PETICIJA PROTIV ZABRANE PIROTEHNIKE

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: PETICIJA PROTIV ZABRANE PIROTEHNIKE

Post by Barut » 10 Jan 2025, 03:10

jolly wrote:https://www.peticijeonline.com/peticija_protiv_zabrane_pirotehnike

Uglavnom mediji najavljuju peticiju za zabranu pirotehnike!
Neko se nasao i napravio suprotno: peticija protiv zabrane pirotehnike!

Nevjerojatno kako se kod nas razvija javna komunikacija i vanparlamentarna demokracija.
Ovu peticiju svakako treba potpisati, čak i ako vas uopće ne zanima pirotehnika. Skupine koje guraju i stvaraju javni pritisak za ovakve zabrane su iste one koje su najveći civilni neprijatelji vlasnika oružja. Uspjeli su zabraniti petarde u prošlim izmjenama zakona (petarde su uvijek bile kontroverzne, pa se još može i shvatiti kako im je to uspjelo), a taj uspjeh im je očito dao veliki vjetar u leđa, pa sad žele ostvariti puno ambiciozniji projekt - zabraniti svu ostalu pirotehniku! Dakle puno veći spektar i značajno manje kontroverznih proizvoda. Možemo samo zamisliti koliko bi se osilili da im i ovo pođe za rukom, a ne treba se puno pitati tko i što će im biti sljedeća meta. Vlasnici oružja, i to prvenstveno lovci, su im već jako dugo vremena trn u oku.
The truth is hate to those who hate the truth.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 18 times

Post by jolly » 10 Jan 2025, 04:34

SLazem se!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 10 Jan 2025, 07:25

Mnogi koji podržavaju tu peticiju uopće ne znaju da se petarde zabranjene. I kad se čitaju njihovi komentari, 80% ih je "zabranite petarde". Toliko o poznavanju situacije.

Petarde su zabranjene već nekoliko godina. Ono što se dogodilo je da ih hrvatske firme više ne smiju prodavati, ali se bez ikakvih problema kupuju u EU (osobno) ili preko webshopova koji glume hrvatske webshopove: https://www.ekopiro.hr/ (ovo je trgovina iz Češke, ali to ćete vrlo teško detektirati, hrvatski jezik, hrvatski broj mobitela, a tipičnog kupca to i ne zanima). Te trgovine čak plaćaju i hrvatski PDV, što govori o njihovim prometima (obveza plaćanja PDV u zemljama isporuke nastupa nakon nekog iznosa, mislim 10.000EUR).

Slično kao što nakon svakog zločina nekog kriminalca ilegalnim oružjem žele kazniti legalne vlasnike, tako i nakon svakog korištenja ilegalne pirotehnike žele kazniti one koji poštuju propise (u ovom slučaju domaće piro tvrtke).

Možda i najporaznije je to što, kad se pokretačima inicijative i objasni stanje stvari, nije ih previše briga i forsiraju zabranu i dalje. Sa stavom, bolje zabraniti što više toga pa kako bude, nego riješiti pravi problem (edukacija i kontrola).

I tu se bar kod mene javlja osobni revolt, nisam u životu bacio petardu, u dva navrata kroz 17 godina smo ih sezonski prodavali, ali postajem zagovornik pucanja i veselim se svakom pucnju, u inat!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 10 Jan 2025, 08:06

Ariel wrote:
I tu se bar kod mene javlja osobni revolt, nisam u životu bacio petardu, u dva navrata kroz 17 godina smo ih sezonski prodavali, ali postajem zagovornik pucanja i veselim se svakom pucnju, u inat!
Ja kroz sport i lov, na potpuno zakonski reguliran ancin, imam dovoljno "pucnjave" u zivotu. Ne trebaju mi petarde.
Ali na isti nacim mi se stvara revolt.

kao klinac sam se irgao sa petardama, i taj dio djetinjstva se danas oduzima novim klincima, javnom histerijom.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 10 Jan 2025, 09:58

Puno zujanja a malo meda !!!

Sto je bit ovog medijskog izdrkavanja i ispiranja mozga, zar nitko ne razmislja ili svi imaju mozak vec toliko isprogramiran da je to stravicno i zabrinjavajuce ?

PODREPASKI i konjusarski stav nas kao naroda !

Zar Ceska i Poljska NISU punopravne clanice EU-a, ne samo radi petardi nego i mnogo drugih detalja, zadrzali su SVOJU monetu, za uvoz auta iz drugih EU zemalja placaju max 10% eko takse, zabranili su ulaz migrantima...itd..itd..

Kod nas je dovoljno da se nadje par nedojebanih i isfrustrianih babetina, skupe 10.000 potpisa , ( sto je sviranje kur**cu jer toliko ljudi dodje na srednju nogometnu tekmu) i to je kao nesto bitno ???

FUJ !
Nemoguće je Nemoguće

Human
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times

Post by Human » 12 Jan 2025, 23:04

Znate kad će proći peticija protiv zabrane pirotehnike? Nikad!

https://www.youtube.com/watch?v=LzcMkLqpQEA

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Jan 2025, 05:42

Human wrote:Znate kad će proći peticija protiv zabrane pirotehnike? Nikad!

https://www.youtube.com/watch?v=LzcMkLqpQEA
Naravno da nece proci.
Peticija nije metoda za izmjenu zakona:
Neobvezujući karakter: Peticije nisu obvezujuće za donositelje odluka, ali predstavljaju važan način za izražavanje javnog mišljenja.

Ne treba ocekivati nista vise od toga.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 13 Jan 2025, 13:10

I kao takva,peticija je tu .

lampaš
Razvodnik
Razvodnik

Post by lampaš » 14 Jan 2025, 12:06

PETICIJA PIROTEHNIKA - KOME STE DALI OSOBNE PODATKE?
(Potpisivanje peticija ili možda krađa osobnih podataka)
Dok šetate ulicom zaustavi vas nepoznati tip, pruži vam ruku i predstavi se:
„Ja sam Darko. Biste li željeli da se u ovoj ulici posadi kesten?“
„Bih.“
„Molim vas vaše ime, prezime, adresu, broj telefona i OIB.“
„A tko ste vi?!“
„Pa Darko.“
„A koje je vaše prezime, adresa, broj telefona, OIB?“
„Ne dam vam svoje osobne podatke.“
„Ok, nema veze. Ja vama svoje dam.“
„Super!“
A što će vam moji podaci?“
„Eto tako, da vidim slažete li se da se posadi kesten.“
„A što ćete s tim podatkom?“
„Po prirodi sam znatiželjan.“
„Ok. ugodan dan vam želim.“
„Hvala također.“
Sad ćete reći da nikad neznancu na ulici ne biste dali svoje podatke samo zato što on to traži. A zašto ih onda dajete neznancima na platformi Peticijeonline.com? Tamo mu niti lice ne vidite, a ipak spremno potpunim anonimusima dajete svoje osobne podatke. I nemate pojma što će uopće biti s tom peticijom, kome će biti predana i hoće li ikome uopće biti predana.
• Anonimne peticije
Na ovoj platformi našlo se nekoliko peticija vezanih za pirotehniku:
1. Neki Tomislav pokrenuo je „Peticiju za zabranu prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava u Republici Hrvatskoj“. Njemu je više od 10.000 građana dalo svoje osobne podatke. Jedna udruga pokušala je saznati tko je Tomislav, je li peticiju pokrenuo u svoje ime ili u ime neke organizacije – udruge, stranke, građanske inicijative i sl. Kako bi se uvjerili da peticiju nije pokrenuo zbog vlastite znatiželje, pitali su ga i što namjerava s peticijom. Odgovor od Tomislava nisu dobili.
2. Neki Nenad pokrenuo je „Peticiju protiv zabrane pirotehnike“. Njemu je više od 7.000 građana dalo svoje osobne podatke. Niti on nije napisao što namjerava napraviti s potpisima.
3. Najambiciozniju peticiju pokrenuo je neki Anonimno, „Povratak petardi F2 i F3 kategorije“. Taj je skupio devet potpisa, a vjerojatno bi skupio više da nije nastupio pod imenom Anonimno nego da je dao svoje „neanonimno“ ime kao što su to napravili Tomislav i Nenad, koji valjda samim tim više nisu anonimni. Već vam je jasno da niti on nema plan što će s potpisima.
4. Posjetimo da je onom redikulu Dzordzu koji je pokrenuo „Peticiju za zabranu kućnih ljubimaca u Zagrebu“, šest građana dalo svoje osobne podatke.
• Kakve peticije potpisivati?
Prvo, svaka peticija mora sadržavati razlog pokretanja koji je potrebno obrazložiti. Drugo, potrebno je napisati kako će se peticija upotrijebiti tj. kojoj instituciji će biti predana – ministarstvu, gradskoj skupštini, mjesnom odboru i sl. Treće, pokretač peticije ne smije nipošto biti anoniman. Podaci koje dajete anonimnim pokretačima peticija mogu biti zloupotrijebljeni, a vi se ne možete nikako zaštiti jer ne znate kome ste ih dali.
Zato je važno da potpisujete samo one peticije iza kojih stoje organizacije poput udruga, stranaka ili građanskih inicijativa.

ovo sam kopirao sa stranice jedne udruge za zaštitu životinja koja skuplj potpise za zabranu pirotehnike

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 14 Jan 2025, 14:14

To s osobnim podacima je postala sprdačina.

Nekad si davao podatke na bilo kojem šalteru, štandu, vlaku, utakmici, autoškoli, automehaničarskoj radioni. Bar ja jesam. Kad si upisivao srednju ili faks, bila je rang lista s imenom i prezimenom, JMBG, pa nikome ništa. I nitko nije razbijao glavu što će onaj drugi s time. I gle, živi smo i zdravi.

A sad smo odjednom osjetljivi jer netko zna moj OIB ili adresu.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 Jan 2025, 14:55

Ariel wrote:To s osobnim podacima je postala sprdačina.

Nekad si davao podatke na bilo kojem šalteru, štandu, vlaku, utakmici, autoškoli, automehaničarskoj radioni. Bar ja jesam. Kad si upisivao srednju ili faks, bila je rang lista s imenom i prezimenom, JMBG, pa nikome ništa. I nitko nije razbijao glavu što će onaj drugi s time. I gle, živi smo i zdravi.

:lol: :A25:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 Jan 2025, 15:02

Svi pozivaju na tajnost i zaštitu podataka.
Nemoj dati podatke ovom,onom,nisi dužan dati podatke,ne smiju te tražiti podatke....
I...?
Probaj nešto obaviti...?
Nećeš moći,jer te obavezno trže podatke.
Ako ne daš,nećeš obaviti posao.
Koju mogućnost onda imamo?
Nikakvu.

Human
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 6 times
Been thanked: 4 times

Post by Human » 14 Jan 2025, 15:09

Nekad nije bilo moguće onine sklopiti neki ugovor navodeći osobne podatke. Danas je moguće. Dovoljno je ovo što si napisao da netko sklopi neki ugovor u tvoje ime.
Ljudima su stizale ovrhe jer "nisu plaćali račune za mobitel, a ugovorili su pretplatu".

Nikaj, samo kažem. :)

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 Jan 2025, 17:11

I to je moguće.
Znam za jedan takav ekstreman primjer.
Jedna koka kupovala mobitele i pretplate na osobe čije je OIBe saznala.
Naravno, imala je u telekom kompaniji osobu koja je to sve provodila.
Račune nije plaćala,a opomene su dolazile na stvarne osobe .
U to je upetljala svoje roditelje,susjede,dakle,sve čije je podatke saznala....
Kaže jedan susjed ,da je išao prijaviti na policiju,a u policiji su mu rekli neka im donese ugovor...!?
Kaže on,pa nemam ugovor,nikada ga nisam sklopio,zato želim podnijeti prijavu....
A policajac kaže,mi ništa ne možemo bez ugovora.... :A00:
Ode čovjek u telekom,traži ugovor....
Kaže šalteruša.....ne dam. :A01:
On opet na policiju,ispriča sve....
A policajac kaže....ne,ne,ne možemo primiti vašu prijavu ,jer niste donijeli ugovor.... :A24:
Veli čovjek,pa tu su svi umreženi! :A10:

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 14 Jan 2025, 19:17

Toliko sam puta nekome pisao OIB, adresu i podatke, čak su i javno dostupni na stranicama koje prate poslovanje itd. Bilo je situacija kad se nisam mogao ni sjetiti OIB-a, pa sam nadrljao neki nasumični broj i prošlo je. Postoje objavljeni rezultati kojekakvih natječaja u kojima se također može vidjeti OIB i ostali podaci kandidata. Ovo da postoje stranice gdje se može zaključiti ugovor, mislim da je problem tih stranica. Može se i naručiti roba pouzećem na nekog, a ima firmi koje odbijene pošiljke pokušavaju naplatiti ovrhom i sl.

lampaš
Razvodnik
Razvodnik

Post by lampaš » 14 Jan 2025, 21:41

krađe identitata su nadam se rijetkost ali objavom svojiih podataka i kontakata mislim da se izlažeš raznom spamu i maltretiranju od ljudi koji ne podržavaju tvoje
stavove a mislim da će oni biti anonimni

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 15 Jan 2025, 21:17

NE MOZES ti tako... ti se PROTIVIS i vrijedjas NAJBOLJI izum EU tj. GDPR.... drugi po redu izum su neodvojivi cepovi sa pet boca.... i nemoj ti meni kako EU nista pamento nije izmislila...
Nemoguće je Nemoguće

Kapetan Kasil
Razvodnik
Razvodnik

Post by Kapetan Kasil » 10 Feb 2025, 14:31

lex-lutor wrote:i nemoj ti meni kako EU nista pamento nije izmislila...
Image

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 01 Oct 2025, 16:45

I kakav je rezultat dala zabrana pirotehnike ? Nikakav, ali nema veze, to ne znači da treba prekinut s idiotarijama, zato je tu Možemo s novim idiotarijama i izmjenama zakona o eksplozivima:

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/m ... a-20250929

"Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, stranka Možemo! predlaže da se prodaja pirotehničkih sredstava, umjesto od 15. prosinca, dozvoli tek od 29. prosinca i to samo u specijaliziranim dućanima.
Predlažu također ograničavanje korištenja dopuštenih pirotehničkih sredstava samo tijekom novogodišnjeg razdoblja, zabranu sredstava koja su učinkom istovjetna onima koja su već zabranjena, zabranu oglašavanja pirotehnike, zabranu prodaje u trgovinama mješovite robe, te ograničavanje takozvanih ponavljajućih vatrometa na maksimalno tri puta godišnje"
...
"Predlažemo i da se zabrani korištenje pirotehnike u blizini zdravstvenih ustanova, staračkih domova, zooloških vrtova i mjesta podložnih požarima, kako se eksplozijama ne bi uznemiravali stariji, bolesni i životinje, kazao je Marin Živković na konferenciji za novinare u Saboru."

Naravno ove zabrane će sad funkcionirat za razliku od svih prethodnih od kojih ništa ne funkcionira. Tako su već nažicali vladu da napravi sprdačinu od kaznenog zakona uvođenjem femicida, to je bilo sveto riješenje svih problema. Ove godine opet jambraju o "sve većem" nasilju nad ženama. Ne znam kako znaju tko je žena, a tko ne (pitali su ih prije smrti kako se identificiraju ?).
Ako je to istina, zar nije to dokaz da sveto riješenje nije ništa riješilo ?
Nema veze, ako idiotarija ne funkcionira to samo znači da nam treba još idiotarija, a za to će se pobrinuti oni.

Post Reply