Zasto Hrvati kupuju oruzje u Hrvatskoj?
Zasto Hrvati kupuju oruzje u Hrvatskoj?
https://lovactrgovina.hr/artikl.php?dy= ... =102&sor=1
https://cesar-shop.com/firearms-en/pist ... crna-9x19/
Razlika u cijeni je 375 eura!!!!
Da situacija bude jos gora, Lovac je uvoznik za CZ dok Cezar kupuje od uvoznika.
Evo ja stvarno vise nemam rijeci, ovo nisu male razlike, cak i da u lovcu dobijes 10% popusta razlika je opet veca od 200 eura.
Ali nazalost, dokle god ljudi kupuju po toj cijeni oni nece imati potrebu sniziti istu.
https://cesar-shop.com/firearms-en/pist ... crna-9x19/
Razlika u cijeni je 375 eura!!!!
Da situacija bude jos gora, Lovac je uvoznik za CZ dok Cezar kupuje od uvoznika.
Evo ja stvarno vise nemam rijeci, ovo nisu male razlike, cak i da u lovcu dobijes 10% popusta razlika je opet veca od 200 eura.
Ali nazalost, dokle god ljudi kupuju po toj cijeni oni nece imati potrebu sniziti istu.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Re: Zasto Hrvati kupuju oruzje u Hrvatskoj?
Masa ljudi koje znam više ne kupuju u HR. Nije stvar u lovi samo, stvar je i u tome kako te tretiraju vani. Bolje nego u HR.
Sad ćeš si nakalemit lokalpatriote koji će ti objašnjavat da je to sve problem našeg MUP-a, Izraela, Hamasa, Putina, da ti računica nema smisla jer je na kraju dana kod nas ipak jeftinije, da je kod nas sve bolje i slično.
Sve je vidljivo kad otvoriš topic tipa .50 cal i onda te 10 ljudi uvjerava da ništa nema smisla nabavljat. Nemaju smisla moderne poluautomatske puške, nema smisla ništa osim papovke, M48 i lova, na što se ovaj forum i svodi.
Sad ćeš si nakalemit lokalpatriote koji će ti objašnjavat da je to sve problem našeg MUP-a, Izraela, Hamasa, Putina, da ti računica nema smisla jer je na kraju dana kod nas ipak jeftinije, da je kod nas sve bolje i slično.
Sve je vidljivo kad otvoriš topic tipa .50 cal i onda te 10 ljudi uvjerava da ništa nema smisla nabavljat. Nemaju smisla moderne poluautomatske puške, nema smisla ništa osim papovke, M48 i lova, na što se ovaj forum i svodi.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
johnnyboyy1711 wrote:Masa ljudi koje znam više ne kupuju u HR. Nije stvar u lovi samo, stvar je i u tome kako te tretiraju vani. Bolje nego u HR.
Upravo ovo prvo, u Sloveniji se ponasaju prema meni kao kupcu, a kad dodjem u hrvatske trgovine kao da im smetam kad nesta hocu kupit.
U najmanju ruku ako im zakoni ne odgovaraju, neka se skupe i lobiraju za izmjene istih. Vec mi je u par trgovina situacija bila da mi trgovac place "Joj znas tamo su zakoni bolji za trgovce nego kod nas, manji pdv itd itd", pa boli mene k***c, zakoni su im bolji zato sto su se oni izlobirali za njih. Necu kupovat tamo gdje mi je skuplje.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Zasto Hrvati kupuju oruzje u Hrvatskoj (iako je negdje drugdje poput Slovenije) mozda jeftinije?
Razlozi mogu biti svakakvi.
- nepoznavanje ponude u drugim zemljama
- nepoznavanje uvoznih propisa i dodatna papirologije, ili se jednoastavno ne zele time baviti
- razlika u cijeni, ne pokriva trosak puta ili ne opravdava gubitak cijelog dana dok se obavi shopping (na pr iz Duborvnika otici u Ljubljanu, nije bas shopping u susjedstvu) - razlika u cijeni se smanjuje sa trsokom puta, vinjetom, izvoznom taxom, izjavom koju ovjerava javni biljeznik, odlaskom na mup po EU nabavnu, ako se gubi cijeli dan, u to ide i trosak gableca uz put.
- Posto je naslov teme generalizirajuci, moze se reci da i ponuda polovnog oruzja po oglasnicima pokriva velik dio potraznje trzista
- Lovacki program, je sveprisutan po ducanima u HR, pokriva vecinu trzista, takodjer uz ponudu polovnog za istu grupu ljudi
Tko ne kupuje u Hrvatskoj?
- Izuzetak klijenata su sportski strijelci nesto viseg prohtjeva u izboru specijaliziranih modela oruzja kojih nema kod nas, odnosno sportski strijelci koji trose veliku kolicinu streljiva (poput iPSC) i razlika u cijeni nije zanemarljiva.
- Drugi izuzetak je kupovina luksuznog lovackog oruzja, za koje kod nas prakticki ne postoji ponuda
- Uza grupa klijenata koji zive blize granici, i pojedini ducani u drugim zemljama im nisu predalko
Sve u svemu, barem 95% vlasnika oruzja po lovackoj ili sportskoj osnovi, naci ce nesto za sebe u ponudi u Hrvatskoj.
To je barem kako ja vidim situaciju.
Inace koliko pratim komentare trzista i struke kod nas po medijima, dao si primjer trgovine koja nema bas visoku reputaciju usluznosti ka trzistu, a ima jos jedna sa slicnom reputacijom upravo u Zagrebu ponata po "specificnom" maloprodajnom cjeniku sa imenom strane firme iz Austrije
.
- nepoznavanje uvoznih propisa i dodatna papirologije, ili se jednoastavno ne zele time baviti
- razlika u cijeni, ne pokriva trosak puta ili ne opravdava gubitak cijelog dana dok se obavi shopping (na pr iz Duborvnika otici u Ljubljanu, nije bas shopping u susjedstvu) - razlika u cijeni se smanjuje sa trsokom puta, vinjetom, izvoznom taxom, izjavom koju ovjerava javni biljeznik, odlaskom na mup po EU nabavnu, ako se gubi cijeli dan, u to ide i trosak gableca uz put.
- Posto je naslov teme generalizirajuci, moze se reci da i ponuda polovnog oruzja po oglasnicima pokriva velik dio potraznje trzista
- Lovacki program, je sveprisutan po ducanima u HR, pokriva vecinu trzista, takodjer uz ponudu polovnog za istu grupu ljudi
- Izuzetak klijenata su sportski strijelci nesto viseg prohtjeva u izboru specijaliziranih modela oruzja kojih nema kod nas, odnosno sportski strijelci koji trose veliku kolicinu streljiva (poput iPSC) i razlika u cijeni nije zanemarljiva.
- Drugi izuzetak je kupovina luksuznog lovackog oruzja, za koje kod nas prakticki ne postoji ponuda
- Uza grupa klijenata koji zive blize granici, i pojedini ducani u drugim zemljama im nisu predalko
Sve u svemu, barem 95% vlasnika oruzja po lovackoj ili sportskoj osnovi, naci ce nesto za sebe u ponudi u Hrvatskoj.
Inace koliko pratim komentare trzista i struke kod nas po medijima, dao si primjer trgovine koja nema bas visoku reputaciju usluznosti ka trzistu, a ima jos jedna sa slicnom reputacijom upravo u Zagrebu ponata po "specificnom" maloprodajnom cjeniku sa imenom strane firme iz Austrije
Last edited by jolly on 10 Oct 2023, 09:37, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
jolly wrote:Zasto Hrvati kupuju oruzje u Hrvatskoj (iako je negdje drugdje poput Slovenije) mozda jeftinije?
- razlika u cijeni, ne pokriva trosak puta ili ne opravdava gubitak cijelog dana dok se obavi shopping (na pr iz Duborvnika otici u Ljubljanu, nije bas shopping u susjedstvu) - razlika u cijeni se smanjuje sa trsokom puta, vinjetom, izvoznom taxom, izjavom koju ovjerava javni biljeznik, odlaskom na mup po EU nabavnu.
Inace koliko pratim komentare trzista i struke kod nas po medijima, dao si primjer trgovine koja nema bas visoku reputaciju usluznosti ka trzistu, a ima jos jedna sa slicnom reputacijom upravo u Zagrebu ponata po "specificnom" maloprodajnom cjeniku sa imenom strane firme iz Austrije.
Znaci razlozi su ovi
-Hrvati su needucirani
-Hrvati su needucirani i ne znaju googlat/podic telefon i nazvat policiju/ poslati mail/ poslati faks itd
-U ovom slucaju je razlika u cijeni skoro 400 eura i daleko pokriva trosak puta jer je trosak puta i uvozne dozvole oko 130 eura( sa ukljucenim ruckom)
-U ovom slucaju usporedba je sa cijenama trgovine i novog oruzja, a ne polovnog.
-Novo oruzje je znatno jeftinije i dostupnije u Sloveniji, cak sam vidio i novo oruzje koje je jeftinije od polovnog na njuskalu u hrvatskoj.
U hrvatskoj ne kupuju
-Ljudi koji znaju sta zele
-Luksuzno oruzje koje kod nas prakticki ne postoji po normalnim cijenama
-Slovenija nije jedina opcija, oruzje se moze takodjer kupiti u Bosni,Srbiji(trenutno ne ali se moglo), Mađarskoj i italiji, tako da gdje god zivis mozes naci jeftinije oruzje.
To sto ce vecina 95% strijelaca i lovaca u hrvatskoj "naci" nesto za tebe je samo dio problema, svi placu kak je sve skupo kod nas, ali i dalje kupuju po daleko prenapuhanim cijenama, i dokle god se po tim cijenama kupuje,nema potrebe za smanjivanjem istih.
Sto se tice "usluge" u Hrvatskim trgovinama, neusporedivo je bolja bilo gdje vani. Cak i na google mapsu svaka slovenska trgovina ima puno bolje recenzije nego hrvatske.
Zadnja situacija sto sam ja imao u hrvatskim trgovinama je ta da sam narucio veci kolicinu metaka i nakon 5 mjeseci nisam dobio niti ponudu niti rok za dostavu istih te sam otisao kupiti iste u Sloveniju(legalno) da bi mi se dogodila situacija gdje me napao trgovac iz trgovine i prijetio se da ce me prijaviti policiji za svercanje oruzja i streljiva.
Ali evo, uzet cu u obzir da covijek iz Osijeka zeli kupiti Shadow 2 Compact u Ljubljani jer je jeftiniji.
Cestarina do Zagreba i nazad je 16.9 eura x2.
Vinjeta je 16 eura
Uvozna dozvola je 70 eura.
Od osijeka do ljubljane ima 420 kilometara, ajmo reci da prosjecan auto trosi po 6 litara benzina na 100 km, 6x8.5 sto je 51 litra goriva. Uzmimo da je eurosuper sada oko 1.51. to je 77 Eura.
Ajmo rec neki rucak/gablec u sloveniji jer ja svaki put jedem kad sam tamo, to je oko 15 eura.
Znaci zbrojimo sve.
Gorivo 77 eura
Cestarina 33.8 eura
Vinjeta 16 eura
Gablec 15 eura.
To je 141,80 Eura.
Razlika u cijeni izmedju ova dva pistolja je 375 eura u ove dvije trgovine.
Znaci
375-141.8 je 233 eura razlike.
Uzmimo u obzir da bi navedena osoba svakako morala potegnuti do Zagreba kupiti navedeni pistolj jer ih u Slavoniji bas nema.
E sad je pitanje, vrijedi li 6-8 sati vaseg vremena da ustedite 233 eura ili ste jednostavno glupi.
Your move Croats.
Cestarina do Zagreba i nazad je 16.9 eura x2.
Vinjeta je 16 eura
Uvozna dozvola je 70 eura.
Od osijeka do ljubljane ima 420 kilometara, ajmo reci da prosjecan auto trosi po 6 litara benzina na 100 km, 6x8.5 sto je 51 litra goriva. Uzmimo da je eurosuper sada oko 1.51. to je 77 Eura.
Ajmo rec neki rucak/gablec u sloveniji jer ja svaki put jedem kad sam tamo, to je oko 15 eura.
Znaci zbrojimo sve.
Gorivo 77 eura
Cestarina 33.8 eura
Vinjeta 16 eura
Gablec 15 eura.
To je 141,80 Eura.
Razlika u cijeni izmedju ova dva pistolja je 375 eura u ove dvije trgovine.
Znaci
375-141.8 je 233 eura razlike.
Uzmimo u obzir da bi navedena osoba svakako morala potegnuti do Zagreba kupiti navedeni pistolj jer ih u Slavoniji bas nema.
E sad je pitanje, vrijedi li 6-8 sati vaseg vremena da ustedite 233 eura ili ste jednostavno glupi.
Your move Croats.
- jolly
- Cinker - bojna

Pa stavio sam screen shot linkova koje su postavljeni, ne vidim toliku razliku u cijeni, i napominjem da ne drzim stranu ni jednoj trgovini. Dapace razlika u cijeni koju vidim stavlja kupca na pozitivnu nulu.Stargazer wrote: -U ovom slucaju je razlika u cijeni skoro 400 eura i daleko pokriva trosak puta jer je trosak puta i uvozne dozvole oko 130 eura( sa ukljucenim ruckom)
A, ono, "hrvati su needucirani", na zalost to je velika istina.
Malo uvida u edukacijski sustav:
HSS - najveca sportska streljacka organizacija u HR, nema ni jednu publikaciju o streljastvu, niti ima neki tecaj streljastva (osim tecaja za ISSF suce)- sve baceno na ledja individualnog trenera po klubu da educira clanstvo, uglavnom na neprofesionalnoj osnovi (volonteri)
Lovacka literatura, nesto malo bolje, barem se tiska prirucnik, ali opcenito strucne literature nema, to jest pojavljuje se vrlo rijetko, i obicno ne dodje do drugog izdanja. Struka se zali da su tecajevi slabe kvalitete
Kad odes na zbornik znanstvenih radova, hrcak.srce hr, o struci lova i streljastva nema nista. Sustavno se niko ne bavi time kod nas.
https://hrcak.srce.hr/radovi-sij
Kakav nivo educiranosti ocekujes, na populaciji koja se educira na you tube?
Turn better into best!
Nije problem gdje se educira, nego sto vecina nasih ljudi radi odabit ostat needuciran.jolly wrote:Pa stavio sam screen shot linkova koje su postavljeni, ne vidim toliku razliku u cijeni, i napominjem da ne drzim stranu ni jednoj trgovini. Dapace razlika u cijeni koju vidim stavlja kupca na pozitivnu nulu.Stargazer wrote: -U ovom slucaju je razlika u cijeni skoro 400 eura i daleko pokriva trosak puta jer je trosak puta i uvozne dozvole oko 130 eura( sa ukljucenim ruckom)
A, ono, "hrvati su needucirani", na zalost to je velika istina.
Malo uvida u edukacijski sustav:
HSS - najveca sportska streljacka organizacija u HR, nema ni jednu publikaciju o streljastvu, niti ima neki tecaj streljastva (osim tecaja za ISSF suce)- sve baceno na ledja individualnog trenera po klubu da educira clanstvo, uglavnom na neprofesionalnoj osnovi (volonteri)
Lovacka literatura, nesto malo bolje, barem se tiska prirucnik, ali opcenito strucne literature nema, to jest pojavljuje se vrlo rijetko, i obicno ne dodje do drugog izdanja. Struka se zali da su tecajevi slabe kvalitete
Kad odes na zbornik znanstvenih radova, hrcak.srce hr, o struci lova i streljastva nema nista. Sustavno se niko ne bavi time kod nas.
https://hrcak.srce.hr/radovi-sij
Kakav nivo educiranosti ocekujes, na populaciji koja se educira na you tube?
Tko je mene educirao? Sam, preko youtubea, knjiga i tako sto sam ganjao ljude koji znaju vise od mene da me nauce ono sto oni znaju.
- jolly
- Cinker - bojna

What else is new?Stargazer wrote:
Nije problem gdje se educira, nego sto vecina nasih ljudi radi odabit ostat needuciran.
Samo nemoj mislit da u drugim zemljama fali needuciranih. Medjutim drugdje se nakako nadju sadrzaji za one koji su voljni nesto nauciti. A to je nesto sto sustav i struka mora omoguciti
Turn better into best!
Oh, ima needuciranih, samo ni priblizno kolko ih ima kod nas.jolly wrote:What else is new?Stargazer wrote:
Nije problem gdje se educira, nego sto vecina nasih ljudi radi odabit ostat needuciran.
Samo nemoj mislit da u drugim zemljama fali needuciranih. Medjutim drugdje se nakako nadju sadrzaji za one koji su voljni nesto nauciti. A to je nesto sto sustav i struka mora omoguciti
Ono što je fakat umobolno je da sad tražim dodatne spremnike za steyr l9 a1. U Europi ih nema za ispod 75 EUR, a Steyr USA ih daje trenutno na rasprodaji za 19 USD, normalna cijena im je valjda 40.
Ovdje je masa faktora i tema je kompleksna, razvijenost tržišta, konkurencija, plaće stanovništva, razvijenost discipline i potrebe za oružjem, veličina teritorija, udaljenost trgovina od granice, politika trgovine, zakonski propisi, educiranost stanovništva, služenje internetom i stranim jezicima. Stvarno previše varijabli za crno-bijeli stav iz rukava.
Kupio sam pištolj u Sloveniji u četvrtak, prije pet dana, za 400 € manje nego isti takav u Hrvatskoj. Hrvatski uvoznik tvrdi da Češki proizvođač (nije CZUB) diktira cijene i da su za svako tržište drugačije. Slovenski uvoznik tvrdi da proizvođač ima iste cijene, da ostatak ovisi o porezima i maržama trgovca.
Znate koliko su prodali u Hrvatskoj do sada? 1
Koliko su prodali u Sloveniji? 30-ak, jer dolaze još i Austrijanci i Talijani pošto je jeftinije.
Kako unatoč tome opstaje hrvatski uvoznik? Lijepo, imaš ekskluzivno pravo uvoza nekoliko brandova, imaš veću narudžbu MUP-a i to je to.
Zadnja stvar što je uvozniku/trgovcu na pameti je par skupljih sportskih pištolja ili pušaka po narudžbi.
Kupio sam pištolj u Sloveniji u četvrtak, prije pet dana, za 400 € manje nego isti takav u Hrvatskoj. Hrvatski uvoznik tvrdi da Češki proizvođač (nije CZUB) diktira cijene i da su za svako tržište drugačije. Slovenski uvoznik tvrdi da proizvođač ima iste cijene, da ostatak ovisi o porezima i maržama trgovca.
Koliko su prodali u Sloveniji? 30-ak, jer dolaze još i Austrijanci i Talijani pošto je jeftinije.
Kako unatoč tome opstaje hrvatski uvoznik? Lijepo, imaš ekskluzivno pravo uvoza nekoliko brandova, imaš veću narudžbu MUP-a i to je to.
Zadnja stvar što je uvozniku/trgovcu na pameti je par skupljih sportskih pištolja ili pušaka po narudžbi.
Put your money where your mouth is.
Mirok wrote:Pitanje iz teme.....
Kao da pitaš kupiti špeceraj vamo ili tamo......
Neironicno sam poceo kupovati sve vise stvari u Sloveniji.
Tipa proteini.
Isto pakiranje je u Sloveniji oko 10-15 eura jeftinije.
https://imgur.com/a/RKoOI2O
Na slikama se jasno vidi da je identicno pakovanje proteina u sloveniji 12 eura jeftinije, i ova cijena na popustu je vec mjesecima. Cak je i u Madarskoj koja ima veci PDV nego mi navedeno pakovanje oko 75 eura, sto je 6 eura jeftinije od hrvatske.
I napomena da gymbeam njemacka firma koja sve salje iz njemacke, ali izgleda da su i njemci shvatili da su hrvati papci koje treba naguzit i naplatit maksimalnu cijenu svakom prilikom i apsolutno ih podrzavam u tome.
Faktori su bitni, ali na njih se moze utjecatitimmy75 wrote:Ovdje je masa faktora i tema je kompleksna, razvijenost tržišta, konkurencija, plaće stanovništva, razvijenost discipline i potrebe za oružjem, veličina teritorija, udaljenost trgovina od granice, politika trgovine, zakonski propisi, educiranost stanovništva, služenje internetom i stranim jezicima. Stvarno previše varijabli za crno-bijeli stav iz rukava.
Razvijenost trzista nam je nikakva.
Konkurencija je jaka jer trgovine nemaju nista na stanju i konkurira mi samo zdrav razum s time.
Place stanovnistva su skoro duplo vece u sloveniji pa su im cijene znatno nize, sto nema nikake logike ali ok.
Slovenija ima istu potrebu za oruzjem kao i mi, ali im je sport puno vise razvijen nego nama.
Slovenija je manje a proda puno vise oruzja i metaka nego mi. Tipa u sloveniji se godisnje proda preko 5 milijuna .223, kod nas je taj broj mozda 100 000.
Slovenija je mala zemlja i stvarno nije skupo otic tamo po oruzje.
Politike hrvatskih trgovina su, kupi kod mene ili cu ti zagorcat zivot.
Zakonski propisi su nam katastrofa jer se medjusobno sabotiramo, kao sto i trgovine medjusobno sebe sabotiraju, rade sve da sjebu jedni druge umjesto da se udruze i promjene zakone.
Educiranost stanovnistva je to da se ono ne zeli educirati.
Sluzenje internetom je minimum u danasnje doba.
Slovenski jezik razumije svako u hrvatskoj, nije tolko razlicit da se ne bi razumio.
Naravno nista od ovoga se nece promjenit, jer svima su neki drugi krivi umjesto da prihvate odgovornost.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Koliko vidim da promoviraš Whey 2250 g za 80 e ?Stargazer wrote:Mirok wrote:Pitanje iz teme.....
Tipa proteini.
Na slikama se jasno vidi da je identicno pakovanje proteina u sloveniji 12 eura jeftinije, i ova cijena na popustu je vec mjesecima. Cak je i u Madarskoj koja ima veci PDV nego mi navedeno pakovanje oko 75 eura, sto je 6 eura jeftinije od hrvatske.
I napomena da gymbeam njemacka firma koja sve salje iz njemacke, ali izgleda da su i njemci shvatili da su hrvati papci koje treba naguzit i naplatit maksimalnu cijenu svakom prilikom i apsolutno ih podrzavam u tome.
Ja kupujem Whey domaće proizvodnje i plaćam 90e za 9 kg !
Znači 10e za kilogram!
Čisti Whey, koncentriran,bez okusa ,obogaćen B vitaminom!
Mirok wrote:Koliko vidim da promoviraš Whey 2250 g za 80 e ?Stargazer wrote:Mirok wrote:Pitanje iz teme.....
Tipa proteini.
Ja kupujem Whey domaće proizvodnje i plaćam 90e za 9 kg !
Znači 10e za kilogram!
Čisti Whey, koncentriran,bez okusa ,obogaćen B vitaminom!
Ja kupujem kvalitetno, ne domace. Ne padam na te fore.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ti ćeš izabrati što ćeš kupiti,to je tvoj izbor.
Ja isto tako,u ovome slučaju i kvalitetno i domaće ,i još mi Alen to besplatno dostavi.
Ja isto tako,u ovome slučaju i kvalitetno i domaće ,i još mi Alen to besplatno dostavi.
Ako ces lakse spavati nakon sto se u to uvjeris,sure.Mirok wrote:Ti ćeš izabrati što ćeš kupiti,to je tvoj izbor.
Nema tu neke filozofije. Trgovac će uvijek staviti najvišu moguću cijenu za koju misli da će je kupci plaćati, no je li ta cijena optimalna?
E sad, koja je optimalna cijena? Ona visoka koju će platiti samo 2% potencijalnih kupaca? Ona najniža koju će platiti 99% njih ali od koje se ne može živjeti? Optimalna je ona kod koje je profit maksimalan (ne postotan, već ukupni na prodanu količinu). Ima tu još faktora, ali ovo su najbitniji. Vjerujte, ni jedan trgovac ne voli da mu potencijalni kupci bježe u SLO. Samo je pitanje hoće li se protiv toga boriti (ako misli da je taj udio značajan) i kako (poboljšanjem ponude, ili možda prijetnjama i prijavama) i vjeruje li da je to uopće pametno na našem tržištu?
Griješe li naši trgovci u formiranju cijene? Je li to nešto svojstveno hrvatskom genu u odnosu na slovenski? Naučeno ponašanje? Kud svi tud i ja? Kakvu bi cijenu stavio Slovenac koji otvori trgovinu u Hrvatskoj? Jesu li Slovenci samo bolji ljudi ili možda poslovniji? Ili ih je konkurencija nagnala na takve cijene, dok smo mi još nerazvijeno tržište? Imaju li austrijske banke u HR jednake kamate na kredite kao u Austriji? Je li svojedobno Ljubljanska banka imala jednak odnos prema štedišama u SLO i u HR po pitanju stare devizne štednje, ili su Slovencima udovoljili a s nama se vukli po sudovima desetljećima? Koliko kupaca je spremno odlaziti po nešto u SLO kad se na to doda papirologija? Vjerujte, kupci strahovito bježe od papirlogije - kad je 2018. sve zračno oružje prebačeno u C kategoriju, samo zbog te registracije prodaja je pala za 70%. Ne vole se kupci zajebavati s papirima, a još manje nešto tražiti, da ih se evidentira, provjerava i sl. Netko je spomenuo da se u SLO proda 3 milijuna komada .223 a kod nas 100.000. Mislite li da bi se izjednačavanjem cijene postiglo da se u HR proda tih 3 milijuna? Ili, proporcionalno broju stanovnika, 6 milijuna? Bi li onaj tko kupuje po 50 metaka jednom u 6 mjeseci sad kupovao po 3000?
Nemojte ovo shvatiti kao izrugivanje, ali ako mislite da možete bolje, samo naprijed. Konkurencija je najjači pokretač.
E sad, koja je optimalna cijena? Ona visoka koju će platiti samo 2% potencijalnih kupaca? Ona najniža koju će platiti 99% njih ali od koje se ne može živjeti? Optimalna je ona kod koje je profit maksimalan (ne postotan, već ukupni na prodanu količinu). Ima tu još faktora, ali ovo su najbitniji. Vjerujte, ni jedan trgovac ne voli da mu potencijalni kupci bježe u SLO. Samo je pitanje hoće li se protiv toga boriti (ako misli da je taj udio značajan) i kako (poboljšanjem ponude, ili možda prijetnjama i prijavama) i vjeruje li da je to uopće pametno na našem tržištu?
Griješe li naši trgovci u formiranju cijene? Je li to nešto svojstveno hrvatskom genu u odnosu na slovenski? Naučeno ponašanje? Kud svi tud i ja? Kakvu bi cijenu stavio Slovenac koji otvori trgovinu u Hrvatskoj? Jesu li Slovenci samo bolji ljudi ili možda poslovniji? Ili ih je konkurencija nagnala na takve cijene, dok smo mi još nerazvijeno tržište? Imaju li austrijske banke u HR jednake kamate na kredite kao u Austriji? Je li svojedobno Ljubljanska banka imala jednak odnos prema štedišama u SLO i u HR po pitanju stare devizne štednje, ili su Slovencima udovoljili a s nama se vukli po sudovima desetljećima? Koliko kupaca je spremno odlaziti po nešto u SLO kad se na to doda papirologija? Vjerujte, kupci strahovito bježe od papirlogije - kad je 2018. sve zračno oružje prebačeno u C kategoriju, samo zbog te registracije prodaja je pala za 70%. Ne vole se kupci zajebavati s papirima, a još manje nešto tražiti, da ih se evidentira, provjerava i sl. Netko je spomenuo da se u SLO proda 3 milijuna komada .223 a kod nas 100.000. Mislite li da bi se izjednačavanjem cijene postiglo da se u HR proda tih 3 milijuna? Ili, proporcionalno broju stanovnika, 6 milijuna? Bi li onaj tko kupuje po 50 metaka jednom u 6 mjeseci sad kupovao po 3000?
Nemojte ovo shvatiti kao izrugivanje, ali ako mislite da možete bolje, samo naprijed. Konkurencija je najjači pokretač.