AK vs AR

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.

AK ili AR platforma?

AK
7
35%
AR
13
65%

Total votes: 20

Kapetan Kasil
Razvodnik
Razvodnik

AK vs AR

Post by Kapetan Kasil » 19 Feb 2025, 10:23

Nisam još vidio na forumu, stoga pokrećem klasičnu raspravu. Koja platforma vam je draža, AR ili AK i zašto? Ja ću prvi:

AK. Najpoznatija i najviše proizvedena platforma na svijetu, s razlogom: Vrlo jednostavan a efektivan dizajn, pouzdano, elegantno, no s malo grubim trzajem (AKM, AK-47, AK-74). Nije mi mrska AR platforma, dapače, ali AK je AK.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: AK vs AR

Post by Darko11 » 19 Feb 2025, 11:02

Vise mi se svidja AK,djeluje kvalitetniji i pouzdaniji ,a posebno AK 74 zbog kalibra 5,45x39.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 19 Feb 2025, 11:13

Kapetan Kasil wrote:Nisam još vidio na forumu, stoga pokrećem klasičnu raspravu. Koja platforma vam je draža, AR ili AK i zašto? Ja ću prvi:
Ohohoo! :D
Ti bas hoces da razbudis uspavani forum, jelda?
;)

Bila je rasprava, bila!
I rezultirala je svadjama, baniranjem, i odlaskom s foruma nekih renomiranih clanova i brisanjem uvredljivih postova!
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.p ... 15+vs+ak47
Na temi su sudjelovala dva renomirana predstavnika dva saveza u dinamicnom streljastvu. ;)

Na anketi:
Ar15 precizniji (izbor za sportsko streljastvo), nesto skuplji
AK47 pouzdaniji (izbor za vojno policijsku upotrebu), nesto jeftiniji

Inacice, ak47, ak74 (i jos nekoliko kasnijih), m16, ar15, m4, ar10 u rasponu kalibara, itd... razni proizvodjaci s licencama. svaki zasebna tema.
Na anketu se moglo ubaciti i treca varijanta, bullpup: tavor, vhs, famas.... Vhs je izuzetno precizan, recimo u poluatomatskoj verziji. Mogao bi po meni lako dobiti konkurentu dvojnu ulogu za sport, ali i sluzbenu uporabu.
Inace isprobao sam sve tri platforme. Izbor za sport ar15, po meni.

To je otprilike sve sta se moze o tome reci. (s moje strane)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 19 Feb 2025, 12:36

S obzirom da sad živim u Sloveniji, ovdje se i natječem u IDPA natjecanjima i 3gun kojih ima masu... ovo su moja iskustva.

Ljudi koriste apsolutno sve. Ima AR-ova, AK-ova, VZ58, VHS, Bren2... pa i repetirki tipa K98 te nekih opskurnih pušaka za koje nikad nisam čuo. Ne znam što nisam vidio još. Žiga Polajnar iz Polenar Tactical je godinama rasturao sa starom Zastavom M70 protiv likova sa AR-ovima. Ljudi su svjesni da nitko ne živi od tog sporta, već to rade iz ljubavi i razonode, tako da koriste ono što im je "ćejf". Razlika između AK/AR/VHS je praktički nikakva ako dovoljno treniraš. Za precizna natjecanja ionako sumnjam da itko koristi to oružje.

Probao sam apsolutno sve platorme ali niti jednoj se nisam vratio kao što sam se vratio AK i čeličnim ciljnicima - usprkos manjku streljiva, spremnika i aftermarket podrške.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 19 Feb 2025, 13:03

Kalaš mi previše odskače prema gore kod opaljenja.
A vojna verzija ima nišane koji nikako nisu pecizni.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 19 Feb 2025, 13:18

Mirok wrote:Kalaš mi previše odskače prema gore kod opaljenja.
A vojna verzija ima nišane koji nikako nisu pecizni.
Uz AR15 uglavnom ni ne dobiješ nišane, da stvar bude još gora, trgovina koja ti ju proda također nema nišane :D

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Feb 2025, 13:36

johnnyboyy1711 wrote:
Razlika između AK/AR/VHS je praktički nikakva ako dovoljno treniraš. Za precizna natjecanja ionako sumnjam da itko koristi to oružje.
Slazem se za procjenu za dinamicke sportove.
Medjutim pomalo se siri scena preciznog streljastva sa PA puskom. Tu ce preciznost biti prevladavajuci faktor u konacnom izboru

MSR:
Ovo je pilot projekt, ali odrzava se vec trecu godinu.
Pravila organizatora su skladjena sa tehnickim uvjetima streljane.
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=29&t=8355

Jurisna puska:
U Osijeku se godinama odrzavalo natjecanje "jurisna puska".
Lezeci stav. 100 m
S ovim se stalo, ali je napravljeno slijedece:

Serijska poluautomatska puska:
HSS je uvrstio serijsku PA pusku u discipline domaceg programa. (screenshot)
U to ulaze gotovo sve platforme.

Tako da ce se pomalo stvari posloziti s vremenom, a oprema definirati prema potrebi za dinamicko streljastvo i precizno streljastvo.
Attachments
PA.jpg
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Feb 2025, 13:43

Marin223 wrote:
Uz AR15 uglavnom ni ne dobiješ nišane, da stvar bude još gora, trgovina koja ti ju proda također nema nišane :D
Ko lovacki karabini sve vise bez nisana u prodaji.
(ko auto bez kotaca :D :D )
Ali daje mogucnost kupnje kvalitetnog nisana po izboru, koji ide na piccatiny.
Inace dobijes sta dobijes, a mehnickim nisanima na dugom oruzju pada kvaliteta sve vise i vise, dva komada lima najcesce.
Inace nikad nisam kupio pusku sa mehanickim nisanima, novu iz ducana da su nisani bili upucani. i onda ako nema mogucnost podesavanja, evo posla za puskara onome kome trebaju da budu upucani.
Turn better into best!

Kapetan Kasil
Razvodnik
Razvodnik

Post by Kapetan Kasil » 19 Feb 2025, 15:44

jolly wrote:
Kapetan Kasil wrote:Nisam još vidio na forumu, stoga pokrećem klasičnu raspravu. Koja platforma vam je draža, AR ili AK i zašto? Ja ću prvi:
Ohohoo! :D
Ti bas hoces da razbudis uspavani forum, jelda?
;)
Nadam se. Popularna je tema. :A03:
jolly wrote: Ti bas hoces da razbudis uspavani forum, jelda?
;)

Bila je rasprava, bila!
I rezultirala je svadjama, baniranjem, i odlaskom s foruma nekih renomiranih clanova i brisanjem uvredljivih postova!
https://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.p ... 15+vs+ak47
Na temi su sudjelovala dva renomirana predstavnika dva saveza u dinamicnom streljastvu. ;)
Uf, baš tako? Znam da zna biti žešćih prepucavanja oko te teme, ali da je bilo baš toliko - e, to me je iznenadilo. :A03:

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 19 Feb 2025, 15:52

Koristio Daniel Defense AR modele i Izhmash AK modele u 7.62x39 i 5.45x39.

Kad se preopterete psihofizički kapaciteti, bio sam bolji (ili manje loš) s AK. Pri tome TR-3 smatram lošim oružjem, ali Saigu u 5.45 nadograđenu Zenitco dijelovima smatram vrhom AK razvoja. Problem s AK je bilo održavanje, zbog korozivnog streljiva, čišćenje je trebalo biti pravovremeno i temeljito.

Daleko od toga da AR ne valja, uložio sam puno vremena i truda, ali uvijek sam s njim mrvicu zaostajao u brzini i praktičnoj preciznosti. AR je bilo lakše održavati i čistiti, izuzev leižta metka i sustava bravljenja, trebalo je nešto specijalnih alata da se to kvalitetno očisti (nije da je smetalo, ali ipak).

Uvođenjem sankcija ostali smo bez AK modela, a još više AK nadogradnji (Zenitco i SAG, Tula, Rotor, Vektor 762).

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 19 Feb 2025, 16:13

Koje ciljnike si koristio na AR-u ?

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time

Post by andrej » 19 Feb 2025, 16:21

Ljepši mi je AR. Možda ću znati više za koju godinu kada ispucam dovoljno metaka iz mojeg

Eto to je moja stručna analiza :A13:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Feb 2025, 16:45

Kapetan Kasil wrote: Uf, baš tako? Znam da zna biti žešćih prepucavanja oko te teme, ali da je bilo baš toliko - e, to me je iznenadilo. :A03:
Samo pogledaj komentare moderatora (u crvenom) i ko je ostao baniran. I kome su tamo bili zadnji postovi. :A00:
Rano doba foruma u Hrvtaskoj, svi strastveni, svi temperamentni, a tek otkrili svijet interneta i you tube. Sigurni da su u pravu! ;)
Turn better into best!

Kapetan Kasil
Razvodnik
Razvodnik

Post by Kapetan Kasil » 19 Feb 2025, 16:51

jolly wrote:
Kapetan Kasil wrote: Uf, baš tako? Znam da zna biti žešćih prepucavanja oko te teme, ali da je bilo baš toliko - e, to me je iznenadilo. :A03:
Samo pogledaj komentare moderatora (u crvenom) i ko je ostao baniran. I kome su tamo bili zadnji postovi. :A00:
Rano doba foruma u Hrvtaskoj, svi strastveni, svi temperamentni, a tek otkrili svijet interneta i you tube. Sigurni da su u pravu! ;)
Pročitao sam. Bilo je dosta zadnjih postova i nekoliko baniranih haha. Kada je to bilo?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 19 Feb 2025, 17:56

Pocelo 2008. Imas datum na svakom postu. U toj raspravi sudjelovali su neki od velikih pokretaca novih disciplina u Hrvatskoj, i ne samo u dinamicnom streljastvu.
Turn better into best!

ak63d
Razvodnik
Razvodnik

Post by ak63d » 19 Feb 2025, 21:27

AK47.
i volio bi ga imat, imam i nabavnu al nema se sta uzet osim kineza kojeg bojna nema trenutno.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 19 Feb 2025, 22:19

Marin223 wrote:Koje ciljnike si koristio na AR-u ?

EOTech EXPS, Aimpoint H2, Kahles K16i s Aimpoint P2 na 45 stupnjeva.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Feb 2025, 05:08

ak63d wrote:AK47.
i volio bi ga imat, imam i nabavnu al nema se sta uzet osim kineza kojeg bojna nema trenutno.
pred 10 dana su im neki ak47 stajali na policama. ALi nisam gledao ko je proizvodjac.
Turn better into best!

Kapetan Kasil
Razvodnik
Razvodnik

Post by Kapetan Kasil » 20 Feb 2025, 10:56

ak63d wrote:AK47.
Ako se radi o Norinco Tip 56, to je solidna inačica kalaša. Bugarska, Ruska također dobra. Rumunjskoj se zna događati da se pruga na kojoj se kreće zavtarač zna iskriviti, a i ne sviđa mi se onaj... "penis" na rukohvatu. Zastavine m70, budući da su mnogima nostalgični (što poštujem) neću komentirati, ali nemam pozitivno mišljenje - No, naravno, tko voli nek' izvoli, tko sam da vam serem i tako dalje, bez svađe. ;)

EDIT:
Darko11 wrote:Vise mi se svidja AK,djeluje kvalitetniji i pouzdaniji ,a posebno AK 74 zbog kalibra 5,45x39.
Ovo je jako zanimljiva tema već sama po sebi. Ima li netko iskustvo sa AK platformom koja koristi taj kalibar? Pretpostavljam da manje trza i da je projektil brži (uz manju probojnu moć), no kakva je preciznost u usporedbi na pojedinačnoj i rafalnoj paljbi?

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 20 Feb 2025, 13:08

S obzirom da postoji hrpa verzija i proizvođača za AK i AR, ne znam kolko uopće ima smisla sve to svest na AK i AR.
Najjeftiniji AR se da kupit za nešto iznad 1000 eura, skuplji idu po 3000, 4000 pa i više. Ne znam kako se kreću cijene AK ali isto ima ovaj jeftin kineski, a postoje i kvalitetnije skuplje verzije.

I sad je pitanje, kad netko kaže da je jedno bolje od drugog, dal to vrijedi i za usporedbu:
najskuplji AR vs najjeftiniji AK ?
najskuplji AK vs najjeftiniji AR ?

Kolko uopće ima smisla sve zageneralizirat i svest pod AK vs AR, neovisno o cijeni, proizvođaču, kalibru ?
Nekako mi se čini da se to pitanje svodi na: šta ti je draže, cilindar i klip u povratnom mehanizmu ili cijevčica za upuhivanje.

Post Reply