Streljane 2025.

Streljane, Mesta za gađanje, lokacije, preporuke, savjeti, mete...
Human
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Re: Streljane 2025.

Post by Human » 29 Apr 2025, 21:50

jolly wrote:
Ako ce ti biti lakse, to ti je Hrvatski sindrom.

Na primjer: pitaj bilo gdje na Hrvatskom internetu gdje je dobro otici u turisticki lov na srnjaka, svinju, jelena, fazane, prepelice, sljuke?
Dobit ces zavjet sutnje. To se odnosi na Dalmaciju, Istru, Primorje, Gorski Kotar, Liku, otoke, Zagorje, Slavoniju, itd. Za cijelu Hrvatsku

Ali ako pitas na istim portalima kako se cisti puska i koji je kalibar najbolji za srnjaka, dobit ces hiljadu odgovora cak i od onih koji nemaju oruzje.

Cosa Nostra!

Hrvatska kultura
:D :D :D :D
S jedne strane HLS nastoji povećati broj članova, nastoji što više mladih privući. Prosječna životna dob postojećih lovaca je previsoka i nastoje je sniziti. Rade na pojednostavljenju polaganja lovačkih ispita, smanjivanju cijene, online ispiti i sve to...

S druge strane lovačka društva ne primaju nikog. Odnosno, teško primaju ikog. Samo veze i poznanstva. Čitao sam malo onu temu u kojoj se o tome pisalo.

Kako će to završiti? Tj, što će biti s hrvatskim lovstvom za 20 godina s ovakvim pristupom? Starci će pomrijeti, mladi neće doći.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 29 Apr 2025, 22:13

Human wrote:
S druge strane lovačka društva ne primaju nikog. Odnosno, teško primaju ikog. Samo veze i poznanstva. Čitao sam malo onu temu u kojoj se o tome pisalo.

Kako će to završiti? Tj, što će biti s hrvatskim lovstvom za 20 godina s ovakvim pristupom? Starci će pomrijeti, mladi neće doći.
Po meni, stvaraju se dvije struje, i ulazi treci interes.
Treci interes su strani lovozakupnici. (HLS se buni oko tog, ali to je bastina i obaveza koja proizlazi iz EU)

Sto se tice trendova u HR, ja mislim da je tendecnija sve vise ka otvaranju lovnog turizma.
Cak i tradicionalna lovacka drustva sve vise nude neki oblik komericjale za goste: nedgje je to samo sljuka, negjde je to samo medjved, negdje je to samo srnjak, negdje prepelica, a negdje vise tog. Da im pomogne platiti koncesiju.

Jedan dio drustava jednostavno nece radi prosjecne starosti moci funkcionirati i ugasit ce se.
(a pogotovu lovista koja su uspjeli devastirati, pa nemaju sto ni ponuditi gostu)

Tradicionalan lovacka drustva u ruralnoj sredini ce naci neki nacin funkcioniranja, jer tu postoji interes domicilnog stanovnistva da odrzavaju loviste u svome selu i tu da love. To ce ostati.

Kako ja gledam stvari kroz iskustvo, najjaci motivirajuci faktor ulaska novih clanova u drustvo je da budu lovci u svom lovistu, blizu kuce (bez obzira na nepovolje uvjete clanstva, oni nacelno istrpe sve uvjete clanstva i uclanjenja).
Taj motiv ce odrzavati takvu strukturu drustva da opstanu. To ujedno znaci vrlo restriktivno uclanjenje za nove clanove.

Obzirom na cijenu i uvjete lovackog ispita, mislim da je uspjelo privuci mladje clanove.
Ali od te populacije meni poznatih (jer se mnogi otprije vrte po sportskim streljackim drustvima pa ih poznam) u zadnjih par godina nije mi pozat ni jedan da se uclanio u LD. Svi su ostali clanovi HLS.
Mislim da je taj uzorak reprezentativan i za Hrvatsku.
To ce stvarati i odrzavati jedan visok prosjek lovaca koji gostuju u lovnom turizmu. I u tom smjeru ce se lovstvo razvijati. Potraznja i ponuda.
To ne mora biiti lose po meni, iako razbija tradicionalnu koncepciju drustva.

Ja sam bio u privatnom komercijalnom lovistu, gdje vlasnik i par zaposlenih sve odrzavaju. Odrzavaju ceke, hranilista, sumske puteve, remizu itd.
Dakle, ne treba 120 ljudi da na volonterskom radu odrzavaju loviste. Ko vjeruje u to, to je mit. To je glupost.
A gosti im pokrivaju placu i troskove lovista. Dakle, taj model je funkcionalan. Samo se mora odgovorno i pametno raditi.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Xz8mm
Pozornik
Pozornik

Post by Xz8mm » 30 Apr 2025, 15:32

jolly wrote:
Xz8mm wrote: Ograničen pristup u smislu da se drži tajnom i ne dopušta ulazak novih članova zbog divljanja na tom prostoru.
U Dalmaciji svaka informacija o dobrom lovačkom društvu ili streljani se čuva kao tajna i mora se znati par odabranika i biti prisutan u prostoru da se sazna za te stvari.
Ako ce ti biti lakse, to ti je Hrvatski sindrom.

Na primjer: pitaj bilo gdje na Hrvatskom internetu gdje je dobro otici u turisticki lov na srnjaka, svinju, jelena, fazane, prepelice, sljuke?
Dobit ces zavjet sutnje. To se odnosi na Dalmaciju, Istru, Primorje, Gorski Kotar, Liku, otoke, Zagorje, Slavoniju, itd. Za cijelu Hrvatsku

Ali ako pitas na istim portalima kako se cisti puska i koji je kalibar najbolji za srnjaka, dobit ces hiljadu odgovora cak i od onih koji nemaju oruzje.

Cosa Nostra!

Hrvatska kultura
:D :D :D :D
Naviknuo sam se već, no za nekoga tko bi se tek upuštao u ovakve vode razumijem koliko odbojno to može biti. Starije generacije su pogotovo krive za to i onda se čude kako nema mlađih da preuzmu npr. održavanje čišćenje i generalno održavanje na životu čitave kulture i tradicije i lova i streljaštva. Tako dosta mladih jednostavno ide za onim što vidi na internetu, a to su AR15 i kalašnjikovi i onda se stariji čude kako se mlađi usuđuju igrati vojnika dok su ih oni sami osudili na to da ih obrazuju alternativni izvori.

Velika disonanca se stvara i u društvu generalno, a i u unutar kruga vlasnika oružja, gdje klubovi, društva itd. umjesto da regrutiraju mlade momke i cure koji žele, mogu i oće, oni se skrivaju i zavlače u mišje rupe i dalje dozvoljavaju lihvarima kao što su mediji da crne i ozloglašavaju jednu dugu tradiciju naroda kao što je naš.

Nadam se da će organizacije kao HUVO uspjeti u svojoj namjeni popularizacije i normalizacije posjedovanja te korištenja oružja ponovno u našem društvu da se ta stigma makne i nove nade počnu stizati u većem broju.

Na kraju dana to je ipak samo komad metala i još jedan alat koji ovisi o korisniku. Demonizacija toga nema smisla.

oxyde
Pozornik
Pozornik

Post by oxyde » 12 May 2025, 21:53

Da li je netko bio nedavno na lokaciji Trnje u Zagrebu?
Tamo je kao postojala nekakva streljana za pištolj, ali nema baš nekih novijih podataka...pa da priupitam ovdje :)

Nakon zatvaranja LASa, trenutno nema ništa u Zg koliko znam (ispravite me rado [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND COLD SWEAT])...

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 13 May 2025, 08:06

oxyde wrote:Da li je netko bio nedavno na lokaciji Trnje u Zagrebu?
Tamo je kao postojala nekakva streljana za pištolj, ali nema baš nekih novijih podataka...pa da priupitam ovdje :)

Nakon zatvaranja LASa, trenutno nema ništa u Zg koliko znam (ispravite me rado [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND COLD SWEAT])...

Trnje još radi. Imaju par linija na 15m. Nedavno sam ih zvao, zbog gužve ne primaju u klub, ali može se doći, pričekati red i pucati.
Ritoša otvara vrata u Popovcu 17.05.
Ja sam se učlanio u AVB. Strelište je u Markuševcu, nema bolje u Zagrebu i okollici za sada.
μολὼν λαβέ

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 13 May 2025, 11:48

Human wrote:.....S druge strane lovačka društva ne primaju nikog. Odnosno, teško primaju ikog. Samo veze i poznanstva. Čitao sam malo onu temu u kojoj se o tome pisalo.
Ne zalost to je jedan od vecih problema koji prati lokalno lovstvo. Rekao bih da vecina lovaca to ne podrzava ali nekolicina koji imaju obicno neke druge interese osim lova su dovoljno glasni pa se ljudi ne protive takvim odlukama. Problem nastane kada shvate da gotovo svi imaju 50+ ili 60+ godina pa i najobicniji posao koji treba odraditi postane problem, da ne spominjem kako bez pogonica i dobrog psa DS mozes vidjeti samo u gluho doba noci, barem kod nas a u to doba sigurno ne mislim pucati i izgubiti noc ...
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 May 2025, 13:35

lex-lutor wrote:
Human wrote:.....S druge strane lovačka društva ne primaju nikog. Odnosno, teško primaju ikog. Samo veze i poznanstva. Čitao sam malo onu temu u kojoj se o tome pisalo.
Ne zalost to je jedan od vecih problema koji prati lokalno lovstvo. Rekao bih da vecina lovaca to ne podrzava ali nekolicina koji imaju obicno neke druge interese osim lova su dovoljno glasni pa se ljudi ne protive takvim odlukama. Problem nastane kada shvate da gotovo svi imaju 50+ ili 60+ godina pa i najobicniji posao koji treba odraditi postane problem, da ne spominjem kako bez pogonica i dobrog psa DS mozes vidjeti samo u gluho doba noci, barem kod nas a u to doba sigurno ne mislim pucati i izgubiti noc ...
ALKAR LEX LUTOR - POGODAK U SRIDU! BRAVO!

Dakle vise puta sam pisao na forumu da nas volonterstvo ubija. U drustvima sve skripi jer su na volonterstvu. Nema se vremena, odgovorna osoba za bilo sto ima privatne i poslovne obveze. Klub i drustvo dolaze zadnji.

Jer volonterima po klubovima i drustvima sve drugo u zivotu je prioritet u odnosu na hobi. Vlastiti posao, i vlastia obitelj.
A ni ne moze se to zamjeriti.
Ali sistem udruga se navikao na dzabe! Pa da se stvari guraju po inerciji iz socijalizma forsira se volonterstvo.

Danas, uzmem citati Lovacki vjesnik 03/2025.
Kad vidim HLS se zali. Kuka i place. Na nove izmjene pravilnika vezanih za lovstvo.

Clanak "ima li smisla i dalje propisivati i nametati terenu neprovedivo", strana 12.

Uglavnom, izgleda da taj pravilnik predvidja elektronsko pracenje i trenutni upis lovnih aktivnosti, obavljenog lova, organiziranih lovova, u elektornsku aplikaciju nadleznog ministarstva.

Pa iz HLS kazu i navode: Vecina lovaca su starije dobi, nije kompjuterski pismeno. Mnogi stariji lovci nemaju niti smart mobitel. Kako ce oni upisavti to u elektronske obrasce. Nece valjda setati po lovistu s laptopom. Ovo znaci da cemo morati slati na ponovni tecaj za lovnika, mlade lovce IT pismene da to mogu pratiti. Te tecajeve morat cemo opet platiti. Ne samo to morat cemo zaposliti profesionalnu osobu da to vodi. Samo nas gurate u trosak.
i tako dalje i tako dalje...

(Ako nekog zanima, mogu poslikati pa staviti clanak ovdje)

Medjutim stanje u drzavi po pitanju digitalizacije, sto je inace i inicijativa EU - sve digitalizirati:
Cijela drzavna adminstracija ide u digitalizaciju.
Bankarenje digitalizirano
e gradjani - digitalizrani
Potvrde o nekaznjavanju digitalizirano.
Prijave pomoraca za plovidnu i tecajeve digitalizirano.
Porezne prijave za pomorce digitalizirane
Narudzbe lijekova, digitalizirano.
E, da, i novi pravilnik o ronjenju, kaze da se svako ronjenje prijavljuje u drzavnu aplikaciju (ne znam jel pravilnik izglasan ali citao sam prijedlog)

E, lovci se ne daju. nema ko to da radi.
A zamisli jos i osobu platiti?! Kao, ono "profesionalac"?

E, sad tako je i u streljastvu. Pocinje od trenera na volonterskom ugovoru. bez reguliranog statusa. 90% klubova. na jeftinoj clanarini
a to znaci barem neuredni termini, ili neki stupanj pasivnosti.

A prioritet je uvijek vlastiti posao i obitelj. Ne moze im se zamjeriti
Od volonterstva nema nista. Samo los posao.
Ali ono gore je konacno neko napisao javno. (premda je zalba u smislu da se to ne primjeni, ali lijepo je receno car je gol!)

Imali smo i onu temu: web stranice klubova i drustava.
90% klubova i LD nema web stranicu. 21 stoljece! Surprise, surprise!
Sad se zna i zasto. Nema ko. Nema It pismenih u upravama pa sve guraju na papire. sta ce nam web stranica u 21 stoljecu?
Primit mlade nove lovce u drustvu? A svi mladi znaju na kompjuter i I phone? VIse od nas? Ufff, pomalo.... ne moze to samo tako. :D :D :D
ALi dobro, pod pritiskom tehnologije, novi sustav ulazi na vrata, pomalo. Nazad ne moze, moze samo naprijed.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 13 May 2025, 16:20

De ne ulazim u "DIGITALIZACIJU" po toj temi jer mrzim svaki oblik kojim se priblizavamo TOTALNOJ kontroli ... no financiranje lokalnih klubova, streljana, i LD-a je ogrman prolbem koji se dovesti do transformacije pojedinih drustava, bolje reci gasenja ili pripajanja ili davanja u koncesiju stancima sto ce biti NAJGORA opcija.

EU ne zeli da LOV u RH bude socijalna kategorija i naci ce nacina da nam oduzme i to zadovoljstvo, tj nece oduzeti ali ce ti godisnja clanarina biti 2-3 soma Eura pa je gore nego da ti je oduzeo.. To naravno polvaci ostajanje bez markice i automatski bez lovackog oruzja ili ces biti clan direkt u HLS-u pa moliti da te netko zove u goste...

Bez drustvenih para = nama kruha i igara !!
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 May 2025, 16:57

Lov ide u smjeru privatizacije i komercijalizacije.
Kao i sve ostalo.
Kako ce se to odraziti u konacnoj varijanti, ne znam. Pogotovu ne znam u ovisnosti o tradiciomalnim drustvima. Ako im uprave budu sposobne, prezivjet ce.

Od vecine klubova, trazenje drustvenih fondova je nepoznat pojam.
Lako se vidi koji klubovi traze novce, a koji ne, jer je vidljivo na stranicama tijela lokalne samoporave. Od 20 klubova, mozda 3.to je prosjek.

Medjutim u zupaniji PGZ ima 5 ili 6 trap streljana koje je dijelom financiraala zupanija. To znam iz novinskih portala.
A ja ni ne znam gdje su.
Jer lovacka drustva koja su ih dobila, ne koriste ih na javan i transparentan nacin. Nema poziva na natjecanja, ni sl.
Vjerojatno dva put godisnje naprave neko lovacko natjecanje uz gulash za clanove drustva. I to je to.
Takvo koristenje drustvenih sredstava, bez uvjeta kasnijeg rada je isto upitno, bacanje para, a ako se neko zapita lako i stane takvo finaciranje.

Pa imas udruge koje ne pitaju jer im se neda skupljati dokumentaciju. Vecina.
Udruge koje pitaju, dobiju i koriste za svoje potrebe, i niko ne zna kako.
Udruge koje pitaju i dobiju, i koriste u opcem interesu na javni i transparentni nacin. Na prste za prebrojati.

I imas privatnu inicijativu, koja naplacuje usluge strelista, i radi u redovnim terminima kroz cijeli tjedan. Sto je nepoznanica za volonterske udruge.

Jedino funkcionalno je privatna inicijativa.
Drustveni fondovi su simpaticni, ali upravljanje objektima na toj bazi je obicno volontersko i onda za moj pojam aljkavo. U 99% slucajeva.

Znas ono, ja imam svoj posao, popodne obiteljske obveze, sto bi ja tebi otvarao streliste svaki dan?
Ili, sve je na meni, nisam placen, niko da mi kaze hvala?
Sustav ne moze tako funkcionirati, i ne funkcionira.
Turn better into best!

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 13 May 2025, 17:16

Apsolutno se slažem. Volonterizam u vođenju i upravljanju sredstvima lokalne zajednice u današnje vrijeme je nemoguća misija za iole normalno funkcioniranje i LD i kluba. Većina zainteresiranih ne može odvojiti dovoljno svoga vremena i truda. Privatizacija i vođenje na komercijalnim osnovama je jedina mogućnost.
μολὼν λαβέ

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 14 May 2025, 18:15

Imaš i ovo nešto novo u Zg, u opisu na stranici je:
"Trening centar "Tactical shooter" namijenjen je ljubiteljima svih oblika streljaštva i taktičkih treninga.
Rad centra usmjeren je prema organizaciji rekreativnih treninga streljaštva i radionica iz taktike postupanja vatrenim oružjem."
Attachments
495661895_742579401432747_4804896027659103255_n.jpg

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 14 May 2025, 18:41

Tek se otvara.
Nisam uopće čuo za to....

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 May 2025, 18:46

Turn better into best!

Human
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Post by Human » 14 May 2025, 20:23

jolly wrote:https://www.tacticaltrainingcentar.com.hr/
Nadam se da će ipak biti bolji u svom primarnom poslu nego što su u izradi web stranice. :)

Stranica im je katastrofa.

oxyde
Pozornik
Pozornik

Post by oxyde » 18 May 2025, 16:28

Marin223 wrote:

Imaš i ovo nešto novo u Zg, u opisu na stranici je:
"Trening centar "Tactical shooter" namijenjen je ljubiteljima svih oblika streljaštva i taktičkih treninga.
Rad centra usmjeren je prema organizaciji rekreativnih treninga streljaštva i radionica iz taktike postupanja vatrenim oružjem."
Bok,
Evo bio sam tamo jučer.

Mogla bi biti dobra priča generalno. Nešto slično kao AVB klub koji ima svoj sličan poligon pod Sljemenom u Markuševcu. Praktično streljaštvo.

Jučer se nije ništa pucalo, samo malo upoznavanje i priča.
Kažu da bi od 1.6. trebali krenuti. Na fejsu će objavljivati sve daljnje informacije.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 18 May 2025, 18:26

oxyde wrote:
Mogla bi biti dobra priča generalno. Nešto slično kao AVB klub koji ima svoj sličan poligon pod Sljemenom u Markuševcu. Praktično streljaštvo.

Jučer se nije ništa pucalo, samo malo upoznavanje i priča.
Kažu da bi od 1.6. trebali krenuti. Na fejsu će objavljivati sve daljnje informacije.
Ne vidim prakticno streljastvo ni kod jednih ni drugih, ali konkurencija je svakako dobra.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 May 2025, 19:05

Marin223 wrote:
Ne vidim prakticno streljastvo ni kod jednih ni drugih, ali konkurencija je svakako dobra.
:A25:
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 May 2025, 19:28

Mene osobno zanima,hoće li se moći tamo otići i pucati?
Ja,npr,kao lovac ?
Sa kratkim,dugim,karabinom(optikom)?
Platiti,razumije se.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 18 May 2025, 22:19

Pise da je pristup samo za clanove.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 May 2025, 23:16

Možda se predomisle,ako se ide i na komercijalnoj osnovi?

Post Reply