Pištolj u kalibru 10 mm Auto
Pištolj u kalibru 10 mm Auto
Koji pištolj u kalibru 10 mm auto
savjetujete za kupnju i zašto?
Koja su vaša osobna iskustva s navedenim kalibrom.
savjetujete za kupnju i zašto?
Koja su vaša osobna iskustva s navedenim kalibrom.
Re: Pištolj u kalibru 10 mm Auto
Izbor se manje-više svodi na xd 10 i glock 21 ako nije budžet neograničen.
ako narucivanje izvan RH ne dolazi u obzir onda ko sto ti je vec receno, mozes ili xdm ili glock 20. Ako ti je ok izvana narucit nesto onda mozes jos i 1911. eto to troje ti izbor 
Još vani postoji opcija sig 220 i mislim tanfoglio. Samo su ti rijetki. Inače, naginjem ka xd-u, skroz subjektivno, jer malo bolje pucam sa njim nego sa glockom.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
I Smith and wesson MP. sig sauer 220 i sig sauer 320.Monke wrote:ako narucivanje izvan RH ne dolazi u obzir onda ko sto ti je vec receno, mozes ili xdm ili glock 20. Ako ti je ok izvana narucit nesto onda mozes jos i 1911. eto to troje ti izbor
Sad je pitanje sta je dostupno kod nas i izvana.
Pretpostavljam glock i xdm vode u dostupnosti.
Ne trazim taj kalibar, ali sad mi je upravo postao egzotican i zanimljiv.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Smith & Wesson 1006 https://en.wikipedia.org/wiki/Smith_%26 ... Model_1006 . Veoma čvrsti, inox, SA/DA. Nisu baš česti na tržištu, ali ih se da naći u Njemačkoj s vremena na vrijeme. Dijelovi mogu biti problem jer se ne radi odavno, mada mi je teško zamisliti da ga itko živ može poderati.
Možda najbolji od svih SA TRP, 6" cijev. Na žalost, ne proizvode ih više, ali ih se može još naći u SAD. Ovdje je 5" https://www.springfield-armory.com/1911 ... m-handgun/ . Na žalost, i taj je nedavno zaustavljen. S ovima dijelovi nisu problem, sve s 1911 paše.
Sretna i vesela Nova godina!
Možda najbolji od svih SA TRP, 6" cijev. Na žalost, ne proizvode ih više, ali ih se može još naći u SAD. Ovdje je 5" https://www.springfield-armory.com/1911 ... m-handgun/ . Na žalost, i taj je nedavno zaustavljen. S ovima dijelovi nisu problem, sve s 1911 paše.
Sretna i vesela Nova godina!
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Vlasnik sam XDM-a u kalibru 10mm AUTO. Izuzetno moćan pištolj, po snazi i performansama bi ga smjestio između .357 i .44 Magnuma. Nema životinje u Europi koju neće oboriti, i vrlo je prikladan za samilosni hitac (ako je u lovačke svrhe). Zaboravi na brzo I precizno pucanje; ovako jak kalibar ima i solidan recoil koji treba svjesno kontrolirati. Također, streljivo je skuplje 30-40% nego kod klasičnog 9mm.
P.S. Što se tiče samilosnog hitca, nedavno sam bio u pogonskom lovu gdje je kolega, želeći skratiti muke vepriću, pucao u glavu 4 puta (!!!) kalibrom 9mm. Na kraju je stvar riješena Brenneke kuglom iz sačmarice.
Sretno u odabiru!
P.S. Što se tiče samilosnog hitca, nedavno sam bio u pogonskom lovu gdje je kolega, želeći skratiti muke vepriću, pucao u glavu 4 puta (!!!) kalibrom 9mm. Na kraju je stvar riješena Brenneke kuglom iz sačmarice.
Sretno u odabiru!
- jolly
- Cinker - bojna

Koliki je bio taj "vepric"?
Turn better into best!
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

100-ak kila. Mislim da je kolegu uhvatila panika kad ga nije dovršio prvim metkom, pa je šaraojolly wrote:Koliki je bio taj "vepric"?
- jolly
- Cinker - bojna

Ok, jasno. devetka ipak nije sala.
Turn better into best!
Pozdrav!Francis_Bac0n wrote:Vlasnik sam XDM-a u kalibru 10mm AUTO. Izuzetno moćan pištolj, po snazi i performansama bi ga smjestio između .357 i .44 Magnuma. Nema životinje u Europi koju neće oboriti, i vrlo je prikladan za samilosni hitac (ako je u lovačke svrhe). Zaboravi na brzo I precizno pucanje; ovako jak kalibar ima i solidan recoil koji treba svjesno kontrolirati. Također, streljivo je skuplje 30-40% nego kod klasičnog 9mm.
Sretno u odabiru!
Koje streljivo koristite da je tako nabrijano u 10mm auto? Jer sve ovo što se ima za kupiti kod nas je realno punjeno ko .40s&w, jedino ako punite sami pa onda ok!
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
I jedna devetka bi bila dovoljna , samo da je otišla na pravo mjesto.Francis_Bac0n wrote:100-ak kila. Mislim da je kolegu uhvatila panika kad ga nije dovršio prvim metkom, pa je šaraojolly wrote:Koliki je bio taj "vepric"?
narucis hollow pointove iz austrije postom.joc2062 wrote:Pozdrav!Francis_Bac0n wrote:Vlasnik sam XDM-a u kalibru 10mm AUTO. Izuzetno moćan pištolj, po snazi i performansama bi ga smjestio između .357 i .44 Magnuma. Nema životinje u Europi koju neće oboriti, i vrlo je prikladan za samilosni hitac (ako je u lovačke svrhe). Zaboravi na brzo I precizno pucanje; ovako jak kalibar ima i solidan recoil koji treba svjesno kontrolirati. Također, streljivo je skuplje 30-40% nego kod klasičnog 9mm.
Sretno u odabiru!
Koje streljivo koristite da je tako nabrijano u 10mm auto? Jer sve ovo što se ima za kupiti kod nas je realno punjeno ko .40s&w, jedino ako punite sami pa onda ok!
Mislim da sam tamo vidio.
https://www.rangeisclear.shop/index.php ... s_id=68271
Salju postom uz predozdbu oruzne iskaznice, europassa i osobne.
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Pozdrav!
Koje streljivo koristite da je tako nabrijano u 10mm auto? Jer sve ovo što se ima za kupiti kod nas je realno punjeno ko .40s&w, jedino ako punite sami pa onda ok![/quote]
Fanzoj ima jače punjenje u ponudi (200gr, Federal), a Bojna, Lovac i HunterKŽ S&B (180gr). Iako, i ovo slabije punjenje ruši sve što treba srušiti.
Koje streljivo koristite da je tako nabrijano u 10mm auto? Jer sve ovo što se ima za kupiti kod nas je realno punjeno ko .40s&w, jedino ako punite sami pa onda ok![/quote]
Fanzoj ima jače punjenje u ponudi (200gr, Federal), a Bojna, Lovac i HunterKŽ S&B (180gr). Iako, i ovo slabije punjenje ruši sve što treba srušiti.
10 AUTO je fantastičan kalibar kako za lov (samilosni hitac) , tako i za precizu. Nažalost, rezultati precize 10AUTO kod nas se vide samo na HS Kupu i to sa vojno policijskim pištoljem XDM koji nije rađen za precizu. Pogledaj rezultate prešlogodišnjeg kupa. Začuđujuče precizan i na 50 metara. Fantastičan kalibar i odličan pištolj XDM.
Ima sam prije neka fantaziranja o kupnji takvog pištolja.
Nekako mi je najbolja opcija bila Slovenija i Tanfoglio. Imaju skoro sve modele u 10mm, natjecateljske i za samoobranu, plastika i čelik, standardna veličina i kompaktne.
Nekako mi je najbolja opcija bila Slovenija i Tanfoglio. Imaju skoro sve modele u 10mm, natjecateljske i za samoobranu, plastika i čelik, standardna veličina i kompaktne.
Put your money where your mouth is.
Problem s 10 mm Auto je nastao nakon što su napravljeni prvi primjerci na 1911 platformi. Tadašnji pištolji jednostavno nisu bili dovoljno čvrsti (što radi designa, što radi ćelika) za taj naboj, pa je dolazilo do pucanja freme. Budući da tada još nije bilo 40 S&W, a orginalni 10 mm auto je bio punjen za kuglu 200 graina i 1200 fps, što je bilo prejako za policijske potrebe, išlo se na smanjenje i težine kugle i početne brzine, što je odbilo mnoge. Onog trenutka kad se pojavio 40 S&W, 10 mm Auto je na tržištu bi praktično gotov. Stvar je u tome što velika većina kupaca poluatomatskih pištolja nisu ni lovci ni planinari, i tako jak naboj im nije ni trebao.
Međutim, lovci i planinari u SAD, koji nerijetko nalete na pumu ili neki od medvjeda, a željeli su poluatomatski pištolj, tražili su da se 10 mm Auto obnovi u izvornom obliku. Proizvođači pištolja i streljiva su odgovorili, mada se u zadnje vrijeme primjećuje da prvotni ushit slabi, zato je SA i odustao od proizvodnje TRP serije. Stvar je u tome da 10 auto je baš negdje na pola puta između 357 Magnum i 41 Magnum i većih kalibara, barem što se tiče SAD i njihovih prilika. Tu je uskočio Buffalo Bore s impresivnim izborom jakih naboja za 10 MM Auto https://www.buffalobore.com/index.php?l ... list&c=146 .
Kod nas su stvari bitno drugačije, medvjedi nisu problem, a na vepra je 10 mm Auto veoma solidan naboj. Jer, budimo na čistu, samilosni hitac na srnjaka je jedna stvar. Na većeg vepra je sasvim druga, u pravilu i moguće opasna. Jedan naš novinar je iz ĆZ 9x19 sasuo svih 16-17 hitaca u napadajućeg vepra i na kraju ga je uspio oboriti i izvući se neozlijeđen. Ali mi sam kaže da nije uspio na vrijeme skočiti na poveći kamen, loše bi se proveo.
Što ranjeni vepar može, najbolje svjedoči događaj u području Ličkog Tiškovca, negdje 60-tih. Mještanin Ševa je išao u šumu nasjeći drva, i naletio na ranjenog vepra u jarugi. Kad je vidio priliku, ponadao se omastiti brk i pokušao dokračiti vepra sjekirom. Nije uspio, vepar je skočio i doslovno mu raznio jedan dio stražnjice. Iako je bio teško ozlijeđen, uspio je dozvati u pomoć. Međutim, najbliži je bio Knin, a i dok bi došla ambulantna kola i odvezla ga po onim oputinama, uzelo bi nekoliko sati. Srećom pruga nije bila daleko i baš su imali sreće da je ubrzo naišao teretni vlak. Zustavili su ga, ranjenog Ševu su ubacili u jedan od vagona, i na vrijeme su stigli u Knin i okrpili ga. Uglavnom, preživio je, ma da ne znam da li je imao težih posljedica. Od tad, kad smo išli u planinarenje u područje Dinare, i kad bi naletjeli na izrijano tlo, omiljena psina za gradsku čeljad nam je bila isprepadati ih da se dobro paze da ne bi prošli kao i nesretni Ševa. To je koji put znalo otići predaleko, pa kad je jedan na Risovcu išao "iza grma" po noći, morao sam ići s njim noseći karabin.
Također, još jedan izvanredan pištolj je SIG P200 LEGION https://www.sigsauer.com/p220-legion-10mm.html . Samo jedna mi stvar nikako nije jasna; zašto su frema i zatvarač/navlaka od inoxa, a cijev nije? Da ga kojim slučajem želim kupiti, najprvo bih se raspitao gdje mogu difuziono kromirati cijev.
Međutim, lovci i planinari u SAD, koji nerijetko nalete na pumu ili neki od medvjeda, a željeli su poluatomatski pištolj, tražili su da se 10 mm Auto obnovi u izvornom obliku. Proizvođači pištolja i streljiva su odgovorili, mada se u zadnje vrijeme primjećuje da prvotni ushit slabi, zato je SA i odustao od proizvodnje TRP serije. Stvar je u tome da 10 auto je baš negdje na pola puta između 357 Magnum i 41 Magnum i većih kalibara, barem što se tiče SAD i njihovih prilika. Tu je uskočio Buffalo Bore s impresivnim izborom jakih naboja za 10 MM Auto https://www.buffalobore.com/index.php?l ... list&c=146 .
Kod nas su stvari bitno drugačije, medvjedi nisu problem, a na vepra je 10 mm Auto veoma solidan naboj. Jer, budimo na čistu, samilosni hitac na srnjaka je jedna stvar. Na većeg vepra je sasvim druga, u pravilu i moguće opasna. Jedan naš novinar je iz ĆZ 9x19 sasuo svih 16-17 hitaca u napadajućeg vepra i na kraju ga je uspio oboriti i izvući se neozlijeđen. Ali mi sam kaže da nije uspio na vrijeme skočiti na poveći kamen, loše bi se proveo.
Što ranjeni vepar može, najbolje svjedoči događaj u području Ličkog Tiškovca, negdje 60-tih. Mještanin Ševa je išao u šumu nasjeći drva, i naletio na ranjenog vepra u jarugi. Kad je vidio priliku, ponadao se omastiti brk i pokušao dokračiti vepra sjekirom. Nije uspio, vepar je skočio i doslovno mu raznio jedan dio stražnjice. Iako je bio teško ozlijeđen, uspio je dozvati u pomoć. Međutim, najbliži je bio Knin, a i dok bi došla ambulantna kola i odvezla ga po onim oputinama, uzelo bi nekoliko sati. Srećom pruga nije bila daleko i baš su imali sreće da je ubrzo naišao teretni vlak. Zustavili su ga, ranjenog Ševu su ubacili u jedan od vagona, i na vrijeme su stigli u Knin i okrpili ga. Uglavnom, preživio je, ma da ne znam da li je imao težih posljedica. Od tad, kad smo išli u planinarenje u područje Dinare, i kad bi naletjeli na izrijano tlo, omiljena psina za gradsku čeljad nam je bila isprepadati ih da se dobro paze da ne bi prošli kao i nesretni Ševa. To je koji put znalo otići predaleko, pa kad je jedan na Risovcu išao "iza grma" po noći, morao sam ići s njim noseći karabin.
Također, još jedan izvanredan pištolj je SIG P200 LEGION https://www.sigsauer.com/p220-legion-10mm.html . Samo jedna mi stvar nikako nije jasna; zašto su frema i zatvarač/navlaka od inoxa, a cijev nije? Da ga kojim slučajem želim kupiti, najprvo bih se raspitao gdje mogu difuziono kromirati cijev.
- jolly
- Cinker - bojna

nedostatak kulture oruzja, kvalitetne edukacije u svim civilnim sektorima gdje se ima oruzje u gradjanskom drustvu, a ovdje primarno govorimo o lovackoj edukaciji, dovodi do ovoga.Onty wrote: Kod nas su stvari bitno drugačije, medvjedi nisu problem, a na vepra je 10 mm Auto veoma solidan naboj. Jer, budimo na čistu, samilosni hitac na srnjaka je jedna stvar. Na većeg vepra je sasvim druga, u pravilu i moguće opasna. Jedan naš novinar je iz ĆZ 9x19 sasuo svih 16-17 hitaca u napadajućeg vepra i na kraju ga je uspio oboriti i izvući se neozlijeđen. Ali mi sam kaže da nije uspio na vrijeme skočiti na poveći kamen, loše bi se proveo.
Negdje na YT je bio snimak napada vepra gdje neko puca iz 9mm i prazni cijeli okvir, meci zaprasuju po vepru u napadu, i on tek nakon cijelog okvira pada pred noge covjeka.
Za tek skolovanog i licenciranog lovca, pojam energije metka i efekta na divljac je nepoznat.
9x19 se vrti u prosjeku 500-600 joula (ima i nesto jacih), a 10Auto, nesto preko 1000 joula (uz poneko jace punnjenje, ovisno o prozivodjacu, ali to nije niti blizu papovke, a ni 223, puscani srednje snage, i koji su jos uvjek nedovoljni za svinju po pravilniku).
Karabinski metak za divlju svinju, pravilnik trazi 2500 joula na 100 m.
To su smjernice za trazenu energiju. I sto se moze ocekivati.
Pistoljem se samilosni daje u glavnu ili vrat. I to je hitac u CNS. I to mora iz blizine da se pogodi. Sto je veca udaljenost, teze pogoditi
Ako se ne pogodi CNS bez obzira na kalibar pistolja, efekt ce biti los. Ovo se moze ocekivati ako se puca s vece udaljenosti u svakojakim uvjetima, sumrak, uzbudjenost, mrak, grmlje, necista meta, itd
Isti pogodak sa jacim kalibrom iz karabina, imat ce bolji efekt.
Kod vepra ili medvjeda, ne prilazi se blizu za takav hitac ako su jos zivahni.
A samilosni se radi karabinom sa solidne sigurne udaljenosti, koja omogucuje takav hitac.
To moze biti ucinjeno odmah popravnim hicem iz puske ako se lovi sa ceke, ili prilazenjem na blize da je cista nisanska linija do divljaci. 10tak metara.
Karabin rjesava sve. Pa i zaustavni hitac ako dodje do napada.
Zanimljivo da je glavna kocnica za takav samilosni popravni/hitac da se nedogodi, ono klasicno, ne pucati drugi put da se ne razbije previse mesa. (mesarska logika)
U zivotu pamtim jedan samilosni hitac. Ali ne kod nas , nego u Africi
Hartebeest pogodjen u visoku plecku, davao je znake zivota kad smo prisli, bio je miran na desnom boku ali je disao.
Pogodak u visoku plecku je cesto puta samo varljiv sokirajuci hitac, samo zato jer moze trenutno sokirati zivce u kicmi i rezultirati momentalnim padom, takav hitac pogadja visoka pluca ili ih promasuje skoro kao i cijelu vitalnu zonu, a srce skoro sigurno, i divljac se moze ustati, i pobjeci makar na tri noge.
Samilosni je u toj situaciji uslijedio u plecku, za tu priliku, po sred vitalne zone - plecka/srce/pluca. Puska.
Ovo ujedno i dokazuje da se za samilosni hitac s 30 centimetara udaljenosti moze i puska korisiti.
A da ne govorimo na malo dalje, sa sigurne udaljenosti ako je takva situacija, kad treba naciljati.
U zakljucku - Pistolj za samilosni je bolje imati nego nemati. I ako mogu radije bih ga iskoristio za samilosni iz neposredne blizine, nego karabin.
Ali ne u svim situacijama. Samo tamo di mogu prici divljaci toliko blizu, da mogu pogoditi CNS.
Lovac mora biti svjestan ogranicenja ovog oruzja (tehnickih, ali i osobnih ogranicenja).
Za ilustraciju.
Harry Selby, poznati Africki profesionalni lovac (mozete ga izguglati), cijelu svoju karijeru 50 godina nosio je colt woodsman 22LR kao pistolj za samilosni.
Jer u uvjetima kad se moze prici blizu, doovoljan je 22lr za hitac u CNS, kroz uho, za samilosni
Kod nas je propis 300 joula energije, sto je jos bolje.
Ali poanta je pogoditi CNS, ako se to ne moze pogoditi, sigurno koristi se puska. Sto Harry Selby jest i cinio.
Turn better into best!