Streljane 2025.

Streljane, Mesta za gađanje, lokacije, preporuke, savjeti, mete...
Tomtom
Civil
Civil

Streljane 2025.

Post by Tomtom » 14 Feb 2025, 18:47

Pozdrav svima, dugo pratim forum, ali tek odnedavno registriran, pa da otvorim potencijalno korisnu temu.

Znam da ovakvi topici već postoje, ali svi postovi su prastari i vidim da u ovom podforumu nema ničega, a sigurno ima ljudi poput mene kojima bi koristile informacije gdje i što pucati.

Pa krenimo s onime što ja znam za Zagreb - trenutna jedina otvorena streljana je Domjanković na Prečkom, podzemna s jednom cijevi, tamo se mogu pucati karabini. Termini su polusatni i zakup košta 15 eura.

LAS, dugogodišnja streljana gdje se moglo pucati kratko oružje, uz članstvo u klubu i bez vlastitog oružja, je zatvorena i koliko sam uspio pohvatati, nastavit će s poslovanjem na streljani Ritoša koja bi se trebala otvoriti kod rotora u Popovcu. Informaciju koju sam ja dobio je da je to krajem ove godine, ako ne i sljedeće tek. Streljana Ritoša bi trebala biti isto podzemna streljana, ali s više trakova, te će se moći pucati dugo i kratko oružje.

Na pomolu otvaranja, možda ove godine, je i streljana SK Bojne, s lokacijom negdje na zapadu grada. Koliko sam shvatio, to bi trebalo biti strelište otvorenog tipa, vjerojatno za sve vrste oružja.

Aktivni članovi lovačkih društava imaju mogućnosti pucanja na mjestima dezigniranim za lovce, naravno, i takvih na području grada i uže okolice ima par.

S obzirom da sam ja u Zagrebu, neću pisati za ostale streljane za koje sam čuo, već se slobodno uključite i raspišite što sve postoji od streljana u vašoj blizini.

Volio bih dobit preporuku gdje pucati kratko oružje s obzirom da se LAS ugasio (za sad), po mogućnosti nedaleko Zagreba.

lampaš
Razvodnik
Razvodnik

Re: Streljane 2025.

Post by lampaš » 14 Feb 2025, 18:57

Članovi ZSS mogu uz najavu i dogovor termina pucati na Oboju mali kalibar i slabo punjenu municiju.
Takmičarski članovi klubova mogu uz najavu i odobrenje pucati na Vrapčanskom potoku utorkom i četvrtkom od 12 do 15

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 14 Feb 2025, 18:59

Ja pokupio informacije za skoro cijelu Hrvatsku po zupanijama, stavio na forum, i onda kad su prebacivali temu na ovaj podforum sve su greskom pobrisali! :A00:

Ali dobro, sad si me malo motivirao mozda pocnem opet stavljati informacije.

Za Zagreb: Ritosa gradi streljanu, skoro je gotova, u okolici Zagreba.
Klub AVB otvorio svoju streljanu, prakticno streljastvo
https://www.facebook.com/p/Avb-Klub-100 ... cale=hr_HR
https://www.instagram.com/avbkps/
Klub Bojna si vec naveo.
Osim tog, u okolici Zagreba ima barem poneka streljana za letece mete. Na primjer Luze i Lukavec
Treba spomenuti Vrapcak, termini preko zagrebackog saveza. Ili termini za lovce. Prethodna najava.
I malokalibarska streljana Maksimir.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Feb 2025, 19:27

U skladu sa zakonom o sportu, najveci potenicijal podataka o streljanama nalazi se na nacionalnom informacijskom sustavu sporta, koji popisuje sportske gradjevine. S vremenom ce biti azuriran.

Pretpostavljam da ce s vremenom evidentirati sve sportske objekte - streljane. Mislim da nece popisati mjesta za vjezbe gadjanje, ili lovacke streljane, ni ostale.
Ali, trenutno je najpotpunija lista.
https://sport.gov.hr/#/home/sportskeGradjevine

Ukupno sportskih streljana je 17 na popisu. (Za zrak, letece mete, MK i VK)
Popis streljana u Hrvatskoj, na wikipediji, ne treba ni gledati kolko je jadan i neazuriran.
Attachments
Streljane HR 1.jpg
Streljane HR 2.jpg
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Tomtom
Civil
Civil

Post by Tomtom » 15 Feb 2025, 11:27

Odlične informacije, hvala!

E sada, kao što se i u drugim temama spominjalo, sve je obavijeno nekakvim velom tajne gdje niti jedan korisnik nije konkretno bio na spomenutim streljanama, pa osim eventualno nekog telefonskog broja negdje nije naveden nikakav podatak o konkretnim uvjetima, cijenama, lokacijama i sl.

Ako netko želi doprinijet, slobodno. Ja ću ove godine pokušat proći sve što postoji na razini Lijepe naše, počevši od Zagreba i okolice, pa raspisati iskustva.

Nije mi jasno čemu točno nije sve već milju puta raspisano kad većina ovih streljana postoji već jako dugo, ali mislim da bi početnicima ili onima koji se zanimaju na bilo koji način u vezi ovih stvari to bila odskočna daska za dalje i da se makne stigma s pucanja za gušt, a ne nužno u svrhu lova/natjecanja ili posla.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Feb 2025, 12:08

...
Turn better into best!

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 15 Feb 2025, 12:13

Ako je obavijeno "velom tajne" onda te vjerojatno ne zele tamo tj. radi se o klubu koji ne zeli nove clanove osim iznimno prek veze/preporuke.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Feb 2025, 12:22

Marin223 wrote:Ako je obavijeno "velom tajne" onda te vjerojatno ne zele tamo tj. radi se o klubu koji ne zeli nove clanove osim iznimno prek veze/preporuke.
Tocno.
Turn better into best!

Tomtom
Civil
Civil

Post by Tomtom » 15 Feb 2025, 22:31

Nismo se shvatili očito.

Ne pišem o tobožnjim klubovima boraca, jer meni osobno nije poriv bit dio nekakve elite gdje si ljudi daju na važnosti ovisno o tome tko je kome od povjerenja.

Ja pokušavam doznati, kao što vjerojatno i mnoge druge u našoj državi zanima, gdje se može doći, platiti i pucati iz oružja koje posjeduju, "bez puno filozofije".

Ovo za "tajnost podataka" se odnosi na ove javne ustanove gdje ne moraš bit odabran, međutim osim okretati brojeve telefona i saznavat sam, nema puno drugog izbora jer ništa nije dostupno ni na forumu ni na samim stranicama ako ih određena streljana i ima.

Htio sam potaknut da ljudi raspišu iz osobnog iskustva kako, gdje, kada i za koliko mogu doći i slobodno pucati iz svog oružja umjesto da stoji u ormaru doma.

Samim time sam za streljane na kojima sam bio do sad napisao konkretno cijenu, naziv, vrstu oružja i zakazivanje termina, a pisat ću i za druge dok i sam provjerim o čem se radi.

Hvala u prethodnom postu nije bilo sarkastično, stvarno je pomoglo da se kao netko tko nema kontakte u ovim krugovima pomaknem s mrtve točke.

Btw šteta da se prvi post ne može editirati da gore stavljam svaku novost koju ću potencijalno imat za napisat, ali ok, pokušat ću bit ažuran :A03:

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 15 Feb 2025, 23:37

https://www.portal-oruzje.com.hr/post.php?tt=streljane

Ovdje imas neki popis, sad ne znam tocno dal podatci jos uvijek vrijede.
Ako dobro kuzim, ti bi htio napravit negdje javno dostupnu listu sa svim streljanama (i osnovnim info: radno vrijeme, cijena, dopusteno oruzje) u koje mozes doc u termin s oruzjem, platit i otpucat svoje ?

Mislim da ti to nece bit tesko s obzirom da takvih streljana nema 10 u cijeloj drzavi.
Problem ce ti bit s trap streljanama (dopustena samo sacmarica), ima ih posvuda al su sakrivene po lovistima ko vojni objekti, a nikakve info o njima uglavnom nema javno. Nemaju stranicu, nisu cak niti oznacene na google karti... jedino da ti netko da broj voditelja pa ga kontaktiras... takva je situacija

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 16 Feb 2025, 03:52

Tomtom wrote: Ja pokušavam doznati, kao što vjerojatno i mnoge druge u našoj državi zanima, gdje se može doći, platiti i pucati iz oružja koje posjeduju, "bez puno filozofije".
:
Postoje dvije kategorije takovog nacina pucanja:
Na komercijalnoj privatnoj streljani, ili u klubu koji je komercijalno postavljen a ima pristup nekoj streljani.

U svakom slucaju, ovakvi entiteti se reklamiraju. Lako ces naci.
I ima ih svega nekoliko za sad u HR. Neke smo vec spomenuli.

Mislim da bi od opceg interesa bilo napraviti popis strelista po HR, sa svim razlicitim uvjetima koristenja ili podatkom ko je odgovoran za upravljanje strelistem, pa da svako lokalno nadje modus vlastite rekreacije, kroz placanje ili clanstvo, ili kako je to vec organizirano.
Turn better into best!

Xz8mm
Pozornik
Pozornik

Post by Xz8mm » 30 Mar 2025, 01:31

Pozdrav, onda koliko sam iščitao temu, jedino što u Dalmaciji preostaje je ići kroz lovačka društva ili putovati sve do Rijeke tj. Zagreba za streljaštvo iz dugih cijevi standardnih kalibara?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 30 Mar 2025, 07:50

Xz8mm wrote:Pozdrav, onda koliko sam iščitao temu, jedino što u Dalmaciji preostaje je ići kroz lovačka društva ili putovati sve do Rijeke tj. Zagreba za streljaštvo iz dugih cijevi standardnih kalibara?
Split - Streljana Stobrec, MK oruzje i VK pistolj
Zadar - Streljana Mocire (Klub SK Zadar), MK
Vodice (SK Vodice) VK pistolj
https://arhiva.infovodice.com/aktualno/ ... ole-za-rad

Trap streljane: vjerojatno ih ima, malo su poznate u javnosti.
Na primjer; https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/z ... ma-1278306

Za trap streljane trazi po internetu, naci ces povremeno novinske clanke

Ili:
Osnuj klub, i formiraj mjesto za vjezbe gadjanja.

Iz kojeg si mjesta, i sto bi ti pucao mozda te mogu uputiti?
Turn better into best!

Xz8mm
Pozornik
Pozornik

Post by Xz8mm » 30 Mar 2025, 14:07

jolly wrote:
Xz8mm wrote:Pozdrav, onda koliko sam iščitao temu, jedino što u Dalmaciji preostaje je ići kroz lovačka društva ili putovati sve do Rijeke tj. Zagreba za streljaštvo iz dugih cijevi standardnih kalibara?

Ili:

Okolica Splita, otiđem do Stobreča te sam član već no tražim mjesto gdje mogu gađati iz karabina, poluatomata i sačmarica, da se poboljšam i uvježbam, sve od .223/556, 7.62x39 i 308win, 8mm mauser također i 12ga, za sada idem isključivo po lovištima upucavam malo no poprilično restrektivno s obzirom na teren i ne mogućnost postavljanja metalnih meta.

Bane77
Civil
Civil

Post by Bane77 » 27 Apr 2025, 20:27

Za trap streljanu ima na Kozjaku u kamenolomu od Streljqčkog kluba Voljak iz Solina. E sad, za karabin, ako nađeš i ja bih volio znati.

Xz8mm wrote:
jolly wrote:

Ili:

Okolica Splita, otiđem do Stobreča te sam član već no tražim mjesto gdje mogu gađati iz karabina, poluatomata i sačmarica, da se poboljšam i uvježbam, sve od .223/556, 7.62x39 i 308win, 8mm mauser također i 12ga, za sada idem isključivo po lovištima upucavam malo no poprilično restrektivno s obzirom na teren i ne mogućnost postavljanja metalnih meta.

Xz8mm
Pozornik
Pozornik

Post by Xz8mm » 28 Apr 2025, 15:29

Bane77 wrote:Za trap streljanu ima na Kozjaku u kamenolomu od Streljqčkog kluba Voljak iz Solina. E sad, za karabin, ako nađeš i ja bih volio znati.

Kontaktirati ću i njih, netko će vjerovatno znati nešto. Prije je postojala polujavna streljana u zaleđu no zatvorena je zbog divljanja i paleži. Sada uz jako ograničen pristup (s punim pravom ograničen) imaju samo članovi tog lov. društva i obrtnici u industriji.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 Apr 2025, 15:36

Ogranicen pristup je realtivan pojam.
Ako je streljana certificirana, neko upravlja njome. Neka pravna osoba.
Onda klub potpise ugovor s njima, i odes tamo trenirati.
Ako klub ne moze (ili nije zainteresiran), uclanis se u klub ili drustvo koje to vodi, ako je moguce. Ili ispitas druge mogucnosti.
Turn better into best!

Xz8mm
Pozornik
Pozornik

Post by Xz8mm » 29 Apr 2025, 20:25

jolly wrote:Ogranicen pristup je realtivan pojam.
Ako je streljana certificirana, neko upravlja njome. Neka pravna osoba.
Onda klub potpise ugovor s njima, i odes tamo trenirati.
Ako klub ne moze (ili nije zainteresiran), uclanis se u klub ili drustvo koje to vodi, ako je moguce. Ili ispitas druge mogucnosti.
Ograničen pristup u smislu da se drži tajnom i ne dopušta ulazak novih članova zbog divljanja na tom prostoru.
U Dalmaciji svaka informacija o dobrom lovačkom društvu ili streljani se čuva kao tajna i mora se znati par odabranika i biti prisutan u prostoru da se sazna za te stvari.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Apr 2025, 20:49

Xz8mm wrote: Ograničen pristup u smislu da se drži tajnom i ne dopušta ulazak novih članova zbog divljanja na tom prostoru.
U Dalmaciji svaka informacija o dobrom lovačkom društvu ili streljani se čuva kao tajna i mora se znati par odabranika i biti prisutan u prostoru da se sazna za te stvari.
Ako ce ti biti lakse, to ti je Hrvatski sindrom.

Na primjer: pitaj bilo gdje na Hrvatskom internetu gdje je dobro otici u turisticki lov na srnjaka, svinju, jelena, fazane, prepelice, sljuke?
Dobit ces zavjet sutnje. To se odnosi na Dalmaciju, Istru, Primorje, Gorski Kotar, Liku, otoke, Zagorje, Slavoniju, itd. Za cijelu Hrvatsku

Ali ako pitas na istim portalima kako se cisti puska i koji je kalibar najbolji za srnjaka, dobit ces hiljadu odgovora cak i od onih koji nemaju oruzje.

Cosa Nostra!

Hrvatska kultura
:D :D :D :D
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 29 Apr 2025, 21:05

To tamo onda nije streljana, već neko mjesto za vježbe gađanja.

Post Reply