Zasto Hrvati kupuju oruzje u Hrvatskoj?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Zasto Hrvati kupuju oruzje u Hrvatskoj?
Jer si novi clan.Marin223 wrote:Nisam bas primjetio pljuvanje po HS-u, ako da, koji su argumenti da ne valja ?
U starijim temema ces naci toga.
Kad se HS pojavio kod nas na trzistu, onda je glavna debata bila sta je bolje, glock ili HS?
U odredjenoj mjeri, ta debata se povlaci i do danas.
Medjutim, ne treba se oko tog puno sekirati.
HS, upravo radi domaceg proizvodjaca daje najbolju podrsku kupcu u Hrvatskoj.
Po kvaliteti za tvornicko oruzje - proizvodi HS produkt, (po meni) su jako dobri. Ja nemam zamjerke.
Razvojni program je impresivan, ja vise ne znam ni nabrojati modele koje imaju ili su imali u proizvodnji u zadnjih 10 godina.
Ono sto HS proizvodi nisu, nisu modeli (puska, pistolj) - nisu modeli za klasicno bulls eye shooting streljastvo. (osim kod specijaliziranih turnira za ovaj brend pistolja)
Ali za rekreativno streljastvo, i dinamicko streljastvo, kao i pistolji za upotrebu u lovu za zamilosni hitac, kao i kratko oruzje za osobnu sigurnost to jesu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Pitanje je i povjerenja u domaće trgovine. Kao domaći trgovac gotovo svakodnevno imamo upite tipa "imate li stvarno na stanju to što piše da imate?", "je li stvarno ta cijena koju ste naveli?". Zaključujem da ti ljudi imaju loša iskustva s nekim drugim trgovinama i više ne vjeruju onome što piše i sl. Koje su to trgovine i postoje li više uopće, ne znam, ali znam da se poslovanje mijenja iz godine u godinu i to uvijek u korist kupaca (širina ponude, cijene, podrška nakon prodaje itd.).
Pa dodajmo već spomenuti kompleks "vani je to uvijek (bolje, pametnije, ljepše, jeftinije, kvalitetnije, zdravije itd)". Neki ljudi jednostavno ne vjeruju da je kod nas moguće nešto nabaviti ili proizvesti. AKo to i nađu, kao da podsvjesno pokušavaju to obezvrijediti kako ne bi morali promijeniti mišljenje. Zahvaća to i trgovce, i HS, pa sve do Rimca. Pogotovo njega, za svakog tko ga podržava dolazi vojska hejtera, ali samo u Hrvatskoj. Van Hrvatske je univerzalno cijenjen.
Pa dodajmo već spomenuti kompleks "vani je to uvijek (bolje, pametnije, ljepše, jeftinije, kvalitetnije, zdravije itd)". Neki ljudi jednostavno ne vjeruju da je kod nas moguće nešto nabaviti ili proizvesti. AKo to i nađu, kao da podsvjesno pokušavaju to obezvrijediti kako ne bi morali promijeniti mišljenje. Zahvaća to i trgovce, i HS, pa sve do Rimca. Pogotovo njega, za svakog tko ga podržava dolazi vojska hejtera, ali samo u Hrvatskoj. Van Hrvatske je univerzalno cijenjen.
Pa naravno da nemam povjerenja u domace trgovine, od prijetnje policijom ako necu kupovat od njih, do mjesecima govorenja sad ce doc dok iz zovem jesu dobili ono sto sam narucio i platio?Ariel wrote:Pitanje je i povjerenja u domaće trgovine. Kao domaći trgovac gotovo svakodnevno imamo upite tipa "imate li stvarno na stanju to što piše da imate?", "je li stvarno ta cijena koju ste naveli?". Zaključujem da ti ljudi imaju loša iskustva s nekim drugim trgovinama i više ne vjeruju onome što piše i sl. Koje su to trgovine i postoje li više uopće, ne znam, ali znam da se poslovanje mijenja iz godine u godinu i to uvijek u korist kupaca (širina ponude, cijene, podrška nakon prodaje itd.).
I jos kad ih zovem da provjerim status ocito im je pun k***c mene kao kupca. Nije mi sila tamo kupovati.
Da ne spominjem da GGG .223 metke koje uvozi Bullet d.o.o. oni prodaju Induchemu, koji onda tek metke prodaje trgovinama za maloprodaju. Mene zaboli k***c za njihovo medusobno pumpanje prometa, ja samo vidim krajnju maloprodajnu cijenu koja je 30% veca nego u Sloveniji i Mađarskoj i odbijam kupiti. U drugim zemljama za ovu cijenu dobijem S&B .223.
Napomena da je cak tu bilo da hrvatske trgovine ne odgovaraju na mailove po danima, pa ih je dezurni sendvicar branio, dok od trgovina u austriji,norveskoj,svicarskoj,sloveniji i madarskoj dobijam odgovore na mailove unutar par sati.
Imo sam previse losih iskustava u hrvatskim trgovinama da bi ih i dalje shvacao ozbiljno.
Bitni problemi su
1. Trgovine nisu napravile istragu trzista, sto je ocigledno time da narucuju stvari koje im stoje godinama bez da ih prodaju, jer tipa nemaju streljiva, dok se neke puske prodaju cim dodju.
2. Bio sam u Induchemu i na njihovom cijeniku nema .223 Remington FMJ metka iz razloga sto se "ne prodaje", dok jedna trgovina u Sloveniji godisnje proda vise od 3 000 000 tih metaka, samo se kod nas eto "ne prodaje"-
3. Trgovci su nepristojni i cim ih nes pitas odma im je tlaka i nepristojni su. Ne svi, ali vecina.
4. Cijene
5. Trgovine ratuju i medusobno si salju inspekcije umjesto da se skupe i pokusaju promjenit zakon na njihov boljitak.
6. Nema stvarne konkurencije.
Evo ovo je ono sto mi je palo napamet ovako s vrha glave, ima jos jako puno problema doduse.
Mogu se složiti da ima svih navedenih pojava, ali isto tako nije baš fer sve trgovce tako obilježiti. Samo zato što netko posluje u Hrvatskoj ne znači da radi gore navedeno.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
I sigurno mu je reže poslovati u Hrvatskoj.Ariel wrote:Mogu se složiti da ima svih navedenih pojava, ali isto tako nije baš fer sve trgovce tako obilježiti. Samo zato što netko posluje u Hrvatskoj ne znači da radi gore navedeno.
Znam,jer sam bio mali privrednik.
Ne treba generalizirati. Ako netko radi loše, imenujte ga. Od "Kupaca" sam doživio prijevaru, krađu, laži, neispunjenje obećanja i razne varijacije na temu. Radio je i DORH, pa i sudovi. Jedino ih GDPR štiti da ij ne imenujem. Ali mi ne pada na pamet sve kupce tako gledati. Kukolja ima svuda.
Ja sam kod vas kupovao, i sto se tice ponude za nekake potrepstine od sprejeva imate super stvari, ali od oruzja nisam nasao nista sto me privlaci.Ariel wrote:Ne treba generalizirati. Ako netko radi loše, imenujte ga. Od "Kupaca" sam doživio prijevaru, krađu, laži, neispunjenje obećanja i razne varijacije na temu. Radio je i DORH, pa i sudovi. Jedino ih GDPR štiti da ij ne imenujem. Ali mi ne pada na pamet sve kupce tako gledati. Kukolja ima svuda.
Ali kupio sam privatno od vas oruzje i znate da sam ozbiljan kupac.
Trazio sam ponudu od hrvatskih trgovina i uvoznika za 60 000 komada 9x19.
Odgovori koje sam dobio su
1. Nije odgovoreno na mail.
2. Ne isplati nam se prodavat na veliko.
3. joj sad su godisnji budemo vam se javili(u 6 tom mjesecu sam dobio odgovor, nakon toga sam ih pingao par puta i nije bilo nista)
4. Da, da mozemo vam nabavit, ja ponudim platit avansno, da bi mi se vise nikada ne bi javili.
Jel doslo do toga, da ja moram se trudit da kupim nesta od njih, ili bi mozda oni kao prodavaci trebali nuditi i briniti se za mene kao musteriju.
To mi je sve jednostavno jako neozbiljno.
I onda bi se ti privrednici trebali skupiti u udrugu i raditi na izmjenama zakona, nazalost nasim privrednicima je bitnije da sabotiraju jedni druge.Mirok wrote:I sigurno mu je reže poslovati u Hrvatskoj.Ariel wrote:Mogu se složiti da ima svih navedenih pojava, ali isto tako nije baš fer sve trgovce tako obilježiti. Samo zato što netko posluje u Hrvatskoj ne znači da radi gore navedeno.
- jolly
- Cinker - bojna

Kupovina sacmarice.
Trazio sam Beretta 686 Silver Pigeon, ili opcionalno Browning B 525. (slicni cjenovni rang)
Dakle, trgovina Hanter u RIjeci, trgovac
Kaze ja sam uvoznik za berettu, u slijedecih mjesec dva, uvesti cemo pusku.
Ja cekam
Prodje mjesec, dva, nista.
Pitam sta je s time.
Uvest cemo za mjesec, dva.
Nista.
Istekla nabavna dozvola (6 mjeseci, jel...), vratio nabavnu dozvolu.
Napravio novu nabavnu dozvolu. Opet trazim sacamricu.
U Hanteru ni dalje nema Silver pigeon.
Nadjem u Detonexu Browning b525. Dostupan, cijena odgovara.
Idem po to.
Maloprodajna cijena je bila OK, u skladu sa MSRP poizvodjaca. (FYI: MSRP, maximum suggested retail price - preporucena maloprodajna cijena proizvodjaca, javni podatak, koji pojedini proizvodjaci stavljaju na svoje web stranice, ili se moze izguglati)
Uzmem tu pusku, htio bih jos neke chokove za nju.
Mozete li mi naruciti te i te chokove od browninga iz kataloga?
Ne mpzemo.
Kratko i jasno.
(posteno - nema zavlacenja, ali ostaje pitanje zasto zasutpnik ne moze naruciti nesto od firme ciji je zastupnik?)
OK, meni je ipak najvaznije da je puska kupljena. Kasnije i registrirana. Sa onim sta sam dobio, potpuno funckionalna (s tri choka)
Pogledam ko je zastupnik Browninga u Sloveniji, odnosno ko prodaje Browning u Sloveniji - Slovenija mi je prva stanica jer je najblize, da ne bih jos morao to traziti ko zna gdje.
Nadjem, Ancelj Novo Mesto, Slovenija. Imaju Browninge
Posaljem email u trgovinu Ancelj, trazim browning chokove, te i te.
Kaze na email, nemamo, ali ako zelite narucit cemo i imamo dostavu za 2 mjeseca.
treba li platiti odmah?
ne, kad podignete, budete platitil.
Samo pogledajte katalog od browninga, i posaljite nam kataloske brojeve.
OK, nadjem katalog, nadjem sta mi treba, potvrdim narudzbu.
nakon 2 mjeseca stize email.
Chokovi stigli kod nas, mozete preuzeti.
Ja sjeo u auto, podigao, platio....
Ne samo to, kupio jos kojekakvih sitnica.
I potrosio.
Trgovac, kupnja, trgovina, i iskustvo za svaku pohvalu i potrosio sam sa zadovljstvom vise para nego sam planirao, jer sam uzeo dodatnih sitinica.
E, sad zasto je takvo iskustvo kod nas nemoguce? Nesto naruciti u trgovini pa da stigne?
Uglavnom, negdje sam vec pisao:
Ako u trgovini kod nas ima robe, koja odgovara kvalitetom i cijenom (MSRP ili kakav popust) nema problema kupiti.
No hard feelings - onima koji su protiv kupnje kod nas, ako je dostupmo i po zdravoj cijeni i da to trazim kupit cu.
ALi naruciti nesto pa cekati, i da mi to stigne, kod nas. Nikad mi nije stiglo. Cinjenica.
Zasto je to tako kod nas?
Naruciti nesto u Sloveniji, pa cekati, stigne po dogvoru, (Imam jos primjera)
Zasto je to tako u Slovniji?
Sa druge strane, ponavljam:
Medjutim da mi hitno treba kutija metaka, radije cu kupiti tamo di mi je blize, nego tamo di mi je jeftinije ako moram voziti 100 ili vise km.
Ja se drzim tog, ako nesto u trgovini ima sto mi odgovara kvalitetom, cijenom uzet cu kod nas bez problema.
Ako nema, trazim dalje, najcesce nadjem u Sloveniji.
Ono sto nedostaje u (nekim) nasim trgovinama, to je usluznost. To je ono sto ne mogu objasniti.
Ja sam dao neke primjere, drugi su pisali svoje primjere.
Trazio sam Beretta 686 Silver Pigeon, ili opcionalno Browning B 525. (slicni cjenovni rang)
Dakle, trgovina Hanter u RIjeci, trgovac
Kaze ja sam uvoznik za berettu, u slijedecih mjesec dva, uvesti cemo pusku.
Ja cekam
Prodje mjesec, dva, nista.
Pitam sta je s time.
Uvest cemo za mjesec, dva.
Nista.
Istekla nabavna dozvola (6 mjeseci, jel...), vratio nabavnu dozvolu.
Napravio novu nabavnu dozvolu. Opet trazim sacamricu.
U Hanteru ni dalje nema Silver pigeon.
Nadjem u Detonexu Browning b525. Dostupan, cijena odgovara.
Idem po to.
Maloprodajna cijena je bila OK, u skladu sa MSRP poizvodjaca. (FYI: MSRP, maximum suggested retail price - preporucena maloprodajna cijena proizvodjaca, javni podatak, koji pojedini proizvodjaci stavljaju na svoje web stranice, ili se moze izguglati)
Uzmem tu pusku, htio bih jos neke chokove za nju.
Mozete li mi naruciti te i te chokove od browninga iz kataloga?
Ne mpzemo.
Kratko i jasno.
(posteno - nema zavlacenja, ali ostaje pitanje zasto zasutpnik ne moze naruciti nesto od firme ciji je zastupnik?)
OK, meni je ipak najvaznije da je puska kupljena. Kasnije i registrirana. Sa onim sta sam dobio, potpuno funckionalna (s tri choka)
Pogledam ko je zastupnik Browninga u Sloveniji, odnosno ko prodaje Browning u Sloveniji - Slovenija mi je prva stanica jer je najblize, da ne bih jos morao to traziti ko zna gdje.
Nadjem, Ancelj Novo Mesto, Slovenija. Imaju Browninge
Posaljem email u trgovinu Ancelj, trazim browning chokove, te i te.
Kaze na email, nemamo, ali ako zelite narucit cemo i imamo dostavu za 2 mjeseca.
treba li platiti odmah?
ne, kad podignete, budete platitil.
Samo pogledajte katalog od browninga, i posaljite nam kataloske brojeve.
OK, nadjem katalog, nadjem sta mi treba, potvrdim narudzbu.
nakon 2 mjeseca stize email.
Chokovi stigli kod nas, mozete preuzeti.
Ja sjeo u auto, podigao, platio....
Ne samo to, kupio jos kojekakvih sitnica.
I potrosio.
Trgovac, kupnja, trgovina, i iskustvo za svaku pohvalu i potrosio sam sa zadovljstvom vise para nego sam planirao, jer sam uzeo dodatnih sitinica.
E, sad zasto je takvo iskustvo kod nas nemoguce? Nesto naruciti u trgovini pa da stigne?
Uglavnom, negdje sam vec pisao:
Ako u trgovini kod nas ima robe, koja odgovara kvalitetom i cijenom (MSRP ili kakav popust) nema problema kupiti.
No hard feelings - onima koji su protiv kupnje kod nas, ako je dostupmo i po zdravoj cijeni i da to trazim kupit cu.
ALi naruciti nesto pa cekati, i da mi to stigne, kod nas. Nikad mi nije stiglo. Cinjenica.
Zasto je to tako kod nas?
Naruciti nesto u Sloveniji, pa cekati, stigne po dogvoru, (Imam jos primjera)
Zasto je to tako u Slovniji?
Sa druge strane, ponavljam:
Medjutim da mi hitno treba kutija metaka, radije cu kupiti tamo di mi je blize, nego tamo di mi je jeftinije ako moram voziti 100 ili vise km.
Ja se drzim tog, ako nesto u trgovini ima sto mi odgovara kvalitetom, cijenom uzet cu kod nas bez problema.
Ako nema, trazim dalje, najcesce nadjem u Sloveniji.
Ono sto nedostaje u (nekim) nasim trgovinama, to je usluznost. To je ono sto ne mogu objasniti.
Ja sam dao neke primjere, drugi su pisali svoje primjere.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Zapravo ne moraju osnovati udrugu.Stargazer wrote: I onda bi se ti privrednici trebali skupiti u udrugu i raditi na izmjenama zakona, nazalost nasim privrednicima je bitnije da sabotiraju jedni druge.
Postoji hrvatska gospodarska komora, u kojoj se privrednici mogu organizirati oko interesa struke u istoj bransi, kroz interesne grupacije
Znam za slucajeve kad je pojedina poduzetnicka grupacija u HGK izlobirala prijedloge pojedinih zakona koji su regulirali njihovo poslovanje.
Dakle, mehanizmi postoje
Turn better into best!
Udruga je bolja opcija iz osobnog iskustva.jolly wrote:Zapravo ne moraju osnovati udrugu.Stargazer wrote: I onda bi se ti privrednici trebali skupiti u udrugu i raditi na izmjenama zakona, nazalost nasim privrednicima je bitnije da sabotiraju jedni druge.
Postoji hrvatska gospodarska komora, u kojoj se privrednici mogu organizirati oko interesa struke u istoj bransi, kroz interesne grupacije
Znam za slucajeve kad je pojedina poduzetnicka grupacija u HGK izlobirala prijedloge pojedinih zakona koji su regulirali njihovo poslovanje.
Dakle, mehanizmi postoje
Jesi li riješio ovo? Ako ne, možda da probaš otići u Bullet d.o.o., vjerujem da bi se za takvu količinu dalo dogovoriti sve: barut koji želiš, kapislu koju želiš, zrno, dužinu, faktor itd...?Stargazer wrote: Trazio sam ponudu od hrvatskih trgovina i uvoznika za 60 000 komada 9x19.
Put your money where your mouth is.
Sve sam prosao.timmy75 wrote:Jesi li riješio ovo? Ako ne, možda da probaš otići u Bullet d.o.o., vjerujem da bi se za takvu količinu dalo dogovoriti sve: barut koji želiš, kapislu koju želiš, zrno, dužinu, faktor itd...?Stargazer wrote: Trazio sam ponudu od hrvatskih trgovina i uvoznika za 60 000 komada 9x19.
Bullet ima problema sa rokovima isporuke.
Svašta, to je 15-kg baruta, Dillon na automatici to proguta u 10-ak dana i to u jednoj smjeni.Stargazer wrote:Sve sam prosao.timmy75 wrote:Jesi li riješio ovo? Ako ne, možda da probaš otići u Bullet d.o.o., vjerujem da bi se za takvu količinu dalo dogovoriti sve: barut koji želiš, kapislu koju želiš, zrno, dužinu, faktor itd...?Stargazer wrote: Trazio sam ponudu od hrvatskih trgovina i uvoznika za 60 000 komada 9x19.
Bullet ima problema sa rokovima isporuke.
A njihova 9ka je katastrofa, pucao sam par kutija i svaki 5ti metak pogadja bocno.
Slažem se, zato sam ti i napisao komponente i dimenzije po narudžbi.Stargazer wrote:A njihova 9ka je katastrofa, pucao sam par kutija i svaki 5ti metak pogadja bocno.
-
Mirok
- Brigadni General

Mali privrednici su cijelim svojim bićem u poslu koji rade,nemaju vremena ispravljati krive drine.Stargazer wrote:I onda bi se ti privrednici trebali skupiti u udrugu i raditi na izmjenama zakona, nazalost nasim privrednicima je bitnije da sabotiraju jedni druge.Mirok wrote:I sigurno mu je reže poslovati u Hrvatskoj.Ariel wrote:Mogu se složiti da ima svih navedenih pojava, ali isto tako nije baš fer sve trgovce tako obilježiti. Samo zato što netko posluje u Hrvatskoj ne znači da radi gore navedeno.
To i jest razlog što sam sve zatvorio i zaposlio se u javnom sektoru.
Meni osobno ovo je najbolje rješenje
Nikad bolje!
-
Mirok
- Brigadni General

I kod nas cijene mogu biti različite.
Ali iznenadilo je čak i mene da je razlika dvostruka.
Kupovao sam za 22 lr,Aquilu Super Extra,2,6g , bakrena košuljica ,HV.
Zovem u jedan dućan meni blizu i kažu 20 centi/kom.
Malo guglam i nađem u drugome dućanu cijenu od 10 centi...!?
Kažem to prvima,a oni će....ma provjerite to,to ne može biti ta cijena,prejeftino je to,krivo to piše.....
Nazovem drugoga trgovca i kaže on.....imamo to i cijena je 10 centi....
Odem i odmah kupim ciglicu.
Eto,dvostruka razlika u cijeni,tu u Zagrebu....
Ali iznenadilo je čak i mene da je razlika dvostruka.
Kupovao sam za 22 lr,Aquilu Super Extra,2,6g , bakrena košuljica ,HV.
Zovem u jedan dućan meni blizu i kažu 20 centi/kom.
Malo guglam i nađem u drugome dućanu cijenu od 10 centi...!?
Kažem to prvima,a oni će....ma provjerite to,to ne može biti ta cijena,prejeftino je to,krivo to piše.....
Nazovem drugoga trgovca i kaže on.....imamo to i cijena je 10 centi....
Odem i odmah kupim ciglicu.
Eto,dvostruka razlika u cijeni,tu u Zagrebu....
- jolly
- Cinker - bojna

Moj prijatelj, nedavno (prije vala euro-poskupljenja) pokusava naci 300 win mag, streljivo. Mislim norma oryx. (mislim da je cijena u Zagrebu tad bila oko 35 kn/kom, pisem po sijecanju)
Nadje ga u jednoj trgovini u Zagrebu, ali nije mu usput bas ici u Zagreb, po streljivo.
Pita trgovca u Rijeci, da li mu moze prebaciti iz te trgovine u Zagrebu, u Rijeku.
Moze, cijena 45 kn/kom. (poskupljenje oko 10 kn po komadu)
Nije kupio
E, sad kako se formiraju cijene kod glavnog uvoznika, pa onda kod preprodavaca, ko ce ga znati?
Ja uvijek razmisljam da bi trebalo ici preko veleporodajne cijene izmedju pojedinih trgovina/trgovaca, pa u konacnoj maloprodaji dodati marzu.
Ali u svoj realnosti lokalnog trzista, to nije bas uvijek tako.
REZULTATI I EFEKTI
Ako uzmemo u obzir, politiku gotovo svakog proizvodjaca koji stavlja MSRP (preporucena maloprodajna cijena proizvoda), radi smanjenja konkurencije vlastitog proizvoda na lokalnom trzistu, ovo je situacija koja je upravo u kontrastu sa politikom proizvodjaca.
U ovom slucaju koji sam opisao - PROIZVOD NIJE KUPLJEN, zbog nerealnog formiranja lokalne maloprodajne cijene.
Dakle, trgovac - ni jedan ni drugi ne mogu biti zadovljni, jer nisu prodali. U najbolju ruku, mozda ih nije ni briga. Prodaju druge stvari.
Kupac, nije zadovljan, jer nije kupio
Poroizvodjac nije zadovljan, jer nije plasirao proizvod na trziste zbog lokalnih razloga.
Loose-loose situation .
Nadje ga u jednoj trgovini u Zagrebu, ali nije mu usput bas ici u Zagreb, po streljivo.
Pita trgovca u Rijeci, da li mu moze prebaciti iz te trgovine u Zagrebu, u Rijeku.
Moze, cijena 45 kn/kom. (poskupljenje oko 10 kn po komadu)
Nije kupio
E, sad kako se formiraju cijene kod glavnog uvoznika, pa onda kod preprodavaca, ko ce ga znati?
Ja uvijek razmisljam da bi trebalo ici preko veleporodajne cijene izmedju pojedinih trgovina/trgovaca, pa u konacnoj maloprodaji dodati marzu.
Ali u svoj realnosti lokalnog trzista, to nije bas uvijek tako.
REZULTATI I EFEKTI
Ako uzmemo u obzir, politiku gotovo svakog proizvodjaca koji stavlja MSRP (preporucena maloprodajna cijena proizvoda), radi smanjenja konkurencije vlastitog proizvoda na lokalnom trzistu, ovo je situacija koja je upravo u kontrastu sa politikom proizvodjaca.
U ovom slucaju koji sam opisao - PROIZVOD NIJE KUPLJEN, zbog nerealnog formiranja lokalne maloprodajne cijene.
Dakle, trgovac - ni jedan ni drugi ne mogu biti zadovljni, jer nisu prodali. U najbolju ruku, mozda ih nije ni briga. Prodaju druge stvari.
Kupac, nije zadovljan, jer nije kupio
Poroizvodjac nije zadovljan, jer nije plasirao proizvod na trziste zbog lokalnih razloga.
Loose-loose situation .
Turn better into best!