Malokalibarka .22LR

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: Malokalibarka .22LR

Post by Darko11 » 12 Jan 2024, 10:37

jolly wrote:
Onty wrote:Ne lovim pernatu divljač, malokalibarke sam pucao samo na strelištu, ali kad neki već žele loviti s njima, ne bi li ipak bilo bolje koristiti 22WMR, nego 22LR?
Sa ovime se slazem 100%.
S time da se pernata divljac lovi sacmaricom, malokalibarkom opcionalno samo: vrana, svraka, cavka i sojka.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... 7_779.html

Vidim da je po novom Hr zakonu o lovackim nabojima najmanji dopusteni kalibar za odstrel nekih manjih "štetočina " 17 hmr.Do nedavno je pisalo 22 lr pa mi nije bas jasno sto to znaci,17 hmr ima manji promjer zrna nego 22 lr ali je veca cahura i ima vecu energiju od 22lr.
Nije mi jasno jeli još uvjek dopusten lov sa 22lr?

Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Post by Onty » 12 Jan 2024, 10:52

Darko11 wrote:https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_04_37_779.html

Vidim da je po novom Hr zakonu o lovackim nabojima najmanji dopusteni kalibar za odstrel nekih manjih "štetočina " 17 hmr.Do nedavno je pisalo 22 lr pa mi nije bas jasno sto to znaci,17 hmr ima manji promjer zrna nego 22 lr ali je veca cahura i ima vecu energiju od 22lr.
Sam zakon "(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, pri odstrjelu jazavca, mačke divlje, dabra, lisice, čaglja, vrane sive, vrane gačca, čavke zlogodnjače, svrake i šojke kreštalice dopušteno je uporabljivati lovačko oružje s užlijebljenim cijevima najmanjeg kalibra .17 HMR".

Primjeti ono najmanjeg kalibra .17 HMR. I ti si to naveo. Pravo govoreći, mogu još razumjeti da se s ovim nabojima lovi prenate grabežljivce, ali loviti s njima "jazavca, mačke divlje, dabra, lisice, čaglja", to mi ne drži vodu. Za moj pojam minimum minimuma 22 Hornet razina energije.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 12 Jan 2024, 11:05

Darko11 wrote:
Da. Dopusten je.
Osobno mislim da se treba iznimno dopustiti i koristenje zracne puske za lov puha.
Tradicionalno se tako i lovi, kao i uz trapule.

Takodjer je bilo nekoliko izlova raznih ptica po gradovima. Uz posebnu dozvolu ministarstva. ALi cak i 22lr je preopasan za ovo.
Tako da bi po meni trebalo i to regulairati za zracne puske.
https://danas.hr/hrvatska/nestvarne-sce ... c12a4323df

Ovdje spominje puske 5.5 mm, to je vjerojatno MK
https://www.jutarnji.hr/vaumijau/novost ... n-15181617
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Francis_Bac0n
Razvodnik
Razvodnik

Post by Francis_Bac0n » 12 Jan 2024, 12:04

Možda upadam kao padobranac - zašto nije (zakonski) dozvoljen lov (sa čeke / piršom) na zeca malokalibarskom puškom? Zaostaci iz vremena tradicije, ili nešto drugo? Ne vidim nijedan benefit u zabrani.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Jan 2024, 12:39

Francis_Bac0n wrote:Možda upadam kao padobranac - zašto nije (zakonski) dozvoljen lov (sa čeke / piršom) na zeca malokalibarskom puškom? Zaostaci iz vremena tradicije, ili nešto drugo? Ne vidim nijedan benefit u zabrani.
Bio jedan komentar o tome na e savjetovanju, i tad su razlozi bili obrazlozeni.
Trebalo bi pogledati tu raspravu. godine 2019 .

osobno mislim da bi trebalo to regulirati.
primjer je da nisu sva lovista pogodna za tradicionalni izlov zeca pogonom, psima i sacmaricom. Ovaj pogonski lov je tipican samo za ravnicarske krajeve.

U brskim lovistima gdje je pretezno suma, ovaj nacin lova nije pogodan, i u realnosti ga niko ne prakticira, a zeca se drzi na lovnogospodarskoj osnovi. :?: :!:

Na esavjetovanju - vjerojatno lovci iz Dalmacije predlozili su kunica, kao mogucnost lova sa MK ili 17hmr.

Prijedlog je odbijen. Rasprava i obrazlozenje je dolje u nastavku.

Da je neko napisao zeca u brdskim i sumskim podrucjima, vjerojatno bi proslo.

Tako da je razlog ovog nazovimo ga propusta, u ne sudjelovanju na raspravi zainteresiranih lovaca, saveza ili drustava.
(o nedostatku javnog dijaloga, nas kao zajednice lovaca ili sportskih strijelaca, vec sam pisao. nemamo kulturu javne komunikacije.

Napominjem u donjem primjeru da se neko sjetio predloziti 17 hm na listu kalibara za sitnu divljac, argumentiro je energijom, i prijedlog je prihvacen.
Inace bi i dalje ostao 22LR.

Od 60.000 lovaca u HR, krovnog saveza, dvadesetak zupanijskih saveza, i nekoliko stotina drustava, u ovom slucaju bilo je ukupno 7 komentara. rezultat takve participacije je dolje.

Poveznica.

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainS ... tyId=10237

Rasprava.

Srđan Nanut 04.03.2019 15:59
Slažem se sa prijedlozima da se u popis uvrsti kunić divlji, i da se kao minimalni kalibar navede .17 HMR, jer je efikasan kalibar i ima i bolje performanse od kalibra .22 LR.
S druge strane, ne slažem se s prijedlogom da se na pernate vrste od užlijebljenih cijevi dozvoli pucanje samo s malokalibarnim oružjem, zato što i među kalibrima s centralnim paljenjem ima onih koji vrlo dobro odgovaraju navedenoj divljači, kao npr. .22 Hornet i slični.

Nije prihvaćen
Kunića divljeg nije moguće uvrstiti u popis vrsta divljači koje se love upotrebom lovačkog oružja s užlijebljenim cijevima. Naime, prvenstveno kao najbitnija činjenica je sama sigurnosti lovaca, a uzevši u obzir pretežito kršku podlogu u području obitavanja kunića divljeg. Zbog efikasnosti zrna, brzine te snage velika je opasnost od odbijanja zrna udarom u kamenu podlogu, a što uvelike povećava opasnost od nezgoda u lovu.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, pri odstrijelu kunića divljeg,
vrane sive, vrane gačca, čavke zlogodnjače, svrake i šojke kreštalice dopušteno je upotrebljivati malokalibarsko lovačko oružje, a pri odstrjelu jazavca, mačke divlje, dabra, lisice i čaglja dopušteno je uporabljivati lovačko oružje s užlijebljenim cijevima najmanjeg kalibra .17 HMR.

Djelomično prihvaćen
Kalibar .17 HMR može se prihvatiti kao odgovarajući kalibar za sitne vrste divljači.

Krunoslav Pintur 19.02.2019 12:060 1
Komentar na st. 2: Predlažem da se u ovaj popis divljači uvrsti i kunić divlji. Radi se o potencijalno problematičnoj vrsti obzirom na štete koje čini, odnosno na njegov utjecaj na stanište ali i kad je u pitanju širenje nekih zaraznih bolesti. U takvim potencijalnim situacijama kad je nužno provesti redukciju brojnosti, posebice u blizini naselja, korisna bi bila mogućnost upotrebe malih kalibara poput 22 LR i sl. Naime, radi se o vrsti značajno manje biomase od navedenog jazavca.
Bilo bi dobro razmisliti o specifikaciji kalibara za navedene pernate vrste, jer sukladno predloženom tekstu na svraku se može pucati primjerice kalibrom 8x57, što nema smisla i jako je opasno (dozvoliti upotrebu samo malokalibarskih naboja)

Nije prihvaćen
Kunića divljeg nije moguće uvrstiti u popis vrsta divljači koje se love upotrebom lovačkog oružja s užlijebljenim cijevima. Naime, prvenstveno kao najbitnija činjenica je sama sigurnosti lovaca, a uzevši u obzir pretežito kršku podlogu u području obitavanja kunića divljeg. Zbog efikasnosti zrna, brzine te snage velika je opasnost od odbijanja zrna udarom u kamenu podlogu, a što uvelike povećava opasnost od nezgoda u lovu.

Vedran Slijepčević 11.02.2019 21:542 0
Predlažem da se u stavku (2) riječi "22 LR" zamijene riječima ".17 HMR".

Obrazloženje: streljivo u kalibru "17 HMR", iako manjeg promjera i mase zrna, zbog jačeg barutnog punjenja, preciznošću, brzinom i energijom značajno nadmašuje .22 LR. Kako u svim performansama nadilazi trenutno dozvoljeni kalibar .22 LR, tako bi i .17 HMR trebao biti dozvoljen za lov jazavca, mačke divlje, dabra, lisice, čaglja, vrane sive, vrane gačca, čavke, svrake i šojke kreštalice.
PrihvaćenKalibar .17 HMR može se prihvatiti kao odgovarajući kalibar za sitne vrste divljači.

Prihvaćen
Kalibar .17 HMR može se prihvatiti kao odgovarajući kalibar za sitne vrste divljači.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Francis_Bac0n
Razvodnik
Razvodnik

Post by Francis_Bac0n » 12 Jan 2024, 13:52

Jasno; kao i obično - problem je u nezainteresiranosti i pasivnosti lovaca. Iako, racionalno nema smisla. Zeca ima ohoho i u ravničarskim krajevima; di nema kamena, samim time ni mogućnosti rikošeta MK metka.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 12 Jan 2024, 13:59

Francis_Bac0n wrote:Jasno; kao i obično - problem je u nezainteresiranosti i pasivnosti lovaca. Iako, racionalno nema smisla. Zeca ima ohoho i u ravničarskim krajevima; di nema kamena, samim time ni mogućnosti rikošeta MK metka.
Da je neko to trazio, pa da je prijedlog odbijen mogli bi smo reci da je to na osnovu misljenja zakonodavca.
Ali u ovom slucaju niko nije ni pitao niti predlzoio ove izmjene od cijele strucne javnosti..

ja bih bio sudjelovao u raspravi, pa nisam - razlog nisam imao pojma da je javno savejtovanje u tijeku.
neko bi trebao ko je placen u savezu da obavijesti clanstvo preko klubova ili drustava.
medjutim, takvu obavijest nisam dobio. ili da stave obavijesti na stranice saveza

nase aktivnosti, kroz lov i sportsko streljastvo prati velika kolicina zakona i pravilnika, i jednostavno se ne moze svaki dan gledati koja je rasprava otvorena.
Jednom prilikom sam slucajno naletio na raspravu koja je bila otvorena, pa sam komentirao. Ali to je bila slucajnost.
Turn better into best!

Post Reply