Neodgovoreni postovi | Aktivne teme Sada je: 06 lis 2025, 10:53.

ADS

Pravila foruma

Pravila foruma

Odgovori  [ 1989 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100  Sljedeća
CHAT 
Autor/ica Poruka
Brigadni General
Brigadni General

Post Re: CHAT
Bio je porez,ali se nije znao PDV.

09 tra 2025, 19:48
Brigadni General
Brigadni General

Narančasti je stornirao carine SVIM zemljama ,osim Kine.
Ništa novo za takvog lika.
Ko zna što će biti do jutra? :mrgreen:

09 tra 2025, 21:04
Skupnik
Skupnik

Trump se (kao) zalaže da se proizvodnja vrati u US, ali nije imao problema dati raditi MAGA kape u Kini.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/kin ... 60192.aspx
Što nije bio dosljedan svojim stavovima i MAGA kape dao raditi u US?

Pitanje je retoričko i ne očekujem odgovor na njega.

Bajdvej, poskupjele su MAGA kape. Kakoto? Kakoto? Nije mi jasno.

10 tra 2025, 12:10
Natporučnik
Natporučnik

Uz slaganje s nekim idejama koje Trump zastupa, ovo zaista jest "veselo" vrijeme. Dopuštam da nas hrane filtriranim informacijama jer smo ipak dio pristranog antiTrump bloka, ali neke stvari su ipak napravljene prenaglo, prenaivno. Iako ideju podržavam. Vjerujem da su na djelu i mnogi državni aparati koji nastoje osujetiti njegove poteze, kroz vidljiva i manje vidljiva sredstva.

10 tra 2025, 14:17
Brigadir
Brigadir

jolly je napisao/la:
....Sve je moguce.
Pitanje je jednako nezamislivo kao da je neko pred 50 godina rekao, moze li se ukinuti socijalizam.

...

Na zalost u EU se niti jedan porez tipa (PDV) NE moze vise UKINUTI nego samo zamjeniti drugim porezom ili drugim imenom !

Stvar je i vise nego jednostava, to je vrsta poreza koji stvara "virtualnu" blagajnu kojom se pokrivaju stvarni troskovi za koje NE postoje STVARNI novci nego je to vid kredita da bi drzava mogla funkcionuirati iz mjeseca u mjesec... Gotovo sve drzavae su smanjile broj radnika u proizvodnji a POVECALE broj zaposlenih u BIROKRACIJI, ako tu dodas jos socijalu, mirovine, kozojebe na sisi proracuna ne treba biti genije da izracunas kako ce ti porezni prihodi morati rasti iz godine u godinu.. naravno da narod ne poludi to se nece vidjeti direktno ali ce se pojavljivati nove taxe za CO, na OIE, na pitku ovdu, na plastiku, na gume, zapravo na SVE sto si prisiljen kupiti. Digitalni Eur je samo jedna stepenica u povecavanju ovisnosti i bolje naplate taxe svakog Eura koji se pojavi u sustavu...

Crno nam se pise to je jedina sigurana prognoza...

14 tra 2025, 14:59
General Bojnik
General Bojnik

lex-lutor je napisao/la:
Gotovo sve drzavae su smanjile broj radnika u proizvodnji a POVECALE broj zaposlenih u BIROKRACIJI, ako tu dodas jos socijalu, mirovine,

U srednjoj skoli smo ucili ovako, djelatnosti se dijele na:
primarne - poljoprivreda i ruralne aktivnosti
sekundarne - industrija, industrijalizacija
tercijarne - turizam, konzalting, dizajn, trgovina, medicna i zdravstvo, umjetnost, filmska industrija

Na taj nacin, imas i zemlje - i podjela na: nerazvijene (primarni sektor ekonomije), u razvoju (sekundarni sektor ekonomije), razvijene (tercjarni ekonomski sektor).
razvijene zemlje bave se tercijarnim djelatnostima
neko je na znanstvenoj bazi dosao do tog da industrija i poljopriveda nije zadnji stupanj razvoja drustva i ekonomije.

14 tra 2025, 15:29
Brigadni General
Brigadni General

Samo što su sada zaključili ,da bez prva dva se neće moći.

14 tra 2025, 15:44
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

lex-lutor je napisao/la:
jolly je napisao/la:
....Sve je moguce.
Pitanje je jednako nezamislivo kao da je neko pred 50 godina rekao, moze li se ukinuti socijalizam.

...

Na zalost u EU se niti jedan porez tipa (PDV) NE moze vise UKINUTI nego samo zamjeniti drugim porezom ili drugim imenom !

Stvar je i vise nego jednostava, to je vrsta poreza koji stvara "virtualnu" blagajnu kojom se pokrivaju stvarni troskovi za koje NE postoje STVARNI novci nego je to vid kredita da bi drzava mogla funkcionuirati iz mjeseca u mjesec... Gotovo sve drzavae su smanjile broj radnika u proizvodnji a POVECALE broj zaposlenih u BIROKRACIJI, ako tu dodas jos socijalu, mirovine, kozojebe na sisi proracuna ne treba biti genije da izracunas kako ce ti porezni prihodi morati rasti iz godine u godinu.. naravno da narod ne poludi to se nece vidjeti direktno ali ce se pojavljivati nove taxe za CO, na OIE, na pitku ovdu, na plastiku, na gume, zapravo na SVE sto si prisiljen kupiti. Digitalni Eur je samo jedna stepenica u povecavanju ovisnosti i bolje naplate taxe svakog Eura koji se pojavi u sustavu...

Crno nam se pise to je jedina sigurana prognoza...

Broj zaposlenih u poljoprivredi i industriji (pogotovo teškim i prljavim) je u negativnoj koorelaciji s razvijenosti neke države. Bitan je prihod od te industrije u apsolutnom ili nekakvom relativnom smislu (npr. udio u BDP-u). Tj. tako vidimo produktivnost rada. Npr: Nizozemska ima manje od 2% svih zaposlenih u poljoprivredi, a vjerojatno su u top 5 izvoznika hrane. Dok Anglola vjerojatno ima 80% ljudi zaposlenih u poljoprivredi, a i dalje su gladni.

Drugi dio posta se potpuno slažem, socijalizam umotan u kejnezijanske politike.

14 tra 2025, 18:20
Brigadir
Brigadir

timmy75 je napisao/la:
....Drugi dio posta se potpuno slažem, socijalizam umotan u kejnezijanske politike.....

A sve receno i sto je najbolje napisao jos prije vise od 100 godina. Jolly je vjerovatno bio najblize tim teorijama... no nitko ne voli uciti iz povjesnih gresaka nego ih narod iz nekog razloga voli ponavljati svakih par generacija...!

14 tra 2025, 21:47
General Bojnik
General Bojnik

ajme meni, nazalost bio sam u pravu.
Svojevremeno sam negdje pisao po forumu o padu kvalitete zbrojovke i komercijalizaciji te firme.
Pogotovu kad su prekinuli proizvodnju CZ550, i dosli sa fijaskom za recall nove CZ600 puske.
tad sam spomenuo da mi se cini po trendu da bi mogli izbaciti iz proizvodnje i ono zadnje sta valja u seriji pistolja, na primjer CZ75B.
Danas gledam njihov web site:
I danas vidim samo ovo:
https://www.czub.cz/en/firearms-and-pro ... mily/cz-75

Nema vise CZ75b. :D :D :D
Sad je ostalo samo CZ75 P-01.

Gotovo, jedan od prvih super nine, ide u povijest.

Mislim da u buducnosti ja sebe ne vidim da cu kupiti i jedan novi proizvod CZ....
Povijest modernizacije tvrtke u nekoliko redaka:

Prvo su izbacili iz proizvodnje kombinirke (ko ce jos stelati karabinske cijevi na njima)
Ukinuli proizvodnji magnum duzine akcije za tropske kalibre. (ko jos lovi u Africi?)
Onda su izabcili mauser sustav CZ 550 iz proizvodnje (ko ce se jos bakcati sa dugim mauserovim izvalakacem?)
Onda su uveli CZ600, i usput elegantno ukinuli lastin rep za montazu (svojevremno simbol firme), i usput napravili recall proizvoda za tehnicku gresku.
Smanjili broj ponudjenih puscanih kalibara u proizvodnji
I sad su izbacili CZ 75B iz proizvodnje (ko ce se jos bakcati sa DA/Sa pistoljem kojeg vise ne uzima ni jedna vojska ni policija u eri striker fire i modularnih pistolja?)

Ovime su se pretvorili u minimi od mosberga... :D :D :D :D
Just one of many budget gun companies....

Dugorocno ovo moze utjecati na prozivodnju waffen Oschatza kad nestane dijelova, pa da i SPort 2 i taipan nestanu sa trzista.

17 tra 2025, 19:19
Brigadni General
Brigadni General

Katastrofa,prestrašno.
Što ostade od Čeze....

17 tra 2025, 19:49
General Bojnik
General Bojnik

U pistoljskom segmentu su se orijentirali na IPSC i klasicno streljastvo sa modelom od 6 incha cijevi, shadow 2.

A u lovstvu imaju budget bokericu, i uobicajene srednje kalibre na karabinu. na medium akciji - sad su u konkurenciji sa mosbergom, rugerom. savageom, turskirm karabinima, jeftinim talijanskim karabinima, i slicnim.
Koliko dugo ce to drzati vodu ne znam. Razvodnili se, potpuno.

U trenutnoj situaciji, lovacki karabini moga ukusa, preostaju njemci, austrijanci i finci. sacmarice talijanske i browning. A za pistolje morao bih dobro promisliti.

Zadnja izmjena: jolly; 17 tra 2025, 20:14; ukupno mijenjano 1 put/a.

17 tra 2025, 20:11
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Iako mi se ne sviđa ni kvaliteta ni politika firme u zadnjih par godina, mislim da 75 ostaje, ovo je 50. godina tog modela.
Shadow 1 više nema.
No, ništa me ne bi iznenadilo, u tom smjeru sve ide.

17 tra 2025, 20:14
General Bojnik
General Bojnik

timmy75 je napisao/la:
Iako mi se ne sviđa ni kvaliteta ni politika firme u zadnjih par godina, mislim da 75 ostaje, ovo 50. godina tog modela.
.

Na web strabicama nema 75B.
Mozda je greska moderatora.
Ali tako je nestalo sve do sad.

17 tra 2025, 20:16
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

slika slika

Izgleda da je ovo stvarno, vidim da u katalogu više i nema ništa od 75 serije.
P-01 će zamjeniti s novim "Shadow 2 Carry", evo prve slike gore. U biti to je P-01 sa OR, a zove se Shadow kako bi mogao koštati 100% više.
Vidim da i posljednje komade 75-ica za slikanje i izložbene primjerke prodaju na popustima.

Šteta, meni glup, ali vjerojatno financijski opravdan potez.
Slabo ljudi danas kupuju pištolje čeličnog rama, a bez raila, mogućnosti optike itd.

Ostavit će sportske modele pod imenom Shadow i TS, drugo sve je više manje isto. Plastika, rail, optika, smanjene dimenzije.

18 tra 2025, 06:12
General Bojnik
General Bojnik

timmy75 je napisao/la:
Slabo ljudi danas kupuju pištolje čeličnog rama, a bez raila, mogućnosti optike itd.

Onaj ko kupuje jedan jedini pistolj, vjerojatno ce traziti sve opcije.
Ali i to je upitno: kad se kupuje pistolj za precizu, takvi dodaci ne trebaju.

Meni jedan "super multi gadget gun" dosta. (valjda jedan takav dobro dodje)nDrugo moje je klasika.
Samo sam davno shvatio da sam ja dinosaurus.

18 tra 2025, 06:46
Pozornik
Pozornik

timmy75 je napisao/la:
slika slika

Izgleda da je ovo stvarno, vidim da u katalogu više i nema ništa od 75 serije.
P-01 će zamjeniti s novim "Shadow 2 Carry", evo prve slike gore. U biti to je P-01 sa OR, a zove se Shadow kako bi mogao koštati 100% više.
Vidim da i posljednje komade 75-ica za slikanje i izložbene primjerke prodaju na popustima.

Šteta, meni glup, ali vjerojatno financijski opravdan potez.

Ostavit će sportske modele pod imenom Shadow i TS, drugo sve je više manje isto. Plastika, rail, optika, smanjene dimenzije.

To je tako kada se proizvođačima vrbuje kao dionicama, ako koja propadne tu i tamo, vrlo moguće da je i planirano. Sve u duhu profita bez obzira na proizvod, zaposlenike i potrošače.Neki nama nelogični potezi koji su od strane nekog ekonomista izračunati desetak koraka unaprijed.

Jer da je njima do proizvoda i do samih firmih kao takvih a ne mističnih interesa investitora, Colt bi još proizvodio te navelike prodavao svoju M16 klon sportsku seriju, Zbrojovka 75icu ,a Browning stari Auto 5. Jedna od rijetkih takvih firmi je Mossberg koji i dalje nudi točno ono što potrošači žele iz godine u godinu i poboljšava samo na tome.
(Na nesreću iz nekog razloga odbijaju otvoriti suradnju s ikim u Hrvatskoj, potencijalno im je i zabranjeno, od nekih izvora koliko sam čuo)

18 tra 2025, 19:37
General Bojnik
General Bojnik

Xz8mm je napisao/la:

To je tako kada se proizvođačima vrbuje kao dionicama, ako koja propadne tu i tamo, vrlo moguće da je i planirano. Sve u duhu profita bez obzira na proizvod, zaposlenike i potrošače.Neki nama nelogični potezi koji su od strane nekog ekonomista izračunati desetak koraka unaprijed.

ovo su piruete koje sam cesto vidjao u firmama gdje sam radio: promjeni se CEO i donosi nove ideje. Sve staro prije tog ne valja. On ima nove ideje. To mi se i sad desava na poslu. I prije tog, u prethodnoj firmi.
Ne znam kako je sustav skolovanja u ceskoj, ali nacelno na pozicije u zapadnim korporacijama koje odgovaraju dionicarima ne dolazi struka nego menager politehnicke, ekonomske ili opce tehnicke struke (ili cak bankarske).
Potpisuje menagerski ugovor na 5 godina, recimo.
Nakon tog kad istekne potpisuje novi menagerski ugovor, za neku drugu firmu u bilo kojoj grani industrije.
Sjecam se jednog takvog iz moje prosle firme: CEO neke firme za recicling otpada, CEO tvornice za ambalazu, CEO brodarske tvrtke. (to je sve isto, kad se broji grasak)
Gledaju se samo kratkorocni ekonomski parametri, dok traje managerski ugovor.

Ne kazem da je u ceskoj ili CZ tako, ali to je sustav u vecini velikih tvornica sa dionicarima. (ali lako moguce i tamo)
U malim tvrtkama, je drugacije gdje gazda gleda na svoje zaposlenike i proizvode na drugaciji nacin. Kao "asset" - vrijednost.
Sjecam se intervjua novog CEO za CZ u njhovom starijem katalogu kad je preuzeo upravu, najavio je modernizaciju proizvodnje, robotizaciju, i nove modele. I napomenuo kako su stari alati istroseni, i treba ih zamijeniti

Medjutim kad robotizacija istjera puskarsku struku, nema vise jednog dijela proizvoda (nema vise know-how, stariji radnici idu u penziju, novi ne naukuju struku, nego programiranje na cnc strojevima) - u tom kontekstu treba gledati ukidanje nekih linija, na primjer kombinirki - robot ne moze regulirati cijevi. Good bie, kombinirka. I tako dalje.
Optimizacija proizvodnje da ide brze? Pa nema vise lastinog repa na karabinima. A onda u cjeloj sumi jeftinih push feed karabina na trzsitu, kad jos jedan takav nema lastin rep, zapravo ni ne gubi nista u konkurentnsoti sa slicnim.

18 tra 2025, 21:00
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Zona bez noževa 0 : 18 Napadač s nožem

23 svi 2025, 23:16
Brigadni General
Brigadni General

Marin223 je napisao/la:
Zona bez noževa 0 : 18 Napadač s nožem

Dobro je njihovo objašnjenje :lol:
Nema ništa iza toga....
Samo poremećena osoba.....ništa više....
Ali rezultat je 18-0....

26 svi 2025, 10:30
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Odgovori   [ 1989 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: