkek centar, sponsor je na forumu.

Za info.
mojster wrote:Imamo sve spremno za isporuku pušaka Bushmaster BA50 cal. .50 BMG. Novu pušku možete kupiti u Rijeci, cijena 59.275,00 HRK.
mojster wrote:Prodam novu pusku Bushmaster, model BA50, kalibar .50BMG (12,7x99mm). Cijev 30'' Lothar Walther, spremnik na 10 metaka. Cijena 59.275,00 HRK (7770,00 Euro).
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Sep 2023, 19:01

Bear wrote:Zdravo moze li se negdje na području Hr/Slo nabaviti puska u kalibru 50 bmg?
Inace dodao bih na prethodno da su tvoji malobrojni postovi dosta cudni.

Prvi post, trazis VHS2/Hellion
Treci post, trazis HK243
Cetvrti post, dijelovi za ak.
Peti post, trazis ar15
Sesti post, trazis 50 bmg.

Sve bez objasnjenja.
Nema mi tu ni slijeda ni kontinuiteta. I ako sam dobro shvatio imas lovacku dozvolu. :?:
Vrlo cudni interesi, koje osobno bas ne mogu uvrstiti u neki main stream ni lova, ni sporta.
Bilo bi lijepo da objasnis malo ova tvoja lutanja.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 19 Sep 2023, 19:18

jolly wrote:
frulica wrote:Po pravilniku iz 2008 jedini 50 cal koji je dozvoljen u puščanom kalibru je .500SW. 50 BMG se nigdje ne spominje.

Stupanjem na snagu zakona o nabavi i posjedovanju oruzja gradjana 2018, ovaj pravilnik je stavljen van snage.

Članak 83.

Stupanjem na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o oružju (»Narodne novine«, br. 63/07., 146/08. i 59/12.), Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika u postupku za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi (»Narodne novine«, br. 33/08.), Pravilnik o vrstama i dozvoljenim kalibrima oružja za samoobranu (»Narodne novine«, br. 33/08.) i Pravilnik o vrstama i dozvoljenim kalibrima športskog oružja (»Narodne novine«, br. 35/08.).
I znači li to da sad više nema pravilnika o dozvoljenim kalibrima?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Sep 2023, 20:44

frulica wrote:
I znači li to da sad više nema pravilnika o dozvoljenim kalibrima?
Da. Upravo tako.

jedino ogranicenje o kalibrima meni poznato slijedi iz pravilnika o koristenju lovackih naboja - gdje definriaju minimalnu snagu kalibra za pojedinu divljac.
(ogranicava se minimalna snaga, ali ne maksimalna).
Plus ogranicenje minimalnme snage pistolja koji se registrira kao lovacki sto je navedeno u zakonu u nabavi i posjedovanju oruzja gradjana.
To su organicenja za koja znam. Prethodni pravilnik koji si naveo je ukinut zakonom iz 2018

Ako gledas sportsko streljastvo, pa i lov, zaista za neki pravilnik o kalibrima nema smisla.
U sportu ima toliko kalibara izmedju minimalnog i maksimalnog, i svakodnevno novi izlaze, da to nema smisla vise administrirati.
isto tako i za lovacke kalibre. Ocito, zakonodavac je ovo uvidio.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 19 Sep 2023, 20:46

Pravilnik je stavljen van snage,ne postoji više.
Navedeni kalibar se može nabavljati......
E sad namjena....?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 19 Sep 2023, 21:48

Koja bi bila namjena 50ice?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Sep 2023, 09:46

Mirok wrote:Koja bi bila namjena 50ice?
Mirok, kakvo je to pitanje?

Pa svakome je jasno:
za lov na prepelice!
:D :mrgreen: :D :mrgreen: :A02: :A03: :A31:
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 20 Sep 2023, 10:38

jolly wrote:
Mirok wrote:Koja bi bila namjena 50ice?
Mirok, kakvo je to pitanje?

Pa svakome je jasno:
za lov na prepelice!
:D :mrgreen: :D :mrgreen: :A02: :A03: :A31:
Može biti.
Pošto je to metak za PAM.
A avioni lete,a i prepelice lete.....jelte....

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 20 Sep 2023, 22:44

Veprovi kod nas su najveći na svijetu tako da nema brige za pogonski lov ,pada sigurno . :D :) :o :A31: :A30:

Ajkoola77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ajkoola77 » 21 Sep 2023, 06:04

matezg1 wrote:Veprovi kod nas su najveći na svijetu tako da nema brige za pogonski lov ,pada sigurno . :D :) :o :A31: :A30:
...sa 2.5 kilometra.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Sep 2023, 07:16

Gdje li nam se sad skrio, autor teme?
:A00:
Turn better into best!

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 21 Sep 2023, 10:21

Operator
Razvodnik
Razvodnik

Post by Operator » 21 Sep 2023, 10:29

50 bmg metak je inače namjenjen za uništavanje osoblja iza lako utvrđenih zaklona, zaustavljanje lako oklopljenih i neoklopljenih vozila, radarskih sustava i letjelica. Međutim vojska koristi pancirno-zapaljujuće-eksplozivno streljivo za te namjene, a ne klasični fmj. Tako da praktične primjene kod nas nema, jedino radi gušta. I to skupog :D

file
Razvodnik
Razvodnik

Post by file » 21 Sep 2023, 10:47

Operator wrote: I to skupog :D
Skupi da, a ja ih jednom prilikom, dok sam radio u spediciji, otpremio 120t za Ameriku (bar je tako stajalo u papirima)... 6 brodskih kontejnera. :lol:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Sep 2023, 14:15

Kad je vec tema otvorena, da probam napisati neku zanimljivost po mojoj vlastitoj analizi stvari oko kalibra 50, pa to dakle nek ostane diskutabilno.

Zasto se 50 bmg ne primjenjuju u lovu?
iako ovo pitanje naoko zvuci neobicno, ovo se odnosi na kalibre za lov slona.
A sto se promjera zrna tice, postoje i deblji lovni kalibri od ovog poput 505 gibbs, 577 NE, 600 NE, 700 NE itd.

Mnogi, ako ne svi, vojni kalibri nasli su primjenu u lovu.
Proizvodjaci su imali vojni standard, prilagodili metak lovackom zrnu, i voila, dosao je lovacki metak!
Najpoznatiji su 8x57 i 30.06, ali i drugi poput 303 british, 7.62x54 R, 7x57, 6.5x55, itd... Cak se tu i tamo nadje u lovnoj primjeni i 338 lapua magnum.

E, sad, korak dalje.
50 bmg je izrazito jak i posve je druga kategorija metka od ovih do 8mm, ali kako rekoh i za jake kalibre postoji lovna primjena. Opasna divljac svijeta.

Lovni metak za opasnu divljac Afrike i Azije, ima slijedecu glavnu karkaterisitku: taj metak mora biti u stanju da probije jedan metar slonove kosti glave da dodje do mozga i da pritom ne skrene s putanje i da ne tumba. Zahtjev za takav metak mogao bi se usporediti da se u bacvi vode 200 litara, nastoji pogoditi pinka kruha koja pluta excentricno. To je opis frontalnog hitca u glavu od slona.

S takvom snagom i penetracijom, kod pogotka u bocni dio tijela divljaci podrazumijeva se da ima probojnost da probije i vitalne organe.
Ovdje se opet govori o najvecoj divljaci, to je slon, 7 tona biomase.

Sad se postavlja pitanje, kako to da nikad niko nije napravio lovacku pusku u kalibru 50 BMG za opasnu divljac?
Dok na primjer isotvremno imamo 505 Gibbs, jos veceg promjera zrna od 12.8 mm. i izmisljen je 1911 godine :?:

Evo mojih razmisljanja.
Necu ulaziti u druge pojedinosti poput sectional density metka, ili konstrukcije zrna.

Uzet cu za smjernicu samo energiju zrna pojedinog kalibra.

Evo usporedbe.
375 H&H, danasnji opceprihavceni zakonski minimum za opasnu divljac ima energiju do 6000 joula
416 Rigby, po snazi vec zaustavni kalibar, ima energiju do 7000 joula
505 Gibbs ima energiju do 8000 joula
470 NE ima energiju do 7000 joula
577 NE ima energiju do 7300 joula

50 BMG ima energiju do 20.000 joula. :!:

To je tri do cetiri puta vise nego sto je potrebno za odstreliti slona.
Za takav kalibar i puska mora imati tezinu da kompenzira trzaj, a poznati Barret na primjer ima oko 15 kila.

Drugim rjecima, kalibar 50 bmg je prejak za bilo kakvu primjenu u lovu, a sama puska bila bi preteska da bi bila korisna cak i za ekstremne lovne situacije, kod lova opasne slonovske divljaci.
Pa zato nema lovacku primjenu. (iako sam siguran da je neko i to pokusao)

50 bmg je napravljen kao protuavionski metak, i kalibar za unistavanje laksih tehnickih sredstava i bunkera.

U civilnom drustvu u svijetu nasao je primjenu za sportove gadjanja na "extreme long range" od 2 km na dalje, premda mislim da postoje moderniji i precizniji kalibri ovog ranga.
Ovakvo dugackih strelista, mi nemamo u Hrvatskoj.

Za uvjete u Hrvatskoj, neko je jednom napisao za 50 BMG, neprimjeren kalibar.
To je dosta dobar opis. Prethodno to i oslikava.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 21 Sep 2023, 20:29

Pa odgovorio si na kraju na sva pitanja.
Za lov,zbog težine puške,trzaja i ostaloga,teško će biti masovne upotrebe.
Snaga metka je pretjerana.
Mada,gledao sam neke videe gdje se lovilo sa njim najkrupnije antilope i to je bilo pucanja iz nelovačkih pozicija.
Uglavnom,pucalo se nekako odozgora u leđnu stranu,a tako jak metak je probio i rasturio leđa i otišao ko zna kuda.
Dakako da je antilopa skončala u trenu ,na mjestu,rana je bila brutalna.
Ipak je to skoro top.

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 27 Sep 2023, 22:03

Imaš u Ritoši neznam jel ima na stanju ali se valjda može naručiti ako imaš
financija za tako nešto . Moje osobno mišljenje ako imaš viška para
i za svoj gušt kupi ga da možeš reći da imaš 50 bmg praktična primjena za civilnu upotrebu
iskreno neznam . 338 LM je overkill a ovo je za gađanje vozila na 2,5 km nema baš prektičnu primjenu niti imaš
gdje isprobati puni potencijal takvog oružja . Možda king of 2 mile natjecanja ali ostalo neznam.
Na ovim prostorima za lov nema takve divljači kojoj nije 308 sasvim dovoljan .
Sport -čista zajebancija ali ako ti financije nisu problem go for it bar ćeš moći reć da imaš 50 bmg.
Iskreno možda bi i ja kupio tako nešto da me ne žulja 15000 eura. ali nažalost nisam u tim mogućnostima
pa čekam da kad bude netko prodavao rabljenog u pola cijene :D

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 Sep 2023, 04:31

Autor teme nam je zbrisao. Inace na svakoj temi koju je poceo, bio je samo jednom, nije se duze zadrzavao.
jolly wrote:
Inace dodao bih na prethodno da su tvoji malobrojni postovi dosta cudni.

Prvi post, trazis VHS2/Hellion
Treci post, trazis HK243
Cetvrti post, dijelovi za ak.
Peti post, trazis ar15
Sesti post, trazis 50 bmg.

Sve bez objasnjenja.
Nema mi tu ni slijeda ni kontinuiteta. I ako sam dobro shvatio imas lovacku dozvolu. :?:
Vrlo cudni interesi, koje osobno bas ne mogu uvrstiti u neki main stream ni lova, ni sporta.
Bilo bi lijepo da objasnis malo ova tvoja lutanja.
Turn better into best!

Post Reply