Bitni dio oruzja

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Bitni dio oruzja

Post by Stargazer » 16 Nov 2024, 02:41

Barut wrote:
Marin223 wrote:S obzirom da MUP ne zna odgovor (očekivano i logično), što biste vi naveli kao bitne djelove puške AR15 za koje treba nabavna dozvola ?

Zakon spominje ono što je opterećeno tlakom prilikom opaljenja, ali onda drobi još sve i svašta pa imamo različito tumačenje:

- Rukohvati pištolja nisu opterećeni tlakom pa su bitni jer imaju serijski broj
- Rukohvat Echelona ima serijski broj, ali se ne smatra bitnim
- COG Echelona se smatra bitnim iako ne trpi nikakav tlak, jer ima serijski
- Zatvarač AR15 jest opterećen tlakom ali nema serijski broj, smatra se bitnim
- Lower receiver na AR15 nije opterećen tlakom, ali ima serijski broj
- Upper receiver nije opterećen tlakom, nema serijski broj
...
Čekaj, nisi još naveo najsmiješniji primjer:
- Beretta M70, cijev s ležištem metka nije serijalizirana pa nije ni bitni dio oružja. :A03:
Marin223 wrote:Zakon spominje ono što je opterećeno tlakom prilikom opaljenja, ali onda drobi još sve i svašta...
Da, to piše u Zakonu, ali nažalost neprovedivo u praksi. U stvarnosti su uglavnom serijalizirani dijelovi, najčešće kućište i cijev, ali očito ne uvijek.

Iz mog iskustva, vezano za AR-15: nabavio sam cijev i zatvarač u setu. Cijev srećom ima serijski broj, zatvarač naravno nema (nije mi poznato da i jedan ima). Uglavnom, kao ovo na slici:
cijevpluszatvarač.jpg
Išlo je i u Zagreb i na vještačenje i uredno je prošlo i registrirano, kao takvo. Inače, na referadi sam popunio formular za nabavnu za cijev i drugi za nabavnu za zatvarač. Za cijev su prihvatili, a za zatvarač vratili i rekli da ne treba... :A19:
Stargazer wrote:Gas block i gas tube trpe pritisak na AR 15 i nisu serijalizirani niti idu na dozvolu.
I ovo mogu potvrditi. Uzeo sam i dodatni gas block, a s cijevi dolazi i gas tube, što naravno nisu serijalizirani dijelovi, i to su tražili da ide na vještačenje, i na kraju vratili bez potrebe za dodatnim postupcima ili registracijom.
Ja zvao vucetic, i niko mi ovo nije znao rec.

Znaci za stripped upper ne treba nabavna.

Hvala na info!

Post Reply