Sigurnost sefova
Sigurnost sefova
Kolko su uopće sefovi u kojima se drži oružje sigurni ?
Evo gledam video di frajer sa 2 alatke koje ima skoro svaki interspar, u par minuta razvaljuje većinu manjih čeličnih sefova:
https://www.youtube.com/watch?v=sC49gEdZZao
Vjerojatno bi i veći kakvi se kod nas prodaju za puške uspio razvalit pošto im je princip rada skoro isti, a lim nije puno deblji.
Na svima u videu je slaba točka onaj zglob di se vrata otvaraju, jer nemaju bravljenje sa svih strana nego samo na jednoj.
Također ima još jedna slaba točka kod sefova na elektronsko zaključavanje lozinkom:
Sef sadrži rupe otraga da se može pričvrstit, ako nije pričvršćen, kroz rupe se da gurnut šipka s kojoj se može s unutarnje
strane pritisnut tipka reset, nakon toga uneseš svoju lozinku po volji, ponoviš i sef otvoren bez upotrebe sile.
Ispadneš magarac, a dao kojih 100 eura za sef. Nisu to neke velike pare za sef, al ono, sef od 100 eura otvoriš za minutu dulje nego
kasicu iz tedija od 3 eura koju osnovnoškolac kupi da mu mlađi brat ne ukrade džeparac.
Koje karakteristike sefa gledate kod kupnje ?
Ili samo iskeširate 700 eura i taj je valjda dobar.
Evo gledam video di frajer sa 2 alatke koje ima skoro svaki interspar, u par minuta razvaljuje većinu manjih čeličnih sefova:
https://www.youtube.com/watch?v=sC49gEdZZao
Vjerojatno bi i veći kakvi se kod nas prodaju za puške uspio razvalit pošto im je princip rada skoro isti, a lim nije puno deblji.
Na svima u videu je slaba točka onaj zglob di se vrata otvaraju, jer nemaju bravljenje sa svih strana nego samo na jednoj.
Također ima još jedna slaba točka kod sefova na elektronsko zaključavanje lozinkom:
Sef sadrži rupe otraga da se može pričvrstit, ako nije pričvršćen, kroz rupe se da gurnut šipka s kojoj se može s unutarnje
strane pritisnut tipka reset, nakon toga uneseš svoju lozinku po volji, ponoviš i sef otvoren bez upotrebe sile.
Ispadneš magarac, a dao kojih 100 eura za sef. Nisu to neke velike pare za sef, al ono, sef od 100 eura otvoriš za minutu dulje nego
kasicu iz tedija od 3 eura koju osnovnoškolac kupi da mu mlađi brat ne ukrade džeparac.
Koje karakteristike sefa gledate kod kupnje ?
Ili samo iskeširate 700 eura i taj je valjda dobar.
Last edited by Marin223 on 05 Jun 2025, 23:19, edited 1 time in total.
Re: Sigurnost sefova
Najsigurniji sef je izgleda onaj kojeg provalnik ne može nać ni da pretrese cijelu kuću. Onda ti je tak svejedno dal ima 5 cm čelika ili kartona...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
To nije sef. to je limenka.Marin223 wrote:
Ispadneš magarac, a dao kojih 100 eura za sef.
Ovo su sefovi.
https://www.pendletonfamilybrands.com/c ... s-products
Razumna cijena za sef, trebalo bi da bude oko 10% vrijednosti onoga sto se drzi u sefu.
Siguran sam da se po oglasima moze naci starih, teskih masivnih sefova za daleko manje novce.
A ako cemo pravo, sve je do dobro dok se nista ne desi, ali bilo bi dobro razmisliti o sefu sa nekom razinom protupozarne zastite.
Tezak i masivan, protupozanra zastita, to ne moze biti 100 eur
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
A opet ovisi, nekom ko ima jedan pištolj za osobnu sigurnost, ne isplati mu se puno više izdvajat od "limenke".
Iako jedan, pa i par pištolja možeš uvijek ponjet sa sobom ako ideš negdje unutar države na više dana...
Protupožarna zaštita, ako je već nema sef, može se instalirat u prostoriji ili cijeloj kući/stanu.
Po računici 10%, kad gledam šta bi odprilike mogao nać kod nas da mi odgovara... ne čine mi se baš previše sigurni, i svima vidim istu manu: bravljenje na samo jednoj strani (znači provala unutar 10 min). Ispada da u tom rangu cijena ide gore samo zbog veličine sefa, a zaštita im ostaje svima ista, slaba i tako dok se ne pređe nekih 1000 eura... morat ću malo detaljnije pogledat.
Iako jedan, pa i par pištolja možeš uvijek ponjet sa sobom ako ideš negdje unutar države na više dana...
Protupožarna zaštita, ako je već nema sef, može se instalirat u prostoriji ili cijeloj kući/stanu.
Po računici 10%, kad gledam šta bi odprilike mogao nać kod nas da mi odgovara... ne čine mi se baš previše sigurni, i svima vidim istu manu: bravljenje na samo jednoj strani (znači provala unutar 10 min). Ispada da u tom rangu cijena ide gore samo zbog veličine sefa, a zaštita im ostaje svima ista, slaba i tako dok se ne pređe nekih 1000 eura... morat ću malo detaljnije pogledat.
- jolly
- Cinker - bojna

Ima jos jedna stvar.
Kolekcije cesto rastu.
Krenes sa pistoljem i puskom, i s vremenom naraste broj dugih i kratkih cijevi, i onda se javlja nedostatak prostora.
Dakle treba i o tome razmisljati.
Postoji jos jedna opcija.
Dati u neku bravariju da naprave sef po tvojoj zamisli, nek sve zavare, i okuju, i to je to.
Kolekcije cesto rastu.
Krenes sa pistoljem i puskom, i s vremenom naraste broj dugih i kratkih cijevi, i onda se javlja nedostatak prostora.
Dakle treba i o tome razmisljati.
Postoji jos jedna opcija.
Dati u neku bravariju da naprave sef po tvojoj zamisli, nek sve zavare, i okuju, i to je to.
Turn better into best!
A cemu sef ??
Nije li NEPOVREDIVOST doma i privatne imovine GARANTIRANA USTAVOM ?? Ili je to samo fraza na papiru da zadovolji sitnozube ??
Usao si NEOVLASTENO u podrucje-zonu-vlasnistvo koje NIJE TVOJE ... znaci NEMA TE !
Zakljucak: Pljacka, otimaca, nasilje se tolerira, cak je i dozvoljeno ali drzati TTjca na SVOM STOLU u SVOJOJ kuci je problem ... ma da ne bi !
Nije li NEPOVREDIVOST doma i privatne imovine GARANTIRANA USTAVOM ?? Ili je to samo fraza na papiru da zadovolji sitnozube ??
Usao si NEOVLASTENO u podrucje-zonu-vlasnistvo koje NIJE TVOJE ... znaci NEMA TE !
Zakljucak: Pljacka, otimaca, nasilje se tolerira, cak je i dozvoljeno ali drzati TTjca na SVOM STOLU u SVOJOJ kuci je problem ... ma da ne bi !
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Lex ti ponekad pretjerujes.
Sef treba. Tocka.
Sef treba. Tocka.
Turn better into best!
Pa onako, da si osiguraš imovinu koju si skupo platio.lex-lutor wrote:A cemu sef ??
Zašto bi TTjac na stolu bio problem, dok je pod tvojim nadzorom ok je. A sad ako bi ga ostavio na stolu i kad napustiš objekt... ja ni novčanicu od 20 eura nebi ostavio na stolu ako negdje idem
Dobar sef je onaj napravljen od kvalitetnog materijala u velikim količinama, tj. cijena će biti poprilično viskoka, no kad se troši neka se barem pazi na što se troši kao titanij šarke, duboki vijci u zid protiv krađe samog sefa i s tim sadržaja.
Za ništa razni sistemi lokota i sve kad električna flekserica iz Lidla riješava većinu željeza i čelika kroz pol sata.
Iz kuće teško da se čuje, a u zgradi susjedima je to još samo jedan dan života u zgradi.
Najveća zapreka su dobro osigurana ulazna vrata i dobro osigurana vrata u prostoriji u kojoj se nalazi taj sef također.
Pomaže skrivanje samog sefa, ako postoji već mogućnost, u sam zid, ako ne, onda što dublje u kuću.
Nadzorna kamera spojena na mobitel isto nije loša ideja no to povlači za sobom svoje određene mane također.
Pas skoro garantira barem u malo urbanijim mjestima sigurnost od provala.
Sve ostalo je čista sreća tj.nesreća.
Za ništa razni sistemi lokota i sve kad električna flekserica iz Lidla riješava većinu željeza i čelika kroz pol sata.
Iz kuće teško da se čuje, a u zgradi susjedima je to još samo jedan dan života u zgradi.
Najveća zapreka su dobro osigurana ulazna vrata i dobro osigurana vrata u prostoriji u kojoj se nalazi taj sef također.
Pomaže skrivanje samog sefa, ako postoji već mogućnost, u sam zid, ako ne, onda što dublje u kuću.
Nadzorna kamera spojena na mobitel isto nije loša ideja no to povlači za sobom svoje određene mane također.
Pas skoro garantira barem u malo urbanijim mjestima sigurnost od provala.
Sve ostalo je čista sreća tj.nesreća.
Naravno da treba... A siguran sam da si vise nego dobro shvatio sto sam napisao ali nitko ne zeli hvatati vruce krumpire u ruku !jolly wrote:Lex ti ponekad pretjerujes.
Sef treba. Tocka.
Hocu reci da SVE dok decki losih namjera nemaju ni trunke straha da neovlastenom povredom tudjeg prostora ili imovine mogu dozivotno zavrsiti u kolicima ili se hraniti na slamku sigurnost gradjana je mrtvo slovo na papiru, iza takvog stanja ocito postje neki interesi a ti me i dalje uvjeravaj da "urote ne postoje" !
Nemoguće je Nemoguće
A kucu ili stan ili auto koji sam platio daleko vise je normalno smatrati za igraliste, izletiste, samoposlugu za svakoga tko pozeli ?? Ne cini li Vam se da je velika vecina ljudi dobar niz godina KRIVO programirana.... sjeban nam je moralni komas do temelja a pojedinci koji to ne zele prihvatiti postaju cudaci ???Marin223 wrote:...Pa onako, da si osiguraš imovinu koju si skupo platio.....
Da probas ponovo ?
Nemoguće je Nemoguće
lex-lutor wrote:Naravno da treba... A siguran sam da si vise nego dobro shvatio sto sam napisao ali nitko ne zeli hvatati vruce krumpire u ruku !jolly wrote:Lex ti ponekad pretjerujes.
Sef treba. Tocka.
Hocu reci da SVE dok decki losih namjera nemaju ni trunke straha da neovlastenom povredom tudjeg prostora ili imovine mogu dozivotno zavrsiti u kolicima ili se hraniti na slamku sigurnost gradjana je mrtvo slovo na papiru, iza takvog stanja ocito postje neki interesi a ti me i dalje uvjeravaj da "urote ne postoje" !
An armed society is a polite society.
This.Marin223 wrote:Najsigurniji sef je izgleda onaj kojeg provalnik ne može nać ni da pretrese cijelu kuću. Onda ti je tak svejedno dal ima 5 cm čelika ili kartona...
Znači kome sef služi kao zaštita od otuđivanja, taj bi oružje/sef trebao u tom smislu sakriti.
S druge strane, sigurnost od obijanja/provale po mom mišljenju ne postoji, postoji samo "odugovlačenje". Istina, sigurno postoje skuplji proizvodi koji su gotovo neprobojni, ali hajmo reći da dobar dio nas neće biti u mogućnosti si priuštiti nešto takvo.
I ovo ne ide samo sefove, već i vrata, prozore itd. Možeš uložiti ne znam kakve novce u sigurnost, tko je naumio provaliti i iz kojeg razloga, vjerojatno bude. Kvalitetnim vratima/prozorima si možda obeshrabrio nekakve vikend-kriminalce, ali profesionalci uđu gdje god, samo je pitanje koliko će im tvoj sustav stvoriti vremensku poteškoću. I tu si eventualno odbio još kojeg možebitnog lopova.
Ali velim, ako je netko naumio da baš dolazi po tvoju pušku, taj dolazi spreman i imat će potrebne alate, pa ti sad potroši koju tisuću eura na sef, željezo na otvorima i dr.
Realnost je da je bilo kakav ormar koji nije lak za obiti, ili kako zakon kaže, ne može se rastvoriti uobičajenim alatima / bez ključa, dobra zaštita eventualno za ukućane/goste/djecu da ne mogu njuškati gdje ne treba. Ako je takav ormar/sef vidljiv u prostoriji, i netko je vrlo znatiželjan što je unutra, ali je isti zaključan, to je u 99% takvih situacija dovoljno. Sumnjam da bi netko uzeo pajser i krenuo obijati u tom slučaju.
Kod situacije gdje netko ide aktivno provaliti, ne bih se pouzdao u gotovo ništa. Zato se trebaju poduzeti i druge mjere kod pospremanja oružja.
Kao početničku grešku bih samo istaknuo da ljudi nekad ne učvrste sefove, pogotovo ove male u kojima drže pištolje, u tom slučaju ih netko samo ponese sa sobom, pa eto, bilo bi dobro takve stvari svakako fiksirati
- jolly
- Cinker - bojna

Lex, za koga ti radis?lex-lutor wrote: Naravno da treba... A siguran sam da si vise nego dobro shvatio sto sam napisao ali nitko ne zeli hvatati vruce krumpire u ruku !
Zasto tako pricas?!
U Hrvatskoj, jednoj od najsigurnijih zemalja u EU, pa tako i u Svijetu! Ujedno i sigurnijoj od USA, gdje su zakoni prividno povoljniji za samoobranu, i zastitu imovine.
Turn better into best!
Da li bi se ti upustio u takvu avanturu da ZNAS kako postoji mogucnost da ti je to mozda zadnje sto ces napraviti u zivotu ??Tomtom wrote:...Kod situacije gdje netko ide aktivno provaliti, ne bih se pouzdao u gotovo ništa. Zato se trebaju poduzeti i druge mjere kod pospremanja oružja.....
Nemoguće je Nemoguće