Punilo za streljacke naslone
Re: Punilo za streljacke naslone
Norma bez problema ispod 1 MOA na 100m, za trening odlicna. Dao sam napraviti adapter za mjerit rub metka a i odradit cu bedding pa cemo vidjeti. A opet s druge strane ne stignem bas cesto na streljanu pa je to sve skupa opet nista kad ne pucas redovito al ajde tako je kako je.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Nisam shvatio ,zašto bedding ?Mario_Zg wrote:Norma bez problema ispod 1 MOA na 100m, za trening odlicna. Dao sam napraviti adapter za mjerit rub metka a i odradit cu bedding pa cemo vidjeti. A opet s druge strane ne stignem bas cesto na streljanu pa je to sve skupa opet nista kad ne pucas redovito al ajde tako je kako je.
Postoji poseban tazlog ?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Generalna preporuka za sportsko streljacke puske s drvenim kundakom.
Pa i preporuka za kundake. Kad kupis GRS kundak, preporuka je beding uraditi za montazu.
GRS su tvornicki kundaci visoke kvalitete za standardne ucestale tvornicke puske.
Pa i preporuka za kundake. Kad kupis GRS kundak, preporuka je beding uraditi za montazu.
GRS su tvornicki kundaci visoke kvalitete za standardne ucestale tvornicke puske.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Pa problem se nece odmah uociti. I tako mnogi ostaju nesvjesni da se problem s vremenom mozda pojavio, kad se grupa neznatno prosiri.
Za lovacke puske, nacelno ovo nije potrebno.
Problemi nastupaju kad drvo kundaka reagira na vlaznost zraka pa drvo pocne raditi.
Bedding izolira drvo od mehanizma.
Puske u srednjoj i nizoj cjevnoj klasi, obicno nemaju bedding, jer to podize cijenu proizvodjnje pa ih baca u vislji cjenovni rang. Onda to tvornice ne rade, da zadrze cjenovnu konkurenciju na trzistu.
Pa strijelci to naknadno cesto rade u vlastitom aranzmanu.
Za lovacke puske, nacelno ovo nije potrebno.
Problemi nastupaju kad drvo kundaka reagira na vlaznost zraka pa drvo pocne raditi.
Bedding izolira drvo od mehanizma.
Puske u srednjoj i nizoj cjevnoj klasi, obicno nemaju bedding, jer to podize cijenu proizvodjnje pa ih baca u vislji cjenovni rang. Onda to tvornice ne rade, da zadrze cjenovnu konkurenciju na trzistu.
Pa strijelci to naknadno cesto rade u vlastitom aranzmanu.
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Radili smo kod Rusana bedding na frendovom karabinu. Nema dugo.
Ali to se već pod rukom sve klimalo,uopće se više nije dalo pritegnuti sa šrafima ,da se ne klima.
Ali to se već pod rukom sve klimalo,uopće se više nije dalo pritegnuti sa šrafima ,da se ne klima.
Primjetio sam i sad da mi se grupa pogodaka promjenila posto je hladnije vrijeme. Nesto je sigurno do drveta, nesto do plasticnih piksi kroz koje se steze drvo za metal. Nije to nesto zabrinjavajuce da bi se oko toga brinuo. Ali...Mirok wrote:Nisam shvatio ,zašto bedding ?
Postoji poseban tazlog ?
Iskustvo kaze da mrdanja akcije u drvetu uvijek ima makar minimalnog pa zasto to ne anulirati, moze biti samo bolje. Bedding kit je nekih 45€ u Njemackoj, nije to neki neznam kakav posao da se nebi dao pedantno napraviti u par sati tako da mislim da cu to svakako napraviti.
"Nekome tko se bavi benchrest disciplinama poput f-class" - ???? F-CLASS NIJE BENCHREST DISCIPLINAIB43 wrote:Nije Dima preseravanje. Dobar je to zadnji oslonac. A dobar je i SEB.
Poanta je kada trebaju i koliko pomognu. Pogledaj sa čim sam taj dan pucao i kako je otpucalo (uz pomoć ruke). Sa podlogom ispod bipoda je to i manje, nestane vertikala. Koliko bih dobio sa Dimom i Joypodom? Jako malo, ako išta, ne može ta puška bolje od toga. Podloga za bipod je izvukla zadnji atom.
Kroz temu se povlače skupa punjenja. Staviti ih u lošu vreću, ništa neće napraviti. Kupiti skupu vreću, a loš bipod, opet ništa. Sve super a loša puška, ponovo ništa. Bacanje para.
Mora sve biti super. I dobiješ 0.1-0.2 manje. Treba li to? Nekome tko se bavi benchrest disciplinama poput f-class i ima vrhunsku pušku treba. Ostalima? Teško.
Puno opreme je obični hype, koji je koristan u iznimnim situacijama i malo pomogne. Obično budu u pitanju top modeli, oni najskuplji, ti zaista rade i naprave tih 0.1-0.2 razlike. Drugo čak može i pogoršati pa napraviti 0.1-0.2 više, nego sa čarapom.
Rekreativcu čarapa i malo nule sa gradilišta dosta i previše.
Tko želi ozbiljno u f-class, gleda se Dima i slično, SEB. Tih 0.1-0.2 tu znači puno. Naravno, ako puška tih 0.1-0.2 manje može ostvariti.
Ne treba se zamarati skupim punjenjima ako ga ostatak opreme ne može primjetiti. Kitty sand, premium punjenje u tom slučaju.
Ako je tako, onda niste napravili bedding (loš izbor materijala za bedding, loša priprema tj. nedovoljno ukopano drvo za bedding, slabo odrađeni pilari isl.).Mirok wrote:Radili smo kod Rusana bedding na frendovom karabinu. Nema dugo.
Za dobar bedding preporučio bih DEVCON Aluminum Putty (F), a za odvajač IMPERIAL wax (može i neki drugi).
Obavezno ugraditi aluminijske pilare.
Debljina beddinga minimalno 1-1,5mm sa svake strane akcije i pilara. Može i deblje pod akciju i oko recoil lug-a.
Prva obrada viškova (gruba) nakon 12-24 sata (malo bolje od touch dry).
Prvo pritezanje akcije tek nakon 15-30 dana (provjeriti upute od DEVCON-a).
Osim za akciju, preporučio bih bedding napraviti i za anshutz/UIT šinu na potkundaku.
Kvalitetan bedding se ne da napraviti u par sati.Mario_Zg wrote:Primjetio sam i sad da mi se grupa pogodaka promjenila posto je hladnije vrijeme. Nesto je sigurno do drveta, nesto do plasticnih piksi kroz koje se steze drvo za metal. Nije to nesto zabrinjavajuce da bi se oko toga brinuo. Ali...Mirok wrote:Nisam shvatio ,zašto bedding ?
Postoji poseban tazlog ?
Iskustvo kaze da mrdanja akcije u drvetu uvijek ima makar minimalnog pa zasto to ne anulirati, moze biti samo bolje. Bedding kit je nekih 45€ u Njemackoj, nije to neki neznam kakav posao da se nebi dao pedantno napraviti u par sati tako da mislim da cu to svakako napraviti.
Kvalitetan kit (500gr) dođe oko 95 EUR.
Cijena izrade kvalitetnog beddinga kod dobrog majstora je između 300 i 400 EUR i obično traje do 30 dana, a uključuje
dodatno ukopavanje, lijevanje i sušenje (stvrdnjavanje).
Može sa raditi i u samogradnji...
Na streljačkim puškama drvenog ili laminiranog kundaka, odnosno onima kojima se želi natjecati i pobjeđivati TREBA napraviti bedding.Mirok wrote:Treba li to ipak odraditi bez obzira što ne osjetiš problem ?
Na toj razini problem se ne da osjetiti! On postaje evidentan lošijim rezultatima.
Moje isprike. Da. F-Class i benchrest nemaju ni iste mete, ni slično bodovanje ni opremu.stolttom wrote: "Nekome tko se bavi benchrest disciplinama poput f-class" - ???? F-CLASS NIJE BENCHREST DISCIPLINA
Mislilo se na zahtjeve za preciznost. Danas f-class u short rangeu (300m) nije ništa neprecizniji od benchresta. Rezultati sa naših natjecanja u medalji su benchrest razina preciznosti.
Što je pohvalno i tu smo zaista jaki.
Mislilo se da netko tko puca f-class 300m od zavirivanja u benchrest može jedino profitirati, sve dok to može uklopiti u f-class pravila. A dosta toga može, poput zadnje vreće, pripreme čahura i sl. Neće škoditi i zaviriti u long range benchrest. I to je sve bliže po preciznosti.
Mislim onako kako si napisao. Ako se sve klimalo onda niste napravili bedding. Zašto?? Neznam.Mirok wrote:To je prerađena M48.
Prepustili smo to puškaru .
Kako misliš loš izbor materijala....i dr....
Uopće nisam pisao o tome...?
Možda niste koristili dobar materijal za bedding, možda niste dovoljno ukopali drvo da napravite mjesta za bedding, možda niste ugradili pilare, možda...
Pišeš da ste radili kod Rusana bedding na frendovu karabinu...
Znači, vi (ti i još netko) ste kod Rusana radili bedding na frendovu karabinu. Tako pišeš, pa ti pokušavam odgovoriti.
Kod kvalitetno napravljenog beddinga nema nikakvog mrdanja, a npr. svoju akciju (sva tri vijka) zategnem na 6,5 kN bez ikakvog problema svaki put.
Sad veliš da ste to prepustili puškaru.
Onda taj puškar nije napravio bedding!!
Vjerojatno ste to i platili...
-
Mirok
- Brigadni General

Okrenuo si pilu naopako.
Klimalo se ,pa se zato radio bedding,zašto bi drukčije?
I sada je ok.
Kad kažem radili ,mislim da smo ,između ostaloga,još nešto radili(naravno puškar je radio) i na malokalibarki i dr.
U čemu je problem?
Daš majstoru da sam procijeni i napravi potrebno.
I sada je ok.
Kad kažem radili ,mislim da smo ,između ostaloga,još nešto radili(naravno puškar je radio) i na malokalibarki i dr.
U čemu je problem?
Sorry, iz tvog posta sam zaključio da ste radili bedding pa se nakon toga sve klimalo.Mirok wrote:Okrenuo si pilu naopako.
I sada je ok.
U čemu je problem?
Inače, ovo što si opisao se može raditi kao popravak rasušenog i "klimavog" kundaka, međutim uloga beddinga
u streljačkim puškama jest da stvori buffer između drvenog i metalnog dijela koji će svojim karakteristikama spojiti
nespojivo (metal i drvo) na najbolji mogući način, tj. bez promjenjivih tolerancija (zbog diletacije uzrokovane promjenama temperature i vlage
materijala).