Koji su vasi stavovi o "militarizaciji"?

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Koji su vasi stavovi o "militarizaciji"?

Post by Stargazer » 11 Nov 2023, 14:12

Mirok wrote:
Stargazer wrote:
Marin223 wrote:Po meni to (izrada literature) nebi trebalo biti kažnjivo, čak niti dijeljenje takve literature. Ja bi to sve stavio pod ustav: sloboda tiska, izražavanja...
Ali naše pravosuđe kad ti želi nešto zakeljit kao prekršaj, kazneno djelo... naći će rastezljivi članak koji će te obuhvatit.
Hrvati nemaju slobodu govora niti izrazavanja, barem ne zasticenu zakonom.
Točno.
I mislim da se presija pojačava.
Pa tak i treba.

Hrvati su narod za tlacenje, tada su najsretniji.

Mozda nemaju prava, ali bitno je da imaju za kafu.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 11 Nov 2023, 14:33

Ili ti stoka sitnoga zuba...

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 11 Nov 2023, 16:02

Nekim čudom je ova vijest zalutala ovdje. Optuženi su za terorizam. Ne ulazeći u detalje, to je nešto sasvim drugo od ove teme, čak i u najgorim insinuacijama.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 11 Nov 2023, 17:07

Prosjecan covjek na ovim prostorima je opcenito dosta neambiciozan, a prava i slobode mu ne trebaju kad ionak ne zna sta ce s time. Piva, tv, auto i placa koja to moze financirat i drugo nista im ne treba.
Ocekivat od takvih nekakvu borbu za prava i slobode je uzaludno, pogotovo ako se radi o starijim ljudima, takvi ce jos u tebi vidjet problematicnog delikventa ako vide da trazis vise slobode i izmjene zakona na bolje.
Po meni, da bi ljudi dugorocno zadrzali prava potrebno je:
- da pravo bude zajamceno ustavom (ne samo zakonom)
- da pravo konzumira bar veci dio populacije (kako bi se dovoljan broj ljudi pobunilo u slucaju pokusaja ogranicavanja)

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 11 Nov 2023, 19:15

Jaki kontrolni mehanizmi za zaštitu prava !

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 14 Nov 2023, 14:21

Upravo danas saznao kako pripadnici jedne od najelitnijih HR postrojbi nabavljaju nekoliko pištolja koje su vidjeli odnosno isprobali kod jednog "militariziranog" HR civila. Ono u što sam uvijek vjerovao se događa - i civili mogu donijeti nova znanja i iskustva, kojima se i pripadnici sustava mogu koristiti. Usprkos nastojanju sustava da te iste civile sputa i ograniči.

Nemam previše detalja niti me zanimaju, samo ću reći da je pištolj Archon.

Inače je taj civil već isprobao SIG Virtus, Spear, MPX itd. i pripadnici sustava su ih sa zanimanjem isprobali. Na tu priču vežu se i glasine kako u izvještaje s testiranja ne upisuju uvijek stvarna iskustva, već se zna i pogodovati nekome, ali to je druga priča. Zato ne volim sustav i više vjerujem civilima.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 Nov 2023, 14:57

Za dobro iskustvo nije važno od kuda dolazi.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 15 Nov 2023, 20:20

jolly wrote:
Stargazer wrote:Smatrate li da civili u civilnom okruzenju sa prijateljima i kolegama iz udruga trebaju ili ne trebaju uciti ono sto bi se moglo smatrati vojnim znanjem?

.
Vrlo opsirno pitanje.
Molim te napravi listu vojnih vjestina, za koje bi trebalo osposobiti gradjanstvo?
I ko bi bili instruktori?

Inace svako to moze rijesiti, ovo je besplatna skola, ides poslije u rezervu.
https://www.morh.hr/prijavi-se-postani- ... i-rocnici/

Nisam siguran da sa prijateljima mozes proci ovakav nivo obuke.

https://www.facebook.com/INmagazinNovaT ... cale=hr_HR

Ovaj video sam nedavno vidio na facebooku, smatrate li stvarno da ovo pokazuje spremnost?

Pricao sam sa par prijatelja i vidio par nepravilnosti, pa ako ih vidite komentirajte ih svi.

I ako vidite greske, svakako ih napomenite.

Pitanje je koliko te rok spremi za stvarni rat.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 15 Nov 2023, 21:46

Napuni oružje, stavi prst na okidač, onda provjerava indikator sa prstom na okidaču dok pištolj nije niti usmjeren ispred očiju.
Također napipavanje indikatora mi priliči nekakvoj situaciji u mraku, ovako je dovoljno samo bacit pogled na njega.
Gornji dio tijela mi se čini previše unazad (opušteno).

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 16 Nov 2023, 06:13

Kao i sve drugo, nitko nije najbolji u svemu i svakom detalju, ali je valjda u paketu spreman/spremna. Prst na okidaču prerano, možda preuspravan stav, žmirenje na lijevo oko (mene otac kao 6-godišnjaka naučio imati oba oka otvorena čak i na optiku, prije skoro pola stoljeća). Ulazak u prostoriju s dvije mete je baš to, nema otvaranja kuteva, provirivanja itd. nego šetnja. Ali eto, žena priča o treninzima, sportskom životu, natjecanjima, u paketu je očito odlična. Možda ću biti dosadan, ali mislim da oni najbolji nikad ni ne završe u sustavu (ili bar u njemu ne ostaju). Nisam siguran koliko je kompletan razvoj osobe ako ima tko misli za tebe o nekim stvarima, ako o nečemu ne smiješ razmišljati/pitati/učiti, ako je na tebi da slušaš i djeluješ unutar relativno uskog seta znanja i vještina. Ima vremena ona još puno, ne nužno tu gdje je. No ne treba se baviti drugima, pogotovo ne omalovažavanjem drugih uzdizati sebe. Treba gledati svoja posla i raditi na sebi, a ostalima nek bude kako si sami naprave.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 16 Nov 2023, 10:55

Još jedna snimka napada terorista:
https://www.youtube.com/watch?v=nDn10nDnk_k&t=619s

Pitanje je koliki postotak civila mora nosit oružje za osobnu sigurnost da bi u ovakvom iznenadnom napadu mogli pružit značajniji otpor i bit dobra prevencija ? Pretpostavka je uvijek da dio naoružanih civila neće bit spreman baš na takav napad. Iako čak i neke EU države dopuštaju građanima posjedovanje i nošenje bez opravdanog razloga, Izrael usprkos velikom riziku to nije dozvoljavao.

Kada bi Hrvatska to dopustila, kao npr Češka, što mislite koliko bi porastao broj ljudi koji posjeduju oružje ?

Ja bi se usudio reć: ne puno... Jer oni koje oružje zanima i treba im, oni ga već imaju.
Reko bi da ukidanjem članka 12 iz zakona o oružju, uglavnom bi vlasnici oružja eventualno jedan pištolj prebacili na osobnu sigurnost, mali dio dodatnih građana bi se osposobilo za OL držanje i nošenje, ali ne vjerujem da bi broj značajno porastao jer većina ljudi baš i nema ambicije nabavljat oružje, petljanje sa MUPom, zdravstveni pregled, nabava sefa, oružja, cijena svega... to su neki od razloga zašto velik dio ljudi i kad bi imali to pravo, nebi ga koristili. Šta drugi misle o tome ?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 16 Nov 2023, 11:50

Ne ovoj snimci se vidi da ni jedan od njih ne koristi zaklon. "I am cover" pristup, gdje puca u generalnom smjeru protivnika i misli da se time štiti. Funkcionira protiv mekih meta, ali čim je počeo razmjenjivati vatru s nekim iza zaklona, vidimo kako je završio. Pri tome taj iza zaklona uopće nije morao biti uvježban, osim da se ne izlaže i točno cilja. I naoružani civil, lovac, sportski strijelac bi ih puno eliminirao ako tako šetaju preko otvorenog.

Edit: ovaj koji snima je bezveznjak, pun adrenalina i nabrijan, ali dok ostali ipak koriste zaklon, on prolazi pored njih i ide na metak. Poziranje kraj mrtvih i krikovi potvrđuju da osim indokriniranosti i adrenalina tu baš i nema neke kvalitete.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 16 Nov 2023, 14:48

Ponavlja se nešto od ranije. Upravo ovaj video ranije linkan proglašavaju lažnim, židovskom propagandom. I smiješno im je. Likovanje nad mrtvima i mrcvarenje tijela je njima smiješno jer kao nije istina. Video iz prvog lica! Ne znam za vas, ali ako živim okružen takvim ljudima, ne odričem se oružja.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 16 Nov 2023, 15:02

Ariel wrote:Kao i sve drugo, nitko nije najbolji u svemu i svakom detalju, ali je valjda u paketu spreman/spremna. Prst na okidaču prerano, možda preuspravan stav, žmirenje na lijevo oko (mene otac kao 6-godišnjaka naučio imati oba oka otvorena čak i na optiku, prije skoro pola stoljeća). Ulazak u prostoriju s dvije mete je baš to, nema otvaranja kuteva, provirivanja itd. nego šetnja. Ali eto, žena priča o treninzima, sportskom životu, natjecanjima, u paketu je očito odlična. Možda ću biti dosadan, ali mislim da oni najbolji nikad ni ne završe u sustavu (ili bar u njemu ne ostaju). Nisam siguran koliko je kompletan razvoj osobe ako ima tko misli za tebe o nekim stvarima, ako o nečemu ne smiješ razmišljati/pitati/učiti, ako je na tebi da slušaš i djeluješ unutar relativno uskog seta znanja i vještina. Ima vremena ona još puno, ne nužno tu gdje je. No ne treba se baviti drugima, pogotovo ne omalovažavanjem drugih uzdizati sebe. Treba gledati svoja posla i raditi na sebi, a ostalima nek bude kako si sami naprave.
Meni je malo tuzno sto netko tko se predstavlja kao profesionalni vojnik sa trogodisnjim stazem ne zna osnove rukovanja oruzjem.

Ako primjetite na 3:21 u videu, trci po gradu sa VHSom, bez da je stavila remen preko ramena, i kako joj klizi prst joj je na trigger guardu od puske, tako da izgleda kao da trci po gradu gdje krsi jedno od osnovnih pravila sigurnosti.

Jel nemaju nekoga tko moderira ovo i tko treba odobriti ove stvari prije nego izadju van?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 16 Nov 2023, 15:51

Očito da u vojsci ne polažu pažnju na to.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 26 Nov 2023, 00:11

Baš danas slušam komentare kolega iz HR koji su bili u SLO na jednom natjecanju. Koristili su se AR spremnici od 30 komada. Bilo je ispod nule, kondenzirala se i ledila vlaga na oružju. Spremnici napunjeni do kraja su radili probleme, ali naravno, zahvaljujući genijalcima koji donose HR zakone, naši dečki nisu bili spremni na to (treniraju sa spremnicima od 10 komada). Pitam se samo koliko još znanja odlazi u zaborav zbog žgadije koja donosi kretenske propise. Hoće li ta znanja možda nekome u budućnosti ponovo trebati, pa će ih krvlju plaćati?

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 26 Nov 2023, 11:37

Ariel wrote:Baš danas slušam komentare kolega iz HR koji su bili u SLO na jednom natjecanju. Koristili su se AR spremnici od 30 komada. Bilo je ispod nule, kondenzirala se i ledila vlaga na oružju. Spremnici napunjeni do kraja su radili probleme, ali naravno, zahvaljujući genijalcima koji donose HR zakone, naši dečki nisu bili spremni na to (treniraju sa spremnicima od 10 komada). Pitam se samo koliko još znanja odlazi u zaborav zbog žgadije koja donosi kretenske propise. Hoće li ta znanja možda nekome u budućnosti ponovo trebati, pa će ih krvlju plaćati?
Bilo predloženo, odbijeno uz obrazloženje:
"Obzirom da bi se u tom slučaju radilo o oružju kategorije A ne može se propisati iznimka za sportske strijelce kao što je naprijed već obrazloženo."

Pa zato je čovjek i predložio izmjenu da ne bude više A kategorija nego da postane B. Mene fasciniraju njihova debilna obrazloženja kod odbijenica.

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 26 Nov 2023, 11:45

Pa i poluautomatski AR i AK su prije bili kategorija A, pa više nisu.
Po ovim mamlazima je taj zakon uklesan u kamen.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 26 Nov 2023, 11:53

Znanje i iskustvo je nešto što se akumulira dulje vrijeme. Ne može se očekivati da će samo osoblje u sustavu biti nositelj napretka. Nešto ranije u ovoj temi sam naveo primjer gdje ljudi iz sustava uče od civila entuzijasta. Civili entuzijasti su nositelj napretka, a ne neprijatelji.

Ako Slovenci mogu dopustiti spremnike većeg kapaciteta za sportske strijelce, koja to glava isto ne dopušta u Hrvatskoj i zašto? Hoće li ta glava biti odgovorna kad nas to neznanje i neiskustvo bude koštalo ljudskih života? Ne moramo ići u predaleku povijest za to.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 Nov 2023, 11:55

Marin223 wrote:
Ariel wrote:Baš danas slušam komentare kolega iz HR koji su bili u SLO na jednom natjecanju. Koristili su se AR spremnici od 30 komada. Bilo je ispod nule, kondenzirala se i ledila vlaga na oružju. Spremnici napunjeni do kraja su radili probleme, ali naravno, zahvaljujući genijalcima koji donose HR zakone, naši dečki nisu bili spremni na to (treniraju sa spremnicima od 10 komada). Pitam se samo koliko još znanja odlazi u zaborav zbog žgadije koja donosi kretenske propise. Hoće li ta znanja možda nekome u budućnosti ponovo trebati, pa će ih krvlju plaćati?
Bilo predloženo, odbijeno uz obrazloženje:
"Obzirom da bi se u tom slučaju radilo o oružju kategorije A ne može se propisati iznimka za sportske strijelce kao što je naprijed već obrazloženo."

Pa zato je čovjek i predložio izmjenu da ne bude više A kategorija nego da postane B. Mene fasciniraju njihova debilna obrazloženja kod odbijenica.
Tako im je najlakše odgovoriti.......

Post Reply