Prijedlozi nadopuna i izmjena u zakonu o oružju i HUVO
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Prijedlozi nadopuna i izmjena u zakonu o oružju i HUVO
Majka lova na opasnu divljac, i majka zaustavljanja napada od opasne divljaci je expresica, double rifle, dvocjevka - dva metka.Xz8mm wrote:
Osobno ne bih imao ništa protiv malo većeg kapaciteta pri pogonu na lošem terenu kao što je krš i nisko gusto raslinje.
Na kontinentu koji ima 7 vrsta opasne divljaci od 90 kila leopard do 7 tona Slon, Afrika, i gdje stotine ljudi godisnje ZAISTA nastrada smrtno od te divljaci. Ranjene, provocirane, ili ne provocirane.
Da im se neko pojavi to loviti sa poluatomatom poslali bi ga kuci.
U svim pricama koje sam tamo slusao, u ni jednoj se ne spominje vatrena moc velikog spremnika. Samo pogodak gdje treba. sa kalibrom kakav treba. Karabin ili ekspresica.
U Hrvatskoj je bio negdje znanstveni rad o napadima divljaci na ljude.
Moze se negdje naci na intenretu.
U nekom periodu, od godine ili dve (pisem po sjecanju) manje od 12 napada divljaci na ljude u HR, sve ranjena divljac, i bez smrtnih posljedica po lovca. Ni jedan napad vuka. Pisem po sjecanju, jedan ranjeni srnjak, jedan medvjed, drugo ranjena divlja svinja.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
ja sam čuo da je trebalo bit ove godine ali da je pomaknuto za 2026 iz izvora u ministarstvu, ali opet to je sve rekla kazala i nisu provjereni izvoriMarin223 wrote:Čudno, ja sam načuo da MUP to priprema na izmjenu, išlo bi preko nabavnih dozvola.Xz8mm wrote: Prigušivači i zakon o njima tj. njihovo dozvoljavanje za tržište je u tzv. "pravnom paklu" zadnjih 5-6 godina koliko mi je rečeno od raznih oružara, trgovaca itd. i od kada su podnešene prve predožbe zakona.
Da, a mozda opet na kraju sve bace u smece pa bude kifla... ja od njih vise ne ocekujem nista bitno.
Apsolutno.Marin223 wrote:Da, a mozda opet na kraju sve bace u smece pa bude kifla... ja od njih vise ne ocekujem nista bitno.
on other note
Trebalo bi urediti malo ovaj zakon oko posudbe, za posudbu ti je dovoljna kopija OL al sa istom kopijom OL ti ne možeš recimo kupit streljivo nego treba bit original da bi se streljivo kupilo jer eto kako ce trgovac znati da u međuvremenu nije originalnom vlasniku oruzje oduzeto, ako mu prilozis kopiju a ne originalni OL, a sad ako ja uzmem originalni OL vlasniku on u tom periodu dok nema svoj OL ne smije koristiti ostalo oruzje koje je na istom OL. znam da se u vecini slucajeva nece desit i nije da se cesto posuđuje ali malo je glupa situacija oko te posudbe OL i kupnje streljiva
- jolly
- Cinker - bojna

Po mom iskustvu moglo se kupiti streljivo, u ducanu sa kopijom OL, i sa svojim originalnim OL.MDI wrote:Apsolutno.Marin223 wrote:Da, a mozda opet na kraju sve bace u smece pa bude kifla... ja od njih vise ne ocekujem nista bitno.
on other note
Trebalo bi urediti malo ovaj zakon oko posudbe, za posudbu ti je dovoljna kopija OL al sa istom kopijom OL ti ne možeš recimo kupit streljivo nego treba bit original da bi se streljivo kupilo jer eto kako ce trgovac znati da u međuvremenu nije originalnom vlasniku oruzje oduzeto, ako mu prilozis kopiju a ne originalni OL, a sad ako ja uzmem originalni OL vlasniku on u tom periodu dok nema svoj OL ne smije koristiti ostalo oruzje koje je na istom OL. znam da se u vecini slucajeva nece desit i nije da se cesto posuđuje ali malo je glupa situacija oko te posudbe OL i kupnje streljiva
Ali stvar je takva da bi trebala biti bolje definirana.
Drugi slican primjer je kupovina oruzja za nabavnom dozvolom.
neke trgovine uz nabavnu dozvolu, sklone su prodati i streljivo.
Druge trgovine kazu, streljivo ce prodati samo nakon registracije i izdavanja OL.
Treci problem oko koristenja oruzja u vlasnistvu trece osobe.
Smije li trener streljastva, posuditi klubu, ili raditi obuku clanova kluba sa svojim privatnim sportskim oruzjem?
Siva zona.
Turn better into best!
Zanima me samo ako se to i sprovede, kako će tretirati integrirane prigušivače, dvije nabavne za jedan komad?MDI wrote:ja sam čuo da je trebalo bit ove godine ali da je pomaknuto za 2026 iz izvora u ministarstvu, ali opet to je sve rekla kazala i nisu provjereni izvoriMarin223 wrote:Čudno, ja sam načuo da MUP to priprema na izmjenu, išlo bi preko nabavnih dozvola.Xz8mm wrote: Prigušivači i zakon o njima tj. njihovo dozvoljavanje za tržište je u tzv. "pravnom paklu" zadnjih 5-6 godina koliko mi je rečeno od raznih oružara, trgovaca itd. i od kada su podnešene prve predožbe zakona.
Išla bi jedna nabavna, isto kao i za svako oružje.
Npr. da kupiš zasebno cijev, navlaku i rukohvat trebaju ti 3 nabavne, ali ako kupiš cijeloviti komad oružja koji ima i cijev i navlaku/zatvarač i rukohvat/kučište onda ti je dovoljna jedna.
Npr. da kupiš zasebno cijev, navlaku i rukohvat trebaju ti 3 nabavne, ali ako kupiš cijeloviti komad oružja koji ima i cijev i navlaku/zatvarač i rukohvat/kučište onda ti je dovoljna jedna.
- jolly
- Cinker - bojna

Ko da kupis kombinirku 7x65R, 12/76?Xz8mm wrote:Zanima me samo ako se to i sprovede, kako će tretirati integrirane prigušivače, dvije nabavne za jedan komad?
Turn better into best!
Ima smisla.jolly wrote:Ko da kupis kombinirku 7x65R, 12/76?Xz8mm wrote:Zanima me samo ako se to i sprovede, kako će tretirati integrirane prigušivače, dvije nabavne za jedan komad?
2026. godina:
A: Kolega jel mi mozes danas posudit prigusivac za lov ?
B: Nemogu, moj prigusivac je sportski, a ti smijes imat samo lovacki prigusivac...
Strpljivo cekam novi set apsurda.
A: Kolega jel mi mozes danas posudit prigusivac za lov ?
B: Nemogu, moj prigusivac je sportski, a ti smijes imat samo lovacki prigusivac...
Strpljivo cekam novi set apsurda.
- jolly
- Cinker - bojna

Turn better into best!
Meni nisu dali s kopijom, onda je trgovac tumačio zakon pogrešno. i prema tome i jaMirok wrote:Zakon upravo tumači da možeš sa kopijom i streljivo kupovati.
Marin223 wrote:Strpljivo cekam novi set apsurda.
Last edited by MDI on 08 May 2025, 13:18, edited 2 times in total.
- jolly
- Cinker - bojna

Prigusivac u opcoj neukosti u Hrvatskoj ce donijetu hrpu stavki koje ce trebati razjasniti.
Nece omoguciti natjecanja s VK oruzjem na streljanama za MK, jer ni jedan tehnicki pravilnik sportskih organizacija ne definira uporabu prigusivaca u sportu.
Kroz prizmu streljana, omogucit ce plinkanje na streljanama gdje se zbog buke nije moglo prije. (mozda) Ali onda i dozvole za rad takvih streljana moraju imati upisane iznimke za kalibre koji se koriste s prigusivacem.
Dakle, moze povecati komercijalnu isplativost pojedinih streljana.
Lov.
Ako krene prica u smjeru tihog hica. Onda ce porasti potreba i upotreba za subsonicnim streljivom.
I to ce doci u direktni konflikt sa famoznim pravilnikom o koristenju lovackih naboja, i trazenom energijom za odredjenu divljac.
Po meni, pravilno koristenje prigusivaca je na streljani kako kome treba (bez aspiracija ka sportu).
A u lovu upotreba sa municijom pune snage, racunajuci na to da ce skinuti mozda 30 do 40% zvuka.
Svrha samog prigusivaca bi bila primarno za upotrebu u zonama blize naselju, kod odstrela divljih svinja, za lov u podrucijma poput parkova prirode, pogotovu gdje je dosta izletnika.
Subsonic samo za lisice i cagljeve.
I sad jos dolazimo do subjektivnog apsurda.
vecina lovaca hoce cim laksu pusku, i cim kracu cijev. Da se jadni ne muce jako kad je nose, a u sumi da im je prakticna. 20 deka razlike u tezini puske, je katastrofa u nepogodnosti.
i to tako ide destljecima.
Ali kad je rijec o limenki od 3o cm na vrhu cijevi, sve to pada u vodu, balans puske je nepoznata stvar, nece se niko zaliti.

Nece omoguciti natjecanja s VK oruzjem na streljanama za MK, jer ni jedan tehnicki pravilnik sportskih organizacija ne definira uporabu prigusivaca u sportu.
Kroz prizmu streljana, omogucit ce plinkanje na streljanama gdje se zbog buke nije moglo prije. (mozda) Ali onda i dozvole za rad takvih streljana moraju imati upisane iznimke za kalibre koji se koriste s prigusivacem.
Dakle, moze povecati komercijalnu isplativost pojedinih streljana.
Lov.
Ako krene prica u smjeru tihog hica. Onda ce porasti potreba i upotreba za subsonicnim streljivom.
I to ce doci u direktni konflikt sa famoznim pravilnikom o koristenju lovackih naboja, i trazenom energijom za odredjenu divljac.
Po meni, pravilno koristenje prigusivaca je na streljani kako kome treba (bez aspiracija ka sportu).
A u lovu upotreba sa municijom pune snage, racunajuci na to da ce skinuti mozda 30 do 40% zvuka.
Svrha samog prigusivaca bi bila primarno za upotrebu u zonama blize naselju, kod odstrela divljih svinja, za lov u podrucijma poput parkova prirode, pogotovu gdje je dosta izletnika.
Subsonic samo za lisice i cagljeve.
I sad jos dolazimo do subjektivnog apsurda.
vecina lovaca hoce cim laksu pusku, i cim kracu cijev. Da se jadni ne muce jako kad je nose, a u sumi da im je prakticna. 20 deka razlike u tezini puske, je katastrofa u nepogodnosti.
i to tako ide destljecima.
Ali kad je rijec o limenki od 3o cm na vrhu cijevi, sve to pada u vodu, balans puske je nepoznata stvar, nece se niko zaliti.
Last edited by jolly on 08 May 2025, 13:18, edited 2 times in total.
Turn better into best!
Kao kompenzator ili bilo koji drugi nastavak na cijev.Mirok wrote:Zato se treba angažirati da prigušivači budu legalni,bez potrebe za nabavnom.
Jer nema smisla.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Stvarno ne razumijem,koja bi bila svrha nabavnih (valjda onda i registracije) za prigušivače?
Tko se imalo kuži,zna da ne postoji nečujno pucanje,čak i sa prigušivačem.
Pa nije to kao u filmu.
Tko se imalo kuži,zna da ne postoji nečujno pucanje,čak i sa prigušivačem.
Pa nije to kao u filmu.
Nema svrhe, kad je mup ista radio sa svrhom ?
Sjetimo se prije par godina htjeli su i spremnike stavit pod nabavne dozvole... tako da nista ne moze cudit.
Pola trenutnog zakona i propisa nema svrhe.
Sjetimo se prije par godina htjeli su i spremnike stavit pod nabavne dozvole... tako da nista ne moze cudit.
Pola trenutnog zakona i propisa nema svrhe.
Pa i ne bas... nije smisao prigusivaca kao u Filmovima, doboljno je usporiti brzinu plinova na izlasku iz cijevi da oni ne probju brzinu zvuka, zrno ce ionako probiti tu granicu..jolly wrote: Ako krene prica u smjeru tihog hica. Onda ce porasti potreba i upotreba za subsonicnim streljivom.
Mada, iskreno bas i ne vidim smisao prigusivaca nigdje, ni u lovu ni u streljani, jos jedan dodatni teret na pusci koji samo smeta, no ako se moze koristiti zasto ne, pa tko voli nek uziva..
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Pa nekidan sam usao u mup sa novim pistoljem za registraciju, i za 15 minuta izasao sa oruznim listom, i evropskom propusnicom. Sve registrirano. Za 15 min!Marin223 wrote:Nema svrhe, kad je mup ista radio sa svrhom ?
.
Za usporedbu, nekad je to trajalo, 3-4 dana. U ponedjeljak registrirati, u cetvrtak podignuti OL.
Zakon o oruzju je danas, najliberalniji do sad.
Sa primjenom novog zakona, trajanje za izdavanje nabavne dozvole se znajcajno smanjilo.
Generalno gledajuci, moja iskustva sa mupom su iskljucivo pozitivna.
Turn better into best!