Voji rok DA ili NE ?
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Re: Voji rok DA ili NE ?
Došao sam do nekih podataka što Švicarci kupuju za vojsku i što otpisuju?
Da je nama to što otpisuju(uglavnom PZO)...
I kako stvari stoje,to ide na uništavanje izgleda....
Da je nama to što otpisuju(uglavnom PZO)...
I kako stvari stoje,to ide na uništavanje izgleda....
U morhu izgleda smatraju da ako imate oružje, ne možete imat priziv savjesti.
Ili se ovo može protumačit kao još jedna od hrpe diskriminacija vlasnika oružja.
Još me samo zanima kako mogu dobit oružni list za "držanje oružja kao uspomene" ?
Ili se ovo može protumačit kao još jedna od hrpe diskriminacija vlasnika oružja.
Još me samo zanima kako mogu dobit oružni list za "držanje oružja kao uspomene" ?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Prepisano iz starog zakona, odnosno ovaj pravilnik je donesen dok je stari zakon bio na snazi, a kasnije se pravilnik nije mijenjao, a zakon o oruzju jest.Marin223 wrote: Još me samo zanima kako mogu dobit oružni list za "držanje oružja kao uspomene" ?
I sad, dok je vojni rok bio obavezan uz varijatnu sluzenja vojnog roka, ili civilne sluzbe - tad su se masovno upisivali na prigovor savjesti, urbana razmazena generacija.
Toj generaciji u pravilu nisu kasnije davali dozvole za lovacko i sportsko oruzje.
Medjutim, nakon sto je vojni rok postao ne obavezan, dozvole za oruzje su se izdavale svima koji su ispunjavali opce i posebne uvjeta prema zakonu o oruzju, ili ZONIPOG. Kao i onima koji su prethodno imali prigovor savjesti
Inace prigovor savjesti ne pamtim da je negdje bio u zakonu o oruzju (ili danasnjem zonipog), naveden kao kontraindikacija za nabavnu dozvolu. Medjutim, u praksi jest bilo. Znaci da je regulirano iz drugih zakona ili pravilnika.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

Ako netko ne želi služiti vojsku jer ne želi uzeti oružje u ruke,logično je da taj nema oružje ni kao civil.
Ako posjeduje oružje,tada se ne može pravdati da ga ne želi u vojsci.,tj
da ne želi služiti vojsku.
Naravno da ne postoji OL za držanje oružja za uspomenu.
Ako posjeduje oružje,tada se ne može pravdati da ga ne želi u vojsci.,tj
da ne želi služiti vojsku.
Naravno da ne postoji OL za držanje oružja za uspomenu.
Znači kada građani napišu referendum ili kad na neki sudski postupak napišeš žalbu,
zbog nekog totalno nebitnog zareza ili pogreške ije/je odbacuje se sve, referendum od nekoliko 10 000 potpisa se baca u smeće i stvar propada.
Ali kada oni pišu pravila i zakone za građane, onda nema granica u traljavosti, sve će vrijedit.
Nisu u stanju niti par aktualnih zakona pročitat. Naravno ako bude nedoumica onda će nam oni onako biblijski tumačit što je pjesnik htio reć.
"To mi je bilo najgore dangubljenje ikada u životu"
Vjerujem, kao da država može išta bolje od dangubljenja napravit... pa pola obrazovnog sustava osnovnih škola nam je također to.
Najbolja stvar kod ovog vojnog roka je što traje samo 2 mj.
Ali ja i dalje ne kužim kakve veze ima posjedovanje oružja s time ? Zašto vlasnici oružja moraju bit predmet diskriminacije ?
Evo država je od nedavno počela izdavat obveznice, očemo i tu tko ne uloži u državne obveznice ne može imat oružje.
Tko nije uzeo boostere za covid ne može imat oružje.
Tko nije član HDZ-a ne može imat oružje.
Ovo sve s oružjem ima jednake veze kao i vojni rok.
zbog nekog totalno nebitnog zareza ili pogreške ije/je odbacuje se sve, referendum od nekoliko 10 000 potpisa se baca u smeće i stvar propada.
Ali kada oni pišu pravila i zakone za građane, onda nema granica u traljavosti, sve će vrijedit.
Nisu u stanju niti par aktualnih zakona pročitat. Naravno ako bude nedoumica onda će nam oni onako biblijski tumačit što je pjesnik htio reć.
Pa normalno kad su im stariji koji su odslužili rok govorili svoja iskustva kao:jolly wrote: tad su se masovno upisivali na prigovor savjesti, urbana razmazena generacija
"To mi je bilo najgore dangubljenje ikada u životu"
Vjerujem, kao da država može išta bolje od dangubljenja napravit... pa pola obrazovnog sustava osnovnih škola nam je također to.
Najbolja stvar kod ovog vojnog roka je što traje samo 2 mj.
Ali ja i dalje ne kužim kakve veze ima posjedovanje oružja s time ? Zašto vlasnici oružja moraju bit predmet diskriminacije ?
Evo država je od nedavno počela izdavat obveznice, očemo i tu tko ne uloži u državne obveznice ne može imat oružje.
Tko nije uzeo boostere za covid ne može imat oružje.
Tko nije član HDZ-a ne može imat oružje.
Ovo sve s oružjem ima jednake veze kao i vojni rok.
Pa da interni naputak moguće, kao da uopće moramo imat zakon za nešto kad se može izmislit interni naputak koji im treba pa provodit bez zakona...jolly wrote: Inace prigovor savjesti ne pamtim da je negdje bio u zakonu o oruzju
Znači po toj logici svatko tko posjeduje oružje se smatra sposobnim za vojnu službu, time i rukovanje oružjem s većim kapacitetom i automatskim oružjem.Marin223 wrote:U morhu izgleda smatraju da ako imate oružje, ne možete imat priziv savjesti.
Ako oni poistovjećuju rat i lov, neka onda barem izjednače što se smiie posjedovati, il ipak to nisu iste stvari...
Ja se slažem sa vojnim rokom no ne i slanjem naše krvi da se prolijeva za strane interese.
Ne vjerujem da će iko ročnike slat igdje, beskorisni su za išta.Xz8mm wrote: Ako oni poistovjećuju rat i lov, neka onda barem izjednače što se smiie posjedovati, il ipak to nisu iste stvari...
Ja se slažem sa vojnim rokom no ne i slanjem naše krvi da se prolijeva za strane interese.
Znači, po ovoj logici naše države:
Država propisuje da se nju može braniti silom.
Država propisuje da sam sebe ne možeš braniti silom.
Ako pristanem braniti državu silom, svjedno sebe i dalje ne mogu braniti silom.
Zaključak:
Zašto bi itko pristao braniti državu silom, ako svakako ne može sebe samoga braniti silom?
Moja logika:
Samoobrana silom treba biti pravo, a obrana države silom obveza.
Trenutno stanje:
Samoobrana zabranjena, obrana države mogućnost - jadno.
Zaključak:
Zašto bi itko pristao braniti državu silom, ako svakako ne može sebe samoga braniti silom?
Moja logika:
Trenutno stanje:
Put your money where your mouth is.
-
Mirok
- Brigadni General

Samo dodatak....timmy75 wrote:Znači, po ovoj logici naše države:
Zaključak:
Moja logika:
Trenutno stanje:
Obrana države obaveza!
Na ovaj ili onaj način.
- Marin Bralic
- Skupnik

Moram priznati da ne shvacam ovaj dio da osobe koje se pozovu na priziv savjesti nemaju pravo na oruzni list. Ili obratno, osobe koje imaju oruzni list, da se ne mogu pozvati na priziv savjesti…
Pa ako se osoba pozove na priziv savjesti, to ne znaci nuzno da ta ista osoba ima nesto protiv oruzja. To, u vecini slucajeva znaci, da ta doticna osoba ne zeli sudjelovati u ubijanju ljudi na ovaj ili onaj nacin…
Jedno je, kao sportski strijelac, gadjati u metu, a drugo je cijev uperiti u covjeka.
Bome je i razlika uperiti cijev u neku stetocinu/zivotinju, a drugo je covjek…
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pa ako se osoba pozove na priziv savjesti, to ne znaci nuzno da ta ista osoba ima nesto protiv oruzja. To, u vecini slucajeva znaci, da ta doticna osoba ne zeli sudjelovati u ubijanju ljudi na ovaj ili onaj nacin…
Jedno je, kao sportski strijelac, gadjati u metu, a drugo je cijev uperiti u covjeka.
Bome je i razlika uperiti cijev u neku stetocinu/zivotinju, a drugo je covjek…
-
Mirok
- Brigadni General

Stvar i jest u tome da su mnogi govorili da ne žele uzeti oružje u ruke.
I tako se pozvali na priziv savjesti.
Kasnije se ustanovilo da su kao civili posjedovali oružje.
Dakle,cilj je bio izvući se služenja vojske.
Bez obzira što je priziv savjesti inače nešto širi pojam.
- Marin Bralic
- Skupnik

Da povucem paralelu, ako osoba koja ima oruzni list nema pravo na priziv savjesti kod poziva na sluzenje vojnog roka…, to je isto kao da ginekologu koji se pozove na priziv savjesti kod zahvata pobacaja, vise ne dajes pravo da koristi kiretu, ili bilo koji drugi instrument koji se inace koristi kod pobacaja, ali i niza drugih zahvata u toj struci…
Konkretno, to bi znacilo da ako ginekolog odbije raditi abortus, vise nema pravo raditi nijedan drugi zahvat u svojoj struci, za koji se koriste isti instrumenti! Defakto, ako odbije raditi abortus, uzmi mu licencu…
Konkretno, to bi znacilo da ako ginekolog odbije raditi abortus, vise nema pravo raditi nijedan drugi zahvat u svojoj struci, za koji se koriste isti instrumenti! Defakto, ako odbije raditi abortus, uzmi mu licencu…
- Marin Bralic
- Skupnik

Voji rok DA ili NE ?
Ma ok Mirok, naravno da se priziv savjesti kod puno pojedinaca zloupotrebljavao,…, i naravno da ne mozes s jedne strane govoriti da ne mozes uzeti oruzje u ruke, a par godina kasnije traziti oruzni list.Mirok wrote:Stvar i jest u tome da su mnogi govorili da ne žele uzeti oružje u ruke.
Ali mora se priznati da doista ima ljudi koji cak i vole oruzje, vole pucati u mete, …, ali ne zele ubijati ljude. Pogotovo ne u situaciji gdje sami ne mogu/smiju sudjelovati u donosenju odluka, nego slijepo slusati zapovijedi nadredjenih…
Svima su nam granice razlicite. Netko moze pucati u stakora, ali recimo u srnu ne moze. Tu mu je jbga granica.
Netko moze u srnu, ne moze u covjeka. To treba shvatiti, kako i samo drustvo, tako i zakonski akti.
A i takva formulacija zakona, cini mi se da, nazalost, i sama drzava tu stavlja jednakost izmedju oruzje=ubijanje ljudi.
Ovo je upravo ono sto vec duze vrijeme pisemo tu na forumu…, da ne postoji kultura oruzja u drustvu, da drustvo ima losu percepciju o oruzju i samim vlasnicima oruzja,…, i da bi savezi to trebali pokusati marketingom, pr-om, mijenjati.
A sad ispadne da i sama “drzava” na oruzje gleda identicno…
Ima puno poslova u vojsci gdje ti ne treba oružje a da budeś koristan . Kuhaj, peri, čisti, održavaj, vozi, krcaj vozila, budi bolničar, itd . Ja ne priznajem civilno služenje. Jedino ako ti zdrastveno stanje ne dopušta napore ili psihički problem .
Ploviti je potrebno, živjeti nije !
-
Mirok
- Brigadni General

Potpuno se slažem.Groff wrote:Ima puno poslova u vojsci gdje ti ne treba oružje a da budeś koristan . Kuhaj, peri, čisti, održavaj, vozi, krcaj vozila, budi bolničar, itd . Ja ne priznajem civilno služenje. Jedino ako ti zdrastveno stanje ne dopušta napore ili psihički problem .
Samo kod nas se prigovor svodi na to što imamo.
Mislim da nigdje nije ni slično.
Politika.....
Vani se služi u tim službama....logistika,sanitet,prijevoz,intendantura,veza........
Kad sretneš svećenika u streljani, pa mu objasni.andrej wrote:To smatra svatko sa bar malo zdravog razuma.Marin223 wrote:U morhu izgleda smatraju da ako imate oružje, ne možete imat priziv savjesti.
Ako je svećenik strijelac, onda mu je oružje sportski rekvizit.
Ako je svećenik lovac, onda mu je oružje alat.
Pa onda opet, zašto bi oružje moralo implicirat da ne možeš odbit vojsku ?
Onda niti čistačica apartmana ne smije odbit vojsku jer se u vojsci spremaju kreveti, jel ?
Onda niti vozač B kategorije ne smije odbit vojsku jer i vojska koristi motorna vozila ?
Onda niti atletičari ne smiju odbit vojsku jer u vojsci se trči, vježba... ?
Ako je svećenik lovac, onda mu je oružje alat.
Pa onda opet, zašto bi oružje moralo implicirat da ne možeš odbit vojsku ?
Onda niti čistačica apartmana ne smije odbit vojsku jer se u vojsci spremaju kreveti, jel ?
Onda niti vozač B kategorije ne smije odbit vojsku jer i vojska koristi motorna vozila ?
Onda niti atletičari ne smiju odbit vojsku jer u vojsci se trči, vježba... ?