NABAVNA DOZVOLA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: NABAVNA DOZVOLA

Post by Mirok » 27 Nov 2023, 22:54

Ne.
Ako već imaš oružje .

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 27 Nov 2023, 23:44

marin_otto wrote:Čisto iz znatiželje; da li za svaku zatraženu nabavnu ide provjera od MUPa prema obiteljskom liječniku? I da li je ta provjera samo telefonska ili ide pisanim putem i našom ekstra efikasnom poštom?
Sistem ovako funkcionira.
Obiteljski doktor ti da potvrdu da nemas kontraidnikacija za oruzje.
Sa njom ides na medicinu rada i napravis ljecnicki za oruzje.
i to dajes na mup.
Nakon tog lijecnik obiteljske medicine ima obavezu da javi u mup promjenu tvog zdravstenog stanja ako se ono promjeni. Znaci mup ne zapitkuje okolo o tvom zdravstvenom stanju, osim mozda u nekim posebnim slucajevima.

Druga pretpostavka je da se promjena zdravstvenog stanja odnosi na dijagonoze koje su propisane kao kontraindikacija za oruzje, i mozemo se samo nadati da je lijecnik obiteljske medicine svjestan tih dijagnoza jer mu to nije struka (to je struka profesionalne medicine ili medicne rada).
Ovo kazem jer postoji povijest prijava za krive dijagnoze, moze se naci po nasim portalima. Sad je u zadnje vrijeme to malo splasnulo.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 28 Nov 2023, 00:28

I zbog tih krivih dijagnoza, tj rizika za to da izgube OL, neki ljudi se ne usude ić kod doktora u slučaju problema. Trpe dokle mogu i nadaju se da bude prošlo samo od sebe s vremenom... i super je ako tako i završi.
Zato smatram da zdravstvena sposobnost za oružje treba obuhvaćat isključivo to da čovjek nije psihički bolestan. Eventualno dodatni uvijeti ako se radi o radnom mjestu koje zahtjeva oružje.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 28 Nov 2023, 06:03

Marin223 wrote:I zbog tih krivih dijagnoza, tj rizika za to da izgube OL, neki ljudi se ne usude ić kod doktora u slučaju problema. Trpe dokle mogu i nadaju se da bude prošlo samo od sebe s vremenom... i super je ako tako i završi.
Zato smatram da zdravstvena sposobnost za oružje treba obuhvaćat isključivo to da čovjek nije psihički bolestan. Eventualno dodatni uvijeti ako se radi o radnom mjestu koje zahtjeva oružje.
Inace lobi medicine rada je bio jako nesretan kad su se ukinuli redoviti ljecnicki pregledi.

Bilo je ekipe koja je doslovno dosadjivala ljecnike opce medicine da zovu policiju.

Jednom takom razgovoru sam svjedocio u petrinjskoj gdje se teta iz oruzja javila i doktorica joj je rekla da se gospodin imena XY jako udebljo, na sta je ova rekla pa sta sad i prekinila joj.

Neko vrijeme je to bilo aktualno jer je MUP placao preglede medicine rada za te na koji su bile podnesene zalbe, ali su ubrzo prestali placati jer su muzli novce od njih.

marin_otto
Pozornik
Pozornik
Has thanked: 2 times

Post by marin_otto » 28 Nov 2023, 09:25

Hvala dečki na brzim odgovorima. Nisam napomenuo, uredno imam OL i jedan komad oružja, sad sam zatražio drugu nabavnu pa kalkuliram koliko ću je morat čekat… jer ako ne rade dodatnu provjeru kod dr., koji klinac onda rade? Za uvid u njihove dosjee im treba par sekundi, ne znam što tu treba trajat tjednima! Ispričajte me, nestrpljiv sam, znate kako to već bude kad imaš sve dogovoreno a samo se čeka nabavna :D

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 28 Nov 2023, 11:19

Stargazer wrote: Inace lobi medicine rada je bio jako nesretan kad su se ukinuli redoviti ljecnicki pregledi.

Bilo je ekipe koja je doslovno dosadjivala ljecnike opce medicine da zovu policiju.

Jednom takom razgovoru sam svjedocio u petrinjskoj gdje se teta iz oruzja javila i doktorica joj je rekla da se gospodin imena XY jako udebljo, na sta je ova rekla pa sta sad i prekinila joj.

Neko vrijeme je to bilo aktualno jer je MUP placao preglede medicine rada za te na koji su bile podnesene zalbe, ali su ubrzo prestali placati jer su muzli novce od njih.
Kakvi pokvarenjaci, da se njih pita valjda bi pregled bio još opsežniji i skuplji. Ne smiješ se ni njima zamjerit.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 28 Nov 2023, 11:25

marin_otto wrote: … jer ako ne rade dodatnu provjeru kod dr., koji klinac onda rade? :D
Da nebi bilo nesporazuma, kad san prije reka da izdavanje nabavne ovisi o provjeri nisan mislija na liječničku provjeru, nego na provjeru na terenu kod tebe, koju radi tvoj lokalni policajac.
Znači dođe kod tebe kući, popriča s tobom, uzme osnovne podatke, pogleda ti sef za oružje,m uvjeri se da je sve po propisu i tako to. Ovu provjeru radi za svaku novu nabavku i to traje 6 miseci,
znači ako nabavljaš novu cijev u roku od 6 miseci od zadnje provjere, nova provjera ti neće tribati.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 Nov 2023, 11:40

Hawk wrote:
marin_otto wrote: … jer ako ne rade dodatnu provjeru kod dr., koji klinac onda rade? :D
Da nebi bilo nesporazuma, kad san prije reka da izdavanje nabavne ovisi o provjeri nisan mislija na liječničku provjeru, nego na provjeru na terenu kod tebe, koju radi tvoj lokalni policajac.
Znači dođe kod tebe kući, popriča s tobom, uzme osnovne podatke, pogleda ti sef za oružje,m uvjeri se da je sve po propisu i tako to. Ovu provjeru radi za svaku novu nabavku i to traje 6 miseci,
znači ako nabavljaš novu cijev u roku od 6 miseci od zadnje provjere, nova provjera ti neće tribati.
To je procedura koja je ukinuta sa zakonom iz 2018.
Sad se potpisuje izjava da ti je doma sve u skladu sa zakonom i da imas sef.
Izjava je dovoljna.
Naravno, mup zadrzava pravo kontrole kad god smatra da je potrebno.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

marin_otto
Pozornik
Pozornik
Has thanked: 2 times

Post by marin_otto » 28 Nov 2023, 11:41

Hawk wrote:Da nebi bilo nesporazuma, kad san prije reka da izdavanje nabavne ovisi o provjeri nisan mislija na liječničku provjeru, nego na provjeru na terenu kod tebe, koju radi tvoj lokalni policajac.
Kod nas u Ri nema tih osobnih posjeta, prilikom traženja nabavne daju ti dodatnu izjavu gdje potpišeš da ispunjavaš zakonske uvjete za sigurno pohranjivanje oružja... u dvije godine koliko sam naoružan nitko me nije osobno kontrolirao na adresi... :|

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 Nov 2023, 11:46

marin_otto wrote:Hvala dečki na brzim odgovorima. Nisam napomenuo, uredno imam OL i jedan komad oružja, sad sam zatražio drugu nabavnu pa kalkuliram koliko ću je morat čekat… jer ako ne rade dodatnu provjeru kod dr., koji klinac onda rade? Za uvid u njihove dosjee im treba par sekundi, ne znam što tu treba trajat tjednima! Ispričajte me, nestrpljiv sam, znate kako to već bude kad imaš sve dogovoreno a samo se čeka nabavna :D
Cekanje ovisi od slucaja do slucaja.
Znao sam cekati od slucaja do slucaja, od 15 dana do 2 i pol mjeseca. I po starom i po novom zakonu.

Kao dugogodisnji vlasnik oruzja, u nekoj buducnosti doci ces do spoznaje da se treba uciti strpljenju.
Filozofski gledano, ako ces jednu pusku korisitit narednih 50-60 ili 30 godina godina dok god si ziv i zdrav, dva mjeseca u proceduri za dozvolu u usporedbi sa pola vijeka i godinama koristenja, ne znaci nista.
Ni Rim se nije napravio u jedan dan.
Turn better into best!

lampaš
Razvodnik
Razvodnik

Post by lampaš » 28 Nov 2023, 15:54

Hawk wrote:
Mogu doći doma a i ne moraju. Meni nisu.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Nov 2023, 17:02

Da se ne mistificira.....
Nema više obavezne provjere kod kuće kod traženja nabavne.
Ali MUP može bilo kada doći u kontrolu,zakonom je ovlašten za to.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 28 Nov 2023, 18:36

lampaš wrote:
Hawk wrote:
Mogu doći doma a i ne moraju. Meni nisu.
Maknuto je iz zakona 2018.g

U nekim manjim sredinama to i dalje provode jer ne znaju da je maknuto iz zakona.

Zadnji biser sto sam cuo od frenda koji je registrirao prvo oruzje je da za vadenje Europske propusnice moras priloziti poziv na natjecanje.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 28 Nov 2023, 18:49

To je jedan od uvjetnih razloga i navodi se i u samome Zakonu.
Taj uvjet nije pod moraš.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 28 Nov 2023, 19:08

Mirok wrote:To je jedan od uvjetnih razloga i navodi se i u samome Zakonu.
Taj uvjet nije pod moraš.
Za prijelaz granice s oruzjem da.

Za vadenje samog dokumenta ne.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 28 Nov 2023, 19:59

Marin223 wrote:I zbog tih krivih dijagnoza, tj rizika za to da izgube OL, neki ljudi se ne usude ić kod doktora u slučaju problema. Trpe dokle mogu i nadaju se da bude prošlo samo od sebe s vremenom... i super je ako tako i završi.
Batina uvijek ima dvije strane.
Znam nekoliko koje je spasio obavezni pregled (dok se još moralo svakih 5 godina). Utvrđeno na vrijeme da boluju od bolesti opasne po život, a nitko nije izgubio oružje.

Ne mislim da je dobro što je pregled bio obavezan, samo navodim da ima dobrih strane takve prakse.

EDIT: savjet: nađite si obiteljskog doktora/doktoricu koji se bave lovom i/ili streljaštvom, olakšava stvari i najčešće imaju više razumijevanja po pitanju oružja.
Put your money where your mouth is.

filip26
Pozornik
Pozornik

Post by filip26 » 31 Mar 2024, 13:02

Pozdrav,

Da li je mozda tko u zadnje vrijeme predao papire za nabavnu u branimirovoj. Predao sam prije neka dva,tri tjedna pa me zanima koliko se cca ceka sada

file
Razvodnik
Razvodnik

Post by file » 31 Mar 2024, 14:13

filip26 wrote:Pozdrav,

Da li je mozda tko u zadnje vrijeme predao papire za nabavnu u branimirovoj. Predao sam prije neka dva,tri tjedna pa me zanima koliko se cca ceka sada
Malo su kratki sa ljudima, odnosno imaju friske ljude tamo pa sve traje duže od normalnog

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 31 Mar 2024, 19:13

filip26 wrote:Pozdrav,

Da li je za DiN ?

filip26
Pozornik
Pozornik

Post by filip26 » 31 Mar 2024, 20:27

Za lovačko oruzje sam predao pa pretpostavljam da je za držanje i nosenje

Post Reply