Prijedlozi nadopuna i izmjena u zakonu o oružju i HUVO
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Re: Prijedlozi nadopuna i izmjena u zakonu o oružju i HUVO
A mogao si se malo pohvaliti...?jolly wrote:Pa nekidan sam usao u mup sa novim pistoljem za registraciju, i za 15 minuta izasao sa oruznim listom, i evropskom propusnicom. Sve registrirano. Za 15 min!Marin223 wrote:Nema svrhe, kad je mup ista radio sa svrhom ?
.
Za usporedbu, nekad je to trajalo, 3-4 dana. U ponedjeljak registrirati, u cetvrtak podignuti OL.
Zakon o oruzju je danas, najliberalniji do sad.
Sa primjenom novog zakona, trajanje za izdavanje nabavne dozvole se znajcajno smanjilo.
Generalno gledajuci, moja iskustva sa mupom su iskljucivo pozitivna.
I sa kojom slikom?
Meni to danas traje 3-4 dana, ako imam sreća pa ima ko pregledat oružje, inače je i po tjedan dana, 2, 3 dolaska u MUP (pričam samo za postupak registracije nakon kupnje).jolly wrote: Pa nekidan sam usao u mup sa novim pistoljem za registraciju, i za 15 minuta izasao sa oruznim listom, i evropskom propusnicom. Sve registrirano. Za 15 min!
Za usporedbu, nekad je to trajalo, 3-4 dana. U ponedjeljak registrirati, u cetvrtak podignuti OL.
Zakon o oruzju je danas, najliberalniji do sad.
Sa primjenom novog zakona, trajanje za izdavanje nabavne dozvole se znajcajno smanjilo.
Generalno gledajuci, moja iskustva sa mupom su iskljucivo pozitivna.
mozda "oni" misle da jest?Mirok wrote:Pa nije to kao u filmu.
ja volim svoj sluh i nisam fan titinusalex-lutor wrote:Mada, iskreno bas i ne vidim smisao prigusivaca nigdje, ni u lovu ni u streljani, jos jedan dodatni teret na pusci koji samo smeta, no ako se moze koristiti zasto ne, pa tko voli nek uziva..
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Anketa, na linku za one koji zele ispuniti.
https://wlu.ca1.qualtrics.com/jfe/form/ ... a?Q_CHL=qr
(po meni razvoj sporta je organicen zbog, novoh zakona - ogranicenje spremnika, za IPSC i srodne sprotove, i skoro uvodjenje neolovnog streljiva, koje za 22LR jos nema rjesenja.
Prema pitanjima, rekao bih da ovi sto istrazuju bas ni ne znaju puno o raznim vidovima sportskog streljastva.
Ali, dobro, tu je anketa, pa ako neko zeli nek ispuni
Uvod:
Dobro došli u našu anketu "Ciljanje ravnoteže: Kako politike o vatrenom oružju oblikuju sportsko streljaštvo u Europi." Hvala što ste pristali sudjelovati u ovoj važnoj anketi. Vaš doprinos je neprocjenjiv jer nastojimo razumjeti učinke propisa o vatrenom oružju na praksu i natjecateljsku razinu strijelaca poput vas. Ovo istraživanje, koje vodi dr. Nikolay Kovalev sa Sveučilišta Wilfrid Laurier, ima za cilj prikupiti opsežne podatke o tome kako nedavne promjene u zakonima o kontroli oružja utječu na sportaše u disciplinama sportskog streljaštva diljem Europe. Vaši odgovori mogu utjecati na preporuke politike i doprinijeti uravnoteženijem zakonodavstvu koje poštuje i javnu sigurnost i prava natjecateljskih strijelaca. Ispunjavanje upitnika u nastavku trebalo bi trajati otprilike 10 minuta, a vaši će odgovori biti potpuno anonimni. Rezultati će se koristiti za informiranje rasprava o propisima o vatrenom oružju na nacionalnoj i međunarodnoj razini i mogu se objaviti u akademskim časopisima kako bi se obogatila rasprava o ovoj temi. Molimo vas da odgovorite na što je moguće više pitanja i, ako želite, date detaljne komentare u završnom dijelu ankete kako biste izrazili bilo kakvu zabrinutost ili iskustvo koje biste željeli podijeliti. Duboko cijenimo vaš doprinos ovoj važnoj studiji.
Welcome to our survey “Aiming for Balance: How Firearm Policies Shape Sport Shooting in Europe.” Thank you for agreeing to participate in this important survey. Your input is invaluable as we seek to understand the effects of firearms regulations on the practice and competitive level of shooters like you. This research, led by Dr. Nikolay Kovalev of Wilfrid Laurier University, aims to gather comprehensive data on how recent changes in gun control laws affect athletes in sport shooting disciplines across Europe. Your responses could influence policy recommendations and contribute to more balanced legislation that respects both public safety and the rights of competitive shooters. The questionnaire below should take approximately 10 minutes to complete, and your responses will be completely anonymous. The results will be used to inform debates on firearms regulations at the national and international levels and may be published in academic journals to enrich the discussion on this topic. We ask that you answer as many questions as possible and, if you wish, provide detailed comments in the final section of the survey to express any specific concerns or experiences you would like to share. We deeply appreciate your contribution to this important study.
https://wlu.ca1.qualtrics.com/jfe/form/ ... a?Q_CHL=qr
(po meni razvoj sporta je organicen zbog, novoh zakona - ogranicenje spremnika, za IPSC i srodne sprotove, i skoro uvodjenje neolovnog streljiva, koje za 22LR jos nema rjesenja.
Prema pitanjima, rekao bih da ovi sto istrazuju bas ni ne znaju puno o raznim vidovima sportskog streljastva.
Ali, dobro, tu je anketa, pa ako neko zeli nek ispuni
Uvod:
Dobro došli u našu anketu "Ciljanje ravnoteže: Kako politike o vatrenom oružju oblikuju sportsko streljaštvo u Europi." Hvala što ste pristali sudjelovati u ovoj važnoj anketi. Vaš doprinos je neprocjenjiv jer nastojimo razumjeti učinke propisa o vatrenom oružju na praksu i natjecateljsku razinu strijelaca poput vas. Ovo istraživanje, koje vodi dr. Nikolay Kovalev sa Sveučilišta Wilfrid Laurier, ima za cilj prikupiti opsežne podatke o tome kako nedavne promjene u zakonima o kontroli oružja utječu na sportaše u disciplinama sportskog streljaštva diljem Europe. Vaši odgovori mogu utjecati na preporuke politike i doprinijeti uravnoteženijem zakonodavstvu koje poštuje i javnu sigurnost i prava natjecateljskih strijelaca. Ispunjavanje upitnika u nastavku trebalo bi trajati otprilike 10 minuta, a vaši će odgovori biti potpuno anonimni. Rezultati će se koristiti za informiranje rasprava o propisima o vatrenom oružju na nacionalnoj i međunarodnoj razini i mogu se objaviti u akademskim časopisima kako bi se obogatila rasprava o ovoj temi. Molimo vas da odgovorite na što je moguće više pitanja i, ako želite, date detaljne komentare u završnom dijelu ankete kako biste izrazili bilo kakvu zabrinutost ili iskustvo koje biste željeli podijeliti. Duboko cijenimo vaš doprinos ovoj važnoj studiji.
Welcome to our survey “Aiming for Balance: How Firearm Policies Shape Sport Shooting in Europe.” Thank you for agreeing to participate in this important survey. Your input is invaluable as we seek to understand the effects of firearms regulations on the practice and competitive level of shooters like you. This research, led by Dr. Nikolay Kovalev of Wilfrid Laurier University, aims to gather comprehensive data on how recent changes in gun control laws affect athletes in sport shooting disciplines across Europe. Your responses could influence policy recommendations and contribute to more balanced legislation that respects both public safety and the rights of competitive shooters. The questionnaire below should take approximately 10 minutes to complete, and your responses will be completely anonymous. The results will be used to inform debates on firearms regulations at the national and international levels and may be published in academic journals to enrich the discussion on this topic. We ask that you answer as many questions as possible and, if you wish, provide detailed comments in the final section of the survey to express any specific concerns or experiences you would like to share. We deeply appreciate your contribution to this important study.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Evo malo statistike sa ChatGPT o oružju i kriminalu u Europi.
Nisam ga mogo natjerat da mi napiše sve države po stopi kriminala pa sam
moro ručno dodavat: Latvija, Bugarska, Grčka, Irska su po nekim statistikama
u vrhu pa sam ih dodao na početak (ajmo reć da bi točna lista izgledala odprilike tako nekako).
Ovo za razinu restrikcija na oružje također može bit vrlo varijabilno,
neke države npr u teoriji zvuče kao da su vrlo stroge i imaju puno provjera i uvijeta,
a u praksi se relativno lako dolazi do dozvole za svakog tko je normalan
i bavi se lovom ili streljaštvom te može kupovat skoro sve osim automatskih pušaka...
Najliberalnije države po regulativi za oružje:
1 Češka
2 Estonija
3 Finska
4 Austrija
5 Slovenija
6 Slovačka
7 Francuska
8 Hrvatska
Države sa najstrožom regulativom za oružje:
1 UK
2 Irska
3 Nizozemska
4 Danska
5 Belgija
6 Švedska
7 Njemačka
8 Italija
9 Grčka
Lista država po broju prijava kaznenih djela na 100 000 stanovnika:
1 Latvija ?
2 Bugarska ?
3 Grčka ?
4 Irska ?
5 Švedska 2.858,5
6 Luksemburg 2.520,0
7 Danska 2.496,2
8 Francuska 1.835,4
9 Belgija 1.683,7
10 UK 1.471,2
11 Nizozemska 1.439,0
12 Španjolska ?
13 Njemačka 1.122,4
14 Finska 1.098,0
15 Austrija 1.034,0
16 Italija 941,3
17 Portugal 805,0
18 Češka 668,0
19 Mađarska ?
20 Poljska 530,5
21 Rumunjska 498,1
22 Hrvatska 287,1
23 Slovačka 250,2
24 Slovenija ?
25 Cipar 67,8
Glavni gradovi Europe po stopi kriminala (index kriminala)
1 Pariz Francuska 56.9
2 Atena Grčka 55.9
3 London UK 53.8
4 Skopje Makedonija 46.9
5 Sarajevo BIH 45.9
6 Riga Latvija 38.5
7 Beograd Srbija 37.9
8 Budimpešta Mađarska 34.8
9 Oslo Norveška 34.1
10 Bratislava Slovačka 30.6
11 Bukurešt Rumunjska 28.2
12 Vilnius Litva 27.6
13 Beč Austrija 26.9
14 Varšava Poljska 26.1
15 Helsinki Finska 24.8
16 Tallinn Estonija 24.7
17 Prag Češka 24.7
18 Reykjavik Island 23.8
19 Zagreb Hrvatska 22.4
20 Ljubljana Slovenija 21.8
Nisam ga mogo natjerat da mi napiše sve države po stopi kriminala pa sam
moro ručno dodavat: Latvija, Bugarska, Grčka, Irska su po nekim statistikama
u vrhu pa sam ih dodao na početak (ajmo reć da bi točna lista izgledala odprilike tako nekako).
Ovo za razinu restrikcija na oružje također može bit vrlo varijabilno,
neke države npr u teoriji zvuče kao da su vrlo stroge i imaju puno provjera i uvijeta,
a u praksi se relativno lako dolazi do dozvole za svakog tko je normalan
i bavi se lovom ili streljaštvom te može kupovat skoro sve osim automatskih pušaka...
Najliberalnije države po regulativi za oružje:
1 Češka
2 Estonija
3 Finska
4 Austrija
5 Slovenija
6 Slovačka
7 Francuska
8 Hrvatska
Države sa najstrožom regulativom za oružje:
1 UK
2 Irska
3 Nizozemska
4 Danska
5 Belgija
6 Švedska
7 Njemačka
8 Italija
9 Grčka
Lista država po broju prijava kaznenih djela na 100 000 stanovnika:
1 Latvija ?
2 Bugarska ?
3 Grčka ?
4 Irska ?
5 Švedska 2.858,5
6 Luksemburg 2.520,0
7 Danska 2.496,2
8 Francuska 1.835,4
9 Belgija 1.683,7
10 UK 1.471,2
11 Nizozemska 1.439,0
12 Španjolska ?
13 Njemačka 1.122,4
14 Finska 1.098,0
15 Austrija 1.034,0
16 Italija 941,3
17 Portugal 805,0
18 Češka 668,0
19 Mađarska ?
20 Poljska 530,5
21 Rumunjska 498,1
22 Hrvatska 287,1
23 Slovačka 250,2
24 Slovenija ?
25 Cipar 67,8
Glavni gradovi Europe po stopi kriminala (index kriminala)
1 Pariz Francuska 56.9
2 Atena Grčka 55.9
3 London UK 53.8
4 Skopje Makedonija 46.9
5 Sarajevo BIH 45.9
6 Riga Latvija 38.5
7 Beograd Srbija 37.9
8 Budimpešta Mađarska 34.8
9 Oslo Norveška 34.1
10 Bratislava Slovačka 30.6
11 Bukurešt Rumunjska 28.2
12 Vilnius Litva 27.6
13 Beč Austrija 26.9
14 Varšava Poljska 26.1
15 Helsinki Finska 24.8
16 Tallinn Estonija 24.7
17 Prag Češka 24.7
18 Reykjavik Island 23.8
19 Zagreb Hrvatska 22.4
20 Ljubljana Slovenija 21.8
-
Mirok
- Brigadni General

Što se kriminala tiće,tu bi trebalo vidjeti kada je upotrijebljeno oružje,posebice legalno/nelegalno oružje.
Ta tematika je nama interesantna.
Ta tematika je nama interesantna.
Ovisi koliko država je on uzeo gledat, ako maknemo mikrodržave po Europi, maknemo one za koje ne postoji relevantni podatci... meni to izgleda nekako ok. Probaj obrnuto, npr probaj navest države koje su bolje od HR po pitanju nabave i posjedovanja oružja, nema ih puno.Mirok wrote:Nisam siguran da smo mi 8. najliberalnija zemlja.
Druga stvar je što nemamo di pucat
-
Mirok
- Brigadni General

I ne samo to.
Moje osobno iskustvo je uglavnom loše.
Bez obzira na prava koja imamo,za oružje sam se uglavnom morao potruditi više nego što treba.
Ako ništa drugo po onome....a šta će vam to...
Uglavnom....stresno,barem po mom iskustvu.
Moje osobno iskustvo je uglavnom loše.
Bez obzira na prava koja imamo,za oružje sam se uglavnom morao potruditi više nego što treba.
Ako ništa drugo po onome....a šta će vam to...
Uglavnom....stresno,barem po mom iskustvu.
- jolly
- Cinker - bojna

Nismo daleko od toga. Ovo je realna procjena.Mirok wrote:Nisam siguran da smo mi 8. najliberalnija zemlja.
Nemamo ogranicenje na broj komada
Imamo pravo na reloading
Mozemo registrirati pistolje (kratko oruzje, a na ovome pada kanada, Australija, UK, rusija)
Oruzni list trajno (do promjene zdrasvtenog stanja, na ovome pada vecina drzava)
Mozemo registrirati PA - AR15, i AK47 (na ovome pada cijeli commonwealth)
Kod nas treba jos:
legalizirati prigusivac
I objektivno azurirati pravilnik o lijecnickom pregledu na razumne postavke (o cemu niko ne raspravlja)
nema se vise sto dodati, po pitanju osnovnog zakona ZONIPOG. Ima detalja za poliranje, ali to su detalji
U japanu na primjer:
ne mozes registrirati pistolj.
Karabin mozes nakon 10 godina posjedovanja sacmarice.
Turn better into best!
U danasnje vrijeme DIGITALIZACIJE OL bi trebao biti kao Osobna Iskaznica kojim se dokazuje pravo na koristenje i posjedovanje oruzja.. SVI ostali podaci o oruzju bi trebali biti dostupni ONLINE u MUP-bazi podataka... Usteda i prakticnost koja bi se time dobila na svemu je ogromna...
Nemoguće je Nemoguće
Je al bi onda u svakoj postaji imo 5 uhljeba viška. Zapravo i sad su viška, al kao "trebaju".lex-lutor wrote:U danasnje vrijeme DIGITALIZACIJE OL bi trebao biti kao Osobna Iskaznica kojim se dokazuje pravo na koristenje i posjedovanje oruzja.. SVI ostali podaci o oruzju bi trebali biti dostupni ONLINE u MUP-bazi podataka... Usteda i prakticnost koja bi se time dobila na svemu je ogromna...
- jolly
- Cinker - bojna

Uhljebi nicim ne zaustavljaju digitalizaciju.Marin223 wrote:Je al bi onda u svakoj postaji imo 5 uhljeba viška. Zapravo i sad su viška, al kao "trebaju".lex-lutor wrote:U danasnje vrijeme DIGITALIZACIJE OL bi trebao biti kao Osobna Iskaznica kojim se dokazuje pravo na koristenje i posjedovanje oruzja.. SVI ostali podaci o oruzju bi trebali biti dostupni ONLINE u MUP-bazi podataka... Usteda i prakticnost koja bi se time dobila na svemu je ogromna...
Primjer su sve usluge iz e gradjana.
e pomorac, prijave za poreznu, i sluzba u navigaciji, sve ide digitalno.
U uredu za socijalna pitanja pomoraca, isti broj zaposlenih.
takvih primjera kolko hoces.
Ne treba se sekirati.
Turn better into best!
Uhljebi i njihovi sindikati generalno koče sve pozitivno u svim institucijama, počnimo od pokušaja uvođenja ocjenjivanja.
Čekam kad ću moć online si sam isprintat nabavnu dozvolu i registrirat kupljeno oružje preko e građani: nikad.
Čekam kad ću moć online si sam isprintat nabavnu dozvolu i registrirat kupljeno oružje preko e građani: nikad.
- jolly
- Cinker - bojna

To ce ti biti zadnje koje ce se omoguciti (treba bit realan, oruzje pa i legalno je kompleksna tema koja povlaci pozornost i polarizira drustvo, i nikako se ne shvaca olako), ali ne bih unaprijed rekao da je nemoguce.Marin223 wrote: Čekam kad ću moć online si sam isprintat nabavnu dozvolu i registrirat kupljeno oružje preko e građani: nikad.
Samo pred 10 godina, netbanking i bankovne aplikacije bile su nezamislive. Danas vise ni ne moras u banku.
Kao gradjanin moze komentriati direktno svaki zakon na e svajtovanju. Di je to bilo pred deset godina? (poneki prijedlogic i prodje)
Recepti za lijekove, digitalno, itd
U zadnjih 5 godina digitalizacija je napredovala vrlo brzo. (uz prisutne uhljebe - ili unatoc njima)
Takodjer, uhljebi se ne bune digitalizaciji jer rade jos manje. Mogu na miru otici na trznicu i na kavu u radno vrijeme.
Turn better into best!
Digitalizacija državnih servisa je trebala bit napravljena tamo negdje početkom 2000 kad je internet već žestoko krenuo, a ne tek relativno nedavno.
Možda će i procedure za oružje bit digitalizirane jednom, ali meni to ništa ne znači ako će do tad proć cijeli radni vijek.
Najveći napredak u digitalizaciji desio se negdje nakon 2020. godine, zbog COVIDa koji je mnoge državne servise jednostavno prisilio na to. Očito je i njima bilo neugodno da tjeraju ljude na stroge mjere i "ostani doma", a onda ga za svaku sitnicu navlačiš da ti donosi papire i čeka u redu sa hrpom drugih. Kod nas se izgleda mora desit ozbiljnija nužda da se neke stvari pokrenu i naprave, a koje su trebale već bit napravljene prije 15, 20 godina.
Možda će i procedure za oružje bit digitalizirane jednom, ali meni to ništa ne znači ako će do tad proć cijeli radni vijek.
Najveći napredak u digitalizaciji desio se negdje nakon 2020. godine, zbog COVIDa koji je mnoge državne servise jednostavno prisilio na to. Očito je i njima bilo neugodno da tjeraju ljude na stroge mjere i "ostani doma", a onda ga za svaku sitnicu navlačiš da ti donosi papire i čeka u redu sa hrpom drugih. Kod nas se izgleda mora desit ozbiljnija nužda da se neke stvari pokrenu i naprave, a koje su trebale već bit napravljene prije 15, 20 godina.
- jolly
- Cinker - bojna

Mi idemo u digitalizaciju silom prilika.
EU standardi.
https://commission.europa.eu/strategy-a ... ts-2030_en
EU standardi.
https://commission.europa.eu/strategy-a ... ts-2030_en
Turn better into best!
zanimljivo da se uz tu silnu "digitalizaciju" povećao broj službenika koji rade te poslove.
u mom mjestu dok nije bilo računala katastar je imao 6 ljudi, sada ima 20+
Put your money where your mouth is.
- jolly
- Cinker - bojna

Kapetanija.timmy75 wrote:zanimljivo da se uz tu silnu "digitalizaciju" povećao broj službenika koji rade te poslove.
Donijeli su zakon o pomorcima, i mora se poceti voditi evidencija plovidbe, placanje, poreza, mirovinskog i zdravstvenog (pred dosta godina)
Kapetanija otvara ured za socijalna pitanja pomoraca koji ce odradjivati te poslove.
Pomorci dolaze tamo i prijavljuju navigaciju na papiru. SLuzbenici to zaprimaju i administriraju
Dolazi do pomutunje oko plovidbenog staza, i socijanih obveza za podmiriti. Greske na uplatnicama, i duplanje uplatnica.
SLijedeci korak.
Kapetanija zaprima samo prijave za ukrcaj/iskrcaj i vodi evidenciju plovidbe.
Pomorac mora ici u socijalno i prijavljivati sam mirovinsko (jedan salter) i zdravstveno (drugi salter)
Dakle ceka red tri puta. Kapetanija + 2 saltera za socijalno
Zdravstevno i mirovnisko i dalje rade greske kroz slanje uplatnica, ne mogu oni to pratiti
Slanje uplatnice preuzima porezna, pa salje postom uplatnice za mirovinsko i zdravstveno.
Slijedeci korak.
Uplatnice koje prate pomoracke ugovore, jos uvijek su problmeaticne, neko plovi po 4 mjeseca, neko u rotaciji 15 dana. Uplatnice samo stizu. Ima gresaka
Prelazi se na sistem da salju jednu uplatnicu godisnje. Kad kapetanija obracuna dane navigacije za prethodnu godinu svakom pomorcu
Pomorac koji samostalno ima zaposlenje (nema loklanog agenta) i dalje obavlja kapetaniju i prijave samostalno: prva prijava navigacije u kapetaniji, zatim mirovinsko (prvi salter), zdravstevneo (drugi salter)
Ceka red tri puta.
SLiejdeci korak.
Javlja se privatna firma, koja uz placanje prijavljuje mirovnisko i socijalno pomorcima za sitne novce.
Pomorac ne mora vise na dva saltera na socijalnom.
Kapetanija uvodi digitalizaciju:
Pomorci navigaciju prijavljuju online, ne moraju na kapetaniju.
SLuzbenici u uredu za socijalna pitanja pomoraca, sa pocetka price, cija je funkcija bila da zaprimaju prijave pomoraca kad su uveli novi zakon ostaju na radnim mjestima, a pomorci sve rjesavaju sami. Sta sad oni rade tamo, ne znam.
Turn better into best!