Bitni dio oruzja
Bitni dio oruzja
Jedno pitanje uz definicije bitnih djelova oruzja.
Po zakonu su to cijev sa ležištem metka, cijevni umetak, zatvarač, navlaka, rukohvat s mehanizmom za okidanje te bubanj kod revolvera.
Vecina je jasna sama po sebi, no sto je tocno definicija navlake?
Naravno, u zakonu nigdje nema....
Po zakonu su to cijev sa ležištem metka, cijevni umetak, zatvarač, navlaka, rukohvat s mehanizmom za okidanje te bubanj kod revolvera.
Vecina je jasna sama po sebi, no sto je tocno definicija navlake?
Naravno, u zakonu nigdje nema....
Re: Bitni dio oruzja
Oko te price se lome koplja, jer struka tvrdi da su biti dijelovi samo oni koji nose broj a sve ostalo je potrosni materijal ???
E sada kako biti pametan?
E sada kako biti pametan?
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Lex, opet se vrtimo oko istog: daj izvor podataka iz struke?
ja mislim da to prilico ovisi i o prizvodjacu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Kakve veze ima proizvodjac sa zakonskom regulativom, to svaka drzava ocito moze sama odrediti pa je jako tesko dati neki precizan odgovor. Bubanj sam za sebe je komad zeljeza, isto kao i navlaka bez cijevi, itd..itd..jolly wrote:Lex, opet se vrtimo oko istog: daj izvor podataka iz struke?
Nemoguće je Nemoguće
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Po meni, bitan dio oružja je cijev s ležištem metka. Ona ostavlja balistički potpis na ispaljenom zrnu koji je vjerodostojan poput otiska prsta. Svi drugi dijelovi, trebali bi imati status rezervnih dijelova, odnosno biti bez problema zamijenjivi. Ali, ko j.... mene i moje mišljenje!
- technotronic
- Stožerni Narednik

Potpuno se slažem s Dejanom... pa jedino i za novu cijev treba nabavna. Baš me zanima da li bi ti policija zakucala na vrata da preko njuškala prodaješ samo zatvarač?
Poslao sam MUP-u upit prije nekoliko dana s istim pitanjem, nisu nista odgovorili.
Slazem se,osim toga ako imas cijev nije problem majstoru napraviti oruzje koje puca i zadrzava balisticke osobine,bez cijevi to tesko ide taman i ako imas sve ostale dijelove.dejandlesk wrote:Po meni, bitan dio oružja je cijev s ležištem metka. Ona ostavlja balistički potpis na ispaljenom zrnu koji je vjerodostojan poput otiska prsta. Svi drugi dijelovi, trebali bi imati status rezervnih dijelova, odnosno biti bez problema zamijenjivi. Ali, ko j.... mene i moje mišljenje!
S obzirom da MUP ne zna odgovor (očekivano i logično), što biste vi naveli kao bitne djelove puške AR15 za koje treba nabavna dozvola ?
Zakon spominje ono što je opterećeno tlakom prilikom opaljenja, ali onda drobi još sve i svašta pa imamo različito tumačenje:
- Rukohvati pištolja nisu opterećeni tlakom pa su bitni jer imaju serijski broj
- Rukohvat Echelona ima serijski broj, ali se ne smatra bitnim
- COG Echelona se smatra bitnim iako ne trpi nikakav tlak, jer ima serijski
- Zatvarač AR15 jest opterećen tlakom ali nema serijski broj, smatra se bitnim
- Lower receiver na AR15 nije opterećen tlakom, ali ima serijski broj
- Upper receiver nije opterećen tlakom, nema serijski broj
...
Zakon spominje ono što je opterećeno tlakom prilikom opaljenja, ali onda drobi još sve i svašta pa imamo različito tumačenje:
...
Ja sam poslao mail na vucetic da mi daju njihovo misljenje upravo oko ovoga i dobio sam odgovor.Marin223 wrote:S obzirom da MUP ne zna odgovor (očekivano i logično), što biste vi naveli kao bitne djelove puške AR15 za koje treba nabavna dozvola ?
...
"Poštovani,
Registracija oružja i dijelova oružja nije u nadležnosti Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.
Predlažemo da se obratite na pitanja@mup.hr pa će Vas dalje uputiti na nadležne Službe.
S poštovanjem,"
Ja ih nisam pitao za registraciju oruzja, vec sto smatraju bitnim djelom oruzja i poslao sve djelove ar-15 sa slikama.
U Austriji stripped upper i lower ne trebaju nikake dokumente da se kupe, kod nas niko ne zna.
Sto ako ja to kupim u Austriji i donesem kod nas?
Po meni upper i lower ni ovdje nebi trebali nabavnu, ne trpe silu. Ali posto MUP voli radit cherry pick iz recenica zakona, imam osjecaj da bi mogli rec: to je kuciste, zakon spominje kuciste pa je bitan...
Kuciste moze bit bitan dio kod oruzja koje nema zatvarac, tj kuciste je ujedno i zatvarac, primjer: revolver, puska prelamaca.
AR15 ni upper ni lower nebi trebali bit bitni pa makar imali serijske brojeve.
Kuciste moze bit bitan dio kod oruzja koje nema zatvarac, tj kuciste je ujedno i zatvarac, primjer: revolver, puska prelamaca.
AR15 ni upper ni lower nebi trebali bit bitni pa makar imali serijske brojeve.
Zatvarac je bitan dio oruzja i nitko ti ga nece, niti smije, prodati bez dozvole.. sve djelove mozes kupiti, igle, opruge, izvlakac, rucice ali tijelo koje ima ser.broj je vec druga prica.. po meni sasvim logicno !technotronic wrote:Potpuno se slažem s Dejanom... pa jedino i za novu cijev treba nabavna. Baš me zanima da li bi ti policija zakucala na vrata da preko njuškala prodaješ samo zatvarač?
Nemoguće je Nemoguće
BItni su oni dijelovi koji su pod pritiskom. Tako se nekad definiralo, ako se ne varam.
To bi svakako bili cijev i zatvarač. Za svaki slučaj i nosač zatvarača. Opruga već ne. Ali što je s plinskim blokom kod poluautomata? Klipom?
To bi svakako bili cijev i zatvarač. Za svaki slučaj i nosač zatvarača. Opruga već ne. Ali što je s plinskim blokom kod poluautomata? Klipom?
Ja bi reko da nije bitan jer puska moze pucat i bez toga, samo nece bit poluautomatska vec single shot, znaci nije bitan.Ariel wrote:BItni su oni dijelovi koji su pod pritiskom. Tako se nekad definiralo, ako se ne varam.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Bitni dijelovi: definirano je zakonom ZONIPOG, clanak 6, stavak 2.
Dijelovi koji trpe tlak kod ispaljivanja pa onda i poimence, zatvarac
Turn better into best!
To nije istina nazalost.jolly wrote:Bitni dijelovi: definirano je zakonom ZONIPOG, clanak 6, stavak 2.
Gas block i gas tube trpe pritisak na AR 15 i nisu serijalizirani niti idu na dozvolu.
Zakon je pisan bez modernih puski na pameti.
Čekaj, nisi još naveo najsmiješniji primjer:Marin223 wrote:S obzirom da MUP ne zna odgovor (očekivano i logično), što biste vi naveli kao bitne djelove puške AR15 za koje treba nabavna dozvola ?
...
- Beretta M70, cijev s ležištem metka nije serijalizirana pa nije ni bitni dio oružja.
Da, to piše u Zakonu, ali nažalost neprovedivo u praksi. U stvarnosti su uglavnom serijalizirani dijelovi, najčešće kućište i cijev, ali očito ne uvijek.Marin223 wrote:Zakon spominje ono što je opterećeno tlakom prilikom opaljenja, ali onda drobi još sve i svašta...
Iz mog iskustva, vezano za AR-15: nabavio sam cijev i zatvarač u setu. Cijev srećom ima serijski broj, zatvarač naravno nema (nije mi poznato da i jedan ima). Uglavnom, kao ovo na slici:Išlo je i u Zagreb i na vještačenje i uredno je prošlo i registrirano, kao takvo. Inače, na referadi sam popunio formular za nabavnu za cijev i drugi za nabavnu za zatvarač. Za cijev su prihvatili, a za zatvarač vratili i rekli da ne treba...
I ovo mogu potvrditi. Uzeo sam i dodatni gas block, a s cijevi dolazi i gas tube, što naravno nisu serijalizirani dijelovi, i to su tražili da ide na vještačenje, i na kraju vratili bez potrebe za dodatnim postupcima ili registracijom.Stargazer wrote:Gas block i gas tube trpe pritisak na AR 15 i nisu serijalizirani niti idu na dozvolu.
The truth is hate to those who hate the truth.