REGISTRACIJA ORUZJA NAKON NABAVKE

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: REGISTRACIJA ORUZJA NAKON NABAVKE

Post by andrej » 09 Sep 2024, 11:11

KršniMeđed wrote:Pozdrav
Prilikom registracije oružja sam imao poprilično neugodnu situaciju sa policajcima u postaji gdje su me doslovno provocirali radi nabave pištolja pitanjima " sta ce ti hs za lov", " to je tebi za pucat po feštama" i slično
Sad zanima me je li se još neko susreo sa sličnim situacijama ili je to neki njihov "test" osobe ?
Oružje sam na kraju normalno prijavio ali su mi rekli da će ubrzo doći u provjeru
Moguće iako je kod mene bila ugodna situacija.

Oružar je pregledavao pištolj, uletio drugi policajac iz hodnika i kaže da mu se sviđa što vidi. Ugodno smo razgovarali o streljanama, pištoljima, pucanju...itd.

Nitko mi nije dolazio u provjeru.

Mislio sam da će me gnjaviti kada dođem sa Ar 15. Dolazim pred mup sa puškom u futroli, na ulazu policajac, vidi me i radi pokrete kao da svira violinu :D Još mi kaže da ne moram uzeti broj i da će sada on zvati tetu na šalteru.

Kod oružara i pregleda isto ništa.

Tako da, bar kod mene, samo ugodna iskustva s policijom pri registraciji oružja :A25:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 11 Sep 2024, 09:56

KršniMeđed wrote:Pozdrav
Prilikom registracije oružja sam imao poprilično neugodnu situaciju sa policajcima u postaji gdje su me doslovno provocirali radi nabave pištolja pitanjima " sta ce ti hs za lov", " to je tebi za pucat po feštama" i slično
Sad zanima me je li se još neko susreo sa sličnim situacijama ili je to neki njihov "test" osobe ?
Oružje sam na kraju normalno prijavio ali su mi rekli da će ubrzo doći u provjeru
Čista provokacija.
Samo čuvaj oružje po propisima i budi bez brige.

marin_otto
Pozornik
Pozornik
Has thanked: 2 times

Post by marin_otto » 24 Sep 2024, 09:19

Opisat ću neugodnost koju sam ja imao prilikom registracije... ujutro sam došao u PP preuzeti nabavnu, policajac na ulazu je bio dobre volje, lijepo smo popričali dok me zapisivao. Preuzeo sam nabavnu i otišao ravno u trgovinu (imao sam sve unaprijed dogovoreno). Vratio sam se oko podne (bila je prilična gužva) i isti policajac je i dalje bio u smjeni. Jasno sam mu rekao da sam se vratio s oružjem na registraciju na što me on opet zapisao i pustio dalje prema uredu za poslove oružja (nije zadržao oružje!). Bilo mi je u tom trenutku malo čudno ali hej, niti znam njihove procedure niti sam tu da ih preispitujem. Teta šalteruša je odradila svoj dio pa me poslala kod oružara i kad je ovaj izašao i vidio da čekam s koferom pred vratima, pao mu je mrak na oči. Taman je uzeo zalet da krene vikat ali je skužio da nije do mene već je otišao i izderao se na onog policajca/portira jer je defacto pustio naoružanog civila s oružjem u MUP :o :D Situacija se ubrzo smirila i odradilo se sve potrebno, na izlasku sam se javio čovjeku i rekao da mi je žao zbog neugodnosti ali bio je korektan i priznao previd... vjerujem da mu se to više nikad neće ponoviti :mrgreen:

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 24 Sep 2024, 11:22

Neki civili najnormalnije reakcije službenih osoba doživljavaju kao provokacije. Pa, ako nosiš nešto i imaš nešto što se ne vidi svaki dan, normalno je da će kod druge strane to izazvati ushićenje i neku reakciju. Obična šala nije provokacija.

Opet, ako imate prigovore na rad službenih osoba, prijavite ih u najbližu policijsku postaju.
dzg

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Mario_Zg » 24 Sep 2024, 12:13

Pa ja stalno idemu referadu s oruzjem. Ocito se i to razlikuje od PP do PP...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 24 Sep 2024, 12:47

Kada su kontrolirali oružje,ja sam ko oružjem natrpana deva išao u PU ZG.
A tako se i moralo.
Policajac na ulazu to ni ne gleda.
U čemu je problem?

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 24 Sep 2024, 12:51

Kod nas na ulaznim vratima MUP-a postoje vidljive naljepnice: zabranjen unos oružja, noževa, suzavaca...
Bit će da su zaboravom propustili dodat još i čekić, pajser, pilu, peglu...
Pa onda kad dođem u MUP na registraciju, nakon zaprimanja papira moram ić na drugu lokaciju 500 metara dalje nosit oružje na pregled, pa se opet vraćat na prvu lokaciju. Hvala im što potiču dodatno hodanje i trošenje para na parking jer se ne može sve riješit u jednoj ustanovi.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 24 Sep 2024, 13:07

Ali kolega kaže da je sve na istoj lokaciji.
Policajac na ulazu ne reagira na oružje,teta na šalteru isto.......!?
Znači,da je praksa bila da se tako radi....

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 25 Sep 2024, 09:10

Kod nas isto. Uđeš sa oružjem, pa do šaltera i nakon toga kroz vrata koja su 20tak metara dalje. Tamo je oružar. Sve sa oružjem.

Nikakvih problema nije bilo

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 25 Sep 2024, 11:29

I ja prvi put čujem za ovakvu situaciju. Kod nas se uvijek nosilo oružje na šalter pa su tamo tete rješavale. A po novom gdje treba nositi do oružara, lijepo se evidentiraš na porti i onda nosiš oružje do oružarskog ureda koji je u drugoj zgradi u krugu PU. Što bi uopće bila ispravna procedura kod vas? Da ti policajac s porte nosi oružje do oružara?

Sent using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 25 Sep 2024, 11:45

Kod nas kada policajac na porti vidi nekoga sa oružjem(futrola,kofer),a čovjek ne zna gdje mora dalje,on mu odmah kaže ,idite tamo i tamo.
A da ga čovjek nije ni pitao kuda mora.
A kamoli da ga uopće pita bilo što za oružje.

marin_otto
Pozornik
Pozornik

Post by marin_otto » 26 Sep 2024, 14:25

Ovo što sam gore opisao je bilo u prosincu 2023. u PU PG Rijeka. Prije toga sam samo jednom bio na registraciji (siječan 2022.) i tada je bila procedura takva da se stranka javi policajcu na upis i njemu se ostavlja oružje. Stranka ide dalje u ured a policajac poziva oružara i predaje mu oružje (oružarnica je odmah kraj porte). Zašto ovaj drugi put nije bilo tako - ne znam, ali znam da sam jasno komunicirao i da nije do mene... iskreno mene čudi ovo što kolege pišu, da se civili s oružjem prešetavaju unutar policijske uprave/postaje :? Po meni je to ogorman sigurnosni problem...

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 26 Sep 2024, 16:50

marin_otto wrote: iskreno mene čudi ovo što kolege pišu, da se civili s oružjem prešetavaju unutar policijske uprave/postaje :? Po meni je to ogorman sigurnosni problem...
Zašto bi bio sigurnosni problem ? Pa ne šeću po hodnicima sa napunjenom puškom u rukama.

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 26 Sep 2024, 16:52

Nekoliko puta sam zvao telefonom MUP kod prve registracije jer sam mislio da postoji poseban ulaz za one sa oružjem ili bar neka posebna procedura :D

Ne vjerujem da je to sigurnosni problem s obzirom koju sve proceduru moraš proći kako bi legalno dobio oružje.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 Sep 2024, 17:44

Na ovaj način to sigurno nije sigurnosni problem.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 27 Sep 2024, 00:27

marin_otto wrote: :? Po meni je to ogorman sigurnosni problem...
Problem? Od kad to? Pa nije ratno stanje.
Kod nas to nikada nije bio problem. Evidentiraš se lijepo na rampi s dokumentima, tamo te upišu i normalno nosiš oružje u ured oružara. Kod nas ti još i rampu dignu, pa možeš kao čovjek autom do te zgrade. Zamisli situaciju da nosiš 5-6 dugih cijevi pa da to sve moraš tegliti na ramenima/u rukama kroz cijelu PU...

Sent using Tapatalk Pro
The truth is hate to those who hate the truth.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 27 Sep 2024, 04:21

Mirok wrote:Kada su kontrolirali oružje,ja sam ko oružjem natrpana deva išao u PU ZG.
Ti si sretan covjek. Drugi ljudi nemaju nista, a ti imas toliko da jedva nosis!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

marin_otto
Pozornik
Pozornik

Post by marin_otto » 27 Sep 2024, 08:13

Kako nije sigurnosni problem?

Ajmo malo hipotetski, osoba dolazi u PP s oružjem i javlja se policajcu. Kako ovaj zna je li ta osoba uzorni građanin ili ludi terorist? I pušta ga dalje u zgradu a pritom ne zna što stranka ima u džepovima jer onaj detektor metala je samo za ukras…
A ovo o dizanju rampe mi je apsolutno suludo. Mi u Rijeci smo na teži način naučili zašto nije pametno imati javni parking ispred PU.
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Teroris ... d_u_Rijeci

Možda sam ja pomalo paranoičan, ali bolje spriječiti nego se poslije čuditi kako se dogodilo s*anje…

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 27 Sep 2024, 09:19

marin_otto wrote:Kako nije sigurnosni problem?

Ajmo malo hipotetski, osoba dolazi u PP s oružjem i javlja se policajcu. Kako ovaj zna je li ta osoba uzorni građanin ili ludi terorist? I pušta ga dalje u zgradu a pritom ne zna što stranka ima u džepovima jer onaj detektor metala je samo za ukras…
A ovo o dizanju rampe mi je apsolutno suludo. Mi u Rijeci smo na teži način naučili zašto nije pametno imati javni parking ispred PU.
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Teroris ... d_u_Rijeci

Možda sam ja pomalo paranoičan, ali bolje spriječiti nego se poslije čuditi kako se dogodilo s*anje…
Kako iko igdje zna dal je netko uzorni građanin ili terorist ? A i poznato je da kad teroristi i kriminalci vide oznake zabrane unosa oružja, onda odma odustanu od svojih ideja zbog "prekriženog pištolja na papiru...
Taj incident u Rijeci je jedinstven i može se desit bilo gdje, onda niti jedna ustanova, škola, vrtić, policija, sud, trgovina nebi trebala imat javni parking ispred ?

marin_otto
Pozornik
Pozornik

Post by marin_otto » 27 Sep 2024, 10:00

Marin223 wrote: Kako iko igdje zna dal je netko uzorni građanin ili terorist ? A i poznato je da kad teroristi i kriminalci vide oznake zabrane unosa oružja, onda odma odustanu od svojih ideja zbog "prekriženog pištolja na papiru...
Taj incident u Rijeci je jedinstven i može se desit bilo gdje, onda niti jedna ustanova, škola, vrtić, policija, sud, trgovina nebi trebala imat javni parking ispred ?
Imenjače ne želim da se rasprava pretvori u prepucavanje pa ću tu završit… mišljenja sam da u svim poslovima vezano za oružje, a pogotovo za registraciju u MUPu, moraju postojati jasne i sigurne procedure - a čitajući ovu temu ispada da na terenu ima svakakvih (neujednačenih) praksi. A takva odstupanja nisu nikome u interesu, ni sustavu ni građanima…

Post Reply