Pomoć pri odabiru karabina
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Pomoć pri odabiru karabina
Jer ih prodaje, pa ih mora nahvaliti.
Medjutim, moj kolega (sa solidnim iskustvom) koji je koristi, hvali je. Nabavio ju zapravo za goste u lovistu.
I to je dobar test, jer se koristi cesto od strane svakakvih lovaca. Peri, deri, funkcionira.
Svaka nova puska, mora pucati, i bit ce precizna za lov.
Pitanje je isto kao i kod kupovine auta. Svaki auto vozi od A do B. Sad je pitanje primjene i dodatne opreme.
Znaci pitanje nije da li (auto) vozi ili (puska) puca, nego koja je dodatna oprema i funkcije? I do koje cijene je budget s povecanjem broja funkcija?
Posto je lovacka skola danas, kvalitete kakve jest - nece nauciti nista od prakticnog rukovanja oruzjem u lovu i stvarnih lovnih potreba prema lovnim situacijama na razlicitim terenima.
Zato mislim da je uvijek za pocetak bolje uzeti entry level budget pusku, pa pomalo kroz lov i iskustvo razmisljati o onome sto bi bilo bolje, pa s vremenom to nabaviti.
To je za onog ko hoce uciti i napredovati u lovu. Nekome ce i za 40 godina iskustva entry level gun bit dovoljan.
Medjutim, moj kolega (sa solidnim iskustvom) koji je koristi, hvali je. Nabavio ju zapravo za goste u lovistu.
I to je dobar test, jer se koristi cesto od strane svakakvih lovaca. Peri, deri, funkcionira.
Svaka nova puska, mora pucati, i bit ce precizna za lov.
Pitanje je isto kao i kod kupovine auta. Svaki auto vozi od A do B. Sad je pitanje primjene i dodatne opreme.
Znaci pitanje nije da li (auto) vozi ili (puska) puca, nego koja je dodatna oprema i funkcije? I do koje cijene je budget s povecanjem broja funkcija?
Posto je lovacka skola danas, kvalitete kakve jest - nece nauciti nista od prakticnog rukovanja oruzjem u lovu i stvarnih lovnih potreba prema lovnim situacijama na razlicitim terenima.
Zato mislim da je uvijek za pocetak bolje uzeti entry level budget pusku, pa pomalo kroz lov i iskustvo razmisljati o onome sto bi bilo bolje, pa s vremenom to nabaviti.
To je za onog ko hoce uciti i napredovati u lovu. Nekome ce i za 40 godina iskustva entry level gun bit dovoljan.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Nema neprecizne nove puske danas.
O tome ne treba ni razgovarati.
O tome ne treba ni razgovarati.
Turn better into best!
-
Soldier1210
- Pozornik

Poz, izbor je pao na Atu, tako da je kupljena prije par dana, uglavnom najbolje mi sjela u rame, i stvarno je extra i okidanje i zatvarac, probao sam vec par komada, samo trebam malo spustiti pogodke i tjt, dok ne kupim optiku koristim S&B spce 11.7 g, a za poslije cemo vidjet vjerojatno se prebacim na Geco.
Kada stignem postavim koju sliku
Kada stignem postavim koju sliku
- jolly
- Cinker - bojna

Ovo je kljucno. Ako ti tehnicke specifikacije odgovaraju, to je to.Soldier1210 wrote: najbolje mi sjela u rame,
Turn better into best!
-
Soldier1210
- Pozornik

Ata turqua syntetic, 61cm cijev, podesivi kundak, sa nastavkom za gasnu kočnicu ili prigusivac.Mirok wrote:Koji točno model?
Kalibar 308W..?
Da 308 win kalibar
-
Soldier1210
- Pozornik

Da bas sam zadovoljan kako se hvataju nišani, extra odradeno, jos dok legne Optika nadam se da će biti jedan dobar set za lov.jolly wrote:Ovo je kljucno. Ako ti tehnicke specifikacije odgovaraju, to je to.Soldier1210 wrote: najbolje mi sjela u rame,
- jolly
- Cinker - bojna

Evo jedan video o opcijama kod izbora karabina.
Ono sto je meni zanimljivo, najpopularniji kalibri u HR po prodanosti: 308 win, 30-06 i 300 win mag.
Pretpostavljam zbog takve ponude trzista, i proizvodnog programa velikih proizvodjaca - popularnost gube 7x64, i 8x57. (nekadadasnji sampioni popularnosti za univerzalni kalibar)
https://www.youtube.com/watch?v=tvHxFQBluIo
Ono sto je meni zanimljivo, najpopularniji kalibri u HR po prodanosti: 308 win, 30-06 i 300 win mag.
Pretpostavljam zbog takve ponude trzista, i proizvodnog programa velikih proizvodjaca - popularnost gube 7x64, i 8x57. (nekadadasnji sampioni popularnosti za univerzalni kalibar)
https://www.youtube.com/watch?v=tvHxFQBluIo
Turn better into best!
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Moje iskustvo s Bergarom B14 (.308W, plastika) je više nego odlično. Neobična je stvar da mi je lijevo oko dominantno, iako sam dešnjak - naviknuo sam pucati iz lijevog ramena, a repetirati desnom rukom. Divljač nikad nisam tražio, sve pad u vatri. Ajde, malo je i do strijelca
Da opet kupujem prvu pušku, uzeo bi Atu. Za razliku od 300-ak € se može uzeti korektna dnevna optika (Vortex ili Hawke), ili još malo dodati pa uzeti termalni osmatrač koji je game-changer što se tiče noćnog lova.
Da opet kupujem prvu pušku, uzeo bi Atu. Za razliku od 300-ak € se može uzeti korektna dnevna optika (Vortex ili Hawke), ili još malo dodati pa uzeti termalni osmatrač koji je game-changer što se tiče noćnog lova.
- jolly
- Cinker - bojna

Za lovca koji ne ide cesto u lov, termalni uredjaj za osmatranje je vrhunska stvar. Cijenom postaju sve dostupniji danas vec na razini dobroh dnevnih optika.
Turn better into best!
Mene su iskreno kineski iznenadili, po kvaliteti tuku sve zapadne zemlje trenutno. A i po cijeni.jolly wrote:Za lovca koji ne ide cesto u lov, termalni uredjaj za osmatranje je vrhunska stvar. Cijenom postaju sve dostupniji danas vec na razini dobroh dnevnih optika.
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Zašto kažeš "koji ne ide često u lov"? Na čeki sam prosječno 2put tjedno, riješim barem 1 svinju mjesečno. Dosad sam uvijek prvo čuo, a potom osmatračem detektirao i prepoznao divljač.jolly wrote:Za lovca koji ne ide cesto u lov, termalni uredjaj za osmatranje je vrhunska stvar. Cijenom postaju sve dostupniji danas vec na razini dobroh dnevnih optika.
Nisam iziritiran tvojim upisom, stvarno me zanima. Inače, imam Pulsar XM30 F, do 500-ak m odlično raspoznaje divljač.
- jolly
- Cinker - bojna

Ako si svaki tjedan u lovu, svaki dan, svaki vikend, i tako dalje... drugacije je od onog ako odes u lov 5 puta godisnje.Francis_Bac0n wrote:Zašto kažeš "koji ne ide često u lov"? Na čeki sam prosječno 2put tjedno, riješim barem 1 svinju mjesečno. Dosad sam uvijek prvo čuo, a potom osmatračem detektirao i prepoznao divljač.jolly wrote:Za lovca koji ne ide cesto u lov, termalni uredjaj za osmatranje je vrhunska stvar. Cijenom postaju sve dostupniji danas vec na razini dobroh dnevnih optika.
Nisam iziritiran tvojim upisom, stvarno me zanima. Inače, imam Pulsar XM30 F, do 500-ak m odlično raspoznaje divljač.
AKo lovis 5 puta godisnje, onda je dobro doslo da si povecas izglede za uocavanje, osmatranje i odstrel divljaci. Tu pomaze termalna.
Ako si u lovu "svaki dan" i sa klasicnom opremom bez termalnog spottera, nesto ces osmotriti i odstrelijeliti prije ili poslije.
Sa termalnim spotterom kod obicnog suljanja kroz loviste vidim nekoliko puta vise divljaci, nego kad idem u suljanje samo sa klasicnim dnevnim dvogledom. Kad se divljac uoci u travi ili grmlju, onda se planira suljanje, prikradanje, osmtranje i procjena dnevnom optikom
Last edited by jolly on 22 Nov 2024, 13:12, edited 1 time in total.
Turn better into best!
-
Francis_Bac0n
- Razvodnik

Kontam. Ja sam takav da se trudim maksimizirati izglede, čim god se bavio 
Veliki plusevi osmatrača su što si puno tiši & brži u osmatranju nego puškom.
Veliki plusevi osmatrača su što si puno tiši & brži u osmatranju nego puškom.