CHAT

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: CHAT

Post by jolly » 26 Oct 2023, 10:48

Marin223 wrote:[

Imas X primjera u Americi gdje je oruzje uspjesno upotrebljeno u pokusajima pucnjave, razbojnistva itd...
Ovo je tocno, i detalje mozes redovno citati na web stranicama NRA USA, rubrika Armed citizen.
Medjutim, kako rekoh, posjedovanje oruzja za samoobranu ne garantira 100% sigurnost.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Monke
Razvodnik
Razvodnik
Has thanked: 1 time

Post by Monke » 26 Oct 2023, 10:52

Marin223 wrote:
Imas X primjera u Americi gdje je oruzje uspjesno upotrebljeno u pokusajima pucnjave, razbojnistva itd...
Spomenu sam udaljenost od 10m, zašto sad 25 ?
Ponavljam, postoje dvije vrste ljudi:
1) oni koji priznaju da bi u ovoj situaciji radije imali oruzje nego metlu
2) oni koji lazu da ne spadaju pod 1
Sumnjam da ces ovdje nac nekog ko spori vaznost oruzja u samoobranu, ne sporim ju ni ja, samo treba bit realan. Izbacit iz glave nekakve hollywoodske iluzije i fantazije.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 26 Oct 2023, 10:52

"Dzabe im prva pomoc u svakom autu"
Ovo je generaliziranje, ali dijelomicno tocno, isto vrijedi i za oruzje pa i protupozarni aparat, da obuhvatimo sve.

"Medjutim, kako rekoh, posjedovanje oruzja za samoobranu ne garantira 100% sigurnost."
Ovaj argument kao da dolazi od visko poziciniranog dužnosnika iz MUP-a.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Oct 2023, 10:58

Gledajuci retrospketivno, po napisima u novinama u Hrvatskoj se za sad ne desavaju ovakve stvari, ali u prvom periodu nakon rata bilo je nekoliko nasumicnih pucnjava na javnim mjestima, ili nakon svadja na javnom mjestu.

Moja samoobrana u Hrvatskoj je:
- Zivim mirno, ne svadjam se, u kaficu ako vidim da je neugodno, glasno i pripito drustvo negdje u cosku, izadjem van i maknem se iz zone rizika
- ne idem u birceve gdje su takve situacije ucestale
- Ne idem na mjesta gdje su neka velika javna okupljanja, ne idem na utakmice, politicke mitinge, nit na druge slicne manifestacije, ne idem na rock koncerte
- Uglavnom ne idem na nepoznata mjesta
- kuca, stan, portun, ograda, pasivne mjere zastite u kuci, koje otlad primjenjujem nemam problema (za razliku od susjeda u kvartu)
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 26 Oct 2023, 11:02

jolly wrote:Gledajuci retrospketivno, po napisima u novinama u Hrvatskoj se za sad ne desavaju ovakve stvari, ali u prvom periodu nakon rata bilo je nekoliko nasumicnih pucnjava na javnim mjestima, ili nakon svadja na javnom mjestu.

Moja samoobrana u Hrvatskoj je:
- Zivim mirno, ne svadjam se, u kaficu ako vidim da je neugodno, glasno i pripito drustvo negdje u cosku, izadjem van i maknem se iz zone rizika
- ne idem u birceve gdje su takve situacije ucestale
- Ne idem na mjesta gdje su neka velika javna okupljanja, ne idem na utakmice, ne idem na rock koncerte
- Uglavnom ne idem na nepoznata mjesta
Ovo je i najbolja samoobrana u Hrvatskoj, jedina koja te neće strpat u zatvor.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Oct 2023, 11:10

Marin223 wrote:
"Medjutim, kako rekoh, posjedovanje oruzja za samoobranu ne garantira 100% sigurnost."
To si vec dokazao, pitanjem i pokretanjem ove teme. "Svi" imali oruzje, pa niko nije spasio stvar.

Medjutim probaj malo istraziti strucne analize o ovim temema u temama o sigurnosti (izvan pro gun casopisa i portala).
Policijski savjeti, security company savjeti, savjeti osiguravajucih kuca. i sl.
Kad se zadnji putraspravljalo o toj temi, bio sam dao neke linkove... ne da mi se opet traziti, naci ces vjeruj mi.

Ako znas plivati da li je to garancija da ces prezivjeti potapljanje broda?
Dakle, to su takva pitanja.

Plivati pomaze, ali vaznije je kao prvo da se brod ne potopi, a ako do tog dodje da ima svu ispravnu opremu za spasvanje. I da sve to ima, i da znas plivati, opet nema garancije.
Ali cinjenicno je da je prevencija glavna zastita.

U svjetlu samoobrane, prevencija je ono sto sam prethodno napisao, o mome nacinu ponasanja, a to su pasivne mjere zastite kuce, i izbjegavanje rizicnih mjesta i situacija i velikih okupljanja.
Turn better into best!

Francis_Bac0n
Razvodnik
Razvodnik

Post by Francis_Bac0n » 26 Oct 2023, 11:24

Jolly, generalno se slažem s tobom. Najbolja obrana je "ne talasati". Ipak, drago mi je da imam opcije ukoliko netko ugrozi moju obitelj ili mene.

Nadam se da nikad neću doći u situaciju di moram nasilno reagirati.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 26 Oct 2023, 11:29

jolly wrote:
Marin223 wrote:
To si vec dokazao, pitanjem i pokretanjem ove teme. "Svi" imali oruzje, pa niko nije spasio stvar.

Medjutim probaj malo istraziti strucne analize o ovim temema u temama o sigurnosti (izvan pro gun casopisa i portala).
Policijski savjeti, security company savjeti, savjeti osiguravajucih kuca. i sl.
Kad se zadnji putraspravljalo o toj temi, bio sam dao neke linkove... ne da mi se opet traziti, naci ces vjeruj mi.

Ako znas plivati da li je to garancija da ces prezivjeti potapljanje broda?
Dakle, to su takva pitanja.

Plivati pomaze, ali vaznije je kao prvo da se brod ne potopi, a ako do tog dodje da ima svu ispravnu opremu za spasvanje. I da sve to ima, i da znas plivati, opet nema garancije.
Ali cinjenicno je da je prevencija glavna zastita.

U svjetlu samoobrane, prevencija je ono sto sam prethodno napisao, o mome nacinu ponasanja, a to su pasivne mjere zastite kuce, i izbjegavanje rizicnih mjesta i situacija i velikih okupljanja.

To sve što kažeš je točno, ali da se poslužim tvojim argumentom: niti jedna prevencija nije 100% učinkovita. I što onda ?
Za događaj koji spominjem, pucnjava se desila u kuglani i restoranu, nije baš neko rizično mjesto kao pretrpani disco club ili kakav koncert. Teško se i može reć za te ljude da su bili tamo gdje baš i nisu trebali bit. Vidimo da niti jedna državna institucija nije također 100% učinkovima, policija ovaj incident apsolutno nikako nije mogla spriječit.

Također primjećujem da je većina tih masovnih pucača imala medicinsku povijest psihičkih oboljenja, evo ovaj je prek ljeta čuo zvukove u glavi da "treba pucat po ljudima", pa se navodno "izlječio"... možda samo medicinski pregled kao uvijet za oružje može napravit puno ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Oct 2023, 12:00

Marin223 wrote: Također primjećujem da je većina tih masovnih pucača imala medicinsku povijest psihičkih oboljenja, evo ovaj je prek ljeta čuo zvukove u glavi da "treba pucat po ljudima", pa se navodno "izlječio"... možda samo medicinski pregled kao uvijet za oružje može napravit puno ?
Vecina tih pucaca je imala povijest psihickih oboljenja, ili rasistickih ispada po kojekakvim portalima.
Ovo poteze neke zakljucke, same po sebi.
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 26 Oct 2023, 13:06

Da bi se obranio sa vatrenim oruzjem u defenzivnoj situaciji, nije ti potreban samo trening oruzjem.

Puno je bitnije da mozes aktivno razmisljati i reagirati u ekstremno stresnim situacijama, vecina ljudi kada dodje do ovog jednostavno zablokira.
Odlican trening za ovo je recimo da odes i kupis T4E pistolj, ili nabavis Simmunition ammo sa bojom i zastitnu opremu, nadjes par prijatelja i vjezbas home defense. Da se gadjate s pravim oruzjem i tim mecima s bojom, ili T4E kuglicama, to ce pomoc kod vjezbanja za stresne situacije.

Mislim da je ovo prva masovna pucnjava u Maineu.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 26 Oct 2023, 14:08

jolly wrote:
Marin223 wrote: Također primjećujem da je većina tih masovnih pucača imala medicinsku povijest psihičkih oboljenja, evo ovaj je prek ljeta čuo zvukove u glavi da "treba pucat po ljudima", pa se navodno "izlječio"... možda samo medicinski pregled kao uvijet za oružje može napravit puno ?
Vecina tih pucaca je imala povijest psihickih oboljenja, ili rasistickih ispada po kojekakvim portalima.
Ovo poteze neke zakljucke, same po sebi.
Hm,ovaj je bio instruktor gađanja i vojni rezervista....

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 Oct 2023, 14:14

Francis_Bac0n wrote:Jolly, generalno se slažem s tobom. Najbolja obrana je "ne talasati". Ipak, drago mi je da imam opcije ukoliko netko ugrozi moju obitelj ili mene.

Nadam se da nikad neću doći u situaciju di moram nasilno reagirati.
Tako je.
Ipak je sa oružjem mogućnost obrane(preżivljavanja) bolja.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 26 Oct 2023, 22:17

Neke se situacije dogode izndnadno i prebrzo, ali neke se i kuhaju. Netko iskusan kao ovaj ubojica je ostavio mali šansi žrtvama, sasvim sigurno je računao i na otpor i pripremio se.

S druge strane, situacija provale u kuću, gdje ste npr. čuli ili na kameri vidjeli provalnike, pozvali policiju i zaključali se u sobu vam ostavlja dovoljno vremena da se pripremite i reagirate.

Nadalje, Kyle Rittenhouse. Mlad, minimalno iskustvo, pravilno reagirao u svim situacijama. Pregledavali su snimke nebrojeno puta kadar po kadar i na temelju njih ga oslobodili.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 27 Oct 2023, 10:51

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 27 Oct 2023, 11:09

Bilo je pitanje vremena.
Nažalost,biti će sve više toga,bojim se i kod nas.
Prije ili kasnije.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 27 Oct 2023, 11:42

Mirok wrote:Bilo je pitanje vremena.
Nažalost,biti će sve više toga,bojim se i kod nas.
Prije ili kasnije.
Vec je bilo i kod nas.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... c-15376707

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 27 Oct 2023, 12:20

I tu su različita tumačenja.
Htio sam reći da se bojim da će biti i ljudskih žrtava.
Ne zna se tko sve dolazi,prolazi,kakve su im namjere...?
Nitko nema papire....
Granica bi se morala bolje čuvati.
I sada vijesti javljaju da u Vojvodini se upotrebilo automatsko orużje...!?

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 27 Oct 2023, 12:23

Mirok wrote:I tu su različita tumačenja.
Htio sam reći da se bojim da će biti i ljudskih žrtava.
Ne zna se tko sve dolazi,prolazi,kakve su im namjere...?
Nitko nema papire....
Granica bi se morala bolje čuvati.
I sada vijesti javljaju da u Vojvodini se upotrebilo automatsko orużje...!?
Bio sam vidio osobno migrante, kada su prolazili 2016 i nadalje, zena i djece nema.

Od ovih sto prolaze nelegalno je bilo podosta teroristickih napada u Sloveniji, od silovanja, premlacivanja nadalje.

Sto je rezultiralo time da je Slovenija podigla razinu opasnosti od terorizma i zatvorila granicu s nama.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 27 Oct 2023, 12:42

Zlobnici bi rekli da je u susjednoj nam palanki lakše doći do ilegalnog nego do legalnog oružja. :lol:

"Saće to bre Aca Vučić da reši, vanredno obraćanje tačno posle vesti u 8 časova, problem rešen."
Put your money where your mouth is.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 27 Oct 2023, 13:02

timmy75 wrote:Zlobnici bi rekli da je u susjednoj nam palanki lakše doći do ilegalnog nego do legalnog oružja. :lol:

"Saće to bre Aca Vučić da reši, vanredno obraćanje tačno posle vesti u 8 časova, problem rešen."
"Pa jeste,tako će da bude" ...valjda :)

Post Reply